sterowiec40 27.11.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Tak, pozycja 132 z załącznika do obwieszczenia MTiB 29.72.12-70.10 Piece stałopalne, gdzie indziej niewymienione http://www.kratki.pl/pl/strona/faq-pytania-i-odpowiedzi (na samym dole pozycja 25) Kominek można ale rury spalinowe już nie - dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 27.11.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 A czy można odliczyć zasilacz awaryjny MSZ-02 i sterownik z przepustnicą (czy to może być ex 26.51.70.0 ?) Sterownik bym spróbował : pozycja 137 ex 31.20.31-70.1 Urządzenia sterownicze, na napięcie mniejsze lub równe 1000 V - wyłącznie urządzenia sterownicze niskiego napięcia lub 163 i 164 załącznika. Najwyżej US się nie zgodzi i poprosi o PKWiU od producenta albo wykreśli z rozliczenia. Co do zasilacza raczej nie (ale nie mam doświadczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 27.11.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 Kominek można ale rury spalinowe już nie - dziwne Zdaje się że nie można jedynie nierdzewnych. Ze stali czarnych można. Ja odliczałem np. rury spiro do wentylacji mechanicznej (stal czarna ocynkowana). Przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butterfly0608 28.11.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Czy mogę odliczyć klej do styropianu i papę asf. wierzchniego krycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 28.11.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 Witajcie Mam do Was pytanie odnośnie programu Mdm - Mieszkanie dla Młodych. Z tego co przeczytałem w ustawie od stycznia 2014 jest możliwość zwrotu różnicy w VAT na niektóre materiały budowlane ale przy spełnieniu kilku warunków: 1. dom powierzchnia użytkowa 70 - 100m2 2. wiek do 36 lat 3. pozwolenie na budowę wydane po 1 stycznia 2014 Obecnie nie zacząłem jeszcze budowy ale niestety mam już pozwolenie na budowę wydane w 2012. Nie spełniam więc tyko pkt 3. Co sądzicie o ponownym wydaniu pozwolenia na budowę tylko po to aby data wydania była 2014r? Problem w tym że musiałbym wnieść jakieś "istotne zmiany w projekcie" aby wnioskować o pozwolenie na budowę. Małe zmiany skutkują jedynie zmianą pozwolenia na budowę tak więc data wydania pozostaje 2012. Czy gra jest warta świeczki? Znowu się trzeba bujać z pozwoleniem na budowę, zapłacić architektowi za zmiany w projekcie, oczekiwanie na pozwolenie itp. Ile tak mniej więcej można odzyskać na VAT przy budowie domu za 400 tyś zł? Na całej budowie można odliczyć nawet ponad 30 000 zł, ale nie wiem czy nie ma czasem limitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 29.11.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 No to gra jest warta świeczki ale jak czytam Wasze dywagacje co można odliczyć a co nie to wygląda to na ciężką sprawę. Najlepiej chyba zlecić to jakiejś księgowej na emeryturze aby rozliczała to za Ciebie Nie wiem tylko co z tym pozwoleniem na budowę zrobić tzn jak zrobić aby data jego wydania była z datą 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waz_2000 29.11.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Co z tymi bateriami podtynkowymi i deszczownicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.11.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Co z tymi bateriami podtynkowymi i deszczownicą Podtynkową odliczałem, deszczownicy nie mam ale odliczył bym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.11.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 Czy mogę odliczyć klej do styropianu i papę asf. wierzchniego krycia? Jedno i drugie odliczałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 29.11.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 No to gra jest warta świeczki ale jak czytam Wasze dywagacje co można odliczyć a co nie to wygląda to na ciężką sprawę. Najlepiej chyba zlecić to jakiejś księgowej na emeryturze aby rozliczała to za Ciebie Nie wiem tylko co z tym pozwoleniem na budowę zrobić tzn jak zrobić aby data jego wydania była z datą 2014 a czy nie ma jeszcze jednego warunku , który mówi że nie możesz być właścicielem mieszkania/nieruchomości? Coś gdzieś mi się o uszy obiło, nie jestem pewna czy tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 29.11.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 a czy ktoś wie, czy blat z umywalką odlany z corianu bądź staronu, bądź innego kompozytu - mogę odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 29.11.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2013 a czy nie ma jeszcze jednego warunku , który mówi że nie możesz być właścicielem mieszkania/nieruchomości? Coś gdzieś mi się o uszy obiło, nie jestem pewna czy tak jest. Tylko jestem właścicielem działki wiec ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 30.11.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2013 a czy mozna odliczyć taśmy do GK: - taśma samoprzylepna do połączeń slizgowych,- taśma do łączenia płyt GK TUFF-TAPE, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 01.12.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 a czy mozna odliczyć taśmy do GK: - taśma samoprzylepna do połączeń slizgowych, - taśma do łączenia płyt GK TUFF-TAPE, tej pierwszej nie, co do drugiej to chyba też się nie da, ale nie jestem pewna. Mam pytanie Czy można odliczyć wentylatory łazienkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.12.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 taśm do GK tych lepszych nie odliczy sięa wentylator łazienkowy niby do jakiej kategorii miałby się zaliczać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebastianc78 02.12.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Witam, czy można odliczyć coś takiego jak studnia wodomierzowa Kajma II?? Czy raczej nie ze względu na to że studnia jest zlokalizowana poza domem (jak to studnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 02.12.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 a ja mam pytanie o : ex 27.40.25.0Żyrandole oraz pozostałe oprawy oświetleniowe instalowane na suficie lub ścianach – wyłącznie: oprawy oświetleniowe mieszkaniowe do żarówek i żarówek halogenowych (z wyjątkiem reflektorów), inne niż zabezpieczone przed wnikaniem wody; oprawy oświetleniowe przemysłowe (³ IP 20), do żarówek i świetlówek, stałe; oprawy oświetleniowe przemysłowe (³ IP 20), do rtęciówek mam kilka faktur na rózne typy oświetlenia, oczywiście bez PKwiu i nie wiem czym sie kierowac przy ich uwzglednianiu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 02.12.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 a ja mam pytanie o : ex 27.40.25.0 Żyrandole oraz pozostałe oprawy oświetleniowe instalowane na suficie lub ścianach – wyłącznie: oprawy oświetleniowe mieszkaniowe do żarówek i żarówek halogenowych (z wyjątkiem reflektorów), inne niż zabezpieczone przed wnikaniem wody; oprawy oświetleniowe przemysłowe (³ IP 20), do żarówek i świetlówek, stałe; oprawy oświetleniowe przemysłowe (³ IP 20), do rtęciówek mam kilka faktur na rózne typy oświetlenia, oczywiście bez PKwiu i nie wiem czym sie kierowac przy ich uwzglednianiu .... Wszystko co jest oprawą oświetleniową nie hermetyczną odliczałem. Żyrandoli u mnie brak ale koleżanka odliczyła i przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
limancjusz 03.12.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Witam, prośba o informację co można odliczyć w instalacjach: 1) wentylacji mechanicznej. Czy jest możliwość odliczenia jakichkolwiek części składowych takiej instalacji, np. kanałów/rekuperatorów czerpni wyrzutni itp?2) ogrzewanie podłogowe i c.w.u. - jakieś rury, piece, rozdzielacze?3) elektryka - może warto zakupić choćby kable, puszki, centrale? z gory dzieki za wszelkie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 03.12.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Witam, prośba o informację co można odliczyć w instalacjach: 1) wentylacji mechanicznej. Czy jest możliwość odliczenia jakichkolwiek części składowych takiej instalacji, np. kanałów/rekuperatorów czerpni wyrzutni itp? 2) ogrzewanie podłogowe i c.w.u. - jakieś rury, piece, rozdzielacze? 3) elektryka - może warto zakupić choćby kable, puszki, centrale? z gory dzieki za wszelkie sugestie 1 - moim zdaniem rury / kształtki, anemostaty, myślę że czerpnia i wyrzutnia również 2 - w zasadzie wszystko do odliczenia 3 - kable prądowe tak, puszki tak, sama skrzynka rozdzielni tak, natomiast osprzęt rozdzielni chyba nie (a na pewno nie wszystkie elementy). Gniazdka i prztyczki również nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts