Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ostatnio ktoś na forum pisał, że można od niedawna odliczyć meble kuchenne w zabudowie, czy to prawda? słyszał ktoś o tym?

odliczyć nie, ponieważ mebli w zabudowie nie było w wykazie materiałów objętych obniżoną stawką vat....

ale teraz w świetle orzeczeń sądów, wykonawca może wystawić fakturę z obniżoną stawką, czyli 8% VAT

odliczyć nie, ponieważ mebli w zabudowie nie było w wykazie materiałów objętych obniżoną stawką vat....

ale teraz w świetle orzeczeń sądów, wykonawca może wystawić fakturę z obniżoną stawką, czyli 8% VAT

a co ze sprzętami do zabudowy typu zmywarka, piekarnik? i z innymi typu lodówka, płyta kuchenna, zlew?

Witam.

Mam takie pytanie: co na 100 % można odliczyć jeśli chodzi o materiały potrzebne do stanu zero - fundamenty ?

Beton, stal, bloczki fundamentowe, zaprawa klejąca do bloczków, piasek, deski, styropian/styrodur, papa/masy bitumiczne do izolacji fundamentów ?

Podbijam pytanie. Doswiadczonych forumowiczow prosze o odp. Z gory dzieki :)

powinno się to nazywać "kasa dla deweloperów od naiwnych frajerów" zamiast "mieszkanie dla młodych" ..

w zasadzie wszystkie punkty z tego programu są eliminujące z niego sporo ludzi..

-wiek- do 35 lat - sporo ludzi w tym wieku dopiero zaczyna myśleć o własnym lokalu..

- kredyt - nie dużo osób ma stabilną i dobrze płatną pracę żeby miec zdolnoć..

- kredyt2 - nie ma dopłat bezpośrednich tylko do kredytu czyli zarabiają głównie banki

- deweloperzy - wiadomo, najtańszym kosztem, budują dla zarobku, koszt wybudowania gospodarczo m2 to 2-2.5 tysiąca, od dewelopera minimu 4.5-5 tysięcy..

- w miastach mniejszych od wojewódzkich deweloperzy raczej nie budują..

- dla domu 100m to za bardzo dużo to nie jest (wiadomo że jak ma się 0 to 100 to lepiej niż nic) ale większość projektów przekracza 100m..

Mam chyba trochę nietypową sytuację, może ktoś będzie mi w stanie coś wyjaśnić.

Rozpocząłem budowę swojego pierwszego domu w 2008 roku, w 2010 roku złożyłem pierwszy wniosek o zwrot VAT.

W 2011 roku rozpocząłem budowę drugiego domu (jednocześnie dalej budując pierwszy). Budowa pierwszego domu zakończyła się grudniu 2012 (wtedy był odbiór), budowa drugiego trwa do tej pory.

Mam sporo faktur do rozliczenia VAT, część z jednej budowy, część z drugiej, pewnie w większości wiem które są do której budowy, ale raczej nie wszystkie rozróżnię. Czy mogę się nie bawić w rozdzielanie i wszystkie faktury złożyć jako rozliczenie w odniesieniu do drugiej budowy? Czy formalnie jest istotne na którą inwestycję poniosłem koszty, czy niema to znaczenia i mogę rozliczać na dowolną byle swoją inwestycję?

Budowy są oddalone od siebie o 400km, jeśli ma to znaczenie.

Pozdrawiam

Darek

Mam chyba trochę nietypową sytuację, może ktoś będzie mi w stanie coś wyjaśnić.

Rozpocząłem budowę swojego pierwszego domu w 2008 roku, w 2010 roku złożyłem pierwszy wniosek o zwrot VAT.

W 2011 roku rozpocząłem budowę drugiego domu (jednocześnie dalej budując pierwszy). Budowa pierwszego domu zakończyła się grudniu 2012 (wtedy był odbiór), budowa drugiego trwa do tej pory.

Mam sporo faktur do rozliczenia VAT, część z jednej budowy, część z drugiej, pewnie w większości wiem które są do której budowy, ale raczej nie wszystkie rozróżnię. Czy mogę się nie bawić w rozdzielanie i wszystkie faktury złożyć jako rozliczenie w odniesieniu do drugiej budowy? Czy formalnie jest istotne na którą inwestycję poniosłem koszty, czy niema to znaczenia i mogę rozliczać na dowolną byle swoją inwestycję?

Budowy są oddalone od siebie o 400km, jeśli ma to znaczenie.

Pozdrawiam

Darek

Ja bym tak zrobił.