szoko 19.05.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Uwielbiam wyjątki, ale tak macie rację. Ale żeby wyszło na moje to, raz w roku składa wniosek konkretna osoba fizyczna. A że małżeństwo to dwie osoby, więc tym samym rząd wniosków można wzmóc dwa razy Podbijam pytanie Basi, bo mnie to też interesuje: Czy pozwolenie na budowę musi być wtedy na oboje małżonków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 19.05.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Wygląda na to, że trzeba mieć spełnione oba warunki- prawo do własności i pozwolenie na budowę dla obojga małżonków, tak przynajmniej wynika z tej interpretacji Ministerstwa Finansów: "jeśli osoba fizyczna, która ponosiła wydatki na zakup materiałów budowlanych nie posiada prawa do dysponowania nieruchomością na cele budowlane lub pozwolenia na budowę, to również nie będzie jej przysługiwało prawo do zwrotu części wydatków." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 19.05.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 ale wtedy PNB musi być na oboje małżonków? Pisałam o tym w ostatnim wątku poprzedniej strony "np pozwolenie na budowę na oboje, to...." Jeśli pozwolenie tylko na męża, a FV tylko na żonę, to jedyna opcja "wniosek wspólny" (co jest niemożliwe, jak np pozwolenie na brata, a FV na siostrę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1984 20.05.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 (edytowane) Witam,w poz nr. 5 (Kolejny numer składanego wniosku) wniosku VZM-1wpisuje 2? (jest to mój drugi wniosek, rok wcześniej złożyłem pierwszy). ""Od 1 stycznia 2011 zmieniły się formularze i teraz w VZM-1/A wpisuje się fakturki odliczone w ramach ulg mieszkaniowych od 1 maja 2004 do 31 grudnia 2005, a w VZM-1/B te, które nie były odliczane, czyli z lat 2006-2010. Faktury z 2011 (już ze stawką 23%) będziemy wpisywać w nowym załączniku VZM-1/C"" Czyli VZM-1/A wpisuje FV które odliczałem rok temu? dobrze to rozmumiem? Edytowane 20 Maja 2011 przez luka1984 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 20.05.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Witam, w poz nr. 5 (Kolejny numer składanego wniosku) wniosku VZM-1 wpisuje 2? (jest to mój drugi wniosek, rok wcześniej złożyłem pierwszy). ""Od 1 stycznia 2011 zmieniły się formularze i teraz w VZM-1/A wpisuje się fakturki odliczone w ramach ulg mieszkaniowych od 1 maja 2004 do 31 grudnia 2005, a w VZM-1/B te, które nie były odliczane, czyli z lat 2006-2010. Faktury z 2011 (już ze stawką 23%) będziemy wpisywać w nowym załączniku VZM-1/C"" Czyli VZM-1/A wpisuje FV które odliczałem rok temu? dobrze to rozmumiem? Podział załączników na VZM-1/A, VZM-1/B i VZM-1/C wynika z trzech różniących się od siebie sposobów wyliczenia przysługującej do zwrotu kwoty VAT z faktur w nich ujmowanych. Nie wpisuje się do nowego wniosku i załączników faktur, które ujęto w poprzednich wnioskach bo to byłoby równoznaczne z żądaniem ponownego zwrotu VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 20.05.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Witam, w poz nr. 5 (Kolejny numer składanego wniosku) wniosku VZM-1 wpisuje 2? (jest to mój drugi wniosek, rok wcześniej złożyłem pierwszy). ""Od 1 stycznia 2011 zmieniły się formularze i teraz w VZM-1/A wpisuje się fakturki odliczone w ramach ulg mieszkaniowych od 1 maja 2004 do 31 grudnia 2005, a w VZM-1/B te, które nie były odliczane, czyli z lat 2006-2010. Faktury z 2011 (już ze stawką 23%) będziemy wpisywać w nowym załączniku VZM-1/C"" Czyli VZM-1/A wpisuje FV które odliczałem rok temu? dobrze to rozmumiem? VZM-1/A FV z 2004, 2005 odliczane w ramach ulgi mieszkaniowej w PIT (PIT/D). Zwrot 55,23% VAT VZM-1/B FV od 2006 do 2010 plus 2004, 2005 jeśli ktoś nie odliczał w ramach ulgi mieszkaniowej (PIT/D)_ plus FV z 2011 o ile VAT jest ze stawką 22% (np ktoś kupił w 2010, a FV ma tylko z 2011). Zwrot 68,18% VAT VZM-1/C FV od 2011 ze stawką VAT 23%. Zwrot 65,22% VAT. W VZM nie dublujemy FV wykazanych wcześniej w VZM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka1984 22.05.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 pozycja 5 to jest tak jak pisalem wczesniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 22.05.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2011 pozycja 5 to jest tak jak pisalem wczesniej? Tak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 23.05.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Możecie mi pomóc w jednej kwestii?Swego czasu znalazłem tu linka do strony ze spisem materiałów do odliczenia (było zaznaczone co TAK a co NIE).Spis był na stronie internetowej ( nie w exelu).Wysyłało się smsa i dostawało dostęp na określony czas np 1h. Czy macie może adres tej stronki? (może być na priva).Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 23.05.2011 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 Możecie mi pomóc w jednej kwestii? Swego czasu znalazłem tu linka do strony ze spisem materiałów do odliczenia (było zaznaczone co TAK a co NIE). Spis był na stronie internetowej ( nie w exelu). Wysyłało się smsa i dostawało dostęp na określony czas np 1h. Czy macie może adres tej stronki? (może być na priva). Z góry dzięki. Alfabetyczna lista 10 tys. materiałów budowlanych do VZM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka_ 01.06.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Witam, chciałam zapytać czy jest możliwość odliczenia uchwytów do szafek kuchennych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 03.06.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Witam, chciałam zapytać czy jest możliwość odliczenia uchwytów do szafek kuchennych ? nie, szafki kuchenne to wyposażenie, wiec uchwyty do nich tez nie wchodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaiMarcin 05.06.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 Witam, chciałam zapytać czy jest możliwość odliczenia kantowizny i deski (chodzi o dach)? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 06.06.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Witam, chciałam zapytać czy jest możliwość odliczenia kantowizny i deski (chodzi o dach)? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 06.06.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 A ja miałam nadzieję, że deski na podłogę jakimś cudem mi US uzna, tymczasem twierdzą, że jak są surowe, czyli wymagają polakierowania to niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 07.06.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Zakończyłam budowę 19 stycznia 2011 roku.. Ubiegam się o zwrot vat do tej daty. (19.01.2011 - data wpływu zawiadomienia o zakończeniu budowy do powiatowego inspektoratu).Na ten dzień nie miałam wykończonej drugiej łazienki. Materiały do niej jak i inne np. elektryczne zakupiłam po 19 stycznia 2011.I teraz pytanie?Czy mogę w jakiś sposób ubiegać się o zwrot vatu po zakończeniu budowy? Czy mogę to podciągnąc pod remont? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 07.06.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Czy mogę w jakiś sposób ubiegać się o zwrot vatu po zakończeniu budowy? Czy mogę to podciągnąc pod remont? Tak, jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 07.06.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 A ja miałam nadzieję, że deski na podłogę jakimś cudem mi US uzna, tymczasem twierdzą, że jak są surowe, czyli wymagają polakierowania to niestety nie No to "ciekawe stwierdzenie"... i też ciekawe gdzie tak pisze. interpretacja indywidualna Sygnatura IPPB2/415-630/09-4/AK Data 2010.01.07 Autor Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie Wkleję najciekawsze fragmenty: Cyt "Wnioskodawca w Nadleśnictwie dokonał zakupu drewna dębowego i sosnowego. Następnie Wnioskodawca przewiózł drewno do miejscowego tartaku, gdzie zostało poddane obróbce. W wyniku czego Wnioskodawca otrzymał deski podłogowe, deski i listwy do elewacji wnętrz, deszczówki posadzkowe na schody i parapety. W wyniku tej obróbki drewno to zgodnie z załącznikiem Ministra Transportu i Budownictwa znajduje się pod pozycja 3,4,6,8,9,11,13 i stało się materiałem budowlanym przeznaczonym do wykończenia domu jednorodzinnego, który Wnioskodawca buduje sposobem gospodarczym. Na zakup drewna dębowego i sosnowego Wnioskodawca posiada faktury VAT". "Wnioskodawca uważa, że będzie mu przysługiwało prawo do zwrotu części podatku VAT od niektórych wydatków związanych z budową, ponieważ od dnia 01.05.2004 r. stawka podatku VAT na drewno wzrosła z 7% na 22%". "W pozycji 11 i 13 ww. załącznika widnieje drewno o określonym symbolu PKWiU – i wyłącznie zakup wskazanego (wymienionego) ww. załączniku rodzaju drewna o symbolu PKWiU umieszczonym w pozycji 11 i 12 dawałoby Wnioskodawcy prawo do ubiegania się o zwrot". "Zgodnie z przedstawionym stanem faktycznym Wnioskodawca w Nadleśnictwie S dokonał zakupu drewna dębowego i sosnowego. Następnie poddał je obróbce, w wyniku czego Wnioskodawca otrzymał deski podłogowe, deski i listwy do elewacji wnętrz, deszczówki posadzkowe na schody i parapety. Drewno stało się materiałem budowlanym przeznaczonym do wykończenia domu jednorodzinnego, który Wnioskodawca buduje sposobem gospodarczym. Na zakup drewna dębowego i sosnowego Wnioskodawca posiada fakturę VAT ale powyżej zakupiony towar nie figuruje w wykazie Ministra Transportu i Budownictwa. Dopiero po dokonanej obróbce zakupione deski stały się materiałem, który figuruje w wykazie. Biorąc powyższe pod uwagę, warunkiem dokonania zwrotu na wniosek osoby fizycznej z tytułu prowadzenia inwestycji wymagającej pozwolenia na budowę jest posiadanie stosownej decyzji w sprawie pozwolenia na budowę oraz faktur wystawionych na nazwisko Wnioskodawcy (inwestora), dokumentujących poniesienie wydatków na zakup materiałów budowlanych, a zakupione materiały budowlane winny być wymienione w wykazie Ministra Transportu i Budownictwa". Czyli wg DIS-a z Wawy, deski (po obróbce, czyli jak najbardziej surowe) są materiałem, który figuruje w wykazie do zwrotu Kto kupuje parkiet, czy deski podłogowe polakierowane? przecież to się robi później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 09.06.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dzięki Belladonna zwróciliśmy się do us o "łaskawe" rozpatrzenie tej kwestii ponownie, ale to kierowniczka ma ostatnie słowo, bo dziewczyna, która ten nasz wniosek rozpatrywała, o dziwo klepnęła oprawy oświetleniowe, a odrzuciła deski (bo to nie panele) i tarcicę na więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 09.06.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Dzięki Belladonna zwróciliśmy się do us o "łaskawe" rozpatrzenie tej kwestii ponownie, ale to kierowniczka ma ostatnie słowo, bo dziewczyna, która ten nasz wniosek rozpatrywała, o dziwo klepnęła oprawy oświetleniowe, a odrzuciła deski (bo to nie panele) i tarcicę na więźbę. Oprawy wchodzą, deski też, a tarcica została prawidłowo odrzucona. Wchodzi tylko tarcica podłogowa iglasta, a niepodłogowa iglasta (czyli np na więźbę) ma zupełnie inne PKWiU w rozpisce np Tarcica sosnowa itd.... i nie wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts