Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam w tym wątku

Mam jedno pytanie, czy mogę rozliczać zakupione materiały na budowę ale zakupione wcześniej niż wydane zostało pozwolenie na budowę?

Pozwolenie mam z 04-05-2009 a faktury już są od marca?

No i są faktury z 22%Vat - datę złożenia wniosku ustawić na pierwszą z rozliczanych faktur? (mam interaktywny PDF)

Edytowane przez robdk

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

robdk - można odliczyć zakupy materiałów dokonane przed otrzymaniem pozwolenia na budowę. Jeżeli to Twój pierwszy wniosek to wpisz przewidywaną datę złożenia wniosku w urzędzie.

CitiMatic - jeżeli to była usługa no to z zasady odpada, a jeżeli to był materiał to raczej nie budowlany - szaf i garderoby nie uświadczysz na wykazie Pana Ministra. :)

witam!

wracam po roku do mojego drugiego rozliczenia za budowę domu i nie wiem jak za to się zabrać, pierwsze rozliczenie odbyło się bez większych problemów a teraz nie wiem jak to dalej robić, tzn czy mam nowy wniosek brać w vzm-1 czy dalej ciągnąc to co było, proszę o informacje jak to zrobić:)?Pierwszy wniosek złożyłem pod koniec grudnia 2011 roku.

to zależy jak ci policzą montaż gdy weźmiesz z VAT 23%.. czy taniej, bo jeśli nie to nie warto brać wiązarów z VAT 23% i potem czekać na zwrot VAT (jeśli będzie) skoro od razu możesz to dostać z VAT 8% czyli o 15% mniej. Zwrot VAT jest fajny gdy nie ma wyjścia, trzeba coś kupić z VATem... jak jest inna możliwość to po co zamrażać kase i potem czekać te 4 mies na zwrot

Przepraszam że wpadam wątek żyjący własnym rytmem, ale trochę mnie tu nie było i widzę, że sporo się zmieniło :)

Składałem trzy lata temu wniosek o zwrot vat-u.

Teraz chcę złożyć kolejny z fakturami od zakończenia budowy do teraz czyli rozliczyć to jako wydatki na remont.

W tzw. międzyczasie nasi twórcy prawa trochę pozmieniali i proszę o pomoc.

Jaki druk/druki muszę wypełnić ?

Korzystałem z darmowego programu zamieszczonego na stronach republiki ale teraz już nie działa :(

Czy gdzieś można takowy aktualny znaleźć a jeśli nie to czy ten polecany:

http://www.pit.republika.pl/vzm.htm

płatny mogę ściągnąć na kompa i edytować czy jak to działa?

Pozdrawiam budujących :)

to zależy jak ci policzą montaż gdy weźmiesz z VAT 23%.. czy taniej, bo jeśli nie to nie warto brać wiązarów z VAT 23% i potem czekać na zwrot VAT (jeśli będzie) skoro od razu możesz to dostać z VAT 8% czyli o 15% mniej. Zwrot VAT jest fajny gdy nie ma wyjścia, trzeba coś kupić z VATem... jak jest inna możliwość to po co zamrażać kase i potem czekać te 4 mies na zwrot

Obliczyłem ze będę musiał za montaż dopłacić 1700zł. A czy takie elementy w ogóle można odliczyć? Koszt wiązarów to ok 7tys netto.