KAS01 19.04.2007 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 Wyszedł mi nowy problem Co mam zrobić jak na fakturze przy pozycji "Fuga Ultracolor" jest nr PKWiU 26.30.10-00.11 ? Na mój gust to nie pasuje bo grupa zaczynająca się na 26.30.1 to płytki ceramiczne (ścienne, podłogowe, kafle) i płyty chodnikowe - gdzie tam miejsce na fugę ? I co w takim wypadku zrobić - samemu przyporządkować nr czy pisać tak jak na fakturze? Pod co podciągacie fugi? ... Jezeli na fakturach byl podany bledny numer, to ja wpisywalem wlasciwy. Chyba ze jakis produkt, ktorego nie mozna odliczyc mial zly numer, ale z listy do odliczen, to go bezszczelnie odliczalem i US tego nie zakwestionowal. PS. Nie pamietam juz tej listy, ale fugi sa z tej samej grupy co cement. pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 19.04.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 US tego nie zakwestionowal. Dobrze to słyszeć własnie od Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 19.04.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2007 W naszym US, to chyba tylko sprawdzaja czy sie cyferki zgadzaja. U mnie kobieta znalazla bledy rachunkowe na chyba 23zl (ok.7500zl do zwrotu). -Zle wpisalem faktury korygujace; za duzo liczylem w pamieci i stad takie bledy. Raczej na pewno nie analizowala tego jakie materialy byly na fakturach, co najwyzej sprawdzala numery PKWiU. Zreszta bylo widac po "babci", ze sie na tym nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 20.04.2007 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Mam nastepujace numery PKWiU28.11.23-60.9-przelotka do siatki28.73.12-30.0-drut naciagany28.73.12.30.2-drut powlekanyoraz słupek powlekany i słupek ocynkowany.Wszystkie te materiały dotyczą ogrodzenia. Czy mozna je odliczyć?Pomózcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 20.04.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 walus1 - wg numerów to chyba nie za bardzo. Żadnej z pozycji, którą podałeś nie można nijak podciągnąć do wykazu.A ja dzisiaj byłam w naszym US i gadałam z babką, która się tym zajmuje. Rzeczywiście nie wydaje się być specjalnie obcykana, ale powiedziała, ze dla nich najważniejszy jest numer PKWiU, chyba, ze są to materiały typowe jak cement, gips, okna, drzwi itp. Jak nie ma numeru a my to wpisaliśmy na listę a dla nich produkt jest niejasny to dzwonią do sklepu i pytają o numer lub dzwonią do nas i wzywają na wyjaśnienia. Tak czy inaczej numer jest najważniejszy - i jego przynależność do wykazu. W sytuacji, gdy wpiszemy coś naciąganego nie ma żadnych konsekwencji poza wezwaniem do wyjaśnienia i ewentualnym wykreśleniem. Cena za m2 mieszkania (....) to 2619 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walus1 20.04.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 No mnie niestety tez sie wydaje że nijak tego nie ma gdzie podciagnąć a wydałam na to ogrodzenie przeszło 2tyś. A jak z reguły wpisuje się te faktury do PIT-U. Mam na mysli kolejność, czy jest dowolna jak mi sie podoba, czy może jest inny system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 20.04.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Też się zastanawiałam nad kolejnością wpisywania faktur na wniosek. Czy musi być jakoś chronologicznie czy nie. Zapomniałam zapytać o to. Ale to chyba mozna jak leci - oby Natomiast pytałam o wpisywanie w poszczególne rubryczki to babka powiedziała mi, ze nie trzeba wpisywać liczb porządkowych poszczególnych pozycji, jeśli nie wszyskie podlegają zwrotowi, ani przyporządkowanych tym produktom numerów pozycji z wykazu - wystarczy wpisać numer faktury a na kopii tej faktury dołączonej do wniosku zrobic adnotacje, które pozycje wchodzą do odliczenia i jaka suma - oni i tak sami to sprawdzają. Ogólnie z tego co ona mi powiedziała to jakoś tak lajcikowo się zrobiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 20.04.2007 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Też się zastanawiałam nad kolejnością wpisywania faktur na wniosek. Czy musi być jakoś chronologicznie czy nie. Zapomniałam zapytać o to. Ale to chyba mozna jak leci - oby ... Kolejnosc bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 20.04.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 Arcobaleno a masz może możliwość sprawdzić jak dokładnie pisze? jak nazywa sie pozycja i jak jest opisany przedmiot .. czy pisze np.oczyszczalnia.. dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 20.04.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2007 dodi - teraz nie mam czasu, ale jak znajdę chwilkę to zanurkuję w papierach i poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 24.04.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2007 dodi - jako nazwa towaru jest wpisana dokładnie "oczyszczalnia" dalej podana pojemność i jakieś tam skróty, łamania itp. Numer PKWiU tak jak pisałam wcześniej. Sorki, że dopiero teraz ale przez weekend dałam sobie spokój z papierami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziucha 25.04.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Witam, Mam gorącą prośbę - jak powinna być prawidłowo wystawiona fa vat na więźbę, aby można odliczyć vat??? Z góry dziękuję i przepraszam, że nie przeczytałam całego wątku, ale czas nagli i czekają w tartaku, jak mają wystawić fa. Pzdr,D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 25.04.2007 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2007 Jesli nie jest to wiezba prefabrykowana, to nie mozna od niej odliczyc Vatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mifim 26.04.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 A jeśli chodzi o koszt 1 m2 to na bieżąco podawany jest na stronie GUShttp://www.stat.gov.pl/gus/prod_bud_inw_PLK_HTML.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lonio 29.04.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 PROSZĘ o POMOC Mam pytanie czy ktoś z was może mi powiedzieć czy mogę odliczyć różnicę VAT za zakupione mat. budowlane przed otrzymaniem pozwolenia na budowę. O pozwolenie wystąpię dopiero w połowie maja (jak architekt wszystko zakończy) tak wiec pozwolenie do lipca powinienem dostać, ale z uwagi na problemy z mat. Budowlanymi zacząłem już je kupować.Jak myślicie czy otrzymam za zakupione już materiały zwrot VAT. P.S.Wątek ten był już poruszony jednak nie było na niego odpowiedzi.Bardzo więc proszę jeśli ktoś wie to niech napisze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 06.05.2007 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2007 PROSZĘ o POMOC Mam pytanie czy ktoś z was może mi powiedzieć czy mogę odliczyć różnicę VAT za zakupione mat. budowlane przed otrzymaniem pozwolenia na budowę. O pozwolenie wystąpię dopiero w połowie maja (jak architekt wszystko zakończy) tak wiec pozwolenie do lipca powinienem dostać, ale z uwagi na problemy z mat. Budowlanymi zacząłem już je kupować. Jak myślicie czy otrzymam za zakupione już materiały zwrot VAT. P.S. Wątek ten był już poruszony jednak nie było na niego odpowiedzi. Bardzo więc proszę jeśli ktoś wie to niech napisze. Pozdrawiam. Witam, Dla mnie to w ogóle nie ma znaczenia czy masz pozwolenie czy nie. Zakupiłeś materiały , które wcześniej były objęte wyższą stawką to powinieneś mieć prawo do zwrotu. Ja własnie zakupiłem 3 Tiry cegły na budowe a pozwolenie licze ,że będę miał w ciągu 2 tygodni.. To co nie odlicze sobie Vatu za tą cegłę? Jakaś bzdura to by była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lonio 07.05.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Dzięki Adam 2007 za odpowiedź. Ja też uważam, że powinienem otrzymać zwrot różnicy VAT mimo nieposiadania jeszcze pozwolenia na budowę. Ale jednak oczekuję konkretnej odpowiedzi - mogę ?– czy nie mogę ? Zgodnie z prawem o ten zwrot się ubiegać mimo, że pozwolenia na budowę jeszcze nie mam, a część materiałów już kupiłem. Dlatego nadal ponawiam moją prośbę o konkretną odpowiedź w tym temacie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.05.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Przeklejam z innego wątku:No to pozbawiam wątpliwości: Cytat: Pytanie podatnika: Czy we wniosku o zwrot części wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym, można ująć faktury, dotyczące materiałów zakupionych przed uzyskaniem pozwolenia na budowę? W dniu 7 czerwca 2006r. wpłynął wniosek Pana N. w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w indywidualnej sprawie, w której nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym. Podatnik stwierdził w swoim wniosku, że zakupił na budowę domu: - beton komórkowy za kwotę 6.380,60 zł w dniu 28 grudnia 2004r.; - drewno sosnowe za kwotę 2.585,48 zł w dniu 25 stycznia 2005r.; - drewno świerkowe za kwotę 2.265,66 zł w dniu 26 kwietnia 2005r. W związku z tym Podatnik zwraca sie z zapytaniem, czy materiały, zakupione przed uzyskaniem pozwolenia na budowę, może uwzględnić we wniosku VZM-1 i ująć w wykazie VZM-1/A. Zdaniem Wnioskodawcy, we wniosku o zwrot części wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym może on ująć faktury, dotyczące materiałów zakupionych przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Tutejszy organ podatkowy wyjaśnia, że w opisanym stanie faktycznym zastosowanie znajdują przepisy ustawy z dnia 29 sierpnia 2005r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym (Dz. U. z 2005r. Nr 177, poz. 1468). W odniesieniu do przedstawionego we wniosku stanu faktycznego, wyjaśnia się co następuje: Zgodnie z art. 3 ust. 1 ww. ustawy, osoba fizyczna ma prawo do zwrotu części wydatków, poniesionych na zakup materiałów budowlanych w związku z: 1. budową budynku mieszkalnego; 2. nadbudową lub rozbudową budynku na cele mieszkalne lub przebudową (przystosowaniem) budynku niemieszkalnego, jego części lub pomieszczenia niemieszkalnego na cele mieszkalne, w wyniku których powstał lokal mieszkalny spełniający wymagania określone w odrębnych przepisach; 3. remontem budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego. Zwrot, o którym mowa w cytowanym powyżej ust. 1, dotyczy wydatków poniesionych i udokumentowanych fakturami wystawionymi od dnia 1 maja 2004r. do dnia 31 grudnia 2007r. (w myśl art. 3 ust. 2 ww. ustawy). Zgodnie z art. 3 ust. 3 cytowanej wyżej ustawy, zwrot części wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym dotyczy wydatków, poniesionych na zakup materiałów budowlanych, które do dnia 30 kwietnia 2005r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%, a od dnia 1 maja 2004r. są opodatkowane podatkiem VAT. Art. 5 ust. 3 ww. ustawy stanowi, że wniosek może być złożony: 1. po zakończeniu inwestycji, o której mowa w art. 3 ust. 1, nie później niż przed upływem 6 miesięcy od dnia zakończenia inwestycji albo 2. raz w roku, z tym że ostatni wniosek może być złożony nie później niż do dnia 30 czerwca 2008r. Zgodnie z art. 4 ust. 2 ustawy o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków, związanych z budownictwem mieszkaniowym, prawo do zwrotu, o którym mowa w art. 3 ust. 1, przysługuje pod warunkiem, że osoba fizyczna posiada: 1. prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane w rozumieniu ustawy z dnia 7 lipca 1994r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2003r. Nr 207, poz. 2016 ze zm.) albo tytuł prawny do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego w przypadku inwestycji określonej w art. 3 ust. 1 pkt 3; 2. pozwolenie na budowę w przypadku inwestycji, dla której zgodnie z ustawą z dnia 7 lipca 1994r. - Prawo budowlane wymagane jest takie pozwolenie. Ustawodawca nie uzależnia prawa do zwrotu niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym od tego, czy zakup materiałów budowlanych nastąpił przed, czy po uzyskaniu pozwolenia na budowę. Wymagane jest jedynie, by wydatki poniesione i udokumentowane były fakturami, wystawionymi od dnia 1 maja 2004r. do dnia 31 grudnia 2007r. Natomiast odnośnie pozwolenia na budowę (w przypadku inwestycji, dla której wymagane jest takie pozwolenie) należy uznać, że wystarczające jest, aby pozwoleniem na budowę inwestor dysponował w momencie składania wniosku o zwrot. Możliwe jest zatem, że Podatnik poczyni wydatki wcześniej, jeszcze przed uzyskaniem pozwolenia na budowę. Stanowisko Wnioskodawcy jest więc prawidłowe. Powyższa interpretacja została wydana w oparciu o stan faktyczny przedstawiony we wniosku Podatnika oraz stan prawny obowiązujący w dniu jej wydania. Żródło: http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=124615&i_smpp_s_strona=2_________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.05.2007 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Link coś nie działa więc podaję sygnaturę: Rodzaj dokumentu postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego Sygnatura ZD-G/443-12/06 Data 2006.08.08 Autor Urząd Skarbowy w Wolsztynie Temat Zwrot niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym --> Warunki przyznania prawa do zwrotu podatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lonio 07.05.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Bardzo dziękuję za konkretną i fachową odpowiedź na moje pytanie. Tym bardziej, że odpowiedź ta jest dla mnie bardzo satysfakcjonująca. Dzięki. Pozdrawiam i życzę samych sukcesów w budowie domu na waszej pięknej działeczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts