Jacekss 02.10.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 to się okaże w listopadzie... jaka wersja wygra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 02.10.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 Ostatnio ktoś na forum pisał, że można od niedawna odliczyć meble kuchenne w zabudowie, czy to prawda? słyszał ktoś o tym? odliczyć nie, ponieważ mebli w zabudowie nie było w wykazie materiałów objętych obniżoną stawką vat.... ale teraz w świetle orzeczeń sądów, wykonawca może wystawić fakturę z obniżoną stawką, czyli 8% VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 02.10.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 odliczyć nie, ponieważ mebli w zabudowie nie było w wykazie materiałów objętych obniżoną stawką vat.... ale teraz w świetle orzeczeń sądów, wykonawca może wystawić fakturę z obniżoną stawką, czyli 8% VAT rozumiem, dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 02.10.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 odliczyć nie, ponieważ mebli w zabudowie nie było w wykazie materiałów objętych obniżoną stawką vat.... ale teraz w świetle orzeczeń sądów, wykonawca może wystawić fakturę z obniżoną stawką, czyli 8% VAT a co ze sprzętami do zabudowy typu zmywarka, piekarnik? i z innymi typu lodówka, płyta kuchenna, zlew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 02.10.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 (edytowane) zlew kuchenny, bateria kuchenna tak...płyta tylko gazowa, piekarnik też tylko gazowy podlega zwrotowi...zmywarka, indukcja, lodówka, piekarnik elektryczny - nie Edytowane 2 Października 2013 przez Esiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 02.10.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2013 a płyta gazowo-indukcyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saker 04.10.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Witam. Mam takie pytanie: co na 100 % można odliczyć jeśli chodzi o materiały potrzebne do stanu zero - fundamenty ? Beton, stal, bloczki fundamentowe, zaprawa klejąca do bloczków, piasek, deski, styropian/styrodur, papa/masy bitumiczne do izolacji fundamentów ? Podbijam pytanie. Doswiadczonych forumowiczow prosze o odp. Z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.10.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Czy kołki do styropianu się odlicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 04.10.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Dla zainteresowanychhttp://mieszkaniedlamlodych.pl/artykuly/mieszkanie-dla-mlodych-uchwalone-poprawki-opozycji-odrzuconeDotyczy ulgi VAT od 1 stycznia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.10.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2013 powinno się to nazywać "kasa dla deweloperów od naiwnych frajerów" zamiast "mieszkanie dla młodych" ..w zasadzie wszystkie punkty z tego programu są eliminujące z niego sporo ludzi..-wiek- do 35 lat - sporo ludzi w tym wieku dopiero zaczyna myśleć o własnym lokalu..- kredyt - nie dużo osób ma stabilną i dobrze płatną pracę żeby miec zdolnoć.. - kredyt2 - nie ma dopłat bezpośrednich tylko do kredytu czyli zarabiają głównie banki- deweloperzy - wiadomo, najtańszym kosztem, budują dla zarobku, koszt wybudowania gospodarczo m2 to 2-2.5 tysiąca, od dewelopera minimu 4.5-5 tysięcy..- w miastach mniejszych od wojewódzkich deweloperzy raczej nie budują..- dla domu 100m to za bardzo dużo to nie jest (wiadomo że jak ma się 0 to 100 to lepiej niż nic) ale większość projektów przekracza 100m.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.10.2013 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 a płyta gazowo-indukcyjna? nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 05.10.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2013 dobrze wyczytałam tu w wątku i czy to aktualne - wyposażenie łazienki: ceramika do łazienki (miski, bidety, stelaże) oraz baterie i kabina prysznicowa - można odliczyć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 06.10.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Mam chyba trochę nietypową sytuację, może ktoś będzie mi w stanie coś wyjaśnić. Rozpocząłem budowę swojego pierwszego domu w 2008 roku, w 2010 roku złożyłem pierwszy wniosek o zwrot VAT.W 2011 roku rozpocząłem budowę drugiego domu (jednocześnie dalej budując pierwszy). Budowa pierwszego domu zakończyła się grudniu 2012 (wtedy był odbiór), budowa drugiego trwa do tej pory. Mam sporo faktur do rozliczenia VAT, część z jednej budowy, część z drugiej, pewnie w większości wiem które są do której budowy, ale raczej nie wszystkie rozróżnię. Czy mogę się nie bawić w rozdzielanie i wszystkie faktury złożyć jako rozliczenie w odniesieniu do drugiej budowy? Czy formalnie jest istotne na którą inwestycję poniosłem koszty, czy niema to znaczenia i mogę rozliczać na dowolną byle swoją inwestycję?Budowy są oddalone od siebie o 400km, jeśli ma to znaczenie. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 07.10.2013 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 dobrze wyczytałam tu w wątku i czy to aktualne - wyposażenie łazienki: ceramika do łazienki (miski, bidety, stelaże) oraz baterie i kabina prysznicowa - można odliczyć?? ceramika, baterie - można odliczyć kabina - nie miałem, prawdopodobnie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.10.2013 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Mam chyba trochę nietypową sytuację, może ktoś będzie mi w stanie coś wyjaśnić. Rozpocząłem budowę swojego pierwszego domu w 2008 roku, w 2010 roku złożyłem pierwszy wniosek o zwrot VAT. W 2011 roku rozpocząłem budowę drugiego domu (jednocześnie dalej budując pierwszy). Budowa pierwszego domu zakończyła się grudniu 2012 (wtedy był odbiór), budowa drugiego trwa do tej pory. Mam sporo faktur do rozliczenia VAT, część z jednej budowy, część z drugiej, pewnie w większości wiem które są do której budowy, ale raczej nie wszystkie rozróżnię. Czy mogę się nie bawić w rozdzielanie i wszystkie faktury złożyć jako rozliczenie w odniesieniu do drugiej budowy? Czy formalnie jest istotne na którą inwestycję poniosłem koszty, czy niema to znaczenia i mogę rozliczać na dowolną byle swoją inwestycję? Budowy są oddalone od siebie o 400km, jeśli ma to znaczenie. Pozdrawiam Darek Ja bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 07.10.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Ja już chyba VAT-U nie odlicze :(: http://biznes.interia.pl/budownictwo/news/ostatnie-trzy-miesiace-na-zakup-materialow-budowlanych-i,1953969,4212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 07.10.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 to ja jeszcze zdążę odliczyć parę detali do łazienki i też finał.. można było się spodziewać że jednak coś "wymyślą" z VATem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari180790 08.10.2013 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Witam. Piszę w związku z odliczeniem VAT-u za materiały budowlane. Jeżeli mam wystawione faktury na 50tys to ile mogę dostać zwrotu z US? ;/;/Byłabym wdzięczna jeśliby ktoś odpisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.10.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Jak na 50 brutto to gdzieś około 6K. Ale zależy co masz na tych fakturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawk_eye 08.10.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Czyli jak ja nie mam jeszcze 36 lat, planuje budowę w 2014 to będę mógł odpisać VAT normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts