Jolivete 14.12.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Czy VAT od świetlików Veluxa można odliczyć tak jak od drewnianych okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gumol 15.12.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 @Owczarska - możesz w nastepnym mozesz w tym roku, tylko jak to zrobisz w 2013 początkiem to do złożenia następnego wniosku poczekasz do 2014 wg mnie lepiej teraz złożyć za 2012 a w 2013 złożyć kolejny. było tu już pisane o tym Czy mógłbyś proszę sprecyzować jak to wygląda w praktyce? Chodzi mi mianowicie czy pod uwagę brane są lata, czy pełne miesiące? Zakładając, że złożę wniosek pod koniec grudnia 2012 to czy muszę czekać do grudnia 2013 na złożenie kolejnego? Czy być może będę już mógł żłożyć kolejny w połowie 2013? Z góry wielkie dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 15.12.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Gumol, wniosek można złożyć jeden raz w roku kalendarzowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 15.12.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Jolivete, można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 15.12.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 autorus, nie ma takiego obowiązku aby na fakturach było pkwiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 15.12.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 pirun, odliczaj wymienione materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.12.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 autorus, nie ma takiego obowiązku aby na fakturach było pkwiu. jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modzelka 15.12.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 witam Chciałabym prosić o pomoc,mam na działce dom z garażem jednostanowiskowym i garaż dwu stanowiskowy, w którym stoi drugi samochód, więc robiąc co puściliśmy z domu z kotłowi do wolno stojącego garażu rury preizolowane i tam tez jest ciepło. Rury preizolowane podlegają odliczeniu, tylko się zastanawiam czy aby na pewno w moim przypadku bo nie bardzo wiem czy tak można odliczyć skoro dzięki nim docelowo ogrzewany jest garaż wolnostojący? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 15.12.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam, mam proste pytanko - pobralem formularz ze stronki http://pit.republika.pl polecany przez Pitera_ - czy po wypelnieniu go dane przeklepac do interaktywnego formlarza na stronie MF czy lepiej wydrukowac i pofatygowac sie do US? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackraven 16.12.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 WitamChcę odliczyć beton i z tym mam pytania.Na fakturze mam rozbita cenę na beton b20 + podgrzewanie mieszanki betonowej. Czy mogę całość odliczyć czy tylko beton?Posiadam osobne faktury na usługe pompowania betonu ...tylko nie na 8%, a na 23%. Czy tez mogę odliczyć Vat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 16.12.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 żadne usługi nie podlegają zwrotowi, a wysokość vat nie ma tu znaczenia. Odliczasz tylko beton, bez podgrzewania i pompowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 16.12.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 witam Chciałabym prosić o pomoc,mam na działce dom z garażem jednostanowiskowym i garaż dwu stanowiskowy, w którym stoi drugi samochód, więc robiąc co puściliśmy z domu z kotłowi do wolno stojącego garażu rury preizolowane i tam tez jest ciepło. Rury preizolowane podlegają odliczeniu, tylko się zastanawiam czy aby na pewno w moim przypadku bo nie bardzo wiem czy tak można odliczyć skoro dzięki nim docelowo ogrzewany jest garaż wolnostojący? Tak w ogóle to te rury miały kiedyś stawkę 7% VAT i są na wykazie materiałów podlegających odliczeniu. Ale należy pamiętać, że to spełnia pierwszy warunek do odliczenia. Drugi warunek to wykorzystanie materiału na budowę domu czy remont mieszkania, a garaż wolnostojący do budynków mieszkalnych się nie zalicza. ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 16.12.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Witam, mam proste pytanko - pobralem formularz ze stronki http://pit.republika.pl polecany przez Pitera_ - czy po wypelnieniu go dane przeklepac do interaktywnego formlarza na stronie MF czy lepiej wydrukowac i pofatygowac sie do US? Wniosek VZM można złożyć tylko w formie papierowej, z dołączonymi kserokopiami faktur, pozwolenia na budowę czy tytułu prawnego do lokalu / budynku. Tak czy siak trzeba pofatygować się do urzędu. Ewentualnie można wysłać pocztą ale uwaga, liczy się data wpływu do urzędu a nie data nadania na poczcie. To ważne dla tych co zechcą wysłać pocztą wniosek w sylwestra. Wniosek wpłynie wtedy do us w nowym roku i zamknie drogę do złożenia następnego wniosku w 2013 roku. Wypełnienie interaktywnego wniosku ze strony MF nie umożliwi wysłanie go drogą elektroniczną - rafus12 jeżeli o to Ci chodzi bo nie ma takiej możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modzelka 16.12.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Tak w ogóle to te rury miały kiedyś stawkę 7% VAT i są na wykazie materiałów podlegających odliczeniu. Ale należy pamiętać, że to spełnia pierwszy warunek do odliczenia. Drugi warunek to wykorzystanie materiału na budowę domu czy remont mieszkania, a garaż wolnostojący do budynków mieszkalnych się nie zalicza. ; tak też myślałam, wpisywanie a następnie korekty i tłumaczenie w US może być stratą czasu, bo ja mam aż 40 m tej rury i wokoło domu jej nie puściłam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abra06 16.12.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Edytowane 24 Czerwca 2013 przez abra06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 16.12.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Dzieki Piter_ ! Mam pytanko, na fakturze jest rura ceramiczna R.P/0 20cm (element kominowy ceramiczny Shiedla - ale kupowany osobno nie w systemie). Wyszukiwarka WZM-1 podaje dwie pozycje - z czego pierwsza nie podlega, druga podlega. Jak mam to interpretowac? 26.26.11-00.91 Wyroby krzemionkowe ceramiczne, izolacyjne system kominowy SCHIEDEL - rura ceramiczna, trójnik wyczystkowy, trójnik spalin, pakiet podstawowy Schiedel 26.40.12-70.90 Wyroby budowlane, ceramiczne, pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane trójnik wyczystkowy, trójnik spalin, odskraplacz, wyczystka, przewód kominowy, rura kominowa, Schiedel rura ceramiczna RONDO 20, EKO-SAM, ECO-SAM 200/330, FROMAG czapa, dachówka przejściowa do przewodów kominowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bejmar 16.12.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 witajcie, a jaka teraz wpisac cene za metr jak bede skladal wniosek na dniach.....cos mi sie te kwartaly myla z kwartetami..... bejmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafus12 16.12.2012 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 wpisuj 4103 PLN - ja wlasnie wypelniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sollers1 17.12.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Witam, przy remoncie co używałem elementów plastikowych. Na fakturze są różne nyple, trójniki rozgałęźniki, kolanka z symbolem "pp".czy te elementy plastikowe instalacji co moge odliczyć Edytowane 17 Grudnia 2012 przez Sollers1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 17.12.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Sollers1 te materiały podlegają odliczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts