civic9 19.09.2007 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 raczej chodzi tu o to, że limit będzie tylko jeden na "całe życie", a nie odnawiany co 5 lat, jak było w sejmie. ale lepiej zaczekać aż opublikują tekst. a dziennikarze tak to opisują, że szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataH 19.09.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 czy może mi ktoś wytłumaczć czy zwrot vat-u ma jakikolwiek związek z "ulgą budowlaną"? Czy jak kiedyś korzystałam z tej ulgi to teraz ani ja ani mój mąż nie będzie mógł skorzystać z odliczenia vat-u? O ile oczywiście Senat podpisze ustawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 19.09.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 raczej chodzi tu o to, że limit będzie tylko jeden na "całe życie", a nie odnawiany co 5 lat, jak było w sejmie. ale lepiej zaczekać aż opublikują tekst. a dziennikarze tak to opisują, że szkoda gadać. Tak podejrzewałem, ale faktycznie opis dziennikarski jest mało przejrzysty. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 19.09.2007 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 czy może mi ktoś wytłumaczć czy zwrot vat-u ma jakikolwiek związek z "ulgą budowlaną"? Czy jak kiedyś korzystałam z tej ulgi to teraz ani ja ani mój mąż nie będzie mógł skorzystać z odliczenia vat-u? O ile oczywiście Senat podpisze ustawę. Związek jest taki że jak się korzystało z tej ulgi i teraz te faktury chce się zaliczyć do zwrotu VAT to oblicza się go wskaźnikiem 55.23% a nie 68.18%. Faktury odliczane w PIT-D należy też wpisywać na załącznik VZM-1B. A po co masz czekać na podpis senatu ? Ta ustawa juz obowiązuje A zmiany przez nią wprowadzone bedą raczej kosmetyczne oprócz daty końcowej która zostanie zniesiona. A tak na marginesie to jest już nowa cena metra kw. i w IV kwartale limit na budowę będzie mniejszy o 280 zł. Może kogoś to zmobilizuje do złożenia jeszcze w III kwartale Karols ja też jestem młody i zaczynam pracę w US Powiem tak "kocham tom pracem" Odlicza się kuchenki gazowe, ustawodawca nie wskazuje konkretnie czy stalowe czy inne. Ma być na fakturze kuchnia gazowa, bo o kodzie nawet nie ma co marzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doska1719500980 20.09.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 WitamMam takie pozycje i chciałabym się upewnić czy podlegają one odliczeniukotwa pierścieniowa PKWiU 28.63.14-43.00zbiornik betonowy (szambo) PKWiU 26.61.12-60.32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 20.09.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Podobno wczoraj przeszło w sejmie, że będzie można odpisywać te 15% vatu w przyszłym roku. Ma ktoś informacje na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdkacz 20.09.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam Mam takie pozycje i chciałabym się upewnić czy podlegają one odliczeniu kotwa pierścieniowa PKWiU 28.63.14-43.00 zbiornik betonowy (szambo) PKWiU 26.61.12-60.32 Nie jestem w temacie,ale chyba kotwa pierścieniowa to nie okucie budowlane,więc nie podlega (pozycja 86 wykazu) Co do szamba to jako wyrób z betonu podlega - pozycja 40 wykazu (ex 26.6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 20.09.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 a poz. 128 ex 29.72.11-13. Urządzenia do gotowania, podgrzewacze płytowe na gaz z żeliwa lub stali" i co z gazowymi szklanymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 20.09.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 a poz. 128 ex 29.72.11-13. Urządzenia do gotowania, podgrzewacze płytowe na gaz z żeliwa lub stali" i co z gazowymi szklanymi? Co masz napisane na fakturze ? Że to jest kuchenka gazowa szklana ? Jak nie wiesz czy sie zalicza to lepiej zalicz a US niech sie do tego ustosunkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataH 20.09.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 czy może mi ktoś wytłumaczć czy zwrot vat-u ma jakikolwiek związek z "ulgą budowlaną"? Czy jak kiedyś korzystałam z tej ulgi to teraz ani ja ani mój mąż nie będzie mógł skorzystać z odliczenia vat-u? O ile oczywiście Senat podpisze ustawę. Związek jest taki że jak się korzystało z tej ulgi i teraz te faktury chce się zaliczyć do zwrotu VAT to oblicza się go wskaźnikiem 55.23% a nie 68.18%. Faktury odliczane w PIT-D należy też wpisywać na załącznik VZM-1B. A po co masz czekać na podpis senatu ? Ta ustawa juz obowiązuje A zmiany przez nią wprowadzone bedą raczej kosmetyczne oprócz daty końcowej która zostanie zniesiona. mi nie chodzi o te same faktury. Trochę nie dokładnie chyba wytłumaczyłam Kiedyś budowałam dom razem z bratem i bratową i wtedy korzystałam z ulgi budowlanej. Teraz zaczynamy budowę nowego domu (ja z mężem). Więc będziemy mieli nowe f-ry. I czy wtedy możemy skorzystać z tej ulgi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 21.09.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 mi nie chodzi o te same faktury. Trochę nie dokładnie chyba wytłumaczyłam Kiedyś budowałam dom razem z bratem i bratową i wtedy korzystałam z ulgi budowlanej. Teraz zaczynamy budowę nowego domu (ja z mężem). Więc będziemy mieli nowe f-ry. I czy wtedy możemy skorzystać z tej ulgi? Nie widzę przeciwwskazań żeby wystapić o zwrot Te dwie inwestycje nie bedą miały ze sobą nic wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek2012 21.09.2007 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Witam.Mam pytanko.Buduję domek systemem gospodarczym, zakupiłem drewno w okrągłym stanie (sosna) w nadleśnictwie z wystawioną fakturą vat-22% z którego będzie wyrżnięta wieżba dachowa na domek.Czy można odliczyć różnicę vatu związanych z budownictwem mieszkaniowym ? Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kebuz 22.09.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 WitamPotrzebuje informacji na odliczenie vatu na:1. płyta OSB2. kaloryfery3. folia budowlana, folia paroprzepuszczalna4. podkład pod panele5. kuchenka gazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 22.09.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 PROSZĘ O POMOC!!! od czerwca tego roku budujemy nasz dom, oczywiście systemem gopodarczym wszystkie faktury są na mnie, kredyt braliśmy razem z żoną, ale pozwolenie na budowę jest tylko na żonę czy zatem możemy jakoś wosić i zwrot vatu? albo czy hurtownia może dokonac korekty faktur i dopisać żonę jako nabywcę,no i jak sie za to wszystko zabrać; kiedy iśc do urzedu i składać pisma pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.09.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 wszystkie faktury są na mnie, kredyt braliśmy razem z żoną, ale pozwolenie na budowę jest tylko na żonę przenieś pozwolenie na budowę na Was oboje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 23.09.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 wszystkie faktury są na mnie, kredyt braliśmy razem z żoną, ale pozwolenie na budowę jest tylko na żonę przenieś pozwolenie na budowę na Was oboje tylko, że jak tak zrobie to data przeniesienia pozwolenia na budowę będzie późniejsza niż zakup materiałów, ale może szukam dziury w całym? a może da się zrobić korektę faktur? jakas nota księgowa? ktoś wie?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 23.09.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 tylko, że jak tak zrobie to data przeniesienia pozwolenia na budowę będzie późniejsza niż zakup materiałów, ale może szukam dziury w całym? data pozwolenia nie ma znaczenia, może być po zakupie - w przypadku tej "ulgi". są interpretacje w tej sprawie, nawet w tym wątku były cytowane. a może da się zrobić korektę faktur? jakas nota księgowa? ktoś wie?? można korygować dane nabywcy, ale nie da się zmienić nabywcy na inną/inne osoby poprzez korekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia... 23.09.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Witam. Mam nadzieję, że sie nie powtórze z pytaniami...W tym roku odbieramy z mężem mieszkanie, ale nie wiem czy uda mi się podpisać akt notarialny do końca 2007 roku. W związku z tym mam pare pytań. Czy jeśli podpiszę akt notarialny po 1 stycznia 2007 r. to:1. Będę mogła odliczac odsetki od kredytu (bo gdzieś wyczytałam, że podobno trzeba stać się właścicielem nieruchomości najpóźniej w roku następnym od powzięcia kredytu (ja zdążyłam do końca 2006r)).2. Czy będę mogła sobie odliczyć różnicę 15% na materiały budowlane gdy zakupię je do końca 2007 roku (bo tak podobno trzeba) ale akt notarialny podpiszę np. w styczniu 2008 (protokół przekazania mieszkania podpiszę do końca 2007r.).3. Czy mogę sobie odliczyć deskę podłogową.Ktos gdzieś wcześniej wspominał, że desek nie można ale nie sprecyzował jakich desek, natomiast widziałam też zapisy (ale nie na tym forum choć byc moze też są), że można sobie deski podłogowe odliczyć)Bardzo prosze o pomoc.Aha i mam jeszcze jedno pytanko: Czy przepisując mieszkanie np. na rodziców lub rodzeństwo,i będą musieli zapłacić podatek od darowizny?Dziękuję z góry za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 23.09.2007 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Witam Potrzebuje informacji na odliczenie vatu na: 1. płyta OSB - NIE 2. kaloryfery - TAK 3. folia budowlana, folia paroprzepuszczalna - TAK, na pokrycia dachowe 4. podkład pod panele - TAK 5. kuchenka gazowa - TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 23.09.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 PROSZĘ O POMOC!!! od czerwca tego roku budujemy nasz dom, oczywiście systemem gopodarczym wszystkie faktury są na mnie, kredyt braliśmy razem z żoną, ale pozwolenie na budowę jest tylko na żonę czy zatem możemy jakoś wosić i zwrot vatu? albo czy hurtownia może dokonac korekty faktur i dopisać żonę jako nabywcę, no i jak sie za to wszystko zabrać; kiedy iśc do urzedu i składać pisma pozdrawiam A kto jest na akcie notarialnym zakupu działki ? Jeżeli jesteście oboje to nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts