belladonna 23.09.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Witam, ja jeszcze raz chciałbym dopytać o adres, który ma być na FV, aby móc się ubiegać o zwrot VAT.. Pokrótce opiszę swoją sytuację: Zameldowany jestem i obecnie mieszkam w miejscu A, natomiast kupiłem mieszkanie w miejscu B i muszę je urządzić (wyremontować), ale mam zamiar tam się przeprowadzić za jakieś pół roku.. Moje pytanie jest: Który mój adres ma widnieć na FV? Cały ambaras polega na tym, ze US ma być właściwy wg MIEJSCA ZAMIESZKANIA... a zmianę miejsca zamieszkania zgłaszamy w US do 30 dni... wiec skoro obecnie mieszkasz w A, to bierzesz FV na adres A... natomiast jak zmienisz adres zamieszkania na B, to powiadomisz o tym fakcie US (więc wtedy na FV pojawi się adres B)... przy czym od 1 stycznia zmieniają się przepisy... czyli zmianę adresu zamieszkania równoznaczny z adresem zameldowania nie zgłaszasz (US zostanie o tym poinformowany)... ale jak zmienisz zamieszkanie na adres inny niż meldunkowy, to informujesz US (albo na deklaracji, zeznaniu) albo na ZAP-3 (który ma być uproszczonym zamiennikiem NIP-3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska208 26.09.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Witam serdecznie i proszę o pomoc. Ostatnio ocieplałam dom, jednak na fakturach mam podane tylko 5 pozycji, które mają symbol PKWiU Czytałam ustawę i obwieszczenie i co do niektórych materiałów mam problem, ponieważ nie jestem pewna czy można je zaliczyć do danej grupy. Czy elementy wykonane z aluminium, tzn. profil główny, element do mocowania, łącznik wzdłużny i narożnik z siatką mogą być odliczone?? Czy siatka do dociepleń z dodatkiem włókna szklanego również może zostać odliczona?? Czy muszę wystąpić o korektę faktury, aby w US nie czepiali się, że nie ma na nich symboli PKWiU?? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 26.09.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 justyska208 PKWiU na fakturach nie jest obowiązkowy. Z wymienionych materiałów nie można odliczyć tylko siatki do dociepleń. Reszta wchodzi. ____________________________________________ Uwaga. Od 1 września 2011 obowiązują nowe formularze VZM-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.09.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Cały ambaras polega na tym, ze US ma być właściwy wg MIEJSCA ZAMIESZKANIA... a zmianę miejsca zamieszkania zgłaszamy w US do 30 dni... wiec skoro obecnie mieszkasz w A, to bierzesz FV na adres A... natomiast jak zmienisz adres zamieszkania na B, to powiadomisz o tym fakcie US (więc wtedy na FV pojawi się adres B)... przy czym od 1 stycznia zmieniają się przepisy... czyli zmianę adresu zamieszkania równoznaczny z adresem zameldowania nie zgłaszasz (US zostanie o tym poinformowany)... ale jak zmienisz zamieszkanie na adres inny niż meldunkowy, to informujesz US (albo na deklaracji, zeznaniu) albo na ZAP-3 (który ma być uproszczonym zamiennikiem NIP-3) Ze tak zacytuję klasyka " niezły burdel tu macie siostry" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska208 26.09.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 (edytowane) Dziękuję Piter, pozdrawiam:) Tak w kwestii upewnienia płynu gruntującego nie można odliczyć ?? Edytowane 26 Września 2011 przez justyska208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 26.09.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Płyny gruntujące nie można odliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justyska208 27.09.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Dziękuję ponownie Piter pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas0311 28.09.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Witam doświadczonych forumowiczów, Może mi ktoś podpowie, czy przy zakupie kominka z PW można odzyskać VAT? Mój hydraulik mówi, że nie nie ale wolałbym zweryfikowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 28.09.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Witam doświadczonych forumowiczów, Może mi ktoś podpowie, czy przy zakupie kominka z PW można odzyskać VAT? Mój hydraulik mówi, że nie nie ale wolałbym zweryfikowac W wyszukiwarce VZM znalazło mi, że kominek z płaszczem wodnym jest do odliczenia. PKWiU 28.22.12-00.30, poz. 79 starego wykazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.09.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 A jak wygląda sprawa ze styropianem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 29.09.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 autorus sprawa ze styropianem wygląda dobrze:) tzn. do odliczenia,ale pod warunkiem, że jest w płytach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.09.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 A to może być inaczej niż w płytach? Nie ważne cieszę się, prawdopodobnie będę musiał zakupić 120m3 EPS 200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 29.09.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2011 A to może być inaczej niż w płytach? Nie ważne cieszę się, prawdopodobnie będę musiał zakupić 120m3 EPS 200 Może być np. styropian granulat - do ocieplania budynków, ścian szczelinowych i stropodachów metodą wdmuchiwania granulatu styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas0311 30.09.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2011 W wyszukiwarce VZM znalazło mi, że kominek z płaszczem wodnym jest do odliczenia. PKWiU 28.22.12-00.30, poz. 79 starego wykazu. Zgadza się, tylko podobno jest to możliwe jedynie w sytuacji kiedy nie zakładamy drugiego źródła ciepła. Słyszałem, że ludzie którzy do kominka założyli gaz, próbując go odliczyć musieli zwracać odzyskamy VAT z kominka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.10.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 A jak wygląda sprawa z geowłokniną oraz szkłem piankowym w granulacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 05.10.2011 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 (edytowane) Witam,W związku ze złożonym wnioskiem o zwrot, US poinformował mnie dziś o potrzebie dostarczenia potwierdzeń wpłat za niektóre faktury. Sprawa dotyczy faktur za zakupy przez internet gdy płatność była za pobraniem (gdzie na fakturze VAT widnieje sposób płatności: przelew) oraz z odroczonym terminem płatności (gdzie przy zapłacono jest: 0zł). Mam oczywiście wszystkie odpowiednie KP za faktury z odroczonym terminem płatności, ale jak mam udowodnić, że zapłaciłem kurierowi za wydany towar w przypadku zamówienia przez internet? Czy US nie wymaga tu za dużo? Pamiętam jak jakiś czas temu belladonna pisała, że faktura niekoniecznie musi być opłacona aby starać się o zwrot. Edytowane 5 Października 2011 przez miejski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dora516 05.10.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 czy uda mi sie odliczyć profile chodzi o to ze robię ogrodzenie i materiał kupowałam samai czy jakos to uda mi sie podciągnąć do vzm pod coś do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 05.10.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 czy uda mi sie odliczyć profile chodzi o to ze robię ogrodzenie i materiał kupowałam samai czy jakos to uda mi sie podciągnąć do vzm pod coś do domu Z mojej strony powiem tylko tyle, że zwrot VAT nie dotyczy ogrodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 05.10.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 A jak wygląda sprawa z geowłokniną oraz szkłem piankowym w granulacie? geowłóknina nie, a takowego szkła nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 05.10.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 miejski.... oni (co niektórzy, bo nie wszyscy) podchodzą do tematu pt. "wydatki poniesione"... a z FV to nie wynika... aczkolwiek ja to widzę szerzej... bo sprzedawca jeśli mu nie zapłaciłeś i tak musi się co do VAT rozliczyć... należny - naliczony (więc sam VAT wyląduje w budżecie)... a brak wpłaty od Ciebie wyegzekwuje na 100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts