Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...

Mam jeszcze duże wątpliwości co do pozycji poniżej.

1. Zbiornik LPG V-4850 L podziemny

2. Przyłącze gazu płynnego 2GP

3. Rura PE do gazu 32x3,0 żółta

...

Nie wiem skąd wzięły się wątpliwości co do zbiornika na gaz LPG.

- 25.29.12.0 - Pojemniki metalowe na sprężony lub skroplony gaz - PKWiU 2008

- 28.21.11-10.00 - Cysterny, zbiorniki, kadzie i podobne pojemniki z żeliwa lub stali, o pojemności > 300 l, do gazów - PKWiU 2004

- 28.21.11-10.00 - Cysterny, kadzie i podobne pojemniki i zbiorniki: ze stali lub aluminium, o pojemności nie mniejszej od 300 l do gazu - PKWiU 1997

Według tych klasyfikacji zbiorniki na gaz nie podlegały stawce VAT 7% nie stanowią więc obecnie podstawy do zwrotu.

Przyłącze gazu płynnego 2GP to nie materiał ale urządzenie składające się z wielu

części składowych, które mogły być różnie opodatkowane. Dobrze byłoby wydobyć

od sprzedawcy PKWiU aby skutecznie bronić tej pozycji.

Rura PE do gazu 32x3,0 żółta do zwrotu.:)

witam, mam pytanie odnosnie zwrotu - zaczelismy budowe domu w czerwcu 2012 - czy moge złozyc wniosek o zwrot za wydatki poniesione w tym roku - wiosna roku 2013??? i co z ta likwidacja ulgi? całkowicie zniosa tzn nawet nie bedzie obowiazywac dla tych co zaczeli juz budowe- przed zakładana likwidacja?to nie jest tak, ze jest ciagłosc 5 lat?

witajcie wszyscy!!!!

próbuję się sam rozliczyć z Vat. Większość materiałów już wiem jak sklasyfikować ale zostało mi kilka takich rodzynków.POMOŻECIE?????

1. pustak betonowy PKWiU 17,30,13

2. wełna firerock PKWiU ???

3.uszczelka klinowa uniwersalna PKWiU 25,10,40-97,00

4. kołki rozporowe PKWiU ???

5. pianka 24,30,22,60,00

6. przewód kominowy 26,40,10,00,90

7. farba zaprawkowa

8. siatka elewacyjna

9. mata budowlana 27,31,10,13,90

@południowa - spokojnie można rozliczać VAT z rachunków 2012 w 2013, jak ci na tym zależy.. ponieważ można rozliczać zwrot VAT tylko raz w roku więc jak zrobisz to początkiem 2013 to z pozostałymi rachunkami z 2013 będziesz czekać do 2014. No to wszystko pod warunkiem że ten zwrot utrzymają w 2013 roku..

@południowa - spokojnie można rozliczać VAT z rachunków 2012 w 2013, jak ci na tym zależy.. ponieważ można rozliczać zwrot VAT tylko raz w roku więc jak zrobisz to początkiem 2013 to z pozostałymi rachunkami z 2013 będziesz czekać do 2014. No to wszystko pod warunkiem że ten zwrot utrzymają w 2013 roku..

dzieki Jacekss :) to w takim razie chyba bedzie lepiej hurtem (jezeli mieliby zniesc ulge w 2014) rozliczyc sie pod koniec 2013r z całosci - fa z 2012 i 2013 ... mozna tak ???

południowa Trzeba pamiętać, że min. Nowak chce likwidacji ulgi już od 2013 roku. Dlatego z tych faktur co je dotychczas zgromadziłaś zrób wniosek i złóż go najpóźniej do końca roku 2012. A jak się okaże, że ulgę zlikwidują dopiero od 2014 to zdążysz jeszcze w 2013 odliczyć następne zakupy materiałów. :)

aniamar Szukanie w tym wątku co można odliczyć było dobre na początku vzm,

bo było to jedno z nielicznych dobrych źródeł informacji na ten temat.

Teraz są alfabetyczne listy i wyszukiwarki vzm. Szkoda czasu na czytanie 300 stron forum.:rolleyes:

Dzięki za odpowiedź. Spróbuję skorzystać z tych stron.

Witam!

Mam pytanie, czy robiąc zwrot vat pani która ma kilka faktur na siebie oraz kilka na nie żyjącego męża (odziedziczyła po nim spadek , nie miała rozdzielnosci) mam zrobić to na jednym wniosku, czy osobno - jej faktury na nia a na drugim wniosku tez na nią, ale z adnotacją, ze po zmarłym mężu rozlicza.... Dziękuję za pomoc, pozdrawiam!