Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znalazłem dobry program do wypełnienia VZM-1, działa według mnie bardzo dobrze,

nie miałem z nim żadnych problemów podczs wpisywania danych, a reszte obliczył sam :

http://www.pity.pl/druking/drukiips_vzm.php

prosty w obsłudze, poprawia ewentualne błędy i do uruchomienia nie jest potrzebny Excel.

Jedynie trzeba samemu wpisać/obliczyć kwotę vat na załącznikach vzm-1 A,B,C

a tutaj mamy własnie prostą stronkę z kalkulatorem Vat, oblicza vat z kwoty brutto (zarówno 22% jak i 23%)

http://www.kalkulatory.gofin.pl/12,Kalkulator-vat-brutto-netto.html

Pozdrawiam :)

belladonna, tu raczej nie chodzi o matematykę ale o liczbę operacji

do wykonania. Przy wyrażeniu 2000 x 0,22 / 1,22 = 360,66 trzeba

na kalkulatorze plus przeniesienie wyniku do załącznika wcisnąć 21

znaków. Przy 20 fakturach to już będzie ok. 400 i trzeba uważać.

Podczas gdy np. w tym programie do VZM wystarczy nacisnąć Enter

aby wynik sam się wstawił od razu do załącznika.

Im mniej czynności do wykonania tym mniejsza możliwość pomyłki.

Urząd Skarbowy zakwestionował u sąsiadki wydatek na rury kanalizacyjne łączące dom z kanalizacją ściekową, mówiąc, że odlicza się tylko rury w budynku. Czy słusznie? Ja w zeszłym roku odliczyłam i to w tym samym urzędzie skarbowym!

Piter_ ok... samo przenosi.... tylko niestety zauważyłam, ze wiele osób przez to (te maszynki, programy) nie ma zielonego pojęcia potem jak funkcjonuje ręczna matematyka.... jak na podstawie jakiegoś aktu notarialnego zaczynam komuś przeliczać ile w końcu ma udziału w przychodzie (bo podatek będzie do zapłaty) to patrzą na mnie jak na kosmitę, skąd ja wiem co z tymi ułamkami robić... a dodawanie ułamków itp to szkoła podstawowa w końcu :) ....no ok, fakt, ze należałam do tej mniej liczniejszej grupy, która matmę lubiła :):):)

Wziąłem się również za VZM i mam 2 pytania:

1. Jeśli kiedyś (rok 2005 i 2006) dokonywałem odliczeń w PIT na remont mieszkania, a teraz dokonuję zwrotu podatku VAT na budowę domu(rozpoczęta w 2010r.), czy tamte odliczenia z 2005/2006 mam jakoś ująć w bieżącym VZM? Czy mam wypełniać VZM-1/A?

2. Zakupiłem w 2010 r. określoną ilość pustaków Porotherm (na które mam fakturę VAT) jednakże było ich za dużo i zbędną ilość zwróciłem do hurtowni, gdzie wystawiono mi fakturę korygującą. Czy dobrze rozumuję, że w VZM-1/B w kolumnach 4 i 5 wstawiam różnice z obu faktur - odpowiednio - kwoty brutto i wartości podatku VAT? Co wpisuję jako numer faktury (kolumna 1)? Numery obu faktur?

witam :-)

budowę domu rozpoczęliśmy w 2010, trwa do teraz. Chcielibyśmy wystąpić tylko raz po zakończeniu wszystkich prac - czy nie będzie problemów zaliczeniem faktur wystawionych w ubiegłym roku?

Nie będzie problemu... chociaż nie wiem po co czekać na koniec, skoro można już starać się o zwrot z FV wystawionych... a w końcu nikt nikomu nie zagwarantuje do kiedy to będzie obowiązywać... jakoś myślę, że od 2013 to zlikwidują, bo państwo nie bardzo stać na to :)

miejski

ad. 1 Jeśli odliczałeś coś w 2004, 2005 w PIT, to tamte faktury ujmujesz w VZM-1/A (bo i z tamtych o zwrot starać się możesz, jedynie mniejszy % no i dokładasz tyt. prawny do tamtego remontowanego lokum)... FV z budowy wykazujesz w VZM-1/B do 2010, a VZM-1/C za 2011

ad. 2 Wpisujesz nr 1 FV, bo z niej jest wydatek, tylko ten wydatek pomniejszasz o zwrot z korekty, a do wniosku podłączasz ksera obydwu FV :)

ad. 1 Jeśli odliczałeś coś w 2004, 2005 w PIT, to tamte faktury ujmujesz w VZM-1/A (bo i z tamtych o zwrot starać się możesz, jedynie mniejszy % no i dokładasz tyt. prawny do tamtego remontowanego lokum)

Dzięki belladonna, tyle że tych starych faktur sprzed kilku lat już nie mam. W pytaniu chodziło bardziej o sytuację, czy któreś z tych starych odliczeń wydatków remontowych MUSZĘ uwzględnić w VZM-1/A, bo np. w przeciwnym wypadku US będzie miał jakieś "ale".

Rozumiem, że jak wystąpię o zwrot wydatków dotyczących tylko obecnej budowy (czyli VZM-1/B i 1/C) to będzie OK?