Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam.

1) Zakupiłem 7 listopada'11r 2 tony stali żebrowanej za kwotę 5500 zł w tym 1020 zł jest Vatu (po przeliczeniu około 663zł do zwrotu), i dostałem tylko paragon czy na tej podstawie mogę odliczyc Vat?? a jesli nie to czy sprzedawca ma obowiązek wystawienia do tego paragonu faktury??

2) Buduje w następnym roku dom, mam juz wszelkie pozwolenia na budowę czy za materiał zakupiony w tym roku będe mógł odliczyć na ten rok??

3) czy w nastepnym roku jak mi się do końca roku nazbiera faktur również bede mógł odliczyć?? czy tylko raz na pięć lat np. w 2011 zrobie odliczenie od cegły i drutu a o następne dopiero w 2016r?

bardzo proszę o odpowiedz i dziękuje

acha

4) jaka jest ważność faktur , czy np. w tym roku wystawiona bedzie można odliczać w 2014

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

piogron takie wątpliwości wątpliwości ma każdy, kto pierwszy raz bierze się

za wypełnienie wniosku. A przecież zamiast mało mówiących nazw załączników

mogłoby być np. VZM-1/A - dotyczy faktur za okres od 01.05.2004 do 31.12.2005,

VZM-1/B - za okres od 01.05.2004 do 31.12.2010 czy VZM-1/C - dotyczy faktur

wystawionych od 01.01.2011 r. Tak właśnie dodatkowo opisano formularze w tym

programie Program do VZM-1

Ciężko jest się pomylić. A szkoda, że taki dodatkowy opis jest tylko w tym programie.

Wszyscy pytają o PKWiU bo to pomaga znaleźć materiał na wykazach, ale we wniosku

nigdzie PKWiU się nie wpisuje :)

DZIKU_7

1) liczą się tylko faktury

2) odliczaj już, bo możesz, po co czekać

3) możesz złożyć wniosek raz w roku ale limit jest jeden na pięć lat

4) ważność faktur - do końca obowiązywania zwrotów.

Jeszcze ad 4. Nie zależy Ci na kasie?:eek:

ewa197830

Zwrotu VAT za szafy do zabudowy nie dostaniesz, bo to wyposażenie.

Dziękuję za pomoc Piter.. :)

Ps.A czy mogę najpierw rozliczyć rok 2009 i 2011, a w styczniu 2004 i 2006?

Tak, możesz. Ale pamiętaj, że możesz złożyć tylko 1 wniosek w roku, a składając wniosek

w styczniu zamykasz sobie drogę do bieżącego rozliczenia ewentualnych fakturek,

które wpadną w trakcie 2012 roku i będziesz musiała z nimi poczekać do 2013 roku.:cool:

1. Czy mogę odliczyć podkład uniwersalny pod tynki (Baumit Uniprimer) ? na fakturze mam PKWIU 26.64.10-00.31 - wydaje mi się, że nie mogę bo to grunt ale pkwiu mówi inaczej...

2. mam też na tej fakturze pigment do tynku akrylowego i preparat gruntujący ale bez pkwiu - zapewne nie mogę odliczyć?

Nie. Gdybym umiał robić takie rzeczy to nie traciłbym czasu na tym forum.:)

Czyżby? Moim zdaniem na forum, gdzie się udziela bezinteresownie odpowiedzi są osoby, którymi nie zawładnęła żądza pieniądza... a to akurat nie ma związku z umiejętnościami, a podejściem do życia (a z tego co widzę Piter masz podobne jak ja) :)

Pozdrowionka... ja chwilowo nie mam czasu na forum :( ale mam nadzieję, że to przejściowe :)