emi601 17.09.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 może nie wiedziała że pręt żebrowany to produkt ze stali? albo była tu usługa wykonania tychże prętów albo pręty razem z usługą cięcia zostały zafakturowane , nie wiem zgaduję! zależy czy coś z faktury można wyczytać. Nie martw się, nic straconego, jak na FV jest przy nich vat 23% to wpisz tą fakturę to nowego wniosku i będzie za to zwrot w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.09.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 czy zwrot VAT za materiały budowlane będzie obowiazywał nadal po nowym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.09.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 dobre pytanie... również taka informacja by mi się przydała, bo nie wiem czy się spieszyć z zakupami czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.09.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Chodzą słuchy, że możliwość odliczenia będzie tylko do końca tego roku? czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.09.2013 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 wlasnie dzisiaj dzwoniłem do skarbowego, pani,objaśniła że nie ma rozporządzenia i jak nie będzie to bedzie po staremu dalej, ale jak będzie to nowe to tak jak w nowym rozporządzeniu a jak to nikt nie wie.. moze byc tak że 5 lat ale wydatki z tego roku, albo nie, albo jeszcze inaczej..czyli, pewnie w grudniu będzie wiadomo, a wszystko po to żeby znowu wyr..chać społeczeństwo na kasę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.09.2013 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 początkiem roku pani w US wspominała że odliczenie VAT ma być tylko do końca 2013 roku, potem koniec... nie będzie praw nabytych... typu jak zacząłeś w 2013 to jeszcze masz 4 latka odliczeńale czy tak będzie, zobaczymy i... pewnie dowiemy się już po fakcie albo tuż przed ostatnim dzwonkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.09.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 tylko zauważ że jest różnica pomiedzy zapisem że "jak zaczniesz odliczać wydatki na budowę w 2013 roku to możesz przez 4 kolejne lata odliczać wydatki na budowę rozpoczętą w 2013 roku"od zapisu "jak zaczniesz odliczać wydatki na budowę w 2013 roku to możesz przez 4 kolejne lata odliczać wydatki na budowę rozpoczętą w 2013 roku poniesione w 2013 roku".. różnica jest taka że zgodnie z drugim zapisem jak ja rozpocząłem budowę w 2013, mam SSZ i kupię styropian na ocieplenie w 2013 roku a założę go w 2014 to mogę go odliczyć, a jak kupię w 2014 i założę go też w 2014 to nie mogę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.09.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 no to odliczanie wydatków poniesionych w 2013 przez 4 kolejne lata jest bez sensu można od razu to odliczyć i po sprawie który z powyższych zapisów jest obowiązujący ? pierwszy czy drógi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 17.09.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 na razie pierwszy ale dużo wskazuje na to że wprowadzą drugi..a z tym odliczanie, przez kolejne lata chodzi o to że możesz odliczać tylko rzeczy które są już wbudowane.. nie odliczysz lampy bo możesz ją zdemontować, kable jak są w tynku tylko itp.wracając do przykładu styropianu jak kupiłbym w 2013 a nie założyłbym w 2014 to nie mogę go odliczyć.. dopiero jak go przykleję to będę mógł odliczyć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 18.09.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 no to oby ten 1szy zapis został bardziej optymistyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 18.09.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Gdzieś mi tam dzwoni że w ordynacji podatkowej jest ustalony termin do kiedy mogą być wprowadzone niekorzystne zmiany w podatkach na kolejny rok. Zdaje się że ta data jest gdzieś w listopadzie. Więc teoretycznie "ministry" mają jeszcze dwa misięce aby się konkretnie wyjajić w którą stronę idą. Teoretycznie będzie też jeszcze czas na jakąś reakcję / decyzje zakupowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.09.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 to nie chodzi o "niekorzystne zmiany" tylko w ogóle o zmiany.. a termin jest koniec listopada bo potem jest czas na opublikowanie rozporządzenia i od publikacji na wejście w życie przepisów.. a że podatki muszą być przez cały rok takie same w związku z tymi terminami zmiany nie mogą być ogłoszone później niż ostatniego listopada.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 20.09.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Czy mogę odliczyć pręt żebrowany 12 i 14 fi, oraz blachodachówkę jeżeli na FV nie ma symboli PKWiU? Nie odliczasz symbolu PKWIU... oczywiscie ze mozesz:) Mampytanie czy moge odliczyć tasme do łaczenia płyt gipsowo kartonowych - nazwa tasma usa medium "zielona" albo tuff tape? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 23.09.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 Nikt nie uzywał, nie odliczał takiej taśmy? Medium zielona USA - to opis na fakturze lub tuff tape. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 23.09.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 ja nie odliczałem taśm do sufitów GK bo na FV miałem wpisany PKWiU który za cholerę nie pasował a szkoda bo taśmy trochę kosztują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 23.09.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 ja nie odliczałem taśm do sufitów GK bo na FV miałem wpisany PKWiU który za cholerę nie pasował a szkoda bo taśmy trochę kosztują czyli jak nie ma pkwiu ...to wpisywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 23.09.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2013 możesz zaryzykować, w sumie czemu nie... jak w US mają normalne podejście do odliczenia VAT to tylko wezwą cię na dywanik i na miejscu zrobisz korektę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 27.09.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 (edytowane) Może ktoś wie czy przewód głośnikowy TLgYp 2x1.5 odlicza się czy nie? W alfabetycznym spisie treści za opłatą smsową nie znalazłam.... Sama sobie odpowiadam:-) Znalazłam na innym forum odpowiedź belladonny, ze nie można. Gdyby ktoś miał inne informacje to napiszcie Edytowane 27 Września 2013 przez kolia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 30.09.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Ostatnio ktoś na forum pisał, że można od niedawna odliczyć meble kuchenne w zabudowie, czy to prawda? słyszał ktoś o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 02.10.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Jak to wkońcu będzie po 1 stycznia 2014 roku, czy jak uzyskałem pozwolenie na bud (dom jednorodzinny) w grudniu roku 2012, budowę rozpoczołem w lipcu 2013 roku, pierwszy raz wystąpię o zwrot w grudniu tego roku to czy materiały kupione w 2014 będę mógł dalej odpisywać ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts