Johna 21.11.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Witam Zastanawiam się co mogłabym kupić przed końcem roku, żeby odliczyć vat. Czy ktoś może mi pomóc, czy można odliczyć vat od: - deski tarasowej egzotycznej -wanny,baterii umywalkowych,mozaiki -sprzęt agd do kuchni: lodówka, mikrofala, piekarnik, zmywarka Bardzo dziękuję za pomoc tak wanna, bateria, mozaika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 21.11.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Ja się zastanawiam czy można wymiennik c.w.u Galmetu, dostał ktoś zwrot za takie coś? tak pod warunkiem że jest poniżej 300l ex 22.23 Wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa – z wyłączeniem: - zbiorników , kadzi, cystern i podobnych pojemników o pojemności powyżej 300 l, z tworzyw sztucznych do innych zastosowań (PKWiU ex 22.23.13.0); - stolarki okrętowej (PKWiU ex 22.23.14.0); - linoleum i pokryć podłogowych gumowych (PKWiU ex 22.23.15.0) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 21.11.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Witam, czy orientuje się ktoś czy można odliczyć cos takiego: AluFox - mata termoizolacyjna - daje się to zamiast wełny i paraizolacji. Jaki jest nr PKWIU? zależnie od interpretacji urzędnika - jedni to uznają inni nie - warto ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.11.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 pamiętajcie jedno, US i tak po swojemu wam sprawdzi i wezwie do korekty. To chyba standard. Wiec jeśli czegos nie jesteście pewni to i tak trzeba to wpisać. Najwyżej nie zaliczą i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozaliafashion 21.11.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Mój problem polega na tym, że ja nie mam jeszcze desek tarasowych kupionych____będę je potrzebować dopiera na wiosnę ale chciałam je kupić teraz, żeby ewentualnie dostać jeszcze zwrot vatu bo i tak będę się rozliczać w grudniu. Skąd mam się dowiedzieć jaki numer PKWiU, czy na fakturze Vat będzie ten numer czy mam zapytać ewentualnego dostawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 21.11.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 żadnego numeru nie musi być na fv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yerenia 21.11.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 tak pod warunkiem że jest poniżej 300l ex 22.23 Wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa – z wyłączeniem: - zbiorników , kadzi, cystern i podobnych pojemników o pojemności powyżej 300 l, z tworzyw sztucznych do innych zastosowań (PKWiU ex 22.23.13.0); - stolarki okrętowej (PKWiU ex 22.23.14.0); - linoleum i pokryć podłogowych gumowych (PKWiU ex 22.23.15.0) a czy to jednak nie bedzie podbiegac pod jedno z ponizszych jesli przekroczy 300l? 72 ex 28.21.11-21.00 Konstrukcje zbiornikowo-cylindryczne stalowe na ciecze o pojemności większej lub równej 300 l wykładane od środka lub izolowane cieplnie - wyłącznie wymienniki ciepła i naczynia wyrównawcze c.o. i c.w., zasobniki ciepłej wody, zbiorniki w oczyszczalniach ścieków ex 28.21.11-22.00 Konstrukcje zbiornikowo-cylindryczne zbiorników teleskopowych do cieczy o pojemności większej lub równej 300 l wykładane od środka lub izolowane cieplnie - wyłącznie wymienniki ciepła i naczynia wyrównawcze c.o. i c.w., zasobniki ciepłej wody, zbiorniki w oczyszczalniach ścieków ex 28.21.11-23 Konstrukcje zbiornikowe kształtowe do cieczy o pojemności większej lub równej 300 l wykładane lub izolowane cieplnie - wyłącznie wymienniki ciepła i naczynia wyrównawcze c.o. i c.w., zasobniki ciepłej wody, zbiorniki w oczyszczalniach ścieków ex 28.21.11-33 Konstrukcje zbiornikowe stalowe do cieczy o pojemności większej lub równej 300 l - wyłącznie wymienniki ciepła i naczynia wyrównawcze c.o. i c.w., zasobniki ciepłej wody, zbiorniki w oczyszczalniach ścieków ex 28.21.11-51 Konstrukcje zbiornikowe stalowe o pojemności większej lub równej 300 l - wyłącznie wymienniki ciepła i naczynia wyrównawcze c.o. i c.w., zasobniki ciepłej wody, zbiorniki w oczyszczalniach ścieków Tylko nie wiem pod ktore? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 21.11.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 a czy to jednak nie bedzie podbiegac pod jedno z ponizszych jesli przekroczy 300l? 72 ex 28.21.11-21.00 Konstrukcje zbiornikowo-cylindryczne stalowe na ciecze o pojemności większej lub równej 300 l wykładane od środka lub izolowane cieplnie - wyłącznie wymienniki ciepła i naczynia wyrównawcze c.o. i c.w., zasobniki ciepłej wody, zbiorniki w oczyszczalniach ścieków ex 28.21.11-22.00 Konstrukcje zbiornikowo-cylindryczne zbiorników teleskopowych do cieczy o pojemności większej lub równej 300 l wykładane od środka lub izolowane cieplnie - wyłącznie wymienniki ciepła i naczynia wyrównawcze c.o. i c.w., zasobniki ciepłej wody, zbiorniki w oczyszczalniach ścieków ex 28.21.11-23 Konstrukcje zbiornikowe kształtowe do cieczy o pojemności większej lub równej 300 l wykładane lub izolowane cieplnie - wyłącznie wymienniki ciepła i naczynia wyrównawcze c.o. i c.w., zasobniki ciepłej wody, zbiorniki w oczyszczalniach ścieków ex 28.21.11-33 Konstrukcje zbiornikowe stalowe do cieczy o pojemności większej lub równej 300 l - wyłącznie wymienniki ciepła i naczynia wyrównawcze c.o. i c.w., zasobniki ciepłej wody, zbiorniki w oczyszczalniach ścieków ex 28.21.11-51 Konstrukcje zbiornikowe stalowe o pojemności większej lub równej 300 l - wyłącznie wymienniki ciepła i naczynia wyrównawcze c.o. i c.w., zasobniki ciepłej wody, zbiorniki w oczyszczalniach ścieków Tylko nie wiem pod ktore? Chyba nie rozumiesz zasad zwrotu VAT - jest lista materiałów za które należy się zwrot - np. tu http://www.podatki.biz/artykuly/12_12985.htm jeśli dany materiał znajduje się na tej liście to znaczy że można go ująć. Jeśli w zapisie jest słówko ex to znaczy że nie wszystkie materiały z tej grupy podlegają odliczeniu (że są wyjątki) . Numery PKWIU mogą być mylące - często są błędne - była w nich zmiana - Ty podajesz te 1997 roku - ale też nie ma ich na liście. Więc kieruj się listą albo zleć zrobienie odliczenia fachowcom albo ujmij jak leci wszystko - może urzędnik będzie miał dobry dzień i coś Ci zaliczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johna 21.11.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Mój problem polega na tym, że ja nie mam jeszcze desek tarasowych kupionych____będę je potrzebować dopiera na wiosnę ale chciałam je kupić teraz, żeby ewentualnie dostać jeszcze zwrot vatu bo i tak będę się rozliczać w grudniu. Skąd mam się dowiedzieć jaki numer PKWiU, czy na fakturze Vat będzie ten numer czy mam zapytać ewentualnego dostawcy? kieruj się listą materiałów podlegających odliczeniu - nazwami a nie numerami PKWIU bo te mylą wszyscy a najbardziej sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 21.11.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 tak pod warunkiem że jest poniżej 300l ex 22.23 Wyroby z tworzyw sztucznych dla budownictwa – z wyłączeniem: - zbiorników , kadzi, cystern i podobnych pojemników o pojemności powyżej 300 l, z tworzyw sztucznych do innych zastosowań (PKWiU ex 22.23.13.0); - stolarki okrętowej (PKWiU ex 22.23.14.0); - linoleum i pokryć podłogowych gumowych (PKWiU ex 22.23.15.0) no akurat to co podałaś to dotyczy odliczenia wyrobów z tworzyw sztucznych dla budownictwa z wyłączeniem czyli bez zbiorników to co kolega podał powyżej dotyczy właśnie zasobników cwu, tyle że faktycznie można odliczyć tylko 300l i więcej, miałem 250l i nie dało rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra82 22.11.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 kostka odpada w każdym przypadku, to nie element domu.. ale kostka wykorzystana do zrobienia opaski odwadniającej przechodzi, natomiast czy kamień wykorzystany w tym celu tez przejdzie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.11.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yerenia 22.11.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Chyba nie rozumiesz zasad zwrotu VAT - jest lista materiałów za które należy się zwrot - np. tu http://www.podatki.biz/artykuly/12_12985.htm jeśli dany materiał znajduje się na tej liście to znaczy że można go ująć. Jeśli w zapisie jest słówko ex to znaczy że nie wszystkie materiały z tej grupy podlegają odliczeniu (że są wyjątki) . Numery PKWIU mogą być mylące - często są błędne - była w nich zmiana - Ty podajesz te 1997 roku - ale też nie ma ich na liście. Więc kieruj się listą albo zleć zrobienie odliczenia fachowcom albo ujmij jak leci wszystko - może urzędnik będzie miał dobry dzień i coś Ci zaliczy. yyy chyba sama nie rozumiesz Vat odliczalam juz pare razy, za kazdm razem 100% poprawnosci, wiec nie wiem skad taki wniosek. Kolega pytal czy moze odliczyc Galmet, padla odpowiedz ze nie, a wg mnie to podobiega pod to co podalam i jesli jest powyzej 300l to mozna odliczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.11.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 ale kostka wykorzystana do zrobienia opaski odwadniającej przechodzi, natomiast czy kamień wykorzystany w tym celu tez przejdzie?! no widzisz to zależy, w moim US może by przeszło jakbym miał to w projekcie... nie miałem więc nie dało rady. a i nie chciało mi się z nimi wojować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.11.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 yyy chyba sama nie rozumiesz Vat odliczalam juz pare razy, za kazdm razem 100% poprawnosci, wiec nie wiem skad taki wniosek. Kolega pytal czy moze odliczyc Galmet, padla odpowiedz ze nie, a wg mnie to podobiega pod to co podalam i jesli jest powyzej 300l to mozna odliczyc. dokładnie tak, zbiorniki pow. 300l można odliczać, mniejsze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rozaliafashion 22.11.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 A kocioł gazowy kondensacyjny IMERGAZ 24 KW z wbudowanym zasobnikiem 54 l ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas791 22.11.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Witam,W zw. z zakonczeniem zwrotu vat z dn. 31.12.2013 Proszę o podpowiedzi jakie mat.bud i inne moglbym zakupic aby max. Wykorzystac zwrot vat.Obecnie zadaszylem dom i wstawiam okna prawie SsZOczywiscie kupie do konca roku:Welne do ocieplenia poddasza,Styropian na podloge i fasade,Panele i plytki,Armature Wc.Podpowiedzcie co jeszcze?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 22.11.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 a drzwi zewnętrzne/wewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 23.11.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/podatki-osobiste/vat/258073,2,Zwrot-VAT-za-materialy-budowlane-20122013-nowy-wykaz-materialow-budowlanych.html [TABLE][TR][TD]6 [/TD] [TD] 16.23.11.0 [/TD] [TD] Okna i drzwi, ościeżnice i progi, z drewna[/TD][/TR][/TABLE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 24.11.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 (edytowane) Ale czy można odliczyć : " Rura karbowana AROT DVR dwuścienna niebieska 25m" ? Czy można podciągnąć pod [TABLE][TR][TD]11 [/TD] [TD] ex 22.21.21.0 [/TD] [TD] Sztuczne jelita z utwardzonych białek lub materiałów celulozowych; rury, przewody i węże, sztywne, z tworzyw sztucznych – wyłącznie rury, przewody i węże przeznaczone do stosowania w budownictwie[/TD][/TR][/TABLE] lub [TABLE][TR][TD]12[/TD][TD] ex 22.21.29.0[/TD][TD] Pozostałe rury, przewody i węże oraz ich wyposażenie, z tworzyw sztucznych – wyłącznie przeznaczone do stosowania w budownictwie[/TD][/TR][/TABLE] Edytowane 24 Listopada 2013 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts