Pizarro 13.11.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2013 Wszyscy pytają co można odliczyć, ja natomiast zastanawiam się, co na szybko mogę jeszcze kupić w 2013 roku!Póki co mam SSZ i myślę zakupić (proszę zweryfikujcie czy wszystko przejdzie z tych materiałów)- styropian podłogowy i elewacyjny (może uda się zakupić trochę Kg kleju do depozytu)- stelaż pod WC Geberit;- płytki podłogowe (ok 80mkw) i trochę ściennych (no i jakiś klej do depozytu);- rura PEX do ogrzewania podłogowego;- rozdzielacz do podłogówki;- kaloryfery płytowe- Isover na ocieplenie poddasza;- profile stalowe pod płyty G-K;- płyty G-K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 14.11.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Wszyscy pytają co można odliczyć, ja natomiast zastanawiam się, co na szybko mogę jeszcze kupić w 2013 roku! Póki co mam SSZ i myślę zakupić (proszę zweryfikujcie czy wszystko przejdzie z tych materiałów) - styropian podłogowy i elewacyjny (może uda się zakupić trochę Kg kleju do depozytu) - stelaż pod WC Geberit; - płytki podłogowe (ok 80mkw) i trochę ściennych (no i jakiś klej do depozytu); - rura PEX do ogrzewania podłogowego; - rozdzielacz do podłogówki; - kaloryfery płytowe - Isover na ocieplenie poddasza; - profile stalowe pod płyty G-K; - płyty G-K. jeśli planujesz to jeszcze tynki zewnętrzne i wewnętrzne, panele podłogowe, biały montaż (wanny, kabiny, umywalki, krany, itp), listwy podłogowe, parapety mdf (jeśli takie chcesz), do profili łączniki też się odlicza, do instalacji kanalizacyjnej w zasadzie wszystko, rury i złączki do wodnej (prawie wszystkie), jeśli planujesz piec na ekogroszek to też, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
painless 14.11.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Pytanie tylko, gdzie to wszystko trzymać? Również myślę o zakupach przed końcem roku, ale nie wszystkie składy chcą przetrzymać towar do wiosny, a na budowie strach zostawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Pdzechowywanie yo faktycznie problem. Trzeba sobie orzeliczyc co sie oplaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 14.11.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 a ja jeszcze raz powtórzę wpisujcie faktury jak leci. zadaniem urzędnika jest zweryfikować czy dany materiał się kwalifikuje. więć szkoda waszego czasu na szukanie. ja wpisałem wszystkie faktury jakie miałem i Pani w US sobie wykreśliła co się nie kwalifikuje. W tym roku robię tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 16.11.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 No niby tak , tylko trzeba sobie przypilnować , żeby w miarę szybko zrobić ewentualną korektę .Bo w naszym US mój wniosek czekał 2 miesiące , aż ktoś go sprawdzi i na zwrot czekaliśmy 6 mcy ! Jeśli ktoś potrzebuje kasy to warto o tym wiedzieć. Teraz jak będę zanosiła wniosek to poproszę , żeby od razu albo w miarę szybko sprawdziła czy coś nie jest żle wprowadzone . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marko64 16.11.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 Witam!chcę otrzymać zwrot części vat w związku z budową domu .mam faktury od czerwca 2004 roku do dnia zakończenia budowy tj do kwietnia 2013r ,wcześniej nie składałem VZM-1Moje pytanie dotyczy części materiałów ,które były w wykazie w załączniku Ministra transportu i budownictwa z dn 30 grudnia 2005r a w wykazie z dnia 01 stycznia 2011 ich już nie ma.Np kotły centralnego ogrzewania-mam dwie faktury na dwa piece-jeden piec kupiłem w sierpniu 2005a drugi w marcu 2013.Symbol PKWiU jest oczywiście ten sam - 28.22.12-00.22.Ten piec z faktury z marca 2013 na pewno nie mogę odliczyć,ale czy ten piec z faktury z sierpnia 2005 mogę odliczyć?Gdybym to zrobił np w okresie 2005-2010 to bym dostał zwrot,ale przecież w ustawie było ,że można albo raz w roku,albo po zakończeniu budowy wszystkie faktury razem-nic nie było o "przepadnięciu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 16.11.2013 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2013 A czy kostka granitowa jest do odliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.11.2013 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.11.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 a inne wyroby z granitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.11.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 17.11.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 To co się da jeszcze odliczyć przy wykończeniówce? - system zabudowy GK (płyty GK, profile, wkręty, uchwyty, wieszaki),- schody strychowe,- deski warstwowe na podłogi,- armatura (kabiny, wanny, ...),- farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.11.2013 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 napewno płyty gk, profile, wieszaki, armatura..farby - napewno nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 18.11.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 a schody strychowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 18.11.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Schody strychowe u mnie nie przeszły . Wkręty też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.11.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Czy mogę odliczyć VAT od materiałów zakupionych w tym roku, jeśli pozwolenie na budowę uzyskam w 2014 roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.11.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.11.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Stop. Mozesz odliczyc ale dopiero jesli je uzyjesz w budowie. Madz 5 lat. Ale na zakupy o tak do konca tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.11.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Właśnie, nigdzie nie jest napisane w jakim czasie od zakupu muszę wybudować dom. Jeśli zakupiłem materiały w 2013 a pozwolenie dostane załóżmy w 2018, to teoretycznie też powinienem móc odliczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.11.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Nie , za pózno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts