belladonna 21.09.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Belladonno dziękuję za odpowiedź na moje poprzednie pytanie Mam jeszcze kilka wątpliwości co to możliwości ubiegania się o zwarto vat za poniższe materiały: - folia fundamentowa mauer 300 pkwiu 25.23.15 50 99 - folia czarna budowlana tytan pkwiu 25.23.15 50 99 - pręt/ śruba gwintowana z góry dziękuję Nie, te rzeczy nie podlegają odliczeniu... na te folie masz zastosowane błedne PKWiU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 21.09.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 WAŻNE Od 1 września w kontaktach z US można też posługiwać się PESEL (niekoniecznie NIP) dlatego od tego momentu zmieniono wersję VZM... obecnie wniosek jest w wersji 5... z mojego buszowania po forach, wiem, ze niektóre US-y nie przyjmują już wersji 4. Obecna aktualna wersja jest tutaj: http://mofnet.gov.pl/dokument.php?const=1&id=69191&dzial=106 interaktywna też Dlatego przed udaniem się do US z wersją 4 (nieaktualną), proponuję zadzwonić do swojego US-a, czy ją przyjmą, zanim się z nią pofatygujemy osobiście :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Może ja podpowiem, jak Smerf Ważniak8) "Ustawa mówi: Osoba fizyczna ma prawo do zwrotu części wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych w związku z budową, nadbudową lub remontem" No właśnie. Ustawa nie mówi, że materiały mają być wbudowane. To znaczy, że można je gromadzić i odliczać VAT. ____________________________________________ Aktualna cena 1 m2 powierzchni użytkowej No tak ale w jednym punkcie formularza jest napisane że trzeba załączyć ksero pozwolenia na budowę. A ja go jeszcze nie mam. Będę miał dopiero w przyszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 22.09.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Jesli nie masz jeszcze pozwolenia, wstrzymaj się ze składaniem wniosku. Nie spełniasz warunku do zwrotu. Reasumując: przed rozpoczęciem budowy i przed uzyskaniem pozwolenia na budowę można kupować i gromadzić materiały budowlane, ale wniosek składamy dopiero wówczas, kiedy mamy komplet dokumentów uprawniających do zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2011 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 A jaki okres wstecz obejmuje wniosek? Myślałem ze tylko tylko rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 22.09.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Nie, wniosek obejmuje wydatki od 1 maja 2004 r. do dziś. Natomiast wniosek składamy raz w roku. Tak więc, choć dziś nie masz możliwość złożenia wniosku, nie tracisz prawa do zwrotu od dzisiejszych wydatków w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) Wielkie dzięki za cierpliwość dla kolegi zefirispka Ostatnie pytania o to co ma być na fv:1. Czy konieczny jest nip?2. Czy dopuszczalne jest aby raz pisać swój adres w jednym miejscu a raz w drugim? W jednym się mieszka a w drugim się jest zameldowanym?3. Czy jeśli ma się wspólnotę majątkową z żonką to ja mogę brać na siebie a żona na siebie? Na tą samą inwestycję? Oboje jesteśmy właścicielami? Mam fv na ogrodzenie ale nie ma symbolu pkwiu Edytowane 22 Września 2011 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 22.09.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Na pytanie 1 i 3 odpowiedź brzmi TAK. Pytanie nr 2 - nie bardzo. Na fakturze powinien być nasz adres zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 22.09.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Mam pytanie.Jesli budowe zaczalem w tym roku. Zbieram fakturki to czy jyz w grudniu moge skladac o zwrot Vatu za ten rok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 22.09.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Mam pytanie. Jesli budowe zaczalem w tym roku. Zbieram fakturki to czy jyz w grudniu moge skladac o zwrot Vatu za ten rok? Nie czekaj do grudnia tylko złóż wniosek już teraz, bo można złożyć raz w roku. W grudniu to składają wszyscy i potem baaardzo długo czekają na zwrot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 A co jeśli na fv nie mam numeru nip ani symbolu pkwiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 22.09.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) Ostatnie pytania o to co ma być na fv: 1. Czy konieczny jest nip? Troszkę się wtrącę... czyj NIP? konieczny jest NIP sprzedawcy, bo US tez sprawdza, czy sprzedawca ma obowiązki, czyli czy jest VAT-owcem i może wystawiać FV... ale co do nabywcy żadnego NIP na FV nie ma... ma być nasze imię, nazwisko i adres zamieszkania.... bo nabywcą jest osoba fizyczna Poza tym, od 1 września w VZM możesz wpisać TYLKO swój PESEL (jeśli nawet masz NIP) i US taki wniosek przyjmuje, bo jak pisałam wyżej od 1 września w kontaktach z US posługujemy się NIP lub PESEL, czym nam pasuje... i w związku z tym zmiana tego wniosku na wersję nr 5, gdzie na górze są pola NIP, PESEL Edytowane 22 Września 2011 przez belladonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.09.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 czy oby napewno NIP musi byc?niedawno uchwalili ze NIP idzie do lamusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) ok, nip nie konieczny na fv. To ma sens. A... jak kupiłem ogrodzenie panelowe i na fv nie mam symbolu pkwiu? I czy w ogóle jakby nawet było to takie ogrodzenie sie kwalifikuje do zwrotu? Konkretnie chodzi o takie http://www.inex24.pl/zdjecia/m_b7100f6bd02a158072bccbb99bf3328514354.jpg Edytowane 22 Września 2011 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 22.09.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 czy oby napewno NIP musi byc? niedawno uchwalili ze NIP idzie do lamusa idzie do lamusa, ale nie dla wszystkich....od 2012 roku osoby fizyczne objęte rejestrem PESEL, które nie prowadzą działalności gospodarczej lub nie są zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług w kontaktach z US będą posługiwać się PESEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 22.09.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 autorus ogrodzenie nie mieści się w zakresie robót wykazanych w załączniku do ustawy o zwrot różnicy VAT, więc jego elementy nie wchodzą pod zwrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.09.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masterb 23.09.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Witam,ja jeszcze raz chciałbym dopytać o adres, który ma być na FV, aby móc się ubiegać o zwrot VAT..Pokrótce opiszę swoją sytuację:Zameldowany jestem i obecnie mieszkam w miejscu A, natomiast kupiłem mieszkanie w miejscu B i muszę je urządzić (wyremontować), ale mam zamiar tam się przeprowadzić za jakieś pół roku..Moje pytanie jest: Który mój adres ma widnieć na FV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.09.2011 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Dziś gadałem z księgowa i facetka twierdzi ze ma być miejsce zamieszkania. Czyli wynika ze miejsce A. Ale czy to ktoś sprawdzi wątpię. Nikomu sie nie będzie chciało. Jak ja bym decydował to od razu bym wpisał miejsce B. Skoro piszesz ze za pół roku i tak tam będziesz mieszkał takie jest moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masterb 23.09.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 hmm. Wielkie dzięki za szybką odpowiedz... Chyba też bede wpisywać miejsce B...Za pół roku bedę tam mieszkac..!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts