pirat 03.01.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 W wykazie mat.bud. których VAT podskoczył do 22% http://www.us.gniezno.pl/pliki/wniosek_o_zwrot_vat_za_mat_bud/wykaz_materialow.pdf nieznalazłem betonu z gruszki no ale jak by tak sie zastanowić taki beton to : żwir, piach, cement, i woda. Żwir i piach jest : poz 1. PKWiU 14.21 Żwir i piasek cement też jest : poz 20. PKWiU 26.5 Cement, wapno i gips wody nie znalazłem ... wiec odlicz wode Ja jakbym miał f-re na beton to bym odliczał (o ile wczesniej był z 7%VAT) tego nie pamietam ... A pewnie i tak stanie na tym że różne będą interpretacje w róznych skarbówkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 03.01.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Mam pytanie: Czy możemy odliczyć np. beton, który przyjechał gruszką? Zadzwoniłem do urzędu skarbowego. Powiedzieli że jak betonu nie ma na liście to go dliczyć nie można I jak tu się nie wk....ć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekola 03.01.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 A czy ktoś zna jakis programik, który zgrabnie wyliczywszystkie zwroty i jeszcze wydrukuje odpowiednie formularze ??? Podajcie link... D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
backdraft 03.01.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Z tym betonem, to trzeba zacząć inaczej.1. Sprawdźmy, czy ludzie odliczali go wcześniej.2. Nie chce mi się wieżyć, że jesli odliczano go wcześniej to teraz nie będzie to możliwe. W Urzędach Skarbowych też mają dużo pracy, niech te przepisy im się trochę przegryzą i może się coś więcej wyjaśni. Jak byście się gdzieś dowiedzieli np. od znajomych że odliczali beton to rzućcie tu coś - toz to kawałek grosza. A grosz do grosza i będzie kokosza.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 03.01.2006 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Zaczołem wypełniać i niestety jest wiele niejasności (beton wliczyłem). Wydaje się, że przydałby się wykaz materiałow, które obłożone były 7% Vatem przed 1 maja 2004 r.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Piotr 03.01.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Witam,Beton z gruchy na pewno mial 7%, mam fakture sprzed wejscia do UE. Pzdr.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revo 03.01.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Czy można wystąpić o zwrot VAT za materiał, który odliczyło sięw ramach ulgi remontowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 03.01.2006 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Beton to jeden problem. Drugi to numery PKWiU. Boję się, że kopie faktur są im potrzebne do sprawdzania po numerach. Np. cement podlega zwrotowi ale ja mam go na fakturze pod innym numerem PKWiU (który nie figuruje w wykazie). I co? To samo z silką. Wygląda na to, że zwrot dostaną tylko ci, którzy budowali z ceramiki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 03.01.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Beton to jeden problem. Drugi to numery PKWiU. Boję się, że kopie faktur są im potrzebne do sprawdzania po numerach. Np. cement podlega zwrotowi ale ja mam go na fakturze pod innym numerem PKWiU (który nie figuruje w wykazie). I co? To samo z silką. Wygląda na to, że zwrot dostaną tylko ci, którzy budowali z ceramiki... Też mi się wydaje, że numer PKWiU ma znaczenie rozstrzygające. Z tym, że z tego co się na dzisiaj dowiedziałem w US, chociaż jego brak nie dyskwalifikuje pozycji z faktury. Pytanie jest też jak to się stało, że sprzedawca wpisał Ci na fakturze inny symbol PKWiU przy cemencie. Może go warto o to zapytać. Z tego co się (marnie) orientuję symbol PKWiU służy nie tyle do oznaczenia czym jest dany towar (np. cementem czy gwoździem) ale do oznaczenia do jakiej należy grupy towarów w sensie podatkowym (obniżone stawki VAT np.). Mam np. faktury na materiały z działu ogrodniczego (przewody wodne PCV, obejmy itp.) które z powodzeniem mogłyby być materiałami budowlanymi, ale ich PKWiU mówi że nie są. Przykład z innej beczki czasopismo ma swój PKWiU który mówi że jest czasopismem i dzięki temu opodatkowane jest 7% VAT. Jednak nie różniący się od niego w sposób fizyczny inny produkt (jakaś broszura np.) jeżeli nie będzie występować z takim symbolem będzie na 22% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joanka77 03.01.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Ja chciałam zapytać o ten "dokument określający stopień zaawansowania inwestycji". Co to w ogóle ma być ? Czy wystarczy oswiadczenie kierownika budowy czy też jest gdzieś jakiś wzór tego pisma ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasssmine 03.01.2006 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Może aktualne zdjęcie domu haha Jasmine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Alina Lozowska 04.01.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 No to mam taki przypadeczek. Korzystałam z ulgi remontowej kupując materiały, których VAT wzrósł do 22 %. Korzystam wtedy ze zwrotu VAT gdy kwota zwrotu wynosi 55,23 %. W tym samym czasie zaczęłam budowę domu i wtedy na materiały użyte do niej korzystam z kwoty zwrotu liczonej jako 68,18 % ??? Czyli robię niejako dwa rozliczenia? Alina ps człowiek to ale sobie życie komplikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 04.01.2006 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 No to mam taki przypadeczek. Korzystałam z ulgi remontowej kupując materiały, których VAT wzrósł do 22 %. Korzystam wtedy ze zwrotu VAT gdy kwota zwrotu wynosi 55,23 %. W tym samym czasie zaczęłam budowę domu i wtedy na materiały użyte do niej korzystam z kwoty zwrotu liczonej jako 68,18 % ??? Czyli robię niejako dwa rozliczenia? Alina ps człowiek to ale sobie życie komplikuje Mam identyczną sytuacje. Od paru tygodni szukam informacji jaki ma być zwrot w tym przypadku (55% czy 68%) i do tej pory nie znalazłem odpowiedzi. Tzn znalazłem, ale są ze sobą sprzeczne. pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 04.01.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Według broszury umieszczonej na stronie min. finansów to raczej 55% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 04.01.2006 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Mam pytanie. Czy jeżeli w tym roku skorzystam z ulgi odsetkowej to będę miał prawo do zwrotu 55% czy 68%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 04.01.2006 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 W dzisiejszej Rzeczpospolitej jest dużo o odliczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 04.01.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060104/prawo/prawo_a_2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 04.01.2006 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 W dzisiejszej Rzeczpospolitej jest dużo o odliczeniach Uhm, dokładnie to co pod linkiem podanym wyżej. Lista materiałów i kilka okrągłych zdań. Zwyczajnie "wszystko o zwrocie VAT za materiały budowlane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinka 04.01.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Czy można odliczyć rynny?, w wykazie jest co o wyrobach PCV, ale to bardzo ogólne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.01.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Kilka lat temu, chyba w 2001 lub 2002 roku korzystaliśmy z ulgi na zakup działki budowalanej. Czy w tej sytuacji możemy również wystąpić o zwrot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts