Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

miejski napisał:
Witam,

W związku ze złożonym wnioskiem o zwrot, US poinformował mnie dziś o potrzebie dostarczenia potwierdzeń wpłat za niektóre faktury.

Sprawa dotyczy faktur za zakupy przez internet gdy płatność była za pobraniem (gdzie na fakturze VAT widnieje sposób płatności: przelew) oraz z odroczonym terminem płatności (gdzie przy zapłacono jest: 0zł).

Mam oczywiście wszystkie odpowiednie KP za faktury z odroczonym terminem płatności, ale jak mam udowodnić, że zapłaciłem kurierowi za wydany towar w przypadku zamówienia przez internet?

Czy US nie wymaga tu za dużo? Pamiętam jak jakiś czas temu belladonna pisała, że faktura niekoniecznie musi być opłacona aby starać się o zwrot.

Problem polega na tym, że powinna wystarczyć faktura, bo na jej podstawie podatnik, czyli sprzedawca, zapłacił VAT. Tyle, że w ustawie jest przepis, mówiący o zwrocie "poniesionych wydatków". Możliwe jest, że fakturę otrzymamy teraz , a wydatki poniesiemy później, bo nic nie zakazuje, żeby odroczyć termin płatności. I w efekcie us może żądać, czy faktycznie ponieśliśmy wydatki, a więc czy zapłaciliśmy za towar. To się nazywa (nie)konsekwencja ustawodawcy.

W Twoim poście widzę pewną rozbieżność- jeśli na fakturze masz sposób zapłaty przelewem, to drukujesz takowy ze strony banku. A jeśli płaciłeś za pobraniem, to cóż, na fakturze nie powinno być adnotacji o jakiej piszesz. Wtedy przedstawiamy dokumenty z firmy kurierskiej jakie otrzymujemy w czasie odbioru przesyłki.

donstef napisał:
Widzę, że są na forum specjaliści od vat-u. Pytanko mam czy odliczę Kocioł -piec na ekogroszek PKWiU wpisane na fakturze: 28.22.12.00.50

W nowym wykazie nie mogę tego znaleźć :/

Nie znajdziesz, bo to kod z 1997 r., brakuje w nim tylko myślnika pomiędzy 12, a 00. Taki kod jest w poprzednim wykazie pod pozycją 79.

belladonna napisał:
Z mojej strony powiem tylko tyle, że zwrot VAT nie dotyczy ogrodzenia :)

dzięki

wiem że nie można odliczyć dlatego napisałam czyt. spytałam czy można to pod coś podciągnąć do domu

faktura nie będzie przecież wystawiona na bramę tylko na materiały z hurtowni stali, np profile

dora516 napisał:
dzięki

wiem że nie można odliczyć dlatego napisałam czyt. spytałam czy można to pod coś podciągnąć do domu

faktura nie będzie przecież wystawiona na bramę tylko na materiały z hurtowni stali, np profile

Oprócz materiałów opisujesz na czym polegał remont, więc po pierwsze stwierdzisz nieprawdę (na co ja Cię nigdy nie namówię)... a po drugie ja płacę podatki, więc nie uśmiecha mi się aby ktoś miał zwrot np z moich podatków za coś, co mu się nie należy... no i tyle :):):)

donstef nowy wykaz mówiąc delikatnie, to Ty wrzuć do tego pieca.... sprzedawcy w FV za 2011 mieli stosować PKWiU z 2008 (stąd nowy wykaz)... ale ja oglądając FV z 2011 widzę nadal PKWiU z 1997... a przypuszczam, że jak to ruszysz, to sprzedawca usunie całkowicie PKWiU, a nie będzie się bawił w zmiany... zaopatrz się w wykaz stary... zdecydowanie... będziesz zdrowszy ;)

belladonna napisał:
Oprócz materiałów opisujesz na czym polegał remont, więc po pierwsze stwierdzisz nieprawdę (na co ja Cię nigdy nie namówię)... a po drugie ja płacę podatki, więc nie uśmiecha mi się aby ktoś miał zwrot np z moich podatków za coś, co mu się nie należy... no i tyle :):):)

ok

to w takim razie bez opisu :-)

czy mogę odliczyć profile

Witam,

Właśnie robię rozliczenie i zastanawiam się, czy mogę odliczyć takie rzeczy (na fakturach mam indeksy z poprzedniego wykazu):

1. gniazdka pojedyncze, łącznik schodkowy, puszka podtynkowa do gipsu, pokrywa do puszki, łącznik pojedynczy, gniazdko komputerowe, wyłącznik (31.20.27-50.3)

2. słuchawka prysznicowa (29.13.12-33.4)

3. gniazdko telefoniczne (32.02.17-00.9)

4. gniazdko rtv (32.30.52-70.9)

5. ramka oświetleniowa X1, X2, X3 (31.20.40-90.4)

6. piekarnik do zabudowy w słupku

7. kanał elektryczny (25.21.10-70.30)

8. uchwyty do mebli (25.72.14)

9. granit (26.70.12-60.1)

10. emulsja polinak, śnieżka gru (24.30.11-50.10)

11. dekoral akrylit (20.30.11.0)

12. zawór kątowy do baterii (29.13.12-35.14)

13. przewód koncentryczny

14. zmywarka do zabudowy

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

K.

Keya napisał:
Witam,

Właśnie robię rozliczenie i zastanawiam się, czy mogę odliczyć takie rzeczy (na fakturach mam indeksy z poprzedniego wykazu):

1. gniazdka pojedyncze, łącznik schodkowy, puszka podtynkowa do gipsu, pokrywa do puszki, łącznik pojedynczy, gniazdko komputerowe, wyłącznik (31.20.27-50.3)

2. słuchawka prysznicowa (29.13.12-33.4)

3. gniazdko telefoniczne (32.02.17-00.9)

4. gniazdko rtv (32.30.52-70.9)

5. ramka oświetleniowa X1, X2, X3 (31.20.40-90.4)

6. piekarnik do zabudowy w słupku

7. kanał elektryczny (25.21.10-70.30)

8. uchwyty do mebli (25.72.14)

9. granit (26.70.12-60.1)

10. emulsja polinak, śnieżka gru (24.30.11-50.10)

11. dekoral akrylit (20.30.11.0)

12. zawór kątowy do baterii (29.13.12-35.14)

13. przewód koncentryczny

14. zmywarka do zabudowy

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

K.

do odliczenia tylko poz.2 i 12

Witam

Proszę o informacje czy materiały poniesione na wykonanie tarasu i schodów wejściowych po oddaniu budynku do użytkowania mogę odliczyć ???

I jeszcze jedno czy mogę odliczyć:

- panele laminowane+ podkład+ folia + listwy wykończeniowe

- drzwi wewnętrzne + ościeżnice+ klamki

Pozdrawiam

Aśka

tom13 napisał:
Witam

Proszę o informacje czy materiały poniesione na wykonanie tarasu i schodów wejściowych po oddaniu budynku do użytkowania mogę odliczyć ???

I jeszcze jedno czy mogę odliczyć:

- panele laminowane+ podkład+ folia + listwy wykończeniowe

- drzwi wewnętrzne + ościeżnice+ klamki

Pozdrawiam

Aśka

Po oddaniu budynku do użytkowania wchodzimy na limit remontowy i to tylko różnica w zagadnieniu budowa-remont.

panele podłogowe plus listwy odliczmy (folie itp to już ciężki temat)

drzwi, ościeżnice i klamki TAK :)

ewadora napisał:
Stal gładka fi12,fi10,

blacha czarna,

farba antykorozyjna 3 w 1

,unicor c czerwony 24.30.12-29.00 -to rozumiem,że nie ? Przepraszam za takie pewnie głupie pytania ale ja dopiero zaczynam , uczę się

pozdrawiam

Ja zawsze powtarzam, że nie ma głupich pytań.. bo człowiek się uczy całe życie, a i tak głupim umiera ;)

Ooooo.. zaskoczyły mnie te twoje materiały, bo ja się spodziewałam co do balustrady innych elementów...

Stal gładka fi12,fi10,

blacha czarna,

to możemy analizować.... no ale znam i takie opinie, że balkon nie jest budynkiem... w tym temacie pomysłowość ludzka nie zna granic...

te dwa elementy uwzględnij, ale jaki będzie finał to już ode mnie nie zależy:)

Dzięki za poprzednią odpowiedź.

Czytałam tutaj dyskusje na temat parapetów z agglomarmuru -że niby nie podlegają odliczeniom. U mnie na fakturze znalazłam PKWiU 26.61.11-50.52

Jak sprawdzam kluczem pomiędzy starym ,a nowym PKWiU to wprawdzie dokładnie takiego numeru nie znalazłam -ale patrząc na całą grupę to wydaje mi się ze w nowym to będzie pozycja numer 25

ex 23.6

"Wyroby z betonu, cementu i gipsu – z wyłącze*niem wyrobów ze sztucznego kamienia „Lastrico” (w tym pomników i nagrobków), innych niż: płyty parapetowe, płyty okładzinowe stopni schodowych i ścian oraz wykładziny posadzkowe"

czyli według mnie powinni mi to odliczyć. Mam rację?