Sylwia1667 23.08.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 A prawdziwe wydatki dopiero przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 23.08.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Ale mnie wk..... z tym vatem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.08.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Termin 7 dniowy obowiązuje tylko firmy (pewnie chodzi o rozliczenia z tyt. VAT-u), natomiast w przypadku osób fizycznych nie ma ograniczeń. Niestety nie znam podstawy prawnej (wykładowca rachunkowości mimochodem o tym wspomniał) a bez tego ciężko bronić swoich praw. Ale nawet w castoramie przy punkcie wystawiania faktur małym druczkiem piszą o 30-dniowym terminie dla os. fiz. Mogą wystawiać później (w castoramie to i po kilku miesiącach mi dają), ale obowiązek mają tylko 7 dni, potem to już dobra wola. Lepiej więc nie ryzykować, chyba że tak jak w castoramie zobowiązują się do innego terminu w widocznym miejscu. Domyślnie - tylko 7 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.08.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/na-vat-braknie-czasu,964686 I to by było na tyle, jeśli chodzi o możliwość przedłużenia zwrotu VAT I znowu fajnie będzie jak się wszyscy rzucą na zakupy w końcówce roku. A już się zaczęło normować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota T. 24.08.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/na-vat-braknie-czasu,964686 I to by było na tyle, jeśli chodzi o możliwość przedłużenia zwrotu VAT I znowu fajnie będzie jak się wszyscy rzucą na zakupy w końcówce roku. A już się zaczęło normować... Nie bądźcie takimi pesymistami, słuchałam dzisiaj obrad sejmu i chyba jednak przejdzie ta ustawa, tyle że z pewnymi ograniczeniami np. na budowę "tylko" do 300 m2 pow. użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 26.08.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Czy na fakturach musi być kod towaru aby móc ię obiegać o zwrot różnicy w vacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 26.08.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Czy na fakturach musi być kod towaru aby móc ię obiegać o zwrot różnicy w vacie? nie musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 27.08.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Podobno sa urzędy ktore kwestionuja takie faktury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.08.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Podobno sa urzędy ktore kwestionuja takie faktury a tam, bajki ludzie opowiadają, urzędnicy nie rozpatrują tych wniosków od święta i od wczoraj, tylko co dzień i od dawna, więc znają obowiązujące prawo i nie wierzę, żeby trzeba było im przypominać. mogły być, jak zwykle, małe zgrzyty na początku obowiązywania ustawy (daaawno temu). owszem, mogą prosić, żeby wpisać - będzie szybciej wniosek załatwiony, a jak nie ma to mogą dopytywać co to za towar, jeśli z opisu jasno nie wynika. kwestionować nie mają prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 27.08.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 dz za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 27.08.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2007 Podobno sa urzędy ktore kwestionuja takie faktury Podobno są też tacy podatnicy co kwestionują kompetencje takich urzędników. Czasami lepiej jak nie ma kodu, bo można okazać dobre "serce" i zaliczyć materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.08.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Pomóżcie: czy można jednocześnie skorzystać z odliczenia w ramach budowy i w ramach remontu? Tzn. jeżeli mam faktury wystawione po dacie odbioru, to czy mogę w ramach jednego wniosku złożyć zarówno część budowlaną, jak i część remontową z faktur wystawionych po odbiorze? Czy ktoś już to trenował? I jeszcze jedno, podobno teraz nie ma limitu 6-miesięcznego na złożenie wniosku po zakończeniu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.08.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 można, i tak - nie ma teraz limitu czasowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.08.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 można, i tak - nie ma teraz limitu czasowego. To by było świetne, bo mam dużo faktur już po odbiorze. A czy można to złożyć w jednym wniosku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 28.08.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Czy dostane zwrot VAT za zakup kominka, ktorego nie mialem w projekcie rozbudowy domu, jednak zdecydowalem sie na jego kupno i montaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 28.08.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 I jeszcze jedna prośba o pomoc: może ktoś przewalczył temat dwuteowników i ceowników czy to podlega pod 27.31.20-10? ex 27.31 - Sztaby, prety i profile ciagnione lub obrobione na zimno - zwyłaczeniem profili obrobionych na zimno ze staliniestopowej (PKWiU 27.31.20-10) Z tego wynikałoby że nie można. Ale jest punkt: 27.33 Wyroby formowane na zimno Do którego podobno wchodzą ceowniki???????/ Czyżby dwuteowniki i ceowniki były w różnych grupach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 28.08.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 I jeszcze jedna prośba o pomoc: może ktoś przewalczył temat dwuteowników i ceowników czy to podlega pod 27.31.20-10? ex 27.31 - Sztaby, prety i profile ciagnione lub obrobione na zimno - z wyłaczeniem profili obrobionych na zimno ze stali niestopowej (PKWiU 27.31.20-10) Z tego wynikałoby że nie można. Ale jest punkt: 27.33 Wyroby formowane na zimno Do którego podobno wchodzą ceowniki???????/ Czyżby dwuteowniki i ceowniki były w różnych grupach? Co do poprzedniego pytania to na jednym wniosku można rozliczyć i budowę i remont. Wszystko co robiłeś do dnia odbioru traktujesz jako budowę a fakturki po dacie odbioru jako remont. Z reguły stal "budowlana" wchodzi i nie powinno być problemu z akceptacją fakturki bez PKWiU tak że nie musisz kombinować z kodami. A jak się bedą pultać w US to masz prawo zapoznać się z zebranym materiałem i wtedy sprostować niejasności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 28.08.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2007 Czy dostane zwrot VAT za zakup kominka, ktorego nie mialem w projekcie rozbudowy domu, jednak zdecydowalem sie na jego kupno i montaz? Kominki są zaliczane i jeżeli nie jako rozbudowa to jako remont, dla którego nie trzeba pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markiz 29.08.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2007 Witam,to jeszcze ja dorzucę swoje wątpliwości do rozwiania, mianowicie:zacząłem budowę w sierpniu br. i pod koniec roku zamierzam wystąpić o zwrot VAT-u. Pozwolenie na budowę mam wystawione na siebie i moją żonę. Wszystkie faktury biorę jednak na siebie i na tych fakturach nie ma mojego nipu, no bo nie miałem go w czasie dokonywania zakupów. Adresy mojego zameldowania i zameldowania mojej żony są różne.Czy teraz podstawowa procedura wygląda tak, że wypełniam niezbędne formularze, kseruje faktury, dołączam pozostałe dokumenty i wysyłam je do mojego US, a do US mojej żony wysyłam powiadomienie, że wystąpiłem w swoim US o zwrot VAT? Czy nie będzie problemu, że faktury są wystawione tylko na mnie i są bez mojego nipu? Czy to jest prawidłowa i słuszna procedura odzysku podatku? Dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 30.08.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Wszystko co piszesz jest zgodne z prawdą. Można się jeszcze pokusić o oświadczenie żony że nie składała w swoim urzędzie takiego wniosku. US i tak to sprawdzi ale można pomóc A NIP nabywcy nie jest wymagany jeżeli są pozostałe dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts