Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dopiero zaczynam przygodę ze zwrotem VAT i na początek mam pytanie. Z tego co mi wiadomo to wniosek o zwrot Vat można złożyć raz w roku, ale czy ważna jest data złożenia wniosku? Chodzi mi o to, że jak złożę jeszcze w tym roku, to czy od stycznia będę mógł złożyć następny wniosek?

Gość AKL

Gosja nie znam płatnych programów do zwrotu VAT, ale na stronach Ministerstwa Finansów masz druki interaktywne do rozliczania VAT-u (VZM-1 wraz z załącznikami). Jeżeli robisz to po raz pierwszy (pierwszy wniosek) to ładnie to wszystko działa, a załączników (druków VZM-1/C) wstawisz ile tylko będziesz chciała i wszystko ci ładnie wyliczy. Problem pojawia się przy następnych wnioskach, ponieważ do limitu bierze tak jakbyś to robiła po raz pierwszy (ja dla sprawdzenia wstawiłem 41 faktur na dwóch załącznikach VZM-1/C i ładnie to działa, ale, że to drugi wniosek to limity mi się popierniczyły).

Edit: Jeszcze sobie przypomniałem, że jak masz dużo pozycji na fakturze i nie wszystkie je ujmujesz np. ja ma 88 pozycji i niektóre wyłączam, to się nie mieści w tej rubryce; mam tak: 1-2,4-66,68-76,83-84,87-88.

Edytowane przez AKL

Gosja nie znam płatnych programów do zwrotu VAT, ale na stronach Ministerstwa Finansów masz druki interaktywne do rozliczania VAT-u (VZM-1 wraz z załącznikami). Jeżeli robisz to po raz pierwszy (pierwszy wniosek) to ładnie to wszystko działa, a załączników (druków VZM-1/C) wstawisz ile tylko będziesz chciała i wszystko ci ładnie wyliczy. Problem pojawia się przy następnych wnioskach, ponieważ do limitu bierze tak jakbyś to robiła po raz pierwszy (ja dla sprawdzenia wstawiłem 41 faktur na dwóch załącznikach VZM-1/C i ładnie to działa, ale, że to drugi wniosek to limity mi się popierniczyły).

Edit: Jeszcze sobie przypomniałem, że jak masz dużo pozycji na fakturze i nie wszystkie je ujmujesz np. ja ma 88 pozycji i niektóre wyłączam, to się nie mieści w tej rubryce; mam tak: 1-2,4-66,68-76,83-84,87-88.

wielkie dzięki za pomoc

ps. widzę, że chałupkę masz podobną do mojej :-) fajna, fajna :)

Gość AKL
jakoś udało mi się wszystko wprowadzić, wpisałam, że to drugi wniosek, wklepałam kwotę jaką odzyskałam z pierwszego wniosku za 2011

aaaa czy cena metra kw to teraz 4103?

aaaa, tak cena jednego meterka przy składaniu wniosku obecnie to 4 103,00 zeta.

ps. u Ciebie też fajna chałupka się wyłania i nie moja podobna do Twojej, ale Twoja podobna do mojej, tak gwoli ścisłości (a co się bede - moje na wierzchu)

aaaa, tak cena jednego meterka przy składaniu wniosku obecnie to 4 103,00 zeta.

ps. u Ciebie też fajna chałupka się wyłania i nie moja podobna do Twojej, ale Twoja podobna do mojej, tak gwoli ścisłości (a co się bede - moje na wierzchu)

wydaje mi się jednak, że moja w bardziej zaawansowanym stadium rozwoju (wykończenia :) ) dlatego też pozwoliłam sobie na określenie, że to Twoja podobna do mojej :-)

a a propos wniosków drukowanych- nie drukuje mi się końcowe podsumowanie- szare pole z łączną wartością brutto za wydane materiały i ich vat.

czy tak to powinno być? czy ta kwota jest tylko do mojej wiadomości, żeby nie przekroczyć limitu?

Edytowane przez gosja