nakoto 28.08.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam Macie Prosze linka do najbarziej aktualnych formularzy, niby mam --> http://www.archbip.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/vzm-1c-wrz2011.pdf ale chce sie upewnic czy to sa aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrs1914 02.09.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Witam wszystkich forumowiczów.Mam pytanie. Czy mogę odliczyć nastepujące produkty:Komin Kond Adapter IM 60/100 BiałyKomin Kond Kolano koncentryczne 60/100 90^ SrebrneKomin Kond Pakiet turbo poziomy 60/100 L=1000 MalowanaKomin Kond rura koncentryczna 60/100 L=1000 malowanaZ góry dziękuje za opowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 04.09.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Namierzyłem dziś formularz interaktywny do zwrotu VAT: http://www.mf.gov.pl/documents/766655/927886/VZM-1_int_06-13.pdf Ino trza mieć adobe readera 11 i chyba lepiej ściagnąć plik na komputer niż robić w podglądzie przeglądarki (u mnie w podglądzie w ogóle nie działa) Pytanie:Czy jako dowód wpłaty można dołączyć kwit KP wydrukowany z pdf-a? Otóż mam do zebrania kilka dowodów wpłaty.Pomyślałem, by sprzedawcy przysłali mi mailem dowody wpłaty albo kwity KP, a ja je wydrukuję i dołączę do dokumentacji.Czy skarbówka uzna takie dowody wpłat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.09.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 kserówki to chyba jednak z mało.Ja nawet jak miałem fv opłacona przelewem to na niektórych fv było napisane ze do zapłaty kwota...., i musiałem prosić firmy o potwierdzenie ze fv została zapłacona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 04.09.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 kserówki to chyba jednak z mało. Ja nawet jak miałem fv opłacona przelewem to na niektórych fv było napisane ze do zapłaty kwota...., i musiałem prosić firmy o potwierdzenie ze fv została zapłacona. Autorus, Właśnie takie mam faktury! Czyli urząd zażąda potwierdzenia wpłaty? I pdf wydrukowany to mało? Przecież drukujemy OC na auto, bank daje mailowe potwierdzenie przelewu. Jutro zadzwonię do US, dowiem się u źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.09.2013 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 ja miałem 3 takie i mi księgowa odrzuciła. Oczywiście załatwiłem sobie już potwierdzenia i teraz je dołączę do wniosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 05.09.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Przemiły pan w US powiedział mi, że faktura z wpisem "do zapłaty:1000,- zapłacono:0" dla urzędu też jest ważna. Dowód wpłaty podatnik powinien trzymać w domu, dla siebie. A faktura jest fakturą. Mam to dołączać do rozliczenia.Czas pokaże co z tego wyniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.09.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 nawet jakbyś miał to na piśmie to i tak bym uważał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.09.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 pewnie to zależy od US, przy 1szym podejściu dołączałem potwierdzenia przelewu za materiał do każdej FV, rok temu dałem sobie spokój - i tak przyjęto i rozliczono, a niektóre FV były płacone przelewem. W tym roku zrobię podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.09.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 bo faktura a płatność to są dwie różne rzeczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrs1914 06.09.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Przepraszam że powielam pytanie ale potrebuje pomocy:confused:. :confused:Czy mogę odliczyć nastepujące produkty: Komin Kond Adapter IM 60/100 Biały Komin Kond Kolano koncentryczne 60/100 90^ Srebrne Komin Kond Pakiet turbo poziomy 60/100 L=1000 Malowana Komin Kond rura koncentryczna 60/100 L=1000 malowana Z góry dziękuje za opowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 08.09.2013 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Witam. Mam takie pytanie: co na 100 % można odliczyć jeśli chodzi o materiały potrzebne do stanu zero - fundamenty ? Beton, stal, bloczki fundamentowe, zaprawa klejąca do bloczków, piasek, deski, styropian/styrodur, papa/masy bitumiczne do izolacji fundamentów ? Ja też potrzebuję pomocy.. pomoże ktoś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.09.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 beton z gruchy, cement, bloczki , styropian , pręty stalowe itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emi601 15.09.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 podpowiedzcie proszę , bo czytam załącznik do ustawy z listą prac remontowych które obejmuje zwrot Vat i zgłupiałam.Teściowie remontowali sobie mieszkanie. Nowe podłogi, nowe rurki od ogrzewania, gładzenie ścian, nowe drzwi wewnętrzne i ogólne malowanie, mieszkają w wolno stojącym domku ale budynku jako takiego nie remontowali tylko w środku - czy mogą ubiegać się o zwrot vat? bo załączniku są dwa punkty I. Wykaz robót zaliczanych do remontu budynku mieszkalnegoII. Wykaz robót zaliczanych do remontu lokalu mieszkalnego to jest budynek mieszkalny ale remont był tylko wewnątrz.Jak to rozumieć? mogą się ubiegać czy nie? Czy jak mieszkasz w domku to możesz dostać zwrot tylko na grube roboty typu dach i elewacja a na ściany i podłogi w środku nie? HELP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.09.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Mogą się bez problemu ubiegać o zwrot, jedynie limit odliczenia przy drobnym remoncie (czytaj nie wymagającym pozwolenia na budowę) jest nieco niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butterfly0608 16.09.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Czy mogę odliczyć pręt żebrowany 12 i 14 fi, oraz blachodachówkę jeżeli na FV nie ma symboli PKWiU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 16.09.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 pręty odliczałemblachodachówki nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.09.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Można, sprzedawca nie ma obowiązku umieszczania na fakturze symbolu PKWiU, jeżeli sprzedaż jest opodatkowana stawką podstawową (23%). To, że niektórzy tak robią to ich dobra wola / wygoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 16.09.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 tak potwierdzam i US również tego nie wymaga jeśli tylko nazwa produktu pasuje bez problemu do danej kategoriiPKWiU przydaje się w przypadkach gdy US może mieć uwagi co do zasadności odliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butterfly0608 17.09.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 w 2012 rozliczałam mat. bud., księgowa pominęła jednak stal( nazwa na FV pręt żebrowany 12 i 14fi), zauważyłam to dopiero tego roku przygotowując nowe FV do rozliczenia. Jaki powód mogła mieć księgowa odrzucając tą FV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts