qjanr 24.06.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Cześć, nie wiem czy już było... na stronie MF jest interaktywny PDF do wypełniania na komputerze: http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&id=69191&dzial=106http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/vzmi-2011.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmgruch 25.06.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 a co w przypadku jeżeli na fakturze nie mam wpisanego numeru PKWiU - czy podlegają odliczeniu? Mam tak w przypadku różnego rodzaju łączników do konstrukcji dachu (szpilki pod murłaty, nakrętki, śruby, podkładki itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qjanr 25.06.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Czy taśmę henwal jedno i dwustronną do klejenia membrany dachowej paroprzepuszczalnej można odliczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 25.06.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 a co w przypadku jeżeli na fakturze nie mam wpisanego numeru PKWiU - czy podlegają odliczeniu? Wtedy materiały tez podlegają odliczeniu, faktura jest ważna. Jednakże kłania się niekonsekwencja ustawodawcy. Z jednej strony na fakturach ze stawka podstawową nie trzeba podawać PKWiU, z drugiej inwestor ma problem czy towar wchodzi do odliczenia. Wtedy trzeba szukać w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 25.06.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 szpilki pod murłaty, nakrętki, śruby, podkładki itp. szpilki wciągnij, ale resztę to sobie odpuść (nie roztrząsając itp., bo co to określa nie wiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 25.06.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Czy taśmę henwal jedno i dwustronną do klejenia membrany dachowej paroprzepuszczalnej można odliczyć ? znalazło mi, ze to taśma dylatacyjna... próbuj... niektóre dylatacyjne wchodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 25.06.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Cześć, nie wiem czy już było... na stronie MF jest interaktywny PDF do wypełniania na komputerze: http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=1&id=69191&dzial=106 http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/vzmi-2011.pdf który się pojawił niedawno, bo dłuuuuuugo były jedynie zwykłe... no cóż, chyba góra bardzo zapracowana :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2905 27.06.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 witam,pytanie do ekspertow tego forum, moze juz ktos takie zadawal ale nie mam czasu zeby przez cale forum przebrnac wiec zapytam jeszcze raz:wlasnie dostalam oferte na wycene polozenia dachu (materialy + robocizna), jesli zdecyduje sie na opcje dwa w jednym to za materialy moge zaplacic 8% vat , tak jak za wykonawstwo, tylko pytanie czy mi sie to oplaci?czy bede potem mogla te 8% za niektore materialy odliczyc i ten vat odzyskac , czy kupienie materialu lacznie z robocizna sie nie oplaca w przypadku ubiegania sie o zwrot vat pozniej?dodam ze wycena obejmuje kompletny dach , wiec drewno , srubki, dachowki, papa i cala reszta wchodzi w kalkulacje.pytam bo mam wrazenie ze moze to byc rozwiazanie dobre tylko na chwile obecna, bo w tej chwili jestem te 15% do przodu ale moze lepiej poczekac i odzyskac cala kwote pozniej? czy moze ktos pomoc w podjeciu decyzji?z gory serdecznie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 27.06.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 Z materiałów na dach to do odliczenia w VZM tylko dachówka i papa. Reszty, a zwłaszcza drewna (więźba dachowa) nie odliczysz. Więc kupując usługę z materiałem wg stawki 8 % VAT ewidentnie jesteś do przodu. Pozostaje tylko zasadnicze pytanie. Jaki narzut do materiałów policzy Ci wykonawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob_i_anet 04.07.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 z tą więźbą to ja nie byłabym do końca pewna-> zobaczcie ustawe o VAT a raczej jej załacznik przez wejściem do unii- pozycja nr 71 tabeli: Komplety elementów budynków mieszkalnych wolno stojących i szeregowych z drewna i materiałów drewnopochodnych,no i symbol SWW 1735-11 ( co odpowiada PKWIU 20.30.20.-02.10, a ten MAMY W NASZYM ZAŁACZNIKU! -> p. 18) ja mam na FV więźbę jako komplet i taką właśnie mam zamiar odliczyc, najwyżej mi wywalą ( i sie odwołam) dzis jeszcze maja mi to potwierdzic w moim US Czy ktoś z Was próbował tego sposobu na komplety budynków, który wymieniła kiedyś Ging, by odliczyć materiały na więźbę dachową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 04.07.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 ile czekaliście na kasę z US? złożyłam wniosek 1 kwietnia- czyli ponad 3 miesiace temu, czas mają ponoć do 4 miesięcy a jak to jest w praktyce? nikt do mnie z US nie dzwonił więc chyba wszystko we wniosku ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 04.07.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Czy ktoś z Was próbował tego sposobu na komplety budynków, który wymieniła kiedyś Ging, by odliczyć materiały na więźbę dachową? Obawiam się, że US-y będą mieć jednogłośnie takie stanowisko (nie spotkałam się z problemem w tym zagadnieniu): "informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego Sygnatura PP-443/99/2003 Data 2003.11.26 Autor Urząd Skarbowy w Świdnicy Temat (Podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy) --> Podatek od towarów i usług --> Stawki podatku Pytanie podatnika Jaką stawkę podatku VAT należy zastosować przy sprzedaży więźby dachowej, zaliczanej do grupowania PKWiU 20.30.13-00.92 „Elementy dachowe budynków i obiektów budowlanych z drewna” ? Więźba dachowa wykonywana na odrębne zlecenie według projektu, w skład której wchodzą : płatwie, krokwie, murłaty, słupki, łaty oraz kontrłapy, co stanowi zamknięty i kompletny dach wykonany z drewna o konstrukcji gwoździowo-klejowej, który montowany jest na budynkach mieszkalnych, letnich i budynkach użytkowych, zgodnie z załączonym pismem Urzędu Statystycznego w Łodzi (nr OISK-5672/KW-262/02-6848/03 z dnia 16.09.2003 r.) mieści się w grupowaniu: PKWiU 20.30.13-00.92 „Elementy dachowe budynków i obiektów budowlanych z drewna”. Wyroby zaliczane do ww. grupy PKWiU zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11 poz. 50 ze zm.) podlegają opodatkowaniu podatkiem VAT w wysokości 22%, gdyż nie mieszczą się w załączniku Nr 5 do ustawy o podatku VAT, stanowiącym wykaz materiałów i usług budowlanych, których sprzedaż objęta jest stawką podatku w wysokości 7%". :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 04.07.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 ile czekaliście na kasę z US? złożyłam wniosek 1 kwietnia- czyli ponad 3 miesiace temu, czas mają ponoć do 4 miesięcy a jak to jest w praktyce? nikt do mnie z US nie dzwonił więc chyba wszystko we wniosku ok Jak się składa VZM w okresie PIT, to się niestety czeka dokładnie 4 miesiące :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 04.07.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jak się składa VZM w okresie PIT, to się niestety czeka dokładnie 4 miesiące :) dzięki za info w sumie już tylko 3 tyg im zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 05.07.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Jeszcze nie składałam żadnego wniosku, na razie gromadzę faktury. I właśnie zauważyłam, że kilka faktur jest bez mojego NIPu. Czy NIP jest obowiązkowy? czy w danych wystarczą tylko moje imię i nazwisko i adres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 06.07.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Jeszcze nie składałam żadnego wniosku, na razie gromadzę faktury. I właśnie zauważyłam, że kilka faktur jest bez mojego NIPu. Czy NIP jest obowiązkowy? czy w danych wystarczą tylko moje imię i nazwisko i adres? wystrczą- ja jak narzie to mam tylko jedną fakturę z nipem a jesteśmy już prawie po tynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amphi 06.07.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Czy można odliczyć markizy do okien dachowych Fakro AMZ? Chodzi o coś takiego: http://www.fakro.pl/akcesoria_zewnetrzne/markizy.php Montowane na stałe do okien.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 06.07.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Jeszcze nie składałam żadnego wniosku, na razie gromadzę faktury. I właśnie zauważyłam, że kilka faktur jest bez mojego NIPu. Czy NIP jest obowiązkowy? czy w danych wystarczą tylko moje imię i nazwisko i adres? NIP ma być sprzedawcy... nabywcy nie... tylko imię, nazwisko, adres zamieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 06.07.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 największy problem mam z materiałami od elektryka.. hurtownia prawie nigdzie nie wpisała PKWiU:( i szukam każdej pozycji, może ktoś pomoże czy można rozliczyć:1. przewód LAN UTP Kat. 5e 4x2x0,52. yky żo / NYY-J 5 x 6 (sama nie wiem co to jest.. taka pozycja jest na fakturze:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 06.07.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 NIP ma być sprzedawcy... nabywcy nie... tylko imię, nazwisko, adres zamieszkania Dzięki belladonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts