Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy można odliczyć instalację domofonową?

Niestety nie można, choć w wykazie robót budowlanych w załączniku do ustawy VZM

wymieniono remont instalacji przyzywowych (domofony) i alarmowych.

Tam np. również jest remont powłok malarskich, ale co do tego, że farb się

nie odlicza to nikt już nie ma wątpliwości.:cool:

A ja mam pytanie niemal blondynkowe, ale nie znalazłam na nie odpowiedzi na ostatnich kilkunastu stronach więc wstyd muszę ukryć, bo inaczej nie ruszę z wypełnieniem VZM-1 i VZM-1/A, a zabieram się do tego od ponad roku.

Chodzi o samo wypełnienie rubryk, bardzo proszę o łopatologiczne wytłumaczenie.

Chcę rozliczyć wydatki na remont mieszkania deweloperskiego (więc to dla mnie nie budowa), wydatki są z roku 2009. Mam faktury.

I teraz do rzeczy. W druku VZM-1/A jest 7 kolumn. W 4 pierwszych kolumnach wiem co wpisać, natomiast z ostatnimi 3 kolumnami zaczynają się dla mnie schody.

Na przykładzie do odliczenia np. zaprawy murarskiej o wartości 80 zł, co powinnam wpisać w kolumnie 4, 5 i 6?

Zakładam, że kolejne pozycje będę mogła wyliczać na tej samej zasadzie?

Juniorka

Jeżeli masz faktury z 2009 to wypełniasz VZM-1/B. To załącznik przeznaczony dla faktur wystawionych do końca 2010 roku. W kolumnie 4 wpisujesz wartość brutto a w kolumnie 6 sam VAT. Nie wypełniasz kolumny 5, która przeznaczona jest dla wydatków na budowę (trzeba mieć pozwolenie na budowę).

Piter - wielkie dzięki za odpowiedź. Ale mam zagwozdkę, bo na którejś stronie wstecz wyczytałam, że powinnam wypełnić VZM-1/A a nie VZM-1/B. Jesteś pewien, że w moim przypadku na pewno ma to być VZM-1/B?

A teraz mam drugą zagowostkę, bo z tego co mi napisałeś, to na przykładzie mojej zaprawy murarskiej w VZM-1/B w kolumnie 4 wpisuję 80 zł, kolumnę 5 pomijam, a w kolumnie 6 wpisuję tylko wyliczony VAT (z Fa) czyli w tym przypadku 17,6 zł? I tyle. Tak się dziwę, bo myślałam, że muszę tu stosować jakieś wzory, które tu wcześniej wyczytałam i zastanawiałam się, który w moim przypadku miałby to być, czy np. ten: 30 x cena 1 m² x 0,12295 (albo 0,12195, gdy pierwszy wniosek złożono w 2011 r.) czyli* 16 351 zł . I jak to przenieść na ten załącznik. Stąd mi się to wszystko takie skomplikowane wydało.

Rozumiem, że tym wzorem nie muszę sobie głowy zawracać?

Juniorka Jest zmiana formularzy VZM od 2011 tak więc zapuszczanie się za daleko w historię wątka może faktycznie wzbudzić wątpliwości. Co do tej zaprawy murarskiej to już popełniasz błąd. Ja piszę, że w kolumnie 4 należy wpisać wartość brutto a Ty chcesz tam wpisać wartość netto 80 zł. Ma tam być 97,60 zł bo taką wartość brutto ma ta zaprawa (80 + 17,60). Wzory owszem też są, ale dopiero we wniosku głównym. Dotyczą one jednak tych, co wniosek przygotowują ręcznie i muszą sami wszystko poobliczać. Jednak skorzystaj lepiej z jakiegoś programu do VZM. Wszystkie te programy wykonują odpowiednie obliczenia. Ten program VZM wyręczy Cię dodatkowo z obliczania VAT w kolumnie 6. :yes:

Dziekuję za wyjasnienie BELLADONNA i ZEFIRISPKA , co do pkwiu na fakturach z przed 2011 i po 2011 roku.

Ja myślałem , że jak na fakturze z 2010 roku jest stare PKWiU, to powinienem poszukać i dopisać według nowego wykazu z 2011.

Podsumowując:

jezeli faktura jest z 2010r to zostawiamy stare pkwiu,

a jeżeli faktura z 2011r to ma tam być nowe pkwiu,

i oczywiście wszystkie materiały czy to z faktur z 2010 czy z 2011 roku, muszą się mieścić w WYKAZIE z 2011r... czy tak ???

Jesli coś zle rozumuje to proszę o korektę.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam.

Praeśledziłem cały wątek w nadziei ze znajdę coś na temat taśm strait-flex do łączena regipsów. Czy zna ktoś może ich numer pkwiu, może ktoś próbował odliczać od nich vat lub chociaż wie do jakiej grupy materiałów je podpiąć?

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam

Witam.

Praeśledziłem cały wątek w nadziei ze znajdę coś na temat taśm strait-flex do łączena regipsów. Czy zna ktoś może ich numer pkwiu, może ktoś próbował odliczać od nich vat lub chociaż wie do jakiej grupy materiałów je podpiąć?

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Pozdrawiam

Odpuść sobie te taśmy, bo taśmy do łączenia regipsów nie wchodzą pod zwrot :)

Dziekuję za wyjasnienie BELLADONNA i ZEFIRISPKA , co do pkwiu na fakturach z przed 2011 i po 2011 roku.

Ja myślałem , że jak na fakturze z 2010 roku jest stare PKWiU, to powinienem poszukać i dopisać według nowego wykazu z 2011.

Podsumowując:

jezeli faktura jest z 2010r to zostawiamy stare pkwiu,

a jeżeli faktura z 2011r to ma tam być nowe pkwiu,

i oczywiście wszystkie materiały czy to z faktur z 2010 czy z 2011 roku, muszą się mieścić w WYKAZIE z 2011r... czy tak ???

Jesli coś zle rozumuje to proszę o korektę.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czy stary wykaz, czy nowy wykaz materiały ciągle te same do zwrotu... bo VAT się zmienił od 1 maja 2004, wiec PKWiU z 2008 nie ma na to wpływu.

Powiem tak, ja bazowałam na wykazie starym i ten znam... chociaż bazowanie było przez rok, a potem to ja już do wykazu nie zaglądałam... dlatego nowy wykaz nie przeglądnęłam ani raz (nie widzę takiej potrzeby), a z VZM problemu raczej nie mam... :D

Jak już pisałam (tylko już nie wiem czy tutaj, czy na innych forach gdzie bywam) ponieważ sprzedawcy w FV od 2011 powinni wpisywać PKWiU z 2008, jeśli PKWiU wpisują, to stąd pojawił się nowy wykaz... ale przepisy przepisami, a życie, życiem.. nie raz na FV wystawianych do 2010 widziałam już PKWiU z 2008, a na FV wystawianych w 2011 nadal w większości jest PKWiU z 1997... PKWiU jest jedynie ułatwieniem dla większości, ale nie wyznacznikiem, bo bywa i tak, ze na FV jest np cement, a PKWiU np tworzyw sztucznych... dla US-a nazwa to podstawowa sprawa... a w zasadzie czy PKWiU jest, czy go nie ma, to jest mało istotne (no może dla tych zaczynających istotne, jak dopiero się "wgryzają" w temat, bo ja osobiście wolę FV bez PKWiU) :):):)

Dziękuję za odpowiedź Belladonna.

Jeżeli można jeszcze spytać, to czy mogę do nowego wniosku dorzucić fakture, którą zapomniałem dołączyć za poprzednim razem.

Powiedzmy że z 2009 roku, bo gdzieś mi się zapodziała, gdy wtedy składałem wniosek...

Z góry dzięki wielkie za odpowiedź i pozdrawiam. (przepraszam jesli to pytanie już było)

EEE... a co sie stało z darmową wersją wyszukiwarki demo do VZM-1 - demo, która była na stronie ;

http://www.pit.hoseo.pl/wyszukiwarkavzm.htm

czy to znaczy że mają ja tylko ci którzy tylko zdąrzyli ją pobrać i spróbować ???

kurde dobrze ze zdazylem pobrac, bo moge przyjnajmniej próbować do woli...

juz sprawdzilem okolo 170 faktur, jezeli bede na forum i bede mial czas to napewno pomoge...

bo mi jesze działa ;) ...

Pozdrawiam wszystkich bezinteresownie pomagających.