Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W wykazie mat.bud. których VAT podskoczył do 22%

http://www.us.gniezno.pl/pliki/wniosek_o_zwrot_vat_za_mat_bud/wykaz_materialow.pdf nieznalazłem betonu z gruszki :lol: no ale jak by tak sie zastanowić taki beton to : żwir, piach, cement, i woda.

Żwir i piach jest : poz 1. PKWiU 14.21 Żwir i piasek

cement też jest : poz 20. PKWiU 26.5 Cement, wapno i gips

wody nie znalazłem ... wiec odlicz wode :D

Ja jakbym miał f-re na beton to bym odliczał (o ile wczesniej był z 7%VAT) tego nie pamietam ...

A pewnie i tak stanie na tym że różne będą interpretacje w róznych skarbówkach.

:evil:

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym betonem, to trzeba zacząć inaczej.

1. Sprawdźmy, czy ludzie odliczali go wcześniej.

2. Nie chce mi się wieżyć, że jesli odliczano go wcześniej to teraz nie będzie to możliwe. W Urzędach Skarbowych też mają dużo pracy, niech te przepisy im się trochę przegryzą i może się coś więcej wyjaśni. Jak byście się gdzieś dowiedzieli np. od znajomych że odliczali beton to rzućcie tu coś - toz to kawałek grosza. A grosz do grosza i będzie kokosza.

Pozdrawiam.

Beton to jeden problem.

Drugi to numery PKWiU. Boję się, że kopie faktur są im potrzebne do sprawdzania po numerach. Np. cement podlega zwrotowi ale ja mam go na fakturze pod innym numerem PKWiU (który nie figuruje w wykazie). I co?

To samo z silką. Wygląda na to, że zwrot dostaną tylko ci, którzy budowali z ceramiki... :(

Beton to jeden problem.

Drugi to numery PKWiU. Boję się, że kopie faktur są im potrzebne do sprawdzania po numerach. Np. cement podlega zwrotowi ale ja mam go na fakturze pod innym numerem PKWiU (który nie figuruje w wykazie). I co?

To samo z silką. Wygląda na to, że zwrot dostaną tylko ci, którzy budowali z ceramiki... :(

Też mi się wydaje, że numer PKWiU ma znaczenie rozstrzygające. Z tym, że z tego co się na dzisiaj dowiedziałem w US, chociaż jego brak nie dyskwalifikuje pozycji z faktury.

Pytanie jest też jak to się stało, że sprzedawca wpisał Ci na fakturze inny symbol PKWiU przy cemencie. Może go warto o to zapytać.

Z tego co się (marnie) orientuję symbol PKWiU służy nie tyle do oznaczenia czym jest dany towar (np. cementem czy gwoździem) ale do oznaczenia do jakiej należy grupy towarów w sensie podatkowym (obniżone stawki VAT np.). Mam np. faktury na materiały z działu ogrodniczego (przewody wodne PCV, obejmy itp.) które z powodzeniem mogłyby być materiałami budowlanymi, ale ich PKWiU mówi że nie są. Przykład z innej beczki czasopismo ma swój PKWiU który mówi że jest czasopismem i dzięki temu opodatkowane jest 7% VAT. Jednak nie różniący się od niego w sposób fizyczny inny produkt (jakaś broszura np.) jeżeli nie będzie występować z takim symbolem będzie na 22% VAT.

Gość Alina Lozowska

No to mam taki przypadeczek. Korzystałam z ulgi remontowej kupując materiały, których VAT wzrósł do 22 %. Korzystam wtedy ze zwrotu VAT gdy kwota zwrotu wynosi 55,23 %. W tym samym czasie zaczęłam budowę domu i wtedy na materiały użyte do niej korzystam z kwoty zwrotu liczonej jako 68,18 % ??? :o Czyli robię niejako dwa rozliczenia?

Alina

ps człowiek to ale sobie życie komplikuje :wink:

No to mam taki przypadeczek. Korzystałam z ulgi remontowej kupując materiały, których VAT wzrósł do 22 %. Korzystam wtedy ze zwrotu VAT gdy kwota zwrotu wynosi 55,23 %. W tym samym czasie zaczęłam budowę domu i wtedy na materiały użyte do niej korzystam z kwoty zwrotu liczonej jako 68,18 % ??? :o Czyli robię niejako dwa rozliczenia?

Alina

ps człowiek to ale sobie życie komplikuje :wink:

Mam identyczną sytuacje. Od paru tygodni szukam informacji jaki ma być zwrot w tym przypadku (55% czy 68%) i do tej pory nie znalazłem odpowiedzi. Tzn znalazłem, ale są ze sobą sprzeczne.

pozdrawiam

Konrad