Edek77 09.09.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Do Belladonna Chodzi mi o to, że domek który remontuje był wybudowany ponad 60 lat temu i dostałem go w spadku, razem z tak zwanym doklejonym pomieszczeniem gospodarczym, w którym babcia sobie trzymała kury i króliki.A ja tam wstawiłem drzwi garażowe i trzymam tam teraz samochód.I myslałem że wszystko jest O.K. z tym że ani na planach ani na akcie notarialnym nie znalazłem żadnej wzmianki o pomieszczeniu gospodarczym, lub garażu.Zresztą wtedy nie było garaży, bo ludzie mieli jedynie wozy drabiniaste używane w polu, które sobie stały na polu lub w stodołach... Jescze raz wielkie dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 10.09.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Witam, szukam, szukam i nie moge znaleźć: czy mozna odliczyć vat z gotowych, maszynowych tynków cementowo wapiennych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 10.09.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Witam, szukam, szukam i nie moge znaleźć: czy mozna odliczyć vat z gotowych, maszynowych tynków cementowo wapiennych? Oczywiście, że możesz. PKWiU 2008 - 23.64.10.0 poz. 25 nowego wykazu lub PKWiU 1997 - 26.64.10-00.14 poz. 40 starego wykazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 10.09.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Mam mały dylemat. Położyłam kostkę - podjazd i opaska wokół domu. Materiał jest razem na jednej FV. Mogę wpisać do VZM-a jedno i drugie, odpowiednio zmniejszając kwoty? Na przykład: FV nr xxxxx 1. kostka 100m2 4tys brutto 2. obrzeże 130mb 1300 brutto do VZM wpiszę tą FV z opisem, że 30m2 kostki i 40mb obrzeża to opaska, reszta chodnik i podjazd. Kwoty do zwrotu podam proporcjonalnie zmniejszone. Przejdzie? Opisany przez Ciebie sposób rozliczenia jest właśnie w ten sposób praktykowany, nie powinnaś więc mieć z tego tytułu problemu. Przy nowych budowach zdarza się czasem, że us żąda projektu budynku, aby sprawdzić ten metraż. Przy budynkach remontowanych to musieliby sami pójść na oględziny. ____________________________________________ Alfabetyczna lista materiałów budowlanych Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Formularze VZM-1 do wniosku o zwrot VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 10.09.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Edek77. Wozy drabiniaste też były "garażowane". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
er0n 10.09.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Oczywiście, że możesz. PKWiU 2008 - 23.64.10.0 poz. 25 nowego wykazu lub PKWiU 1997 - 26.64.10-00.14 poz. 40 starego wykazu. Wielkie dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edek77 11.09.2011 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Do Piter_. Może i racja, a Ty jesli można spytać co sądzisz o tej całej sytuacji ??? Dodam, że plany budynku które mam są bardzo stare i mogą być nieaktualne, gdyż znalazłem mapę geodezyjną (oczywiście z odpowiednimi pieczątkami) na której jest jednak zaznaczony/narysowany cały budynek wraz z pomieszczeniem z literką "G".Niewiem tylko czy ta literka "g" oznacza garaż czy też pomieszczenie gospodarcze.Ale na mój rozum, to przecież jakieś drzwi musi posiadać to pomieszczenie np. metalowe garażowe...Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 11.09.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Do Piter_. Może i racja, a Ty jesli można spytać co sądzisz o tej całej sytuacji ??? Dodam, że plany budynku które mam są bardzo stare i mogą być nieaktualne, gdyż znalazłem mapę geodezyjną (oczywiście z odpowiednimi pieczątkami) na której jest jednak zaznaczony/narysowany cały budynek wraz z pomieszczeniem z literką "G". Niewiem tylko czy ta literka "g" oznacza garaż czy też pomieszczenie gospodarcze. Ale na mój rozum, to przecież jakieś drzwi musi posiadać to pomieszczenie np. metalowe garażowe... Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. Edek77 - popularnie zwana "przybudówka" to w istocie rozbudowa budynku, posadowionego na tej samej działce. Po rozbudowie nie ma dwóch budynków tylko jest nadal jeden, ale o większej kubaturze. Definicja budynku mieszkalnego z ustawy o zwrocie VAT nie rozstrzyga jednoznacznie takiej sytuacji. Jednak już definicja stosowana przez GUS wyjaśnia, że budynek mieszkalny to Budynek przeznaczony na cele mieszkalne, zajęty przez lokale mieszkalne w całości, lub budynek zajęty przez lokale mieszkalne co najmniej w połowie, a w pozostałej części przez inne pomieszczenia, z wyjątkiem budynku mieszkalno - inwentarskiego lub mieszkalno - gospodarskiego. Jeżeli Twój budynek pasuje do tej definicji, to moim zdaniem nie ma przeszkód aby odliczyć wydatki na remont tego garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 11.09.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Mam do Was pytanie:) CO w sytuacji gdy budujac dom brałem faktury na adres A ( dawne zameldowanie ) w roku ktorego dotyczy rozliczenie przemeldowałem się np 1 grudnia 2010 , po 1 grudnia 2010 do dzisiaj niektóre faktury mam na Adres A a niektóre na B ( nowy adres zameldowania ) Dopiero dzisiaj się zorientowałem:// Czy ktos widzi rozwiazanie tej sytuacji? boje sie że urząd skarbowy bedzie widzial problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 11.09.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 redpradnik, nie ma się czym przejmować. Mogłeś przecież mieszkać w tych dwóch miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 11.09.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 redpradnik, nie ma się czym przejmować. Mogłeś przecież mieszkać w tych dwóch miejscach. a faktura nie powinna byc brana zawsze na adres zameldowania ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 11.09.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Nie na adres zameldowania, tylko zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edek77 12.09.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Do redpradnik Piter ma racje, nie masz sie czym przejmować, czasami trzeba tylko złożyć jakieś oświadczenie/wyjaśnienie w związku ze zmianą adresu zamieszkania. Ja sam na poczotku gdy remontowałem dom, mieszkałem u rodziców i tam był mój adres zamieszkania, a pózniej gdy sie juz wprowadziłem do własnego domu, to oczywiście zmieniłem adres zamieszkania i nigdy nie było problemu podczas składania wniosku Vzm Najważniejsze abyś wszystkie faktury brał na siebie, a dokładnie na adres w którym jesteś zameldowany na pobyt stały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 12.09.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Najważniejsze abyś wszystkie faktury brał na siebie, a dokładnie na adres w którym jesteś zameldowany na pobyt stały. najważniejsze aby brać FV na ADRES ZAMIESZKANIA... i US ma być właściwy wg adresu ZAMIESZKANIA, żebyśmy mieli do niego blisko... US nie sprawdza zameldowania... dla niego istotny jest adres zamieszkania zgłoszony w US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 12.09.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Witam. Belladonna - proszę o pomoc. A jeżeli się pomyliłem i wciągnąłem do wniosku VZM - bramę garażową, a garaż jednak nie znajduje się w bryle budynku, to co wtedy ? Czy ktoś to przyjdzie sprawdzić ? czy spotkałaś się już z taką sytuacją ? I co najlepiej należało by teraz zrobić ? Może od razu iść do US w swojej miejscowości i prosić o wycofanie wniosku , lub korekte. Bardzo proszę o odpowiedź i twoją sugestię, z góry dziękuję i pozdrawiam. Ja zawsze pytam przy bramie garażowej gdzie on jest (garaż)... jeśli opis we wniosku jasno nie zawiera, ze jest częścią budynku, więc wnioskodawca na piśmie to określa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 12.09.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Mam (będę miał ) podobną sytuację jak redpradnik. Mianowicie mieszkam i jestem zameldowany w mieście A, buduję w mieście B. Oba miasta podlegają innym US. Na początku września złożyłem VZM z fakturami z roku 2010 i 2011 (do września) do US adekwatnego do miejsca A. Od początku roku 2012 będę mieszkał w mieście B (i będę tam zameldowany) i będę chciał w 2012 roku rozliczyć faktury od września 2011 do końca budowy. Czyli będę miał faktury zarówno z moim adresem z miasta A, jak i miasta B, które będę rozliczał w US w mieście B. Czy nie będzie tu jakiegoś problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 13.09.2011 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Mam (będę miał ) podobną sytuację jak redpradnik. Mianowicie mieszkam i jestem zameldowany w mieście A, buduję w mieście B. Oba miasta podlegają innym US. Na początku września złożyłem VZM z fakturami z roku 2010 i 2011 (do września) do US adekwatnego do miejsca A. Od początku roku 2012 będę mieszkał w mieście B (i będę tam zameldowany) i będę chciał w 2012 roku rozliczyć faktury od września 2011 do końca budowy. Czyli będę miał faktury zarówno z moim adresem z miasta A, jak i miasta B, które będę rozliczał w US w mieście B. Czy nie będzie tu jakiegoś problemu? Nie, problemu nie będzie. Tylko numerujesz wnioski dalej, czyli ten w 2012 jako drugi i w VZM, w dodatkowych informacjach napisz, ze 1 VZM złożyłeś w US.... Poza tym US jest właściwy dla podatnika wg adresu zamieszkania... to my informujemy US gdzie mieszkamy i bynajmniej to może nie mieć nic wspólnego z meldunkiem (US nie sprawdza meldunków, bo to go nie interesuje... podatnik zgłasza adres zamieszkania po to, żeby mieć blisko do US-a)... nie wiem dlaczego przy tym ciągle są jakieś obawy... jedynie moje racjonalne wytłumaczenie tych obaw, to chyba ze względu na nazwę pt. "US" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinca tinca 14.09.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 witam.Zbieram fakturki do zwrotu VAt. I mam po Państwa pytanie czy mogę spróbować z garażem blaszanym, który służy u mnie za magazyn na budowie. Opis na fakturze to konstrukcja stalowa, pkwiu 28.11.10-31.80Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 14.09.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 witam. Zbieram fakturki do zwrotu VAt. I mam po Państwa pytanie czy mogę spróbować z garażem blaszanym, który służy u mnie za magazyn na budowie. Opis na fakturze to konstrukcja stalowa, pkwiu 28.11.10-31.80 Z góry dziękuję za odpowiedź. Zastanawiałam się czy na to odpowiedzieć... cały widz polega na tym jak się zadaje pytania (a przy tym pytania powinny się pojawić)... np biorąc na tapetę kostkę brukową można zapytać: "czy kostka brukowa została wykorzystana do opaski wokół budynku?" lub "a gdzie została wykorzystana kostka brukowa?" i wiesz co? na 1 zadane pytanie 90% odpowiedzi to "TAK" ale na drugie zadane pytanie 90% odpowiedzi to "na chodnik" "na wjazd do garażu" "na podjazd"....itd... jak myślisz, które pytanie jest "fajniejsze", żeby uzyskać prawidłową odpowiedź (prawidłową w sensie prawdziwą)? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinca tinca 15.09.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 jak myślisz, które pytanie jest "fajniejsze", żeby uzyskać prawidłową odpowiedź (prawidłową w sensie prawdziwą)? :-) Nie wiem skąd ta zgryźliwość. To że jestem nowa na tym forum nie znaczy że można sobie ze mnie robić drwiny. Na zadane pytanie oczekiwałam odpowiedzi w systemie 0 -1 TAK - NIE. Ale skoro sprawiają Pani radość takie uszczypliwości to miłej zabawy życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts