Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przecież na fakturze korygującej jest napisane do jakiej faktury została wystawiona więc US będzie chciał tą fakturę. Korekta dotyczy konkretnej faktury więc skorygować trzeba wartość pierwotnej faktury. Zgadzam się, że w sumie to wyjdzie na to samo, ale twój sposób jest nieprawidłowy. Mówiąc ogólnie, rozliczenia podatkowe to nie matematyka, że liczy się tylko prawidłowo obliczony wynik np: kwoty zwrotu, tu ważna jest tez prawidłowość całego postępowania podatkowego.

mam coraz mniejszą ochotę na wpisanie tej korekty. W sumie korekta jest na 132zł, wiecej zachodu jak to warte.

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Pierwszy raz będę rozliczał zwrot VAT-u i mam jeszcze wątpliwości przy następujących pozycjach:

1. odpływ liniowy pod prysznic

2. bateria podtynkowa do prysznica i deszczownicy

3. deszczownica z ramieniem sufitowym

4. stelaż do wiszącego WC

5. miska wisząca WC

6. deska wolnoopadająca do WC

7. umywalka podblatowa Roca (na fakturze mam PKWiU 26.22.10)

Wydaje mi się, że umywalkę powinienem móc odliczyć, ale PKWiU wskazuje coś innego. Z drugiej strony słyszałem, ze nie należy sugerować się wyłącznie PKWiU, bo niektóre firmy w ogóle nie stosują tej klasyfikacji, a niektóre błędnie wpisują kody na faktury. Czy może mi ktoś pomóc?

Z góry dziękuję i życzę szczęśliwego Nowego Roku.

Witam,

Pierwszy raz będę rozliczał zwrot VAT-u i mam jeszcze wątpliwości przy następujących pozycjach:

1. odpływ liniowy pod prysznic

2. bateria podtynkowa do prysznica i deszczownicy

3. deszczownica z ramieniem sufitowym

4. stelaż do wiszącego WC

5. miska wisząca WC

6. deska wolnoopadająca do WC

7. umywalka podblatowa Roca (na fakturze mam PKWiU 26.22.10)

Wydaje mi się, że umywalkę powinienem móc odliczyć, ale PKWiU wskazuje coś innego. Z drugiej strony słyszałem, ze nie należy sugerować się wyłącznie PKWiU, bo niektóre firmy w ogóle nie stosują tej klasyfikacji, a niektóre błędnie wpisują kody na faktury. Czy może mi ktoś pomóc?

Z góry dziękuję i życzę szczęśliwego Nowego Roku.

wszystko możesz odliczyć

hihi ja zrobiłem tak bo nie wyrobiłem się z fv, tzn nie wszyscy sprzedawcy dosłali. I w styczniu lecę z następnym wnioskiem :)

też tak zrobię, dzisiaj poszedł 1 wniosek, ale udało się jeszcze później zakupić płytki i parę detali do łazienki więc w styczniu 2014 będzie kolejny, ostatni wniosek :)

czasami jak patrzę na forum i zapytania ludzi o odliczenie VAT za materiały to dochodzę do wniosku, że ktoś idzie na łatwiznę, chcę mieć wyłożoną kawę na ławę. Ja przez 4 lata korzystałem z tego: http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.pdf

Naciskasz na klawiaturze ctrl + f i wpisujesz nazwę towaru, bądź PKWiU. 95% można znaleźć, resztę pomoże wujek google.

czasami jak patrzę na forum i zapytania ludzi o odliczenie VAT za materiały to dochodzę do wniosku, że ktoś idzie na łatwiznę, chcę mieć wyłożoną kawę na ławę. Ja przez 4 lata korzystałem z tego: http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.pdf

Naciskasz na klawiaturze ctrl + f i wpisujesz nazwę towaru, bądź PKWiU. 95% można znaleźć, resztę pomoże wujek google.

trzeba było wcześniej zamieścić ten link

trzeba było wcześniej zamieścić ten link

biję się w pierś! :) dla chcącego nic trudnego, wystarczy poszukać. Sam też to kiedyś znalazłem, ale jeżeli ktoś wychodzi z założenia, że wrzuci na forum i napiszą mu wchodzi / nie wchodzi, to ten link choćby był na każdej stronie tego tematu to i tak nie pomoże. Rozumiem, że są czasami takie towary, które są niesamowitą zagadką, np. naczynie wyrównawcze. Teoretycznie wchodzi, ale po wpisaniu PKWiU od razu świeci się na czerwono, a co z fakturami, gdzie brakuje PKWiU? W zeszłym roku rozliczałem rodziców i wrzuciłem naczynie wyrównawcze. Musiałem iść do US sprostować i uprzejma pani poinformowała mnie, że wchodzą owe naczynia, ale takie ktore mają chyba powyżej 300L. Tak więc czasami diabel tkwi w szczegółach.