wenm 25.09.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 Witam serdecznie.Mam spory problem ze zwrotem VAT na materiały budowlane - wszystko zakupione w 2012 roku. Lista z której korzystałem znajduje się na stronie ministerstwa: http://www.transport.gov.pl/files/0/1793194/zal.pdf Nie ma w niej natomiast wielu rzeczy które na różnych forach wymieniają ludzie jako te za które zwrot vat można uzyskać tj. 1. płyta gk,2. baterie łazienkowe,3. klej do gresu,4. ceramika - umywalka, muszla5. geberit stelaż, przycisk6. farby lateksowe Czy istnieje jeszcze jakaś lista poza tą którą przesłałem ? Pozdrawiam,MŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 25.09.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2012 wenm Ze wskazanych materiałów odpadają farby. Pozostałe do odliczenia. Obowiązują dwa wykazy urzędowe materiałów, ten wskazany przez Ciebie jest najnowszy.Nie znajdziesz jednak w nich większości materiałów bo tam są z reguły grupy towarowe.Obydwa wykazy dostępne są na stronie pit.republika.pl/vzm.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 26.09.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 U mnie odrzucone:- Botazit - masa bitumiczna- Żyrandol Były potrzebne potwierdzenia przelewów oraz potwierdzenia od firm, że "zapłacone" przy formie płatności: gotówka u Kuriera (bo faktura miała w opisie przelew 1 dzień ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bessi-wkurzona budową 26.09.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2012 Witam, robię zwrot znajomej i mam pewne pytanie. Budują z mężem dom, nie maja rozdzielności, ale nie są jeszcze zameldowani w nowym domu, tylko on u swojej mamy, a ona u swojej - w innych miejscowościach...Czy mam im zrobić zwrot osobno - bo połowa faktur jest na nią - i jej adres a połowa na niego - i jego adres u mamusi...Czy Urząd się nie przyczepi, że robią osobno zwrot na tą samą budowę?Bo dadzą to samo pozwolenie na budowe.Proszę, doradźcie ! Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 27.09.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 (edytowane) ja z mężem też zameldowani osobno, bo dom jeszcze się budujewniosek o zwrot vatu składamy w moim US (jak wniosek składają oboje to nie trzeba nawet informować tego drugiego US), faktury są pomieszane raz na mnie raz na męża. Pozwolenie na budowę na nas oboje jeszcze z narzeczeńskich czasów.i nigdy nie było problemu. przy okazji zapytanie: na jednej fakturze sklep wpisał mi pkwiu na jakieś tam podejścia do grzejników i wg tego nr nie łapie się na zwrot, ale możne by je podciągnąć pod inną grupę , która się łapie na zwrot. Czy jak sklep podał nr pkwiu to już pozamiatane? nawet jak się "pomylili".ps. nigdzie nie pisali a w tej pozycji jak na złość napisali! Edytowane 27 Września 2012 przez emi601 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 27.09.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 emi601 A co to za PKWiU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 27.09.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 29.13.12 zespół przyłączeniowy do grzejnika prosty 29.13.12 - 53.00 zawór termostatyczny grzejnika kątowy numery wg starego wykazu w tej liście mat.budowlanych którą wszyscy używają jest że niby się łapie na zwrot ale na wykazie ministra nie ma grupy 29.13.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bessi-wkurzona budową 27.09.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 No właśnie też myślałam, żeby zrobić razem. Te miejscowości należą pod jeden US. Tylko mam jeszcze taki problem, że pozwolenie na budowę jest na nich oboje i jest tam napisane, ze mieszkaja pod jednym adresem - u tego chłopaka. A ona na fakturach ma adres zameldowania - czyli swojej mamy - i taki sam adres ma w dowodzie. Nie bedzie to stanowiło problemu?Czy lepiej zrobic jednak osobno i nie martwic sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 27.09.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 emi601! Oj emi601! Nie ma 29.13.12 bo to jest BEZ WZGLĘDU NA SYMBOL PKWIU !!! poz. 167 starego wykazu. Ale wchodzi, na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 27.09.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 bessi zrób tak, jak Ci emi dobrze radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 28.09.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 emi601! Oj emi601! Nie ma 29.13.12 bo to jest BEZ WZGLĘDU NA SYMBOL PKWIU !!! poz. 167 starego wykazu. Ale wchodzi, na 100% how come? ? już sprawdzam! ......... ..... istotnie! umkło mi! dzięki za oświecenie mnie! bessi - no przecież któreś mogło się w między czasie przeprowadzić, to nie jest zabronione ja zmieniłam nazwisko i też nie ma problemu z PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.09.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Witam, przeczytałem artykuł na innym forum, http://www.e-izolacje.pl/a/5339,jaki-vat-n...ntarz-odpowiedz Konkretnie zainteresowało mnie ostatnie zdanie : Warto pamiętać, że tak jak i w latach ubiegłych, obniżona stawka ma zastosowanie tylko w przypadku dostawy i remontu lokali mieszkalnych, których powierzchnia użytkowa jest nie większa niż 150 m² oraz budynków jednorodzinnych do 300 m². Jeśli zatem nasz dom jest większy, to w stosunku do nadwyżki metrażu stosujemy już stawkę podstawową. O co chodzi z ta nadwyżka? Oraz o jaka powierzchnię budynku chodzi w ustawie bo jak wiadomo jest ich kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 30.09.2012 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 autorus Spoko. Ustawy o VZM nie dotyczy żaden limit metrażowy dla mieszkań czy budynków. Możesz odliczać VAT nie tylko od domów pow. 300 m2 - ba, nawet od kilku inwestycji, ale tylko do wysokości jednego, pięcioletniego limitu. Co do tego artykułu to radzę go zignorować. Autor nie dość, że przerobił określone w przepisie "prace konserwacyjne" na "prace konserwatorskie" to jeszcze przedstawił wprowadzającą w błąd interpretację co do podstaw i stawek opodatkowania usług w budownictwie mieszkaniowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 30.09.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 bo teraz sie zastanawiam jak przyjdzie ekipa do montarzu okien to co ja mam im powiedziec? Przekroczylem limit o 11m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 02.10.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Czy podbitkę drewnianą (boazerię) można odliczyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 02.10.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Czy podbitkę drewnianą (boazerię) można odliczyć?? Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 02.10.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2012 Dzięki za szybką odpowiedź to nie upieram sie przy FV na materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiG 04.10.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Zamówiłem u producenta zabudowę przedpokoju oraz meble kuchenne na wymiar. Po wykonaniu i montażu otrzymam FV. Jak powinny być zapisane poszczególne elementy zamówienia, abym mógł ubiegać się o zwrot VATu: Oddzielnie materiały a oddzielnie usługa montażu szafy w przedpokoju i kuchni, czy może łącznie wykonanie i montaż?Czy lepiej wziąć FV tylko na materiały: płyta mdf nie wejdzie do zwrotu VAT ale może prowadnice aluminiowe, lustro do szafy w przedpokoju montowane na drzwiach szafy, w kuchni zlew przejdzie pewnie, płyta indukcyjna i piekarnik też, oprawy oświetleniowe halogenowe też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 04.10.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 LuiG Obawiam się, że z tymi meblami i wyposażeniem kuchni to obejdziesz się smakiem i zostaniesz tylko ze zlewozmywakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuiG 04.10.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2012 Zaryzykuję, dołączę do wniosku o zwrot piekarnik i płytę, zlew, oprawy na halogeny - to jest w wykazie materiałów. Meble jako takie daruje sobie...W razie jakby US miał z tym problem - wykreślą te pozycje.Dzieki i pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts