Tysonq 30.12.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Przecież na fakturze korygującej jest napisane do jakiej faktury została wystawiona więc US będzie chciał tą fakturę. Korekta dotyczy konkretnej faktury więc skorygować trzeba wartość pierwotnej faktury. Zgadzam się, że w sumie to wyjdzie na to samo, ale twój sposób jest nieprawidłowy. Mówiąc ogólnie, rozliczenia podatkowe to nie matematyka, że liczy się tylko prawidłowo obliczony wynik np: kwoty zwrotu, tu ważna jest tez prawidłowość całego postępowania podatkowego. mam coraz mniejszą ochotę na wpisanie tej korekty. W sumie korekta jest na 132zł, wiecej zachodu jak to warte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 30.12.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 dlatego piszę źe możesz "zapomnieć" bo na "przypomnienie sobie" masz czas do końca 2018 roku.. szansa ze wpadną na to żeby skontrolować kogos kto sprzedawał, jego korekty i powiązać to z Twoim odliczeniem jest raczej niewielka.. no i przez te wszystkie lata jesteś kryty.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 30.12.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 przemyslę to jeszcze. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i życzę Szczęścliwego Nowego Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adi. 30.12.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Witam, Pompa powietrze do cwu Ariston Nuos Evo 80l split. Znalałem takie pkwiu: 29.23.13-75.00 Pompy cieplne absorbcyjne Da rade to pod to podciągnąć? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 30.12.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Witam, Pompa powietrze do cwu Ariston Nuos Evo 80l split. Znalałem takie pkwiu: 29.23.13-75.00 Pompy cieplne absorbcyjne Da rade to pod to podciągnąć? Z góry dziękuję poszukaj w zestawieniu materiałów do odliczenia VAT ... z tego co widze to nie ma takiej pozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko13 31.12.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Witam,Pierwszy raz będę rozliczał zwrot VAT-u i mam jeszcze wątpliwości przy następujących pozycjach:1. odpływ liniowy pod prysznic2. bateria podtynkowa do prysznica i deszczownicy3. deszczownica z ramieniem sufitowym4. stelaż do wiszącego WC5. miska wisząca WC6. deska wolnoopadająca do WC7. umywalka podblatowa Roca (na fakturze mam PKWiU 26.22.10)Wydaje mi się, że umywalkę powinienem móc odliczyć, ale PKWiU wskazuje coś innego. Z drugiej strony słyszałem, ze nie należy sugerować się wyłącznie PKWiU, bo niektóre firmy w ogóle nie stosują tej klasyfikacji, a niektóre błędnie wpisują kody na faktury. Czy może mi ktoś pomóc?Z góry dziękuję i życzę szczęśliwego Nowego Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telitiger 31.12.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Witam! Czy mogę odliczyć: - szafkę rozdzielczą hermetyczną do erbetki ( na fakturze mam obudowa 300/400 IP 65) Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 31.12.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Witam, Pierwszy raz będę rozliczał zwrot VAT-u i mam jeszcze wątpliwości przy następujących pozycjach: 1. odpływ liniowy pod prysznic 2. bateria podtynkowa do prysznica i deszczownicy 3. deszczownica z ramieniem sufitowym 4. stelaż do wiszącego WC 5. miska wisząca WC 6. deska wolnoopadająca do WC 7. umywalka podblatowa Roca (na fakturze mam PKWiU 26.22.10) Wydaje mi się, że umywalkę powinienem móc odliczyć, ale PKWiU wskazuje coś innego. Z drugiej strony słyszałem, ze nie należy sugerować się wyłącznie PKWiU, bo niektóre firmy w ogóle nie stosują tej klasyfikacji, a niektóre błędnie wpisują kody na faktury. Czy może mi ktoś pomóc? Z góry dziękuję i życzę szczęśliwego Nowego Roku.wszystko możesz odliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macko13 31.12.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Bardzo serdecznie dziękuję. Tym bardziej za taką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 31.12.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Pani w urzedzie skarbowym prosila dzisaj zeby nie skladac wniosku bo maja juz 1000 i zeby rozliczyc w ciagu 4 miesiecy musialyby pracowac w dzien i w nocy ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.12.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Ja złożyłem wczoraj. Ale tak się zastanawiam co za różnica dzisiaj czy w nowym roku? Przecież i tak muszą zwrócić kasę w 4 miesiące wiec kilka dni nikogo nie zbawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 31.12.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 teoretycznie tak tylko że nasze państwo już tyle ludzi wyruch..ło więc ja np. wolałem dzisiaj złożyć niż w styczniu bo może się okazać że coś tam inaczej zimterpretowali i pierwszego wniosku już na starych zasadach nie przyjmą albo coś takiego.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 31.12.2013 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 hihi ja zrobiłem tak bo nie wyrobiłem się z fv, tzn nie wszyscy sprzedawcy dosłali. I w styczniu lecę z następnym wnioskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 31.12.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 hihi ja zrobiłem tak bo nie wyrobiłem się z fv, tzn nie wszyscy sprzedawcy dosłali. I w styczniu lecę z następnym wnioskiem też tak zrobię, dzisiaj poszedł 1 wniosek, ale udało się jeszcze później zakupić płytki i parę detali do łazienki więc w styczniu 2014 będzie kolejny, ostatni wniosek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 01.01.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 czasami jak patrzę na forum i zapytania ludzi o odliczenie VAT za materiały to dochodzę do wniosku, że ktoś idzie na łatwiznę, chcę mieć wyłożoną kawę na ławę. Ja przez 4 lata korzystałem z tego: http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.pdfNaciskasz na klawiaturze ctrl + f i wpisujesz nazwę towaru, bądź PKWiU. 95% można znaleźć, resztę pomoże wujek google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 01.01.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Daj sie ludzim polenic. Wszak to juz ostatni raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.01.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 czasami jak patrzę na forum i zapytania ludzi o odliczenie VAT za materiały to dochodzę do wniosku, że ktoś idzie na łatwiznę, chcę mieć wyłożoną kawę na ławę. Ja przez 4 lata korzystałem z tego: http://nowe2011.cba.pl/lista/lista.pdf Naciskasz na klawiaturze ctrl + f i wpisujesz nazwę towaru, bądź PKWiU. 95% można znaleźć, resztę pomoże wujek google. trzeba było wcześniej zamieścić ten link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tysonq 01.01.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 trzeba było wcześniej zamieścić ten link biję się w pierś! dla chcącego nic trudnego, wystarczy poszukać. Sam też to kiedyś znalazłem, ale jeżeli ktoś wychodzi z założenia, że wrzuci na forum i napiszą mu wchodzi / nie wchodzi, to ten link choćby był na każdej stronie tego tematu to i tak nie pomoże. Rozumiem, że są czasami takie towary, które są niesamowitą zagadką, np. naczynie wyrównawcze. Teoretycznie wchodzi, ale po wpisaniu PKWiU od razu świeci się na czerwono, a co z fakturami, gdzie brakuje PKWiU? W zeszłym roku rozliczałem rodziców i wrzuciłem naczynie wyrównawcze. Musiałem iść do US sprostować i uprzejma pani poinformowała mnie, że wchodzą owe naczynia, ale takie ktore mają chyba powyżej 300L. Tak więc czasami diabel tkwi w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.01.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 naczynie wyrównawcze pow. 300l:confused: to chyba do basenu o wymiarach olimpijskich:lol2:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafstraz 02.01.2014 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 możecie doradzić jak obejść nowe przepisy i znaleźć możliwość na odliczenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts