Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

ja jeszcze raz chciałbym dopytać o adres, który ma być na FV, aby móc się ubiegać o zwrot VAT..

Pokrótce opiszę swoją sytuację:

Zameldowany jestem i obecnie mieszkam w miejscu A, natomiast kupiłem mieszkanie w miejscu B i muszę je urządzić (wyremontować), ale mam zamiar tam się przeprowadzić za jakieś pół roku..

Moje pytanie jest: Który mój adres ma widnieć na FV?

Cały ambaras polega na tym, ze US ma być właściwy wg MIEJSCA ZAMIESZKANIA... a zmianę miejsca zamieszkania zgłaszamy w US do 30 dni... wiec skoro obecnie mieszkasz w A, to bierzesz FV na adres A... natomiast jak zmienisz adres zamieszkania na B, to powiadomisz o tym fakcie US (więc wtedy na FV pojawi się adres B)... przy czym od 1 stycznia zmieniają się przepisy... czyli zmianę adresu zamieszkania równoznaczny z adresem zameldowania nie zgłaszasz (US zostanie o tym poinformowany)... ale jak zmienisz zamieszkanie na adres inny niż meldunkowy, to informujesz US (albo na deklaracji, zeznaniu) albo na ZAP-3 (który ma być uproszczonym zamiennikiem NIP-3) :)

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie i proszę o pomoc. Ostatnio ocieplałam dom, jednak na fakturach mam podane tylko 5 pozycji, które mają symbol PKWiU :confused: Czytałam ustawę i obwieszczenie i co do niektórych materiałów mam problem, ponieważ nie jestem pewna czy można je zaliczyć do danej grupy. Czy elementy wykonane z aluminium, tzn. profil główny, element do mocowania, łącznik wzdłużny i narożnik z siatką mogą być odliczone?? Czy siatka do dociepleń z dodatkiem włókna szklanego również może zostać odliczona?? Czy muszę wystąpić o korektę faktury, aby w US nie czepiali się, że nie ma na nich symboli PKWiU??

Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

Cały ambaras polega na tym, ze US ma być właściwy wg MIEJSCA ZAMIESZKANIA... a zmianę miejsca zamieszkania zgłaszamy w US do 30 dni... wiec skoro obecnie mieszkasz w A, to bierzesz FV na adres A... natomiast jak zmienisz adres zamieszkania na B, to powiadomisz o tym fakcie US (więc wtedy na FV pojawi się adres B)... przy czym od 1 stycznia zmieniają się przepisy... czyli zmianę adresu zamieszkania równoznaczny z adresem zameldowania nie zgłaszasz (US zostanie o tym poinformowany)... ale jak zmienisz zamieszkanie na adres inny niż meldunkowy, to informujesz US (albo na deklaracji, zeznaniu) albo na ZAP-3 (który ma być uproszczonym zamiennikiem NIP-3) :)

Ze tak zacytuję klasyka " niezły burdel tu macie siostry" ;)

Witam doświadczonych forumowiczów,

Może mi ktoś podpowie, czy przy zakupie kominka z PW można odzyskać VAT? Mój hydraulik mówi, że nie nie ale wolałbym zweryfikowac

W wyszukiwarce VZM znalazło mi,

że kominek z płaszczem wodnym jest do odliczenia.

PKWiU 28.22.12-00.30, poz. 79 starego wykazu.

W wyszukiwarce VZM znalazło mi,

że kominek z płaszczem wodnym jest do odliczenia.

PKWiU 28.22.12-00.30, poz. 79 starego wykazu.

Zgadza się, tylko podobno jest to możliwe jedynie w sytuacji kiedy nie zakładamy drugiego źródła ciepła. Słyszałem, że ludzie którzy do kominka założyli gaz, próbując go odliczyć musieli zwracać odzyskamy VAT z kominka...

Witam,

W związku ze złożonym wnioskiem o zwrot, US poinformował mnie dziś o potrzebie dostarczenia potwierdzeń wpłat za niektóre faktury.

Sprawa dotyczy faktur za zakupy przez internet gdy płatność była za pobraniem (gdzie na fakturze VAT widnieje sposób płatności: przelew) oraz z odroczonym terminem płatności (gdzie przy zapłacono jest: 0zł).

Mam oczywiście wszystkie odpowiednie KP za faktury z odroczonym terminem płatności, ale jak mam udowodnić, że zapłaciłem kurierowi za wydany towar w przypadku zamówienia przez internet?

Czy US nie wymaga tu za dużo? Pamiętam jak jakiś czas temu belladonna pisała, że faktura niekoniecznie musi być opłacona aby starać się o zwrot.

Edytowane przez miejski

miejski.... oni (co niektórzy, bo nie wszyscy) podchodzą do tematu pt. "wydatki poniesione"... a z FV to nie wynika... aczkolwiek ja to widzę szerzej... bo sprzedawca jeśli mu nie zapłaciłeś i tak musi się co do VAT rozliczyć... należny - naliczony (więc sam VAT wyląduje w budżecie)... a brak wpłaty od Ciebie wyegzekwuje na 100 :)