belladonna 19.11.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 gosja nie należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 19.11.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 gosja nie należy belladona- wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkam 19.11.2011 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Witam Jesteśmy na etapie izolacji dachu. Czy ktoś wie może, czy płyty Ecotherm Topline można sobie odliczyć? Jest to płyta z termoizolacyjnej pianki PIR w obustronnej okładzinie z papieru kraft pokrytego aluminium. Nie możemy też nigdzie doszukać się czegoś o pustakach szklanych w ścianie zewnętrznej (La Rochere E60 El 15), zaprawy klejowej do nich Glasspol GBS 15 MPa 25 kg i prętów ocynkowanych 6x2000, bo krzyżyków dystansowych 10/80 chyba nie można odliczać, ale pewności też nie mamy. Tak jak opisałam mamy na fakturach, nic poza tym, żadnego PKWiU. Pozdrawiam wszystkich specjalistów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 20.11.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Witam Jesteśmy na etapie izolacji dachu. Czy ktoś wie może, czy płyty Ecotherm Topline można sobie odliczyć? Jest to płyta z termoizolacyjnej pianki PIR w obustronnej okładzinie z papieru kraft pokrytego aluminium. Nie możemy też nigdzie doszukać się czegoś o pustakach szklanych w ścianie zewnętrznej (La Rochere E60 El 15), zaprawy klejowej do nich Glasspol GBS 15 MPa 25 kg i prętów ocynkowanych 6x2000, bo krzyżyków dystansowych 10/80 chyba nie można odliczać, ale pewności też nie mamy. Tak jak opisałam mamy na fakturach, nic poza tym, żadnego PKWiU. Pozdrawiam wszystkich specjalistów Płyta Ecotherm Topline moim zdaniem kwalifikuje się do PKWiU 26.82.16-30.90 - Mieszaniny i wyroby z materiałów izolujących cieplnie lub akustycznie, gdzie indziej niesklasyfikowane, pozostałe (w starym wykazie poz. 46,w nowym poz. 70) - i jest do odliczenia. Do odliczenia również pozostałe materiały, z wyjątkiem krzyżyków uznawanych za narzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 20.11.2011 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Mam parę wątpliwości co do VZM: 1. zestaw uszczelniający zU-1Y Ospel (do gniazdek elektrycznych):http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQflvUq_IlbfYkSplQe0gagMjCkQBd-0u0icc2satgoO2E2otj1jA 2. uszczelka do gniazd i łączników IP44:http://www.kontakt-simon.com.pl/cache/82168u_-39_resize_100_100_234656.jpg 3. uszczelka IP44 pod klawisz do łączników i przycisków:http://www.sklepecoheat.pl/galerie/8/82010u-39-uszczelka-ip44_72749_k.jpg 4. taśma uszczelniająca do kontrłat (dekarska) Purotec, Coropur:http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSyybF4s1jLTWQ1zvEQp4-2jNDu1i7WEs85A0cryOKhaSdpvZN9Fw 5. przepustnica z siłownikiem (element wentylacyjny):http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT-vACFbMp9nteT7TuAO7KMEpkfYVvlo-f4SSIq7itphauHD3GMiA 6. gniazdo do przekaźnika GZT4:http://static3.tme.eu/katalog_pics/f/1/9/f19068d492a385b423489d1b89aa9553/gzt4_t.jpg 7. ekofiber (celuloza), materiał termoizolujący:http://ik.hoga.pl/201005/54393.jpg Byłbym wdzięczny gdyby ktoś zechciał się pokłonić nad tymi wątpliwościami. Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa197830 21.11.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Piter na pewno mogę odliczyć drzwi drewniane zewnętrzne zwykłe. Ale czy mogą one być z szybami i czy wchodzą tez łazienkowe. Mam inny nr PKWiU niż przy zwykłych. Mam dużo faktur bez nr PKWiU. Czy mogę je wpisać ręcznie? Chociaż u mnie w US nie wymagają tych numerów. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.11.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Nieśmiało powtórzę swoje pytanie z ubiegłego tygodnia a dotyczy ono materiału użytego przy kładzeniu tynku cienkowarstwowego. Tynk wiem że można odliczyć a jak grunt pod ten tynk i pigment do barwienia tegoż tynku?np mam na fakturze taką pozycję: podkład uniwersalny pod tynki (Baumit Uniprimer) ? na fakturze mam PKWIU 26.64.10-00.31 trochę mam mętlik w głowie bo wiem że emulsji do malowania ścian w domu nie mozna odliczać. a to o co pytam,? BTW wydaje mi się, że ten PKWIU jest niepoprawnie zastosowany do tego gruntu na mojej fakturze.Byłbym wdzięczny za objaśnienie tej kwestii. drzwi wewnętrzne wraz z ościeżnicami można odliczyć - to łazienkowe raczej też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 21.11.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 ewa197830 Jest tylko jeden rodzaj drzwi, których się nie odlicza – to drzwi okrętowe. Sprzedawcy nie mają obowiązku podawać PKWiU więc us nie może ich żądać. pierwek Pigmenty i grunty nie wchodzą do odliczenia. Grunt to nie to samo co podkład uniwersalny pod tynki (Baumit Uniprimer). To PKWiU 26.64.10-00.31 oznacza „Wyprawy plastyczne tynkarskie do wykończenia ścian zewnętrznych” więc pasuje i wchodzi. budowlany_laik Mi się wydaje, że tylko ta taśma dekarska i ekofiber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.11.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 ślicznie dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa197830 22.11.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Ok.Zmyliły mnie tylko te nr PKWiU z drzwi. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.11.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 a propos drzwi... czy okucia do drzwi można odliczyć? Wczoraj akurat robiłem porządki w paragonach z które jeszcze mógłbym przekształcić w faktury i znalazłem jakieś klamki do drzwi wew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 23.11.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 a propos drzwi... czy okucia do drzwi można odliczyć? Wczoraj akurat robiłem porządki w paragonach z które jeszcze mógłbym przekształcić w faktury i znalazłem jakieś klamki do drzwi wew. można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 24.11.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Witajcie, przez większość już przebrnełam, zostały mi następujące pozycje. Podpowiedzcie prosze czy można odliczyć następujące: 1. beton b10 2. beton c16 3. beton b20 4. deske elewacyjną świerkową 5. krawędziak (więźba) 6. tarcica obrzyzana (więźba) 7. płyta osb 8. rura pe 9. złączki pe 10. rury kanalizacyjne, kolanka, trójniki 11. izolacja pozioma (membrana dachowa) 12. łączniki ciesielskie 13. gwoździe ciesielskie 14. kominki wentylacyjne 15. spinki do dachówki 16. grzebień dachowy 17. pas nadrynnowy 18. kolanka, leje, uchwyty do rynien 19. cegła budowalana pełna 20. tynk silikonowy 21. tasma kalenicowa 22. wkręty do drewna 23. tasma kominowa jeśi ktoś ma czas i cierpliowść to z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pumpaluna 25.11.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 w hurtowni hydraulicznej wystawili nam fakturę zupełnie bez numerów PKWiU no i niestety brakuje mojego nr NIP, czy muszę zmienić tę fakturę? Czy jeśli dopiszą nip to możemy się rozliczać bez pkwiu? dzięki z góry za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 25.11.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Twój NIP oraz PKWiU są niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 26.11.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2011 (edytowane) madejko! może to pomoże http://www.pit.pl/wykaz-zwrot-vat/ z głowy i z tego co sama odliczałam 1. beton b10 TAK 2. beton c16 TAK 3. beton b20 TAK 4. deske elewacyjną świerkową NIE 5. krawędziak (więźba) NIE NIE NIE (NIESTETY;() 6. tarcica obrzyzana (więźba) NIE 7. płyta osb NIE 8. rura pe NIE WIEM? 9. złączki PE NIE WIEM? 10. rury kanalizacyjne, kolanka, trójniki CHYBA TAK 11. izolacja pozioma (membrana dachowa) TAK 12. łączniki ciesielskie TAK 13. gwoździe ciesielskie NIE 14. kominki wentylacyjne NIE WIEM 15. spinki do dachówki NIE WIEM 16. grzebień dachowy NIE WIEM 17. pas nadrynnowy NIE WIEM , ZALEŻNY PEWNIE Z CZEGO ZROBIONY 18. kolanka, leje, uchwyty do rynien NIE WIEM jw 19. cegła budowalana pełna TAK 20. tynk silikonowy NIE WIEM 21. tasma kalenicowa NIE WIEM 22. wkręty do drewna NIE 23. tasma kominowa NIE WIEM ile wiedziałam tyle pomogłam sprawdź mnie na miliom procent łączniki, beton i cegły się odlicza a więźba i gwoździe nie. Edytowane 26 Listopada 2011 przez emi601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 27.11.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 W nawiązaniu do tego co jest wyżej z "nie wiem" to: Wciągaj: 8. rura pe 9. złączki PE 10. rury kanalizacyjne, kolanka, trójniki 14. kominki wentylacyjne (tutaj na dwoje babka wróżyła) 15. spinki do dachówki 16. grzebień dachowy 17. pas nadrynnowy 18. kolanka, leje, uchwyty do rynien 20. tynk silikonowy 21. tasma kalenicowa 23. tasma kominowa - jak nie jest ołowiana próbuj :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 27.11.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 Wciągaj: belladonna, "wciągaj" = można odliczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 27.11.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2011 dzięki za uzupełnienie zainspirowana tym wątkiem właśnie siedzę nad nowa klasyfikacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepejeans 28.11.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2011 (edytowane) czy ja dobrze rozumiem: obecnie mam tytuł prawny do mieszkania spółdzielczego mam tez przedwstępna umowę notarialną kupna mieszkania od dewelopera umowa przyrzeczona prawdopodobnie w styczniu jeżeli ja już teraz skupuje materiał to odliczę sobie jako remont obecnego mieszkania spółdzielczego? a potem jak już podpisze przyrzeczoną umowę notarialną to będę odliczać jako materiał do nowego mieszkania? czyli że mogę odliczać wydatki na dwie różne nieruchomości jeżeli jestem właścicielem (mam tytuł prawny)? US nie interesuje gdzie ja wykorzystam ten materiał ważne żeby tytuł prawny mieć? ale czy mogę złozyć wniosek o zwrot wydatków poniesionych na mieszkanie (w momencie zakupów byłam włascicielką), które sprzedam po zakupie tych materiałów?? (w momencie składania wniosku jeszcze jestem właścicielką, ale w trakcie rozpatrywania wniosku dokonuje sprzedaży mieszkania). Mam nadzieję, ze rozumiecie o co mi chodzi proszę o info w tej sprawie http://www.dzielasztuki.pl/emoticons/31.gif Edytowane 28 Listopada 2011 przez pepejeans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts