belladonna 07.07.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 największy problem mam z materiałami od elektryka.. hurtownia prawie nigdzie nie wpisała PKWiU:( i szukam każdej pozycji, może ktoś pomoże czy można rozliczyć: 1. przewód LAN UTP Kat. 5e 4x2x0,5 2. yky żo / NYY-J 5 x 6 (sama nie wiem co to jest.. taka pozycja jest na fakturze:( Co do 1 stawiam na nie, ale 2 wygląda mi na kabel YKY... a ten akurat analizowałam i wg mnie wchodzi (PKWiU 31.30.13-73.39 starego wykazu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 07.07.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 belladonna dziekuje to ten LAN sobie odpuszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiziorowo 11.07.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 sprzęt do kuchni w całości pod zabudowę można odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 11.07.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 sprzęt do kuchni w całości pod zabudowę można odliczyć? tylko kuchnię gazowo-elektryczna lub płytę gazowa, resztę ze sprzętu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiada 11.07.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 czy można odliczyć:1. zawór kątowy ceramiczny2. redukcja gumowa 3. geberit króciec podł. odpł.4. przedłużka mosiężna5. zlew z silgranitu6. oprawy tango (schodowe wbudowane)7. grunt głębokopenetrujący8. krawędziaki impregnowane9. kątownik alu.10. siatka z włókna szklanego11. talerzyk do mocowania izolacji 12. kołki moc. do styropianu F1013. wkręt samowiercący fosfatowany14. przełącznik przk z pokrętłem 15. siatka podłogowa 10*10*2,7 większość ogarnęłam.. albo tak mi się wydaje ale tych pozycji nie mogę w żaden sposób rozszyfrować. Pomocy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PasiuMoniś 12.07.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 tylko kuchnię gazowo-elektryczna lub płytę gazowa, resztę ze sprzętu nie Czyli jeśli np. piekarnik jest elektryczny a płyta indukcyjna to nie można odliczyć, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 12.07.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Czy kamień elewacyjny (piaskowiec) można odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 12.07.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Czyli jeśli np. piekarnik jest elektryczny a płyta indukcyjna to nie można odliczyć, tak? Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 12.07.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Czy kamień elewacyjny (piaskowiec) można odliczyć? raczej nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 12.07.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 2. redukcja gumowa 7. grunt głębokopenetrujący 8. krawędziaki impregnowane 10. siatka z włókna szklanego 11. talerzyk do mocowania izolacji 13. wkręt samowiercący fosfatowany 14. przełącznik przk z pokrętłem 15. siatka podłogowa 10*10*2,7 co zostawiłam wyżej nie... poza tym jest jeszcze kilka pozycji nad którymi by się zastanowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 12.07.2011 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Czy kamień elewacyjny (piaskowiec) można odliczyć? raczej nie belladonna a jakikolwiek kamień można odliczyć? tzn. może jakoś inaczej go zapisać na fakturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra82 12.07.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Belladonna, a czy IZOLEX DYSPERBIT DN-20kg PKWiU 26.82.13-00.69 mogę odliczyć? Teoretycznie nr PKWiU znajduje się w wykazie, jednak gdzieś w sieci znalazłam, że nie podlega odpisowi (chyba, że to nie był izolex a dość podobna pozycja/nazwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 13.07.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Belladonna, a czy IZOLEX DYSPERBIT DN-20kg PKWiU 26.82.13-00.69 mogę odliczyć? Teoretycznie nr PKWiU znajduje się w wykazie, jednak gdzieś w sieci znalazłam, że nie podlega odpisowi (chyba, że to nie był izolex a dość podobna pozycja/nazwa). IZOLBE-K jest na nie, ale to co wymienione wchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 13.07.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 belladonna a jakikolwiek kamień można odliczyć? tzn. może jakoś inaczej go zapisać na fakturze? Możesz odliczyć kamień, który nie jest naturalny... czyli stworzony, coś plus coś.. a jak z zakładu kamieniarskiego kupisz kamień to pozamiatane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania_Paweł 14.07.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 witam, czytam wątki i przekopuję się przez forum i łeb mi rośnie i już sama nic nie wiem :/ mógłby mi ktoś tak łopatologicznie wyjaśnić, co można odliczać z budowy? chodzi mi o to, że jak sie kupuje jakis materiał to skąd moge wczesniej wiedziec czy go odliczyc i kiedy warto brac fakturę a kiedy nie? to po pierwsze i do jakiej kwoty można to odliczać? liczy się zwrot od wypłaty czy jak?? a po drugie czy mając kredyt budowlany (wzięty w tym roku) można odsetki czy cuś później odliczyć?? z góry dziękuję za pomoc zaczynamy budowę i tego jest tyyyyle do ogarnięcia, że włosy dęba stają i wszystko przeraża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 14.07.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Najlepiej brać faktury na wszystko, analizę co odliczamy możemy dokonać później, na spokojnie. Częściowy zwrot vat przysługuje od zakupu określonych materiałów budowlanych, a nie od odsetek kredytu. Czy płacisz z kredytu czy z własnych oszczędności nie ma to znaczenia.Z każdej faktury odliczamy 65,22% kwoty vat, do wysokości pułapu, który obliczamy wg wzoru: 70 X cena m2 X 12,195%.Więcej informacji jest pod tym linkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska99 16.07.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2011 Witam!!! Czy mogę odliczyć rolety zewnętrzne?? Dzieki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edek77 17.07.2011 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Witam wszystkich pocących sie nad nowymi wnioskami i nowymi przepisami.Spoko-majonez, nie jest aż tak cieżko jakby sie mogło wydawać.Dla tych co jeszcze nie wiedzą to bardzo pomocna jest stronka co zapodał niejaki "Piter" :http://www.pit.republika.pl/info.htm Jest tam prawie wszystko co potrzeba, a najlepsza jest ta wyszukiwarka do sprawdzania materialow:"Wyszukiwarkavzm-demo" - super programik - sprawdzi czy jakis material mozna odliczyc czy nie i odrazu znajdzie PKWIU, tylko kurde szkoda że co jakiś czas trzeba sie oderwać i wyczyścić rejestr,zeby programik dzialal od nowa. A wlasnie; nie ma ktoś programu VZM-1 w Exelu na rok 2011 w wersji demo, bo za tamten trzeba jakies smsy wysylac,a potem pewnie bedą mi jakies reklamy przychodzily na fona non stop.Jakby ktos miał to niech da znać na forum, nie trza byloby tak kombinowacJedynie co znalazlem to bezplatny program "VZM-1" na rok 2011 ze strony:http://www.podatki.biz/artykuly/12_12999.htm tyle ze trzeba sobie w innym programie lub poprzedniej wersji (VZM-1 w exelu) obliczać vat na załącznikach,a po zatym programik jest spoko i wszystkie inne rubryki wypełnia i oblicza sam, tak że luzik. Tak że trzymajcie sie cieplo, pozdrawiam:Edziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 18.07.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 Możesz odliczyć kamień, który nie jest naturalny... czyli stworzony, coś plus coś.. a jak z zakładu kamieniarskiego kupisz kamień to pozamiatane Z zakładu - więc posprzątane.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agulekM 23.07.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Witam! Proszę o pomoc. Czy mogę odliczyć niżej wymienione rzeczy. Nie mam ich numerów PKWIU:(1. Nypel przejściowy LWxGZ 4243g2. Mufa przejściowa LWxGZ 4270g3. Łuk dwukielichowy LWxLW 5002A4. Mufa redukcyjna ocynkowana M2 red5. Redukcja WZ ocynkowana N46. Zawór kulkowy wodny ze śrubunkiem 1"wzmocniony7. Zawór kulkowy wodny WZ z motylkiem 1/2" z dławikiem8. Zawór kulkowy wodny z motylkiem9. Zawór prosty FJVR 15 RTL10. Ogranicznik temperatury powrotu11. Zestaw różnicowo pompowy12. Pompa UPS13. Odpowietrznik automatyczny z zaworkiem stopowym14. Termometr prosty R3515. Kolanko W-W ocynkowane16. Kolanko W-Z ocynkowane17. Mufa LwxLW18. Trójnik równoprzelotowy 3xLW19. Trójnik redukcyjny 3xLW20. Rura miedziana twarda21. Uchwyt pojedynczy HOBBY z gumąZ góry dziękuję za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts