Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Termin 7 dniowy obowiązuje tylko firmy (pewnie chodzi o rozliczenia z tyt. VAT-u), natomiast w przypadku osób fizycznych nie ma ograniczeń. Niestety nie znam podstawy prawnej (wykładowca rachunkowości mimochodem o tym wspomniał) a bez tego ciężko bronić swoich praw.

Ale nawet w castoramie przy punkcie wystawiania faktur małym druczkiem piszą o 30-dniowym terminie dla os. fiz.

Mogą wystawiać później (w castoramie to i po kilku miesiącach mi dają), ale obowiązek mają tylko 7 dni, potem to już dobra wola. Lepiej więc nie ryzykować, chyba że tak jak w castoramie zobowiązują się do innego terminu w widocznym miejscu. Domyślnie - tylko 7 dni.

http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/na-vat-braknie-czasu,964686

I to by było na tyle, jeśli chodzi o możliwość przedłużenia zwrotu VAT :evil:

I znowu fajnie będzie jak się wszyscy rzucą na zakupy w końcówce roku. A już się zaczęło normować...

Nie bądźcie takimi pesymistami, słuchałam dzisiaj obrad sejmu i chyba jednak przejdzie ta ustawa, tyle że z pewnymi ograniczeniami np. na budowę "tylko" ;) do 300 m2 pow. użytkowej.

Podobno sa urzędy ktore kwestionuja takie faktury

a tam, bajki ludzie opowiadają, urzędnicy nie rozpatrują tych wniosków od święta i od wczoraj, tylko co dzień i od dawna, więc znają obowiązujące prawo i nie wierzę, żeby trzeba było im przypominać. mogły być, jak zwykle, małe zgrzyty na początku obowiązywania ustawy (daaawno temu).

owszem, mogą prosić, żeby wpisać - będzie szybciej wniosek załatwiony, a jak nie ma to mogą dopytywać co to za towar, jeśli z opisu jasno nie wynika. kwestionować nie mają prawa.

Pomóżcie:

czy można jednocześnie skorzystać z odliczenia w ramach budowy i w ramach remontu?

Tzn. jeżeli mam faktury wystawione po dacie odbioru, to czy mogę w ramach jednego wniosku złożyć zarówno część budowlaną, jak i część remontową z faktur wystawionych po odbiorze?

Czy ktoś już to trenował?

I jeszcze jedno, podobno teraz nie ma limitu 6-miesięcznego na złożenie wniosku po zakończeniu budowy.

I jeszcze jedna prośba o pomoc:

może ktoś przewalczył temat dwuteowników i ceowników

czy to podlega pod 27.31.20-10?

ex 27.31 - Sztaby, prety i profile ciagnione lub obrobione na zimno - z

wyłaczeniem profili obrobionych na zimno ze stali

niestopowej (PKWiU 27.31.20-10)

Z tego wynikałoby że nie można.

Ale jest punkt:

27.33 Wyroby formowane na zimno

Do którego podobno wchodzą ceowniki???????/

Czyżby dwuteowniki i ceowniki były w różnych grupach?

I jeszcze jedna prośba o pomoc:

może ktoś przewalczył temat dwuteowników i ceowników

czy to podlega pod 27.31.20-10?

ex 27.31 - Sztaby, prety i profile ciagnione lub obrobione na zimno - z

wyłaczeniem profili obrobionych na zimno ze stali

niestopowej (PKWiU 27.31.20-10)

Z tego wynikałoby że nie można.

Ale jest punkt:

27.33 Wyroby formowane na zimno

Do którego podobno wchodzą ceowniki???????/

Czyżby dwuteowniki i ceowniki były w różnych grupach?

Co do poprzedniego pytania to na jednym wniosku można rozliczyć i budowę i remont. Wszystko co robiłeś do dnia odbioru traktujesz jako budowę a fakturki po dacie odbioru jako remont.

Z reguły stal "budowlana" wchodzi i nie powinno być problemu z akceptacją fakturki bez PKWiU :wink: tak że nie musisz kombinować z kodami. A jak się bedą pultać w US to masz prawo zapoznać się z zebranym materiałem i wtedy sprostować niejasności.

Witam,

to jeszcze ja dorzucę swoje wątpliwości do rozwiania, mianowicie:

zacząłem budowę w sierpniu br. i pod koniec roku zamierzam wystąpić o zwrot VAT-u. Pozwolenie na budowę mam wystawione na siebie i moją żonę. Wszystkie faktury biorę jednak na siebie i na tych fakturach nie ma mojego nipu, no bo nie miałem go w czasie dokonywania zakupów. Adresy mojego zameldowania i zameldowania mojej żony są różne.

Czy teraz podstawowa procedura wygląda tak, że wypełniam niezbędne formularze, kseruje faktury, dołączam pozostałe dokumenty i wysyłam je do mojego US, a do US mojej żony wysyłam powiadomienie, że wystąpiłem w swoim US o zwrot VAT? Czy nie będzie problemu, że faktury są wystawione tylko na mnie i są bez mojego nipu? Czy to jest prawidłowa i słuszna procedura odzysku podatku?

Dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam