Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Owczarska - możesz w nastepnym mozesz w tym roku, tylko jak to zrobisz w 2013 początkiem to do złożenia następnego wniosku poczekasz do 2014

wg mnie lepiej teraz złożyć za 2012 a w 2013 złożyć kolejny. było tu już pisane o tym

Czy mógłbyś proszę sprecyzować jak to wygląda w praktyce? Chodzi mi mianowicie czy pod uwagę brane są lata, czy pełne miesiące?

Zakładając, że złożę wniosek pod koniec grudnia 2012 to czy muszę czekać do grudnia 2013 na złożenie kolejnego? Czy być może będę już mógł żłożyć kolejny w połowie 2013?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

witam

Chciałabym prosić o pomoc,mam na działce dom z garażem jednostanowiskowym i garaż dwu stanowiskowy, w którym stoi drugi samochód, więc robiąc co puściliśmy z domu z kotłowi do wolno stojącego garażu rury preizolowane i tam tez jest ciepło. Rury preizolowane podlegają odliczeniu, tylko się zastanawiam czy aby na pewno w moim przypadku bo nie bardzo wiem czy tak można odliczyć skoro dzięki nim docelowo ogrzewany jest garaż wolnostojący?

Z góry dziękuję

witam

Chciałabym prosić o pomoc,mam na działce dom z garażem jednostanowiskowym i garaż dwu stanowiskowy, w którym stoi drugi samochód, więc robiąc co puściliśmy z domu z kotłowi do wolno stojącego garażu rury preizolowane i tam tez jest ciepło. Rury preizolowane podlegają odliczeniu, tylko się zastanawiam czy aby na pewno w moim przypadku bo nie bardzo wiem czy tak można odliczyć skoro dzięki nim docelowo ogrzewany jest garaż wolnostojący?

Tak w ogóle to te rury miały kiedyś stawkę 7% VAT i są na wykazie

materiałów podlegających odliczeniu. Ale należy pamiętać, że to

spełnia pierwszy warunek do odliczenia. Drugi warunek to wykorzystanie

materiału na budowę domu czy remont mieszkania, a garaż wolnostojący

do budynków mieszkalnych się nie zalicza. ;

Witam, mam proste pytanko - pobralem formularz ze stronki http://pit.republika.pl polecany przez Pitera_ - czy po wypelnieniu go dane przeklepac do interaktywnego formlarza na stronie MF czy lepiej wydrukowac i pofatygowac sie do US?

Wniosek VZM można złożyć tylko w formie papierowej, z dołączonymi

kserokopiami faktur, pozwolenia na budowę czy tytułu prawnego

do lokalu / budynku.

Tak czy siak trzeba pofatygować się do urzędu. Ewentualnie można

wysłać pocztą ale uwaga, liczy się data wpływu do urzędu a nie

data nadania na poczcie. To ważne dla tych co zechcą wysłać pocztą

wniosek w sylwestra. Wniosek wpłynie wtedy do us w nowym roku

i zamknie drogę do złożenia następnego wniosku w 2013 roku.

Wypełnienie interaktywnego wniosku ze strony MF nie umożliwi

wysłanie go drogą elektroniczną - rafus12 jeżeli o to Ci chodzi

bo nie ma takiej możliwości. :)

Tak w ogóle to te rury miały kiedyś stawkę 7% VAT i są na wykazie

materiałów podlegających odliczeniu. Ale należy pamiętać, że to

spełnia pierwszy warunek do odliczenia. Drugi warunek to wykorzystanie

materiału na budowę domu czy remont mieszkania, a garaż wolnostojący

do budynków mieszkalnych się nie zalicza. ;

tak też myślałam, wpisywanie a następnie korekty i tłumaczenie w US może być stratą czasu, bo ja mam aż 40 m tej rury i wokoło domu jej nie puściłam....

Dzieki Piter_ !

Mam pytanko, na fakturze jest rura ceramiczna R.P/0 20cm (element kominowy ceramiczny Shiedla - ale kupowany osobno nie w systemie).

Wyszukiwarka WZM-1 podaje dwie pozycje - z czego pierwsza nie podlega, druga podlega. Jak mam to interpretowac? :)

26.26.11-00.91 Wyroby krzemionkowe ceramiczne, izolacyjne system kominowy SCHIEDEL - rura ceramiczna, trójnik wyczystkowy, trójnik spalin, pakiet podstawowy Schiedel

26.40.12-70.90 Wyroby budowlane, ceramiczne, pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane trójnik wyczystkowy, trójnik spalin, odskraplacz, wyczystka, przewód kominowy, rura kominowa, Schiedel rura ceramiczna RONDO 20, EKO-SAM, ECO-SAM 200/330, FROMAG czapa, dachówka przejściowa do przewodów kominowych