belladonna 23.05.2012 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2012 Ale jak ktoś zacznie w 2012 to moze kontynuować przez 5 lat czy tylko te 2 lata do końca 2013? to by siedzieć w głowie góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponki 25.05.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Witam wszystkich!Właśnie rozpoczynam moje pierwsze podejście do odzyskania vat-u i mam kilka pozycji, co do których mam wątpliwości:1. konsola wodomierza 1/2"2. złączka GZ FI 40x11/4"3. kolano GW FI 40x1"4. zawór przel. prosty 1"5. nypel oc. 1"6. redukcja oc. 1"x3/4"7. zawór antyskażeniowy 3/4"8. nypel oc. 3/4"9. zawór kul. przel. 3/4"10. rura PE FI 4011. boazeria świerkowa gr. 16mm12. tarcica 2,5Mam nadzieję, że sie zlitujecie i podpowiecie, które z tych pozycji mogę odliczyć, a które nie - belladonna liczę na Ciebie:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 26.05.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 11 odpuść 12 też, o ile to nie ma nic wspólnego z podłogą zastanawia mnie 1, ale wciągnij, no i z resztą próbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponki 27.05.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2012 czyli tak jak podejrzewałam-dziękuję Ci bardzo:hug: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malina800 28.05.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 Witam,na fakturze nie podano ani jednego kodu PKWiU, co za pech, a faktura na 3 strony.Pomóżcie, co można odliczyć?1. rura miedziana2. kolano jednokielichowe i dwukielichowe miedź3. mufa miedź4. mufa z gwintem brąz5. taśma duct-tape czerwona6. spinka mocująca rury ogrzew.podłogowe7. uchwyt dwuramienny8. listwa montażowa plastikowa uniw.+kołki+wkręty9. kolano naścienne zaprasowywane kołnierzem 1/2"-1610. kolano zaprasowywane 90stopni11. złączka zaprasowywana12. trójnik z-z redukcyjny ppsu13. trójnik zaprasowywany14. zawór mieszający mosiężny gwintowany15. złącze zacisk. PE 16x2xG3/4 NIK RVP-C16. złączka zaciskowa17. naczynie przeponowe REFLEX NG 35l 6bar 18. naczynie przeponowe REFIX DE 12l 10bar proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinca tinca 29.05.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam Czy mogę odliczyć zlew dwukomorowy granitowy?? dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 29.05.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam Czy mogę odliczyć zlew dwukomorowy granitowy?? dziękuję jak z czystego granitu to nie, jak granito podobne (czyli coś♣ tam granitu, jakaś żywica itp) to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 29.05.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam, na fakturze nie podano ani jednego kodu PKWiU, co za pech, a faktura na 3 strony. Pomóżcie, co można odliczyć? To witaj w klubie, bo w moim pierwszym wniosku takie coś mi się trafiło:) Odpuść 5,17,18 Zastanawia mnie jeszcze 15,16 (to ma coś wspólnego z instalacją elektryczną?) co do 9 spotykałam dziwaczne PKWiU, ale... jak to potraktować, to już sprawa indywidualna z resztą próbuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 29.05.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 A korzystał ktoś z oferty tej firmy?http://www.zwrotvat.info/ Można na nich polegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinca tinca 30.05.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 jak z czystego granitu to nie, jak granito podobne (czyli coś♣ tam granitu, jakaś żywica itp) to tak Dziękuje za pomoc Belladonno . Niestety na FV jest napisane: "zlew 2komorowy De salsa GRAFIT". Niestety PKWiU nie ma. Zlew jest oczywiście z mieszaniny granitu i żywicy ale z nazwy to nie wynika. Czy więc próbować z tą fakturą tak jak jest czy poprosić sprzedającego o korektę i doprecyzowanie nazwy?? Bo PKWiU nie ma bo pytałam ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belladonna 30.05.2012 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Dziękuje za pomoc Belladonno . Niestety na FV jest napisane: "zlew 2komorowy De salsa GRAFIT". Niestety PKWiU nie ma. Zlew jest oczywiście z mieszaniny granitu i żywicy ale z nazwy to nie wynika. Czy więc próbować z tą fakturą tak jak jest czy poprosić sprzedającego o korektę i doprecyzowanie nazwy?? Bo PKWiU nie ma bo pytałam ;/ http://zakupy.muratordom.pl/zlewozmywaki/zlewozmywak-granitowy-deante-salsa-2-komorowy-bez-ociekacza-grafitowy,1133291,2133/opis-i-parametry/#opis cyt. "Właściwości materiału uzyskane w wyniku złożonego procesu technologicznego powodują, że zlewozmywak Salsa jest" hm... a ja już w głowach i decyzjach innych nie siedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinca tinca 31.05.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 http://zakupy.muratordom.pl/zlewozmywaki/zlewozmywak-granitowy-deante-salsa-2-komorowy-bez-ociekacza-grafitowy,1133291,2133/opis-i-parametry/#opis cyt. "Właściwości materiału uzyskane w wyniku złożonego procesu technologicznego powodują, że zlewozmywak Salsa jest" hm... a ja już w głowach i decyzjach innych nie siedzę Bardzo serdecznie dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akme 31.05.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 witam, nie znalazlem nigdzie odpowiedzi na taki problem. Czy jak buduje wlasny dom na dzialce rodzicow (nie mozna obecnie wydzielic dzialki osobno, dopiero PO zbudowaniu domu, ale zgoda budowlana jest na rodzicow) to czy moge odliczyc koszt VAT z wszystkich faktur poniesionych na budowe domu? Faktury sa wystawiane NA MNIE, a dzialka i zgoda budowlana jest na ojca bo to jego dzialka póki co, moja będzie dopiero po wybudowaniu domu i wydzieleniu jej (tak powiedziano w urzędach). CZY NADAL ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ODLICZANIA CAŁEGO VAT-u z faktur np. za kostki fundamentowe, pustaki, deski, żeliwo itp. ? Jeśli nie mogę ja, to czy mógłby za mnie takie faktury odliczyć ojciec? Generalnie czy nadal można odliczać te faktury z budowy czy już tego nie ma? jeśli można to do jakiej kwoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.05.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Całego vat to chyba nigdy nie było można, chyba , że masz firmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akme 31.05.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 a jak to generalnie działa? jak kupilem kostki fundamentowe za 20.000zl i vat zaplacilem 4,600zl to nie moge po budowie domu odliczyc calego 4,600zl (Vat) z kosztow do zwrotu? myslalem, ze wtedy mi oddadzą cały vat czyli 4,600zl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.05.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 kolego aleś zielony jesteś straszliwie, wysil się troszkę, temat ma 337stron. Są tam odpowiedzi na twoje pytania. Ale na pewno nie można odliczyć całego vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akme 31.05.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 no dobra, a co do mojego głównego pytania to ani ty ani ten temat nic nie wie, a szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 31.05.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 (edytowane) Aby uzyskać zwrot części podatku VAT muszą być spełnione pewne warunki. W Twoim wypadku przede wszystkim musisz mieć prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane i musisz mieć na siebie imiennie wystawione pozwolenie na budowę. Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że do uzyskania prawa dysponowania nieruchomością na cele budowlane wystarczy umowa między Tobą a właścicielem działki budowlanej. Na podstawie art. 3 pkt. 11 Ustawy prawo budowlane na mocy takiej umowy posiadasz tytuł prawny wynikający ze stosunku zobowiązaniowego przewidującego uprawnienia do wykonywania robót budowlanych. W umowie musi być wyraźnie napisane, że właściciel użycza Ci działkę budowlaną pod budowę domu jednorodzinnego. Drugi warunek, który musisz spełnić, to przeniesienie na siebie pozwolenia na budowę przed zgłoszeniem budynku do użytkowania. Budowę musisz zakończyć Ty osobiście. Urzędy Skarbowe różnie odnoszą się do daty uzyskania pozwolenia przez inwestora. Może być tak, że uznają Ci tylko faktury datowane np. na 2 miesiące wstecz. Przepisy podatkowe tego nie precyzują i zgodnie z zapisem w ustawie takie pozwolenie musisz mieć w chwili składania pierwszego wniosku VZM. Oczywiście faktury mógłby rozliczyć Twój tato, ale trzeba je skorygować. Muszą być wystawione na niego. Skoryguj ewenualnie te faktury, na których są materiały podlegające odliczeniu (np. podanych przez Ciebie desek nie można odliczyć). Pozdrawiam Darek Edytowane 31 Maja 2012 przez Darek_P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tinca tinca 01.06.2012 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Czy listwy tynkowe, podtynkowe i łuki narożnikowe do tynków mogę odliczyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia28 01.06.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Mogę odliczyć rurę korugowaną fi 315 i kinetę pokrywę do tej rury? Zastosowałam je jako studzienki do odwodnienia (z rynien). Rury pomarańczowe do kanalizacji można, prawda? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts