Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Nie wiem czy mam jakieś zaćmienie umysłu czy coś się zmieniło w klasyfikacji PKWiU, ale szukając na tej stronie http://pkwiu.alx.pl/ po numerach z naszych faktury wychodzą mi jakieś brednie :/

np.

1) pustak porotherm na fakturze : 26.40.11-10.12

2) pręt żelbetowy fi16 : 27.10.60-10.00

zaznaczam że to faktury od różnych firm

Po wpisaniu tego w wyszukiwarkę otrzymuję takie ciekawostki :

ad. 1)

26.4 ELEKTRONICZNY SPRZĘT POWSZECHNEGO UŻYTKU

26.40 ELEKTRONICZNY SPRZĘT POWSZECHNEGO UŻYTKU

26.40.1 Odbiorniki radiowe

26.40.11 Odbiorniki radiowe (z wyłączeniem samochodowych) zdolne do pracy bez zewnętrznego źródła zasilania

26.40.11.0 Odbiorniki radiowe (z wyłączeniem samochodowych) zdolne do pracy bez zewnętrznego źródła zasilania

ad. 2)

27.1 SILNIKI ELEKTRYCZNE, PRĄDNICE, TRANSFORMATORY ORAZ APARATURA ROZDZIELCZA I STEROWNICZA ENERGII ELEKTRYCZNEJ

O co kaman ? :confused: Pomóżcie blondynce :D

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gola Szukasz starego numeru PKWiU1997 w nowej klasyfikacji PKWiU2008 gdzie są różne symbole więc wychodzą bzdury.

Stare numery PKWiU miały układ 00.00.00-00.00

a nowe numery są inne 00.00.00.0

Nie powinnaś jednak szukać w PKWiU1997 czy 2008 ale w Wykazie materiałów budowlanych opodatkowanych stawką 7 % VAT do dnia 30.04.2004 r.

Są dwa takie Wykazy, jeden z 2005 r. Ministerstwa Transportu i Budownictwa a drugi

z 2010 roku Ministerstwa Infrastruktury.

Obydwa są obowiązujące. Swoje PKWiU znajdziesz na pewno w tym starszym Wykazie.

Można je pobrać z tej strony.:)

Byłam dziś złożyć wyjasnienia w sprawie nieprawidłowości w formularzu zwrotu Vat, w US.

Na 100 faktur odrzucone:

- odpływy liniowe, bo jedne ze stali nierdzewnej, a drugi czesciowo stalowy, czesciowo z tworzywa,

- kable , bo wg Pani za cienkie (chociaz w wykazie kablowym widnieja),

- Primer Grunt - masa bitumiczna do fundamentów.

Witam, proszę o pomoc.

Szukałam i szukałam i wyszło na to, że gwoździ i nitów nie można odliczyć, ale proszę o potwierdzenie.

Co z siatką z włókna szklanego, pianką montażową, folia paraprzepuszczalna.

Czy styropian można podciągnąć pod ex 22.21.41.0 ?

Czy na kopiach faktur, na których nie ma wpisanego numeru pkwiu trzeba je uzupełniać?

Edytowane przez królikowa

styropian napewno da się odliczyć

siatki z włókna szklanego nie, folia - nie pamiętam - tu pisano że tak, pianki mnie nie udało sie odliczyć

co do numeru pkwiu - na ogół jest potrzebny, w moim przypadku był gdy urzędniczka miała problem czy coś zaliczyć do odliczenia po samym opisie czy nie, jak nazwa produktu pasowała do ich rozpiski to ok - pkwiu mozna było pominąć, ale gdy był problem z przypasowaniem to kod był niezbędny

generalnie lepiej mieć pkwiu niż nie mieć

• 2 weeks później...
Wzięłam się w końcu za sprawę zwrotu faktur. Mam takie techniczne pytanie - w jaki sposób załatwić sprawę korekt do faktury. Mam fakturę na jakieś rzeczy i potem wskutek czegoś tam, wystawiona była korekta, która zmienia wartość odliczanego towaru. Czy mam w polu nr faktury i dacie wpisać dwie (uzupełniam wniosek w programie i tak się nie da - na pewno nie przy dacie). Czy gdzieś w jakichś uwagach to uwzględnić? I druga sprawa, która gdzieś w postach się tutaj pojawiłam. Wniosek nie wymaga załączania potwierdzeń płatności. Niektórzy z Was napisali, że mieliście dać potwierdzenia przelewu, czy info od firmy, że zapłacone, jak kurier przyjmował pieniądze. Czy w takim razie powinnam zebrać wszystkie potwierdzenia płatności? Wcześniej o tym nie wiedziałam o obawiam się, że historia konta nie będzie sięgać tak daleko. Część potwierdzeń przesyłałam sprzedawcom, ale na pewno będę miała takie, które były np. w 2010r., a potwierdzenia nie mam.

1. Np. FV na 20 worków kleju, potem korekta na 4 worki. Ja w takim przypadku wpisywałam nr faktury głównej, kwoty przeliczone po korekcie czyli za 16 worków i kserówki zarówno fv jak i korekty, spięte razem. Problemów nie było.

2. Co do potwierdzeń - miałam trochę faktur za zakupy przez internet, jedne płatne przelewem, inne kurierowi. Zero potwierdzeń i zero problemów z rozliczeniem. A wnioski składałam już 3, regularnie co rok.

Nic nie wiadomo, Nawet jeśli tak się stanie to prawo nie działa wstecz. Na pewno muszą podać wcześniej datę od kiedy mieliby zlikwidować.

Póki co ulga jest i trzeba korzystać.

Ja mam pytanie, mam styropian podłogowy o gr 10cm.

Tylko mam na fakturze jakieś dziwne PKWiU - 20.16.20.0 którego nie ma chyba na wykazie.

A byłem przekonany że styropian się odlicza.

Na 100 faktur odrzucone:

- Primer Grunt - masa bitumiczna do fundamentów.

U mnie też odrzucili Masę Bitumiczną - Botazit.

1. Np. FV na 20 worków kleju, potem korekta na 4 worki. Ja w takim przypadku wpisywałam nr faktury głównej, kwoty przeliczone po korekcie czyli za 16 worków i kserówki zarówno fv jak i korekty, spięte razem. Problemów nie było.

Dokładnie tak samo robiłam I było OK.

2. Co do potwierdzeń - miałam trochę faktur za zakupy przez internet, jedne płatne przelewem, inne kurierowi. Zero potwierdzeń i zero problemów z rozliczeniem. A wnioski składałam już 3, regularnie co rok.

U mnie były potrzebne potwierdzenia. Doniosłam je po telefonie z US. Jak miałam, to do przelewów dawałam wydruk potwierdzenia przelewu. Jeżeli było odbierane przy Kurierze, wystarczy pismo od firmy, żę faktura NR.... z dnia.... została zapłacona i klient.... nie zalega z płatnościami.

Ponawiam prośbe jeśli chodzi o pozycje poniżej.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam

Prosiłbym o pomoc w poniższych pozycjach:

1. ZEXT Licznik zużycia energii 3 fazowy 10(80)A EM3E-M-10 (instalacja elektryczna)

2. Szafa 19" wisząca 3U/350mm (instalacja teleinformatyczna)

3. Szyna S łącząca 16x54 3-fazowa (instalacja elektryczna)

4. Izolacja do rur 22/6 czerwona 27.33.14.0 (instalacja grzewcza)

5. Kreisel Tynkolit SO

6. Kołki do wełny L 220 z metalowym trzpieniem (elewacja budynku)

dzięki z góry

Witam

Proszę o pomoc:

1. listwy do glazury

2. narożniki vws alum. z siatką

3. zaprawa uniwers. ceresit

4. łączniki stalco do styropianu

5. kleje do styropianu

6. Hak ocz. do mocowania rusztowania 14 x 230

bo wszystkie styropiany, tynki sylikat-sylikonowe i piankę poliuretanową to mogę odliczyć

Z góry dzięki

Edytowane przez robert_kazik

Szukam programu

Formularze VZM-1 podatki.pl

kiedyś go używałem, był bezpłatny ale jest z 2008r.

Ma ktoś nowszą wersję do 23% VAT ?

Przyspieszał sporo wypełniania wniosku.

Julo23, korzystałam właśnie z tego programu i był aktualny. Poszło mi bardzo sprawnie, przy pomocy wyszukiwarki. Program kosztował sms za 5 zł, a wyszukiwarka sms za 6 zł (nie pamiętam czy netto czy brutto).

jery01 do odliczenia tylko licznik 3 fazowy.

Dzięki serdeczne Piter.

Mam jeszcze duże wątpliwości co do pozycji poniżej.

1. Zbiornik LPG V-4850 L podziemny

2. Przyłącze gazu płynnego 2GP

3. Rura PE do gazu 32x3,0 żółta

Co opinia to inna czy należy się zwrot czy nie (przewertowałem sporo w internecie), a ponieważ kwota zwrotu jest dosyć duża przy zakupie takiego zbiornika LPG zwracam się głównie z prośbą do osób bardziej doświadczonych jak Piter_ i belladonna (oczywiście o inne opinie też poproszę) żeby w końcu określić czy w przypadku takiego zbiornika, który jakby nie było stanowi integralną cześć instalacji grzewczej należy się ten zwrot VAT czy nie.

Dziękuję z góry za pomoc.