Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja już po raz czwarty się rozliczam, ale nadal bardzo liczę na Waszą pomoc. Przy ostatnim rozliczeniu ( dwa lata temu) udało mi się ściągnąć darmowy program do rozliczania, niestety teraz za nic nie mogę go znaleźć. Czy może wiecie czy jest jeszcze takowy do ściągnięcia. Jeśli nie to z którego korzystacie?

Poza tym czy można odliczyć:

1. tynk zewnętrzny silikat-silikon

2. tynk mozaikowy

3 wkręty

4 silikon

5 łącznik krokwiowy

6.sadolin lakierobejcę

Z góry dziękuję za pomoc

Dzięki, udało mi się ściągnąć program z podatki.pl wypełniłam a w poniedziałek mam zamiar zawieść do US. Najwyżej mnie wezwą do poprawki. Na trzy dotychczasowe rozliczenia tylko raz musiałam się wybrać do urzędu i nanieść kilka poprawek. W poniedziałek jest 31.12 więc jeszcze załapię się na następny rok, czy dobrze rozumiem?

Gdzieś wyczytałam, że w przypadku budowy domu odicza sie również VAT od płyt chodnikowych. Czy ktoś może potwierdzić tę informację? Dopiero planuję zakup. Mam do zrobienia opaskę wokół domu oraz kilka metrów chodnika (bo na więcej nie starczy kasy)

Jeśli to prawda,to czy dotyczy również kostki betonowej?

NIe mam czasu na szukanie na formu,c zy ktos może mi szybko odpowiedzieć czy aby złozyc pierwszy wniosek na zwrit VATu trzeba miec odbiór domu? Ja jeszcze odbioru nie mam, ale już duzo faktur i calkiem ładna kasa do zwrotu, nie chce czekac do odbioru, który nastąpi gdzieś dopiero pod koniec 2013.

Będę wdzięczna za informacje.

Gdzieś wyczytałam, że w przypadku budowy domu odicza sie również VAT od płyt chodnikowych. Czy ktoś może potwierdzić tę informację? Dopiero planuję zakup. Mam do zrobienia opaskę wokół domu oraz kilka metrów chodnika (bo na więcej nie starczy kasy)

Jeśli to prawda,to czy dotyczy również kostki betonowej?

Można odliczyć materiały na wykonanie opaski wokół domu, zwanej również

płytką odbojową np. z kostki betonowej . :)

walczę od dwóch dni i im bardziej się zagłębiam, tym czarniej to widzę.... wątpliwości mnóstwo. pierwsze podstawowe pytanie - czy każdą pozycję z faktury która ma nr pkwiu odliczam? czy te numery sobie a wykaz sobie?

kolejne wątpliwości - częściowo rozwiane po przeczytaniu fragmentów wątku:

1. styropian, styrodur - tak???

2. oczyszczalnia ścieków (mam nr na fakturze) ale czy tak?, studzienka przepompowa

3. kontakty, gniazdka itp nie :(

4. pompa do wody brudnej ???

5. PE kolanka itp ???

6. Przewód YDY ???

7.fugi, kleje do styrop, kołki do styrop, siatka - to już w ogóle ???? szukam i nie wiem

8.dach - okna, dachowe, kominki, gąsiory, rynny ???

9."kibelek" - w wykazie jest armatura sanitarna - a ja na fakturze mam napisane "zestaw" (kupiłam geberity) - przejdzie??

10. materiały hydrauliczne - faktura ma 180 pozycji!!! od pompy głębinowej, hydroforu po kolanka, nyple redukcje... jak się w tym połapać?

dużo tych pytań, mam nadzieję, że specjalistów to nie zrazi :) proszę o pomoc i dziękuję z wszelkie wskazówki

Wiem, że są różne dziwne pytania, niuanse itd bo każdy ma inna sytuację.. Ale czy nie warto zapłacić 100zł aby znajoma księgowa zrobiła to są ciebie?

Jedyna rada to zawieź to w poniedziałek osobiście do US, bo jak poczta się rąbnie to już do końca 2013 nic nie odliczysz.

pukul nie patrz na pkwiu bo podstawa to nazwa materiału. Np. masz f-ry na cement z pkwiu i bez pkwiu. Nie odliczysz tej faktury bez pkwiu? Oczywiście, że odliczysz i dobrze zrobisz. :) To samo z innymi materiałami. Jak mają pkwiu to może trochę łatwiej znaleźć ale ile razy podają błędne pkwiu :eek: i wtedy trzeba kierować się nazwą. Czy warto skorzystać z usług jakiejś księgowej? Ja odradzam. Im nie zawsze chce się szukać bo to czasochłonne więc profilaktycznie odrzucają by w urzędzie klient nie musiał tego skreślać. Poza tym Ty wiesz co kryje się czasami pod pokrętnymi nazwami na fakturach i dojdziesz łatwiej czy podlega odliczeniu. Nie musisz składać wniosku w Sylwestra. Masz na to cały 2013 rok. Jeśli się zaopatrzysz w wyszukiwarkę vzm zobaczysz jakie to łatwe. I zaoszczędzisz na księgowej. :)

dzięki Piter_ z każdą chwilą coraz więcej wiem i rozumiem :) oczywiście bez forum nie dałabym rady...

Autorus - w naszych okolicach księgowa woła 200 zł. Jak dla mnie to dużo... wolę poczytać, popytać i zawsze ktoś życzliwy i cierpliwy dla początkującego się znajdzie. 10 faktur rozpracowałam. nadal mam problem z geberitami - czy samo słowo "zestaw" dla US będzie wystarczający? szkoda mi każdej rzeczy. Jak to jest w przypadku gdy coś nie mogę odliczyć a wpiszę?