Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy można odliczyć zasilacz awaryjny MSZ-02 i sterownik z przepustnicą (czy to może być ex 26.51.70.0 ?)

Sterownik bym spróbował : pozycja 137 ex 31.20.31-70.1 Urządzenia sterownicze, na napięcie mniejsze lub równe 1000 V - wyłącznie urządzenia sterownicze niskiego napięcia

lub 163 i 164 załącznika. Najwyżej US się nie zgodzi i poprosi o PKWiU od producenta albo wykreśli z rozliczenia.

Co do zasilacza raczej nie (ale nie mam doświadczenia).

Witajcie

Mam do Was pytanie odnośnie programu Mdm - Mieszkanie dla Młodych. Z tego co przeczytałem w ustawie od stycznia 2014 jest możliwość zwrotu różnicy w VAT :yes: na niektóre materiały budowlane ale przy spełnieniu kilku warunków:

1. dom powierzchnia użytkowa 70 - 100m2

2. wiek do 36 lat

3. pozwolenie na budowę wydane po 1 stycznia 2014

Obecnie nie zacząłem jeszcze budowy ale niestety mam już pozwolenie na budowę wydane w 2012. Nie spełniam więc tyko pkt 3. Co sądzicie o ponownym wydaniu pozwolenia na budowę tylko po to aby data wydania była 2014r? Problem w tym że musiałbym wnieść jakieś "istotne zmiany w projekcie" aby wnioskować o pozwolenie na budowę. Małe zmiany skutkują jedynie zmianą pozwolenia na budowę tak więc data wydania pozostaje 2012.

Czy gra jest warta świeczki? Znowu się trzeba bujać z pozwoleniem na budowę, zapłacić architektowi za zmiany w projekcie, oczekiwanie na pozwolenie itp. Ile tak mniej więcej można odzyskać na VAT przy budowie domu za 400 tyś zł?

Na całej budowie można odliczyć nawet ponad 30 000 zł, ale nie wiem czy nie ma czasem limitu.

No to gra jest warta świeczki ale jak czytam Wasze dywagacje co można odliczyć a co nie to wygląda to na ciężką sprawę. Najlepiej chyba zlecić to jakiejś księgowej na emeryturze aby rozliczała to za Ciebie ;-) Nie wiem tylko co z tym pozwoleniem na budowę zrobić tzn jak zrobić aby data jego wydania była z datą 2014

No to gra jest warta świeczki ale jak czytam Wasze dywagacje co można odliczyć a co nie to wygląda to na ciężką sprawę. Najlepiej chyba zlecić to jakiejś księgowej na emeryturze aby rozliczała to za Ciebie ;-) Nie wiem tylko co z tym pozwoleniem na budowę zrobić tzn jak zrobić aby data jego wydania była z datą 2014

a czy nie ma jeszcze jednego warunku , który mówi że nie możesz być właścicielem mieszkania/nieruchomości? Coś gdzieś mi się o uszy obiło, nie jestem pewna czy tak jest.

a ja mam pytanie o :

ex 27.40.25.0

Żyrandole oraz pozostałe oprawy oświetleniowe instalowane na suficie lub ścianach – wyłącznie:

oprawy oświetleniowe mieszkaniowe do żarówek i żarówek halogenowych (z wyjątkiem reflektorów), inne niż zabezpieczone przed wnikaniem wody;

oprawy oświetleniowe przemysłowe (³ IP 20), do żarówek i świetlówek, stałe;

oprawy oświetleniowe przemysłowe (³ IP 20), do rtęciówek

mam kilka faktur na rózne typy oświetlenia, oczywiście bez PKwiu i nie wiem czym sie kierowac przy ich uwzglednianiu ....

a ja mam pytanie o :

ex 27.40.25.0

Żyrandole oraz pozostałe oprawy oświetleniowe instalowane na suficie lub ścianach – wyłącznie:

oprawy oświetleniowe mieszkaniowe do żarówek i żarówek halogenowych (z wyjątkiem reflektorów), inne niż zabezpieczone przed wnikaniem wody;

oprawy oświetleniowe przemysłowe (³ IP 20), do żarówek i świetlówek, stałe;

oprawy oświetleniowe przemysłowe (³ IP 20), do rtęciówek

mam kilka faktur na rózne typy oświetlenia, oczywiście bez PKwiu i nie wiem czym sie kierowac przy ich uwzglednianiu ....

Wszystko co jest oprawą oświetleniową nie hermetyczną odliczałem. Żyrandoli u mnie brak ale koleżanka odliczyła i przeszło.

Witam, prośba o informację co można odliczyć w instalacjach:

1) wentylacji mechanicznej. Czy jest możliwość odliczenia jakichkolwiek części składowych takiej instalacji, np. kanałów/rekuperatorów czerpni wyrzutni itp?

2) ogrzewanie podłogowe i c.w.u. - jakieś rury, piece, rozdzielacze?

3) elektryka - może warto zakupić choćby kable, puszki, centrale?

z gory dzieki za wszelkie sugestie

Witam, prośba o informację co można odliczyć w instalacjach:

1) wentylacji mechanicznej. Czy jest możliwość odliczenia jakichkolwiek części składowych takiej instalacji, np. kanałów/rekuperatorów czerpni wyrzutni itp?

2) ogrzewanie podłogowe i c.w.u. - jakieś rury, piece, rozdzielacze?

3) elektryka - może warto zakupić choćby kable, puszki, centrale?

z gory dzieki za wszelkie sugestie

1 - moim zdaniem rury / kształtki, anemostaty, myślę że czerpnia i wyrzutnia również

2 - w zasadzie wszystko do odliczenia

3 - kable prądowe tak, puszki tak, sama skrzynka rozdzielni tak, natomiast osprzęt rozdzielni chyba nie (a na pewno nie wszystkie elementy). Gniazdka i prztyczki również nie.