Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To jeszcze jedno pytanie formalne - wniosek zwrot złożyłem 13 września, więc czas na zwrot mają do 13 stycznia; problem w tym że nie odzywali się - pewnie zrobią to na ostatnią chwilę - a mnie cały styczeń nie ma (wyjazd służbowy).

Czy jeśli jakieś wezwanie odbierze np. żona pod moją nieobecność jest szansa, że zwrot 'przepadnie' (w sensie konieczności złożenia go ponownie) - czy nie ma takiego ryzyka i po prostu przekroczę te 4 m-ce?

nie, termin jest nieprzekraczalny....skoro masz żonę, to ona też podpisała wniosek... był indywidualny, czyli kwadracik 2, a nie 3? :)

jak indywidualny, to na wszelki wypadek upoważnij żonę na karteluszku do reprezentowania Cię w US w sprawie VZM i wyjeżdżaj ;)

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PS. We wniosku VZM-1cześć A pkt 8Wniosek składają:

Czy w przypadku gdy wniosek składa wdowa (mąż zmarł niedawno - w momencie remontów jeszcze żył) nalezy zaznaczyć "osoba nie pozostająca w związku małżeńskim" czy " wniosek indywidualny"??

wniosek składa wdowa, wiec osoba niepozostająca w związku.... jak najbardziej może dołączyć FV na męża, jak są. Ale, żeby osoba weryfikująca wiedziała o co chodzi, w takim przypadku najlepiej w dodatkowych informacjach napisać, że wydatki są ujęte wspólne małżonków, a teraz wniosek indywidualny składa wdowa (to tak łopatologicznie napisałam).....

gresy i te bajery, to wchodzące cuda płytkowe... spoiną zwą zwyczajną fugę... kuchnia gazowo-elektryczna wchodzi.... i nie ma co się zastanawiać, bo temat był rozbierany przy zagadnieniu płyta gazowa pod zabudowę i piekarnik... czyli coś osobne, czym kuchnia w całości nie jest...

nie:

3. kołek PSM

4. Kołek rozporowy

5. Krzyżyki wstawiono na fakturze PKWiU 25.23.15-50

9. rolety okienne wewnętrzne

14. Puszka (do elektryki)

:):):)

jeśli się budujesz i masz FV tylko budowlane interesuje Cię co do VAT jedynie kolumna 5 :)

dziekuje

mam jeszcze 1 pytanie

w ogole mam niezbyt duzo FV i z grubsza sadze ze wszytsko nadaje sie do zwrotu 15%

nie mam programu do sprawdznia pozycji , w US Pani nie potrafila mi pomoc , stwierdzila ze ktoś to moje "dzielo" bedzie sprawdzal i weryfikowal

pytanie jest takie

jakie sa konsekwencje ubiegania sie o zwrot od pozycji , ktorych w zestawieniu nie powinno byc ??

pytam tylko i wylacznie z ciekawosci - jestem daleki od wyludzania kasy - chodzi mi oto ze pracownicy US nie potrafia mi pomoc - a ja nie mam odpowiedniego narzedzia by to wszytsko posprawdzac - czasu tez niewiele mi juz zostalo by zlozyc wniosek w tym roku

gresy i te bajery, to wchodzące cuda płytkowe... spoiną zwą zwyczajną fugę... kuchnia gazowo-elektryczna wchodzi.... i nie ma co się zastanawiać, bo temat był rozbierany przy zagadnieniu płyta gazowa pod zabudowę i piekarnik... czyli coś osobne, czym kuchnia w całości nie jest...

:):):)

Najbardziej mnie cieszy możliwość wrzucenia tez tej kuchni gazowo-elektrycznej :-)

Czyli pozostałe kleje (szczególnie te do gresu), silikony oraz klamka i szyld drzwiowy drzwiowy również wchodzą??

Jeszcze teraz muszę rozgryźć wniosek VZM1.

W punkcie D1 (komórka 38), jest niby prosto - data złożenia pierwszego wniosku - czyli jeżeli planuje złożyć go jutro, to wpisuje 31 grudnia, prawda??

Mam jednak dziwny problem z wyborem D.3.1 i D.3.2. Znowu - niby proste - skoro złoże pierwszy wniosek jutro, to powinienem wypełnić D.3.2 czyli komórkę 40. Tylko czy aby napewno, jeżeli rozliczam również faktury z 2010 roku?? Teoretycznie jedno z drugim nie powinno mieć nic wspólnego, ale mam jakąś pomroczność jasną jak do tego dochodzę.

Edytowane przez Łukasz_K

Belladonna wielkie dzieki jak zwykle:-)

męczą mnie jeszcze takie pozycje..oj nie wiem czy zdąże do jutra z wnioskiem..

1. ceresit akryl cs11 biały

2. mam fakturke z ikei na meble kuchenne gdzie sa takie elementy jak: szafka, okap, szuflada, drzwi, zawiasy, uchwyty,

3. piekarnik elektryczny plus płyta gazowa

4. co ze zmywarka do zabudowy??? na ściądze Belladonny jest znak zapytania może coś sie wyjaśniło???

ktoś pomoże???

Edytowane przez MMartka

Witam

Rozliczam sie z US za fakturki i pojawiło mi się kilka niewiadomych

Jak wygląda sytuacja z rozliczeniem:

1. Kominy systemowe Plewa (elementy z betonu wciągnąłem na listę, ale nie wiem jak wygląda sytuacja z ceramicznymi rurami glazurowanymi i nieglazurowanymi, miskami odplywu trójnikiem do podłączenia pieca)

2. klej do płytek (wydaje mi sie że można)

3. pręty gwintowane (też wydaje mi sie że można, ale na 100% pewny nie jestem)

4. Masa dyspersyjna (dysperbit) z tym, że na fakturze mam nr pkwiu 26.82.13-00.00 i wg mnie ten numer jest źle przypisany bo widzialem że na Dysperbit jest końcówka ".69" (i postanowiłem wciągnąć to na listę)

Oczywiście z góry dziękuje za odpowiedz.

Ps Długo trwają te wszystkie formalności w US bo chciałbym zdążyć jeszcze w tym roku złożyć wszystko?

Pozdrawiam

....

pytanie jest takie

jakie sa konsekwencje ubiegania sie o zwrot od pozycji , ktorych w zestawieniu nie powinno byc ??

pytam tylko i wylacznie z ciekawosci - jestem daleki od wyludzania kasy - chodzi mi oto ze pracownicy US nie potrafia mi pomoc - a ja nie mam odpowiedniego narzedzia by to wszytsko posprawdzac - czasu tez niewiele mi juz zostalo by zlozyc wniosek w tym roku

Zacytuję Ci odpowiedź belladonny na ten temat

Piter_ na innym forum poznałam temat karania... za wciągniecie za dużo od 200 zł (kwoty zwrotu) 150 zł kary. Podyskutowałam z jedną dziewczyną, która napisała, że u nich nikomu takie coś by nie przyszło do głowy, bo art.76a KKS pełni inną funkcję... czyli zdarza się to.... na szczęście sporadycznie...

Czyli tylko niektóre urzędy to stosują.

nie, termin jest nieprzekraczalny....skoro masz żonę, to ona też podpisała wniosek... był indywidualny, czyli kwadracik 2, a nie 3? :)

jak indywidualny, to na wszelki wypadek upoważnij żonę na karteluszku do reprezentowania Cię w US w sprawie VZM i wyjeżdżaj ;)

No właśnie nie - pozwolenie jest na nas obydwoje, ale akurat zwrot składałem tylko ja. W sumie dzwoniłem do US, żeby ew. dać się wezwać póki jestem - ale jak na razie się nie odzywali (kierownik miał sprawdzić).

Witam,

a ja mam taką wątpliwość...Który wykaz materiałów jest obowiązujący dla mnie w tej chwili..? Chciałbym jeszcze złożyć wniosek przed końcem orku..

Na tej stronie są dwa wykazy jeden z 2005 i z 2010..Rozumiem, ze obowiązuje mnie ten z 2010 (ten co jest na dole tej strony) .??

http://www.transport.gov.pl/2-48243e2927efb.htm

No właśnie: odliczenie VAT-u za materiały z 2004/2005:

W 2004 roku mieszkaliśmy z żoną u teściów co prawda sami ale akt własności był wtedy na teściów jeszcze - faktury odliczyliśmy w PIT'ach w ramach ulgi budowlanej ponieważ wzięliśmy na żonę i na adres tam gdzie mieszkaliśmy (adres zamieszkania i zameldowania żony).

Czy możemy odliczyć VAT?

We wniosku jest mowa o jakimś o załączeniu:

"Kopia dokumentu potwierdzająca tytuł prawny do budynku (lokalu) mieszkalnego, którego remont nie wymagał pozwolenia na budowę (art.5 ust.5 pkt 1 ustawy)"

Co to ma być w naszym przypadku?

Najlepiej to korzystaj nie z tych urzędowych wykazów, ale z tych opracowanych przez praktyków

Na http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.pdf masz 2000 materiałów.

Na http://www.vzm-1.za.pl masz 10 tysięcy materiałów do VZM.

A Urzędowe wykazy do VZM znajdziesz tu.;)

Witam,

a ja mam taką wątpliwość...Który wykaz materiałów jest obowiązujący dla mnie w tej chwili..? Chciałbym jeszcze złożyć wniosek przed końcem orku..

Na tej stronie są dwa wykazy jeden z 2005 i z 2010..Rozumiem, ze obowiązuje mnie ten z 2010 (ten co jest na dole tej strony) .??

http://www.transport.gov.pl/2-48243e2927efb.htm

To zależy od tego jakie masz PKWiU na fakturze. Jak 00.00.00.0 to nowy wykaz

jak 00.00.00-00.00 to stary wykaz.