zefirispka 15.09.2011 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Tu nie chodzi o złośliwość (takiej nie zauważyłem), ani fakt że ktoś jest osobą nową. Sformułowanie "czy mogę spróbować" wskazuje na próbę kombinowania, uzyskania czegoś co nie do końca jest należne. I tu nie ma, jak to w życiu, odpowiedzi 0-1. To nie komputer. I lepiej zadawać pytania tu, niż odpowiadać na nie już w us. A Belladonna jest bardzo pomocną osobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 15.09.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Czy za instalacje co, cwu, ogrzewanie podłogowe, kaloryfery, kocioł z zasobnikiem, wszelkie pompy i rozdzielacze, skryznki itp., instalację gazową można odliczyć VAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 15.09.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 O wszelkich pompach wiadomo, że na pewno nie podlegają odliczeniu. Natomiast zdecydowana większość materiałów do instalacji co i cwu i gazowej to się kwalifikuje do zwrotu. Są jednak wyjątki. Jak to zwykle bywa diabeł tkwi w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinca tinca 16.09.2011 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Tu nie chodzi o złośliwość (takiej nie zauważyłem), ani fakt że ktoś jest osobą nową. Sformułowanie "czy mogę spróbować" wskazuje na próbę kombinowania, uzyskania czegoś co nie do końca jest należne. I tu nie ma, jak to w życiu, odpowiedzi 0-1. To nie komputer. I lepiej zadawać pytania tu, niż odpowiadać na nie już w us. A Belladonna jest bardzo pomocną osobą. Wiem, że pani Belladonna jest osoba niezwykle pomocną, przeczytałam wszystkie posty z roku 2011. Dlatego wiem, że wielokrotnie na zadanie pytanie "czy mogę odliczyć" pani Belladonna odpowiadała "spróbuj!" Stąd moje rozczarowanie taką formą odpowiedzią na moją zagwostkę. Ale dobrze, przyjmuję uwagi i następnym razem postaram się wyrażać precyzyjniej. Udanego początku weekendu dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 17.09.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 tinca tinca garaż blaszany nie jest materiałem budowlanym, który można wykorzystać w budynku mieszkalnym, więc absolutnie nie wchodzi. A jak się pojawia na FV "konstrukcja stalowa, pkwiu 28.11.10-31.80" to zazwyczaj kończy się telefonem do sklepu, z pytaniem co się kryje pod tą nazwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 17.09.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 witam mam pytanko ... od 2009 roku zbieramy faktury w celu uzyskania zwrotu vat, na poczatku wrzesnia br. zlozylismy papieru o odbior domu, a tydzien temu kupilismy kolejne materialy do wykanczania tegoz naszego domku i czy te ostatnie faktury rowniez moge wciagnac na liste do zwrotu vat, czy liczy sie dzien zlozenia papierow odbiorowych czy dzien uzyskania odbioru budynku ?? bardzo dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 17.09.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 maren100 raczej od dnia odbioru są FV "remontowe" - a z nich VAT w kolumnie 6 plus opis tych FV we wniosku, bo jak najbardziej ujmujesz wszystkie FV, które masz do momentu złożenia wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 17.09.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Witam.Czy przysługuje mi zwrot vat za gont i rynny pvc, które kupiłem nie będąc jeszcze właścicielem domu, na dach którego zostały one wykorzystane?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 17.09.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Witam. Czy przysługuje mi zwrot vat za gont i rynny pvc, które kupiłem nie będąc jeszcze właścicielem domu, na dach którego zostały one wykorzystane? Pzdr A kto był właścicielem wtedy, rodzice (bo rozumiem, ze obecnie jesteś właścicielem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 20.09.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 Właścicielem był człowiek, od którego kupiłem ten dom w stanie surowym zamkniętym i jestem teraz jego właścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 20.09.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2011 mk64 nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie tak lub nie.... tutaj temat poszedł w 2 kierunkach, że tytuł prawny masz mieć na dzień złożenia wniosku, a nie poniesienia wydatku albo, że tyt. prawny masz mieć kiedy ponosiłeś wydatki, a nie w chwili złożenia wniosku... pierwsze jest dobre dla tych co wydatkowali, a potem stali się właścicielami (mają tyt. prawny na dzień składania wniosku).... drugie jest dobre dla tych, którzy byli właścicielami, ponieśli wydatek, sprzedali i składają VZM (na dzień składania nie mają tyt. prawnego). Gdyby w Twoim przypadku właścicielami byli rodzice, z którymi mieszkałeś, a potem Ci podarowali budynek, to raczej tutaj "czepialstwo" by mogło wystąpić sporadycznie, że FV sprzed darowizny... stąd moje pytanie o poprzedniego właściciela... przy Twojej sytuacji może być różnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 21.09.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Dzięki za wyjaśnienia. Spróbuję umieścić to we wniosku - najwyżej mi odrzucą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinca tinca 21.09.2011 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Belladonno dziękuję za odpowiedź na moje poprzednie pytanie Mam jeszcze kilka wątpliwości co to możliwości ubiegania się o zwarto vat za poniższe materiały: - folia fundamentowa mauer 300 pkwiu 25.23.15 50 99 - folia czarna budowlana tytan pkwiu 25.23.15 50 99 - pręt/ śruba gwintowana z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.09.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Ale fajny temat Jedno pytanko. Jestem właścicielem lokalu ale nie jestem w nim zameldowany ? Czyli rozliczam się z US gdzie indziej niż domek do remontu? Co wtedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 21.09.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Nic, rozliczasz się w tym us, który jest właściwy dla miejsca zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.09.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Czyli nie musi być to miejsce inwestycji? Czy ktoś miał potem kontrolę, jak ona wygląda? Chcę zakupić rurki do podłogówki, a jak wiadomo je się zalewa i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 21.09.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Rurki się zalewa, ale na "powierzchni" pozostaje rozdzielacz i pompa, więc zawsze możesz wykazać, że materiał kupiłeś do instalacji, która faktycznie istnieje.Podobnie jest przy prętach zbrojeniowych. Je też się zalewa, ale skoro jest budowa, jest konstrukcja budynku, to przyjmuje się, że te pręty zostały tam zużyte. Nikt z rentgenem nie przyjedzie. Dowodem, na którym opiera się us jest faktura zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.09.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 To ostatnie pytanie i już nie smęcę. Czy jak kupię coś teraz to muszę to teraz zainstalować? Czy mogę np za rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 21.09.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 To ostatnie pytanie i już nie smęcę. Czy jak kupię coś teraz to muszę to teraz zainstalować? Czy mogę np za rok? Może ja podpowiem, jak Smerf Ważniak8) "Ustawa mówi: Osoba fizyczna ma prawo do zwrotu części wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych w związku z budową, nadbudową lub remontem" No właśnie. Ustawa nie mówi, że materiały mają być wbudowane. To znaczy, że można je gromadzić i odliczać VAT. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.09.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Dzięki za uświadomienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts