Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!

Właśnie rozpoczynam moje pierwsze podejście do odzyskania vat-u i mam kilka pozycji, co do których mam wątpliwości:

1. konsola wodomierza 1/2"

2. złączka GZ FI 40x11/4"

3. kolano GW FI 40x1"

4. zawór przel. prosty 1"

5. nypel oc. 1"

6. redukcja oc. 1"x3/4"

7. zawór antyskażeniowy 3/4"

8. nypel oc. 3/4"

9. zawór kul. przel. 3/4"

10. rura PE FI 40

11. boazeria świerkowa gr. 16mm

12. tarcica 2,5

Mam nadzieję, że sie zlitujecie i podpowiecie, które z tych pozycji mogę odliczyć, a które nie - belladonna liczę na Ciebie:yes:

Witam,

na fakturze nie podano ani jednego kodu PKWiU, co za pech, a faktura na 3 strony.

Pomóżcie, co można odliczyć?

1. rura miedziana

2. kolano jednokielichowe i dwukielichowe miedź

3. mufa miedź

4. mufa z gwintem brąz

5. taśma duct-tape czerwona

6. spinka mocująca rury ogrzew.podłogowe

7. uchwyt dwuramienny

8. listwa montażowa plastikowa uniw.+kołki+wkręty

9. kolano naścienne zaprasowywane kołnierzem 1/2"-16

10. kolano zaprasowywane 90stopni

11. złączka zaprasowywana

12. trójnik z-z redukcyjny ppsu

13. trójnik zaprasowywany

14. zawór mieszający mosiężny gwintowany

15. złącze zacisk. PE 16x2xG3/4 NIK RVP-C

16. złączka zaciskowa

17. naczynie przeponowe REFLEX NG 35l 6bar

18. naczynie przeponowe REFIX DE 12l 10bar

proszę o pomoc

Witam,

na fakturze nie podano ani jednego kodu PKWiU, co za pech, a faktura na 3 strony.

Pomóżcie, co można odliczyć?

To witaj w klubie, bo w moim pierwszym wniosku takie coś mi się trafiło:)

Odpuść 5,17,18

Zastanawia mnie jeszcze 15,16 (to ma coś wspólnego z instalacją elektryczną?)

co do 9 spotykałam dziwaczne PKWiU, ale... jak to potraktować, to już sprawa indywidualna :)

z resztą próbuj :)

jak z czystego granitu to nie, jak granito podobne (czyli coś♣ tam granitu, jakaś żywica itp) to tak :)

Dziękuje za pomoc Belladonno :).

Niestety na FV jest napisane: "zlew 2komorowy De salsa GRAFIT". Niestety PKWiU nie ma. Zlew jest oczywiście z mieszaniny granitu i żywicy ale z nazwy to nie wynika. Czy więc próbować z tą fakturą tak jak jest czy poprosić sprzedającego o korektę i doprecyzowanie nazwy?? Bo PKWiU nie ma bo pytałam ;/

Dziękuje za pomoc Belladonno :).

Niestety na FV jest napisane: "zlew 2komorowy De salsa GRAFIT". Niestety PKWiU nie ma. Zlew jest oczywiście z mieszaniny granitu i żywicy ale z nazwy to nie wynika. Czy więc próbować z tą fakturą tak jak jest czy poprosić sprzedającego o korektę i doprecyzowanie nazwy?? Bo PKWiU nie ma bo pytałam ;/

http://zakupy.muratordom.pl/zlewozmywaki/zlewozmywak-granitowy-deante-salsa-2-komorowy-bez-ociekacza-grafitowy,1133291,2133/opis-i-parametry/#opis

cyt. "Właściwości materiału uzyskane w wyniku złożonego procesu technologicznego powodują, że zlewozmywak Salsa jest"

hm... a ja już w głowach i decyzjach innych nie siedzę :)

http://zakupy.muratordom.pl/zlewozmywaki/zlewozmywak-granitowy-deante-salsa-2-komorowy-bez-ociekacza-grafitowy,1133291,2133/opis-i-parametry/#opis

cyt. "Właściwości materiału uzyskane w wyniku złożonego procesu technologicznego powodują, że zlewozmywak Salsa jest"

hm... a ja już w głowach i decyzjach innych nie siedzę :)

Bardzo serdecznie dziękuję :)

witam,

nie znalazlem nigdzie odpowiedzi na taki problem.

Czy jak buduje wlasny dom na dzialce rodzicow (nie mozna obecnie wydzielic dzialki osobno, dopiero PO zbudowaniu domu, ale zgoda budowlana jest na rodzicow) to czy moge odliczyc koszt VAT z wszystkich faktur poniesionych na budowe domu?

Faktury sa wystawiane NA MNIE, a dzialka i zgoda budowlana jest na ojca bo to jego dzialka póki co, moja będzie dopiero po wybudowaniu domu i wydzieleniu jej (tak powiedziano w urzędach).

CZY NADAL ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ODLICZANIA CAŁEGO VAT-u z faktur np. za kostki fundamentowe, pustaki, deski, żeliwo itp. ? Jeśli nie mogę ja, to czy mógłby za mnie takie faktury odliczyć ojciec?

Generalnie czy nadal można odliczać te faktury z budowy czy już tego nie ma? jeśli można to do jakiej kwoty?

a jak to generalnie działa?

jak kupilem kostki fundamentowe za 20.000zl i vat zaplacilem 4,600zl to nie moge po budowie domu odliczyc calego 4,600zl (Vat) z kosztow do zwrotu?

myslalem, ze wtedy mi oddadzą cały vat czyli 4,600zl ?

Aby uzyskać zwrot części podatku VAT muszą być spełnione pewne warunki. W Twoim wypadku przede wszystkim musisz mieć prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane i musisz mieć na siebie imiennie wystawione pozwolenie na budowę.

Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że do uzyskania prawa dysponowania nieruchomością na cele budowlane wystarczy umowa między Tobą a właścicielem działki budowlanej. Na podstawie art. 3 pkt. 11 Ustawy prawo budowlane na mocy takiej umowy posiadasz tytuł prawny wynikający ze stosunku zobowiązaniowego przewidującego uprawnienia do wykonywania robót budowlanych. W umowie musi być wyraźnie napisane, że właściciel użycza Ci działkę budowlaną pod budowę domu jednorodzinnego.

Drugi warunek, który musisz spełnić, to przeniesienie na siebie pozwolenia na budowę przed zgłoszeniem budynku do użytkowania. Budowę musisz zakończyć Ty osobiście.

Urzędy Skarbowe różnie odnoszą się do daty uzyskania pozwolenia przez inwestora. Może być tak, że uznają Ci tylko faktury datowane np. na 2 miesiące wstecz. Przepisy podatkowe tego nie precyzują i zgodnie z zapisem w ustawie takie pozwolenie musisz mieć w chwili składania pierwszego wniosku VZM.

Oczywiście faktury mógłby rozliczyć Twój tato, ale trzeba je skorygować. Muszą być wystawione na niego. Skoryguj ewenualnie te faktury, na których są materiały podlegające odliczeniu (np. podanych przez Ciebie desek nie można odliczyć).

Pozdrawiam

Darek

Edytowane przez Darek_P