Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

W związku ze złożonym wnioskiem o zwrot, US poinformował mnie dziś o potrzebie dostarczenia potwierdzeń wpłat za niektóre faktury.

Sprawa dotyczy faktur za zakupy przez internet gdy płatność była za pobraniem (gdzie na fakturze VAT widnieje sposób płatności: przelew) oraz z odroczonym terminem płatności (gdzie przy zapłacono jest: 0zł).

Mam oczywiście wszystkie odpowiednie KP za faktury z odroczonym terminem płatności, ale jak mam udowodnić, że zapłaciłem kurierowi za wydany towar w przypadku zamówienia przez internet?

Czy US nie wymaga tu za dużo? Pamiętam jak jakiś czas temu belladonna pisała, że faktura niekoniecznie musi być opłacona aby starać się o zwrot.

Problem polega na tym, że powinna wystarczyć faktura, bo na jej podstawie podatnik, czyli sprzedawca, zapłacił VAT. Tyle, że w ustawie jest przepis, mówiący o zwrocie "poniesionych wydatków". Możliwe jest, że fakturę otrzymamy teraz , a wydatki poniesiemy później, bo nic nie zakazuje, żeby odroczyć termin płatności. I w efekcie us może żądać, czy faktycznie ponieśliśmy wydatki, a więc czy zapłaciliśmy za towar. To się nazywa (nie)konsekwencja ustawodawcy.

W Twoim poście widzę pewną rozbieżność- jeśli na fakturze masz sposób zapłaty przelewem, to drukujesz takowy ze strony banku. A jeśli płaciłeś za pobraniem, to cóż, na fakturze nie powinno być adnotacji o jakiej piszesz. Wtedy przedstawiamy dokumenty z firmy kurierskiej jakie otrzymujemy w czasie odbioru przesyłki.

Widzę, że są na forum specjaliści od vat-u. Pytanko mam czy odliczę Kocioł -piec na ekogroszek PKWiU wpisane na fakturze: 28.22.12.00.50

W nowym wykazie nie mogę tego znaleźć :/

Nie znajdziesz, bo to kod z 1997 r., brakuje w nim tylko myślnika pomiędzy 12, a 00. Taki kod jest w poprzednim wykazie pod pozycją 79.

dzięki

wiem że nie można odliczyć dlatego napisałam czyt. spytałam czy można to pod coś podciągnąć do domu

faktura nie będzie przecież wystawiona na bramę tylko na materiały z hurtowni stali, np profile

Oprócz materiałów opisujesz na czym polegał remont, więc po pierwsze stwierdzisz nieprawdę (na co ja Cię nigdy nie namówię)... a po drugie ja płacę podatki, więc nie uśmiecha mi się aby ktoś miał zwrot np z moich podatków za coś, co mu się nie należy... no i tyle :):):)

donstef nowy wykaz mówiąc delikatnie, to Ty wrzuć do tego pieca.... sprzedawcy w FV za 2011 mieli stosować PKWiU z 2008 (stąd nowy wykaz)... ale ja oglądając FV z 2011 widzę nadal PKWiU z 1997... a przypuszczam, że jak to ruszysz, to sprzedawca usunie całkowicie PKWiU, a nie będzie się bawił w zmiany... zaopatrz się w wykaz stary... zdecydowanie... będziesz zdrowszy ;)

Oprócz materiałów opisujesz na czym polegał remont, więc po pierwsze stwierdzisz nieprawdę (na co ja Cię nigdy nie namówię)... a po drugie ja płacę podatki, więc nie uśmiecha mi się aby ktoś miał zwrot np z moich podatków za coś, co mu się nie należy... no i tyle :):):)

ok

to w takim razie bez opisu :-)

czy mogę odliczyć profile

Witam,

Właśnie robię rozliczenie i zastanawiam się, czy mogę odliczyć takie rzeczy (na fakturach mam indeksy z poprzedniego wykazu):

1. gniazdka pojedyncze, łącznik schodkowy, puszka podtynkowa do gipsu, pokrywa do puszki, łącznik pojedynczy, gniazdko komputerowe, wyłącznik (31.20.27-50.3)

2. słuchawka prysznicowa (29.13.12-33.4)

3. gniazdko telefoniczne (32.02.17-00.9)

4. gniazdko rtv (32.30.52-70.9)

5. ramka oświetleniowa X1, X2, X3 (31.20.40-90.4)

6. piekarnik do zabudowy w słupku

7. kanał elektryczny (25.21.10-70.30)

8. uchwyty do mebli (25.72.14)

9. granit (26.70.12-60.1)

10. emulsja polinak, śnieżka gru (24.30.11-50.10)

11. dekoral akrylit (20.30.11.0)

12. zawór kątowy do baterii (29.13.12-35.14)

13. przewód koncentryczny

14. zmywarka do zabudowy

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

K.

Witam,

Właśnie robię rozliczenie i zastanawiam się, czy mogę odliczyć takie rzeczy (na fakturach mam indeksy z poprzedniego wykazu):

1. gniazdka pojedyncze, łącznik schodkowy, puszka podtynkowa do gipsu, pokrywa do puszki, łącznik pojedynczy, gniazdko komputerowe, wyłącznik (31.20.27-50.3)

2. słuchawka prysznicowa (29.13.12-33.4)

3. gniazdko telefoniczne (32.02.17-00.9)

4. gniazdko rtv (32.30.52-70.9)

5. ramka oświetleniowa X1, X2, X3 (31.20.40-90.4)

6. piekarnik do zabudowy w słupku

7. kanał elektryczny (25.21.10-70.30)

8. uchwyty do mebli (25.72.14)

9. granit (26.70.12-60.1)

10. emulsja polinak, śnieżka gru (24.30.11-50.10)

11. dekoral akrylit (20.30.11.0)

12. zawór kątowy do baterii (29.13.12-35.14)

13. przewód koncentryczny

14. zmywarka do zabudowy

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

K.

do odliczenia tylko poz.2 i 12

Witam

Proszę o informacje czy materiały poniesione na wykonanie tarasu i schodów wejściowych po oddaniu budynku do użytkowania mogę odliczyć ???

I jeszcze jedno czy mogę odliczyć:

- panele laminowane+ podkład+ folia + listwy wykończeniowe

- drzwi wewnętrzne + ościeżnice+ klamki

Pozdrawiam

Aśka

Witam

Proszę o informacje czy materiały poniesione na wykonanie tarasu i schodów wejściowych po oddaniu budynku do użytkowania mogę odliczyć ???

I jeszcze jedno czy mogę odliczyć:

- panele laminowane+ podkład+ folia + listwy wykończeniowe

- drzwi wewnętrzne + ościeżnice+ klamki

Pozdrawiam

Aśka

Po oddaniu budynku do użytkowania wchodzimy na limit remontowy i to tylko różnica w zagadnieniu budowa-remont.

panele podłogowe plus listwy odliczmy (folie itp to już ciężki temat)

drzwi, ościeżnice i klamki TAK :)

Stal gładka fi12,fi10,

blacha czarna,

farba antykorozyjna 3 w 1

,unicor c czerwony 24.30.12-29.00 -to rozumiem,że nie ? Przepraszam za takie pewnie głupie pytania ale ja dopiero zaczynam , uczę się

pozdrawiam

Ja zawsze powtarzam, że nie ma głupich pytań.. bo człowiek się uczy całe życie, a i tak głupim umiera ;)

Ooooo.. zaskoczyły mnie te twoje materiały, bo ja się spodziewałam co do balustrady innych elementów...

Stal gładka fi12,fi10,

blacha czarna,

to możemy analizować.... no ale znam i takie opinie, że balkon nie jest budynkiem... w tym temacie pomysłowość ludzka nie zna granic...

te dwa elementy uwzględnij, ale jaki będzie finał to już ode mnie nie zależy:)

Dzięki za poprzednią odpowiedź.

Czytałam tutaj dyskusje na temat parapetów z agglomarmuru -że niby nie podlegają odliczeniom. U mnie na fakturze znalazłam PKWiU 26.61.11-50.52

Jak sprawdzam kluczem pomiędzy starym ,a nowym PKWiU to wprawdzie dokładnie takiego numeru nie znalazłam -ale patrząc na całą grupę to wydaje mi się ze w nowym to będzie pozycja numer 25

ex 23.6

"Wyroby z betonu, cementu i gipsu – z wyłącze*niem wyrobów ze sztucznego kamienia „Lastrico” (w tym pomników i nagrobków), innych niż: płyty parapetowe, płyty okładzinowe stopni schodowych i ścian oraz wykładziny posadzkowe"

czyli według mnie powinni mi to odliczyć. Mam rację?