Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Bardzo proszę o pomoc czy mogę odliczyć następujące pozycje:

Elementy tyczą się doprowadzenia powietrza do kominka w domu jednorodzinnym.

1. 28.75.27-37.4 - Kanał prostokąt

2. 28.75.27-37.4 - Złączka wewnętrzna

3. 28.75.27-37.4 - Kolano Darco

4. 28.75.27-37.4 - Kolano nastawne 25

5. 28.75.27-37.4 - Trójnik 150/50/45

6. 28.75.27-37.4 - Czerpnia powietrza

7. 26.82.16-30.90 - Piana ABE

Elementy to rury z tworzywa sztucznego do odpływu wody z garaży.

1. 25.21.21-57.2 - Rura PCV

2. 25.21.22-70.3 - Kolano PCV 110/45

Elementy do montażu płotu z siatki drucianej:

1. 25.94.12.0 - Przelot zielony do słupków

a co jeśli FV jest z 2013 r., a przelew zostal. wykonany już w 2014 r.

taka interpretację przeczytałem w Gazecie Prawnej - Dotyczy to jednak tylko materiałów, za które faktury zostaną wystawione do końca grudnia 2013 roku. Maksymalne limity mają więc szansę wykorzystać tylko ci, którzy zmieszczą się z zakupami materiałów do końca roku.

wg tego Ty swoje wydatki odliczysz a Basia Krk niestety nie

Witam

Mam pytanie. Zakończyłem budowę domu 20.12.2012 (19.11.2012 zgłoszenie + 21 dni na uprawomocnienie decyzji). Dotychczas jeszcze nie składałem żadnego wniosku o odliczenie VAT. Aktualnie obowiązuje mnie już nowa ustawa o prawach nabytych, ale czy jest jakieś ograniczenie co do czasu od zakończenia budowy (uzyskania zgody na użytkowanie budynku z PiNB)

W nowej ustawie znalazłem zapis:

Art. 23.

1. Zwrot wydatków dokonywany jest na wniosek osoby fizycznej złożony w urzędzie skarbowym.

2. Wniosek o zwrot wydatków osoba fizyczna składa raz, nie później niż do dnia 31 grudnia roku, w którym zgodnie

z prawem miało miejsce przystąpienie do użytkowania wybudowanego lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego.

ale moim zdaniem dotyczy to osób, które dokonają zakupu materiałów bud. po 31.12.2013, gdyż jest to treść rozdziału 4:

Rozdział 4

Zwrot osobom fizycznym niektórych wydatków poniesionych w związku z budową pierwszego własnego mieszkania

Art. 20. 1. Osoba fizyczna, która po dniu 1 stycznia 2014 r. poniosła wydatki na zakup materiałów budowlanych, ma

prawo ubiegać się o zwrot części tych wydatków, zwany dalej „zwrotem wydatków”.....................

Jak uważacie czy w świetle powyższego mogę składać wniosek o zwrot Vat-u czy nie mam już na to szans (upłynął już rok od zgody na użytkowanie bud.). W rozdziale 6 - Przepisy przejściowe i końcowe, który traktuje o nowych zasadach nie ma o tym mowy.

Edytowane przez pjotr

taka interpretację przeczytałem w Gazecie Prawnej - Dotyczy to jednak tylko materiałów, za które faktury zostaną wystawione do końca grudnia 2013 roku. Maksymalne limity mają więc szansę wykorzystać tylko ci, którzy zmieszczą się z zakupami materiałów do końca roku.

wg tego Ty swoje wydatki odliczysz a Basia Krk niestety nie

Czyli jak mam FV wystawione w 2013 r. to nie ważne kiedy został zrealizowany przelew ?

Witam,

właśnie kończę wypełniać druki o zwrot vatu. Starałem się to robić zgodnie z wykazem podanym w rozporządzeniu ministra, ale zawsze diabeł tkwi w szczegółach, a więc za nim je złoże chciałbym się jeszcze upewnić czy nie przesadziłem z którymś z artykułów. Proszę o weryfikację, czy mogę to wszystko zamieścić w drukach:

1 Bateria zlew

2 Bateria umywalka

3 WC Kompakt

4 Gres szkliwiony

5 Zaprawa klejowa

6 Płytki ścienne

7 Bateria wannowa

8 Zaprawa klejowa

9 Panele podłogowe

10 Gładź Cekol ZW04

11 Zlew 2-kom.

Zastanawiam się jeszcze czy mógłbym do tego jeszcze dodać fugi oraz kolanka nawannowe do baterii.

wg mnie poz. 11 nie odliczysz, pozostałe, wraz z tymi co się zastanawiasz odliczysz

To zależy z czego zrobiony, jak z nierdzewki (blachy) to pozycja 96 wykazu jak z fragranitu (lub innego kompozytu / konglomeratu) to pozycja 30 wykazu. Do odliczenia. Natomiast jeżeli strice kamienny wtedy nie do odliczenia.

To zależy z czego zrobiony, jak z nierdzewki (blachy) to pozycja 96 wykazu jak z fragranitu (lub innego kompozytu / konglomeratu) to pozycja 30 wykazu. Do odliczenia. Natomiast jeżeli strice kamienny wtedy nie do odliczenia.

Zlew jest z blachy, tak więc chyba mogę odliczyć :)

Dzięki za odpowiedzi. Mam jeszcze pewne wątpliwości. Na niektórych fakturach mam podane symbole PKWiU i np. zaprawa klejowa ma symbol 26.64.10-00.11, a ja takiego symbolu nie widzę w obwieszczeniu ministra :/ Na pewno mogę to odliczyć?

Czy do wcześniej pokazanej listy mogę jeszcze dorzucić syfon do wanny i umywalki? Syfony są zwykłe z jakiegoś tworzywa, nie chromowane.

Czy jeśli na niektórych fakturach brakuje symboli PKWiU, to ja powinienem je dopisać?

Na niektórych fakturach mam podane symbole PKWiU i np. zaprawa klejowa ma symbol 26.64.10-00.11, a ja takiego symbolu nie widzę w obwieszczeniu ministra :/ Na pewno mogę to odliczyć?

No jak nie ma, calutka pozycja 40 ;-) Śmiało odliczaj.

Czy do wcześniej pokazanej listy mogę jeszcze dorzucić syfon do wanny i umywalki? Syfony są zwykłe z jakiegoś tworzywa, nie chromowane.

Czy jeśli na niektórych fakturach brakuje symboli PKWiU, to ja powinienem je dopisać?

Syfony jak najbardziej, do odliczenia.

Nie, nic nie dopisuj. Nie ma obowiązku aby na fakturach z VAT 23% były jakiekolwiek numery PKWiU, to jedynie dobra wola sprzedawcy.

Witam

Przepraszam jeżeli już takie pytanie było. czy mogę do wniosku dołączyć duplikat wystawiony w 2014, materiał kupiony w 2012 ? spora kwota a oryginalnej faktury nie mogę znaleść.

Dziękuję

Ja bym odliczał, zakup był dokonany w 2012 więc moim zdaniem jak najbardziej przysługuje prawo do odliczenia.

No jak nie ma, calutka pozycja 40 ;-) Śmiało odliczaj.

O, to ja mam chyba jakieś nieaktualny wykaz materiałów :/

U mnie pozycja 40 to kod 25.51.30.0 "Łączniki rur lub przewodów rurowych odlewanych z żeliwa".

Korzystam z obwieszczenia ministra infrastruktury z dnia 3 września 2010 r. gdzie jest załącznik z wykazem materiałów budowlanych, które do dnia 30.04.2004 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7%, a od dnia 1 maja 2004 r. są opodatkowane podatkiem vat.

Z jakiego wykazu materiałów Ty korzystasz?