MMartka 26.10.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 (edytowane) Witam ponownie moje pytanko dotyczy KOREKTY DO FAKTURYjak to wpisywac w vzm- od razu przy numerze faktury odjac te pozycje czy wpisywac jako kolejna pozycja nr tej faktury z informacja ze to korekta i kwote na minusie? i drugie pytanie- co z fakturkami na usługi gdzie vat tez jest 23%- mam taką z gminnego przedsiębiorstwa komunalnego-robili nam przyłącze wody do budynku koszt łączny z materiałem i na fakturze tylko zapis: "usługa wykonania przyłącza do budynku" Edytowane 26 Października 2011 przez MMartka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 26.10.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Za usługę nie odliczysz vat-u, natomiast nawet gdyby był to zakup materiałów budowlanych, ale nie dotyczy on inwestycji wykonywanej w konstrukcji budynku tylko do tego budynku, a to istotna różnica, to również takiego zakupu nie odliczysz. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMartka 26.10.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 a faktycznie dzieki za zwrócenie uwagi.. a co z korektami jak do tego podejść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 26.10.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Za usługę nie odliczysz vat-u, natomiast nawet gdyby był to zakup materiałów budowlanych, ale nie dotyczy on inwestycji wykonywanej w konstrukcji budynku tylko do tego budynku, a to istotna różnica, to również takiego zakupu nie odliczysz. Niestety. Usługa wykonania przyłączy do budynku to na pewno nie. Ale zakup samych materiałów na wykonanie przyłączy do tego budynku to podlega odliczeniu. Jest o tym w definicji budynku (art. 2 pkt 1 ustawy VZM), obejmującej nie tylko sam budynek ale i zewnętrzne przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym gromadzące ścieki. Nie chodzi tu przecież o szamba w budynku, bo takich perfumerii w piwnicy to sobie ludziska nie fundują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 26.10.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 MMartka wpisujesz FV pierwotna z wydatkiem pomniejszonym o zwrot z korekty, a dołączasz kopie obydwu FV (pierwotnej i korekty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 26.10.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Usługa wykonania przyłączy do budynku to na pewno nie. Ale zakup samych materiałów na wykonanie przyłączy do tego budynku to podlega odliczeniu. Jest o tym w definicji budynku (art. 2 pkt 1 ustawy VZM), Racja. Jakoś ciągle w takiej sytuacji mam przed oczami "infrastrukturę towarzyszącą" typu płot, brama czy inny podjazd ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska99 26.10.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2011 Bardzo prosze o pomoc, czy można odliczyć:1.Przew.OMY- 2x0.5mm2/300V2.Puszka 190x140x703. szyna łącz. w izol. 3F S-124.Uchwyt szybkiego montażu płaski USMP-3/1005. Kanał prostokątny6. Kolano ściana - strop7.kolano 150x1508.Czerpnia powietrza9. Kształtka 150x15010. Redukcja PP 50/4011.rura PP12. Króciec PCV13.Uziom 2x1.5M OC14. LKM - 01-40 Lampka kontrolna EXTA15.Płyty fundement Silver16. Cem I 32.5 R 25 kg PAL Z/TR17.Febmix18.Zaprawa MULTI19.właz kanałowy AO60020.Kostka bruk. Behaton 6cm szaraBardzo dziękuje za pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 27.10.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Witam,mam pytanie, czy piec gazowy kondensacyjny (C.O. i CW.U) oraz zasobnik do tego pieca można odliczyć?Znalazłam post z 2009 roku, że niby piec można, a co z zasobnikiem? Z góry dziękuję za pomocPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 27.10.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 Witam, mam pytanie, czy piec gazowy kondensacyjny (C.O. i CW.U) oraz zasobnik do tego pieca można odliczyć? Znalazłam post z 2009 roku, że niby piec można, a co z zasobnikiem? Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Jak zaglądniesz do starego Wykazu to w poz. od 72 do 76 wymieniono różne zbiorniki, ale zastrzeżono symbolem ex, że chodzi wyłącznie o m. in. zasobniki ciepłej wody. Znaczy się preferowano kiedyś stawką 7% urządzenia podnoszące higienę w społeczeństwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 27.10.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2011 5. Kanał prostokątny 6. Kolano ściana - strop 7.kolano 150x150 8.Czerpnia powietrza 9. Kształtka 150x150 10. Redukcja PP 50/40 11.rura PP 12. Króciec PCV 15.Płyty fundement Silver 16. Cem I 32.5 R 25 kg PAL Z/TR 18.Zaprawa MULTI 19.właz kanałowy AO600 20.Kostka bruk. Behaton 6cm szara Trafiłaś na zły moment, bo rozważam odpoczynek od forów... ok, co zostawiłam wyżej zalicz, chociaż co się kryje pod niektórymi nazwami nie wiem (5,8,9,15,19) lub gdzie wykorzystałaś kostkę brukowa i jak do niej podchodzi Twój US też nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMartka 28.10.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Belladonna dzięki po raz kolejny:-)zastanawiam sie jeszcze co z meblami np. z ikei? kazdy element tam jest osobno na fakturze.Miał ktoś taki przypadek i udało sie odzyskać vat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 28.10.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Meble jako wyposażenie nie podlega odliczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMartka 28.10.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 tak, tlyko że na fakturze nie ma zapisu melbe tylko np. lidi dzwiratioenl szufladarationel karuzelaluftig okap - tu sprzęt akurat zakupiony?perf płyta wykończeniowapregel blatgrej uchyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefirispka 28.10.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Mając na fakturze sprzedawcę typu IKEA, i nawet takie nazwy towarów jak podajesz, mozna być pewnym weryfikacji ze strony us i wezwania do wyjaśnienia, co za "materiał budowlany". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMartka 28.10.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 a drzwi wewnętrzne do domu? mozna odliczyć?a co do Ikei maja tam duzo sprzętu elektrycznego do kuchni np. kuchnie gazowe,elektryczne,zmywarki, okapy,,czy choćby zlewy kuchenne) i dlaczego nie mozna odliczyc tylko dlatego ze to sklep o nazwie Ikea? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepejeans 28.10.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 interpretacja USCzy można rozliczyć zapłacony podatek VAT od zakupu materiałów budowlanych typu zakup i montaż trwale umiejscowionej szafy wnękowej i zabudowy (piekarnika elektrycznego, płyty grzewczej, zlewozmywaka, zmywarki i lodówki); zakup i montaż trwale umiejscowionej szafki łazienkowej wraz z umywalką."]Czy można rozliczyć zapłacony podatek VAT od zakupu materiałów budowlanych typu zakup i montaż trwale umiejscowionej szafy wnękowej i zabudowy (piekarnika elektrycznego, płyty grzewczej, zlewozmywaka, zmywarki i lodówki); zakup i montaż trwale umiejscowionej szafki łazienkowej wraz z umywalką.http://interpretacja-podatkowa.pl/interpretacja/pokaz/583-zwrot-niektorych-wydatkow-zwiazanych-z-budownictwem-mieszkaniowym/609-warunki-przyznania-prawa-do-zwrotu-podatku/95710-osoby-fizyczne-wydatki-mieszkaniowe-zwrot-podatku.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMartka 28.10.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 dzięki poczytam:-)mam jeszcze takie znaki zapytania:zszywacz ręczny plastik6-czesciowy zestaw do lakier. z kuwetaselena folia ochronno-paroszczelna zółta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aska99 28.10.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 28.10.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 dzięki poczytam:-) mam jeszcze takie znaki zapytania: zszywacz ręczny plastik 6-czesciowy zestaw do lakier. z kuweta selena folia ochronno-paroszczelna zółta odpuść wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynabz 29.10.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2011 proszę pomóżcie, bo nie mogę się nigdzie doszukać, czy zbiornik 3000l oczyszczalni ścieków można odliczyć? z tego co czytam to nie bardzo, ale wolę się upewnić ponieważ jest zapis mówiący o wyłączeniu jeśli zbiornik jest do innych zastosowań niż dla budownictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts