Jacekss 10.07.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 wiesz jakby im coś nie pasowało, były błędy to pewnie by już dzwonili. skoro nic się nie dzieje to pewnie czekają na końcowy termin.. u mnie też czekali do ostatniego dnia z przelewem a kontrolę to chyba i po mogą zrobić.. choć pewnie to nie często robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BroNet 18.07.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 witam, czyi to już pewne, że będzie można odliczyć VAT tylko za materiały na budowę kupione do 31.12.13 r. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 24.07.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Witajcie, czy mogę odliczyć VAT za biornik asenizacyjny (szambo) pkwiu 2361z? Bo jakoś nie mogę znależć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bessi-wkurzona budową 25.07.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Ja odliczałam szambo - miałam na fakturze jako przydomowa oczyszczalnia ścieków i przeszło. Mam z kolei takie pytanie ...sąsiad się remontuje, pracuje w Norwegii. Jest tu wyrejestrowany z US,bo mieszka tam, a żona jest w Polsce, chyba na rencie. Z tego co wiem, biorą faktury na niego - czy on może się starać o zwrot vat?Czy lepiej, zeby wzieła kilka faktur na siebie i zrobić na nich oboje - jako wniosek wspólny?Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 25.07.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Z tego co wiem to obojętne, są małżeństwem. U mnie fv były na mnie i zonę, ale składaliśmy w US żony, czyli ja zwoziłem i podpisywałem potem poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 31.07.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2013 (edytowane) Orientuje sie może ktoś jakie pkwiu ma przydomowa przepompownia scieków i czy można to odliczyć??? I jak często można składac podanie o zwrot vat? Bo raz czytam że jeden a gdzie indziej że dwa Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez turalyon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 04.08.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 witam, czyi to już pewne, że będzie można odliczyć VAT tylko za materiały na budowę kupione do 31.12.13 r. ? Udziel ktoś informacji, czy to już pewne na 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.08.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 wszyscy piszą to samo wiec nadziei nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.08.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Cerplast podkładowa masa tynkarska 24.30.11-50.00 - podlega zwrotowi czy nie? Czuję się jakbym mieszkał w Mozambiku gdzie grasują dzikie bandy urzędników z maczetamii od których zależy za co zwrócą a za co nie. Jak to możliwe że przy dwuskładnikowej Zaprawie (cementowej do powłok hydroizolacyjnych MAPELASTIC) - składnik A - podlega zwrotowi Vatu a składnik B - nie podlega zwrotowi Vatu. Przecież to jakaś paranoja. Albo: mam na fakturze (z 2010 roku) pozycję: PU-L-EP OP.1L i kto zgadnie co to jest !? Numeru PKWiU oczywiście nie ma, bo nie jest obowiązkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.08.2013 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 To ja mam pytanie odnośnie tynków maszynowych w workach. Można odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 11.08.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam. Ostatni wniosek o zwrot vat złożyłam w 2011 (z nr 05), przy czym nie za budowę, ale remont (budowa z 2006, w międzyczasie odbiór więc rozliczenie za remont). Tym samym skończył się pięcioletni okres rozliczenia. Z przepisów wynika, że zaczynam kolejny 5-letni okres. I tu zagwozdka: - wypełniam VZM-1 i co wpisuję w rubryce 5 "Kolejny numer składanego wniosku" - 01 czy 06 (poprzedni był numerowany 05, ale przypominam, że skończył się 5-letni okres).- w rubryce D.1 "Data złożenia pierwszego wniosku w pięcioletnim okresie" - mam wpisać datę złożenia obecnego wniosku?Niby wszystko jasne, ale druk VZM-1 to "Wniosek o .... PONIESIONYCH OD DNIA 1.05.2004r" i czy ja mam gdzieś zaznaczyć, że składałam poprzednie wnioski w pierwszym pięcioletnim okresie (2006-1011)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 16.08.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 Witam.Mam takie pytanie: co na 100 % można odliczyć jeśli chodzi o materiały potrzebne do stanu zero - fundamenty ?Beton, stal, bloczki fundamentowe, zaprawa klejąca do bloczków, piasek, deski, styropian/styrodur, papa/masy bitumiczne do izolacji fundamentów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anettkaaa 16.08.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2013 WitamProszę o pomoc. Czy zmiekczacz wody podlega zwrotowi vat. Nie mogę znaleźć konkretnej odp.Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emla 20.08.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2013 A czy mogę odliczyć sobie wylewkę samopoziomującą SAM 100 i GOLDBAND. Jakby ktos wiedział jaki mają PKWiU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 21.08.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2013 Witam Proszę o pomoc. Czy zmiekczacz wody podlega zwrotowi vat. Nie mogę znaleźć konkretnej odp. Z góry dziekuje Też się chętnie dowiem A czy od pompy ciepła można odliczyć vat ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.08.2013 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 wg mnie ani zmiękczacz ani PC nie podlega odliczeniu VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 22.08.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 pompa ciepła - poz. 85 w wykazie materiałów budowlanych podlegającym zwrotowi vat:"Urządzenia do automatycznej regulacji i sterowania - wyłącznie urządzenia i zestawy urządzeń do automatycznej regulacji dostaw ciepła oraz zdalnego sterowania pracą systemów ciepłowniczych, a także części do tych urządzeń" bez względu na symbol PKWiU, a tutaj indywidualna interpretacja US także ubiegaj się o zwrot vat za pompę ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.08.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2013 jak dla mnie interpretacja dla PC jako regulatora dostawy ciepła jest naciągana. PC to głównie urządzenie wytwarzające ciepłoczęściowo pewnie można by odliczyć, jakieś elementy PC odpowiedzialne za sterowanie, jakieś pompki itpno ale można próbować, gdzieś się udało.. to czemu nie.u siebie próbowałem odliczyć kocioł elektryczny i nic z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 24.08.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Witajcie, mam dwa pytania odnośnie zworu VAT:1) czy jeśli mam duplikat faktury to podaję w załaczniku do wniosku datę i nr oryginału czy duplikatu?2) do dużej faktury (ocieplenie poddasza) miałam zwrot części materiałów i fakture korygującą. Niestety ilość z f-ry korygującej nie zgadza się z ilością z faktury. Czyli np. na fakturze mam 25 płyt gk a fakturze korygującej przed korektą 15 płyt. Czy mogę to sama policzyć i wpisac poprawnie w załączniku czy musze poprosić sprzedawce o poprawienie fry korygującej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krbaton 25.08.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 pompa ciepła - poz. 85 w wykazie materiałów budowlanych podlegającym zwrotowi vat: "Urządzenia do automatycznej regulacji i sterowania - wyłącznie urządzenia i zestawy urządzeń do automatycznej regulacji dostaw ciepła oraz zdalnego sterowania pracą systemów ciepłowniczych, a także części do tych urządzeń" bez względu na symbol PKWiU, a tutaj indywidualna interpretacja US także ubiegaj się o zwrot vat za pompę ciepła... Dzięki bardzo To może i zmiękczacz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts