Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Garaż, kotłownia, pomieszczenia gospodarcze nie wliczają sie do powierzchni mieszkalnej na która zwraca uwagę psy MDM.

Odnośnie zwrotu vat przy materiałach budowlanych to wydaje mi sie ze to idzie z innego budżetu niż dofinansowanie do kredytów, jednak nie jestem w 100% tego pewien, dobre pytanie zadałeś, pasowałoby to sprawdzić jak to jest rozpatrywane.

Kredyt jednak Ci nic nie da przy budowie domu, działa on jedynie w przypadku kupna nieruchomosci a nie budowy.

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...
Ależ mnie też wkurzają te urzędasy. Przeciągają jak mogą - a weź ty się z czymś spóźnij. To zaraz mandaty karne lecą.

Przecież to normalne. Nasze państwo to pewnie ścisła europejska czołówka jeżeli chodzi o biurokrację. Ciekawe co przyniesie przyszły rok tyle zmian się szykuje ...

Czy mogę jeszcze odliczyć VAT za faktury wystawione przed końcem 2013 r ?

Budowe rozpoczołęm w 2009, już raz rozliczyłem VAT - 8.12. 2010 roku.

Jeżeli tak to do kiedy muszę to zrobić?

Osoby fizyczne, które przed 1 stycznia 2014 r. poniosły wydatki na zakup materiałów budowlanych, o których mowa w ustawie z 29 sierpnia 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym, mają prawo ubiegać się po 31 grudnia 2013 r. o zwrot części poniesionych wydatków na dotychczasowych zasadach, wg poniższego harmonogramu.

Wniosek o zwrot części wydatków na zakup materiałów budowlanych poniesionych i udokumentowanych fakturą wystawioną dla osoby fizycznej w okresie:

1) od 1 maja 2004 do 31 grudnia 2005 r. - składa się na nie później niż do 31 grudnia 2014 r.;

2) od 1 stycznia 2006 do 31 grudnia 2007 r. – składa się na nie później niż do 31 grudnia 2015 r.;

3) od 1 stycznia 2008 do 31 grudnia 2009 r. – składa się na nie później niż do 31 grudnia 2016 r.;

4) od 1 stycznia 2010 do 31 grudnia 2011 r. – składa się na nie później niż do 31 grudnia 2017 r.;

5) od 1 stycznia 2012 do 31 grudnia 2013 r. – składa się na nie później niż do 31 grudnia 2018 r.

• 1 month później...

Witam ,

nie wiem czy nie powtarzam pytania. W tym roku (2017) chciałem uzyskać zwrot Vat za zakupione materiały (wniosek vzm-1). Materiały zostały zakupione na remont nowego mieszkania w stanie deweloperskim zakupionego w 2014 roku. Otrzymałem informację z US o tym że zwrot nie przysługuje na remont mieszkania. Czy ktoś orientuje się o aktualnym stanie prawnym komu przysługuje taki zwrot ?

Pozdrawiam

• 1 month później...

witam

zwrot VAtu nie ma nic wspólnego ze środkami które się skonczyły. to osobna pula pieniędzy.

Jakie warunki musi spełniać nieruchomość, aby otrzymać zwrot części wydatków?

Pierwszym z warunków jest termin wydania pozwolenia na budowę - po 1 stycznia 2014 r. Zwrot możemy otrzymać, jeśli:

• budujemy dom jednorodzinny,

Istotnym ograniczeniem jest narzucona maksymalna powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, który powstanie w wyniku naszej działalności. Nie może ona przekraczać:

• jeśli w dniu wydania pozwolenia na budowę wychowywaliśmy, co najmniej troje dzieci:

o 110 m kw. - dla domu jednorodzinnego,

• w pozostałych przypadkach:

o 100 m kw. - dla domu jednorodzinnego.

Gdzie i jak starać się o zwrot wydatków?

Wniosek można złożyć tylko raz - nie później niż 31 grudnia roku, w którym przystąpiliśmy do użytkowania wybudowanego domu lub lokalu mieszkalnego. Dokument należy przedstawić w urzędzie skarbowym i może to zrobić jeden z małżonków (przyjmuje się wówczas, że drugi z małżonków go do tego upoważnił). Wnioskowi powinny towarzyszyć kopie pozwolenia na budowę oraz faktur dokumentujących poniesione wydatki.

Kiedy dostaniemy pieniądze?

Po złożeniu wniosku w ciągu 4 miesięcy urząd skarbowy może wydać decyzję o zasadności zwrotu. Jeśli będzie ona pozytywna, to w ciągu 25 dni od jej doręczenia pieniądze zostaną wypłacone. W przypadkach, gdy nasz wniosek nie będzie budził żadnych wątpliwości, nie będzie konieczne wydanie decyzji - środki otrzymamy w wybrany przez nas sposób w ciągu 4 miesięcy od dnia złożenia dokumentów.

Witam,

mam pytanie odnośnie MDM. Chcę wybudować domek do około 96 m2.

Odrazu mam pytanie czy garaż wlicza się w powierzchnię użytkową w tym wypadku?

Kolejne pytanie, jeśli program jest prawdopodobnie do 2018 r. to czy jak skończę budowę w 2017 r., a z tego cy czytałem to pieniądze przeznaczone na program na ten rok są już wykorzystane, na następny pewnie też niedługo się skończą, a ja mogę najwcześniej na koniec 2017 r. złożyć podanie o zwrot. Czy wówczas będą pieniądze żebym mógł się starać o zwrot czy one są z tej samej puli co na mieszkania?

Czy koniecznie muszę brać kredyt żeby skorzystać ze zwrotu części vat-u w ramach programu MDM? Czy jak wybuduję za gotówkę to czy przysługuje mi zwrot?

• 4 months później...
  • 5 months później...

Hej. Potrzebuję pilnej pomocy. Przespałem trochę czas na złożenie wniosku o zwrot VAT (zakupy w 2012 i 2013) i zostały mi na to dwa dni a właściwie pół dnia jutro - pojutrze pracuję i nie dam rady złożyć wniosku. Bardzo proszę o kilka informacji, które pomogą mi opracować chociaż część faktur.

Chyba największy problem to kwestia kodów towarów uprawnionych do zniżki - one zmieniały się co jakiś czas i w obecnej klasyfikacji tamtych kodów (z faktur) już nie ma - jak mogę to ogarnąć, posługiwać się starymi klasyfikacjami i wykazami towarów uprawnionych do odliczeń?

Czy wniosek można złożyć pocztą - jaka data wtedy decyduje?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i linki

Hej. Potrzebuję pilnej pomocy. Przespałem trochę czas na złożenie wniosku o zwrot VAT (zakupy w 2012 i 2013) i zostały mi na to dwa dni a właściwie pół dnia jutro - pojutrze pracuję i nie dam rady złożyć wniosku. Bardzo proszę o kilka informacji, które pomogą mi opracować chociaż część faktur.

Chyba największy problem to kwestia kodów towarów uprawnionych do zniżki - one zmieniały się co jakiś czas i w obecnej klasyfikacji tamtych kodów (z faktur) już nie ma - jak mogę to ogarnąć, posługiwać się starymi klasyfikacjami i wykazami towarów uprawnionych do odliczeń?

Czy wniosek można złożyć pocztą - jaka data wtedy decyduje?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i linki

Wniosek o zwrot części wydatków na zakup materiałów budowlanych poniesionych i udokumentowanych fakturą wystawioną dla osoby fizycznej w okresie:

5) od 1 stycznia 2012 do 31 grudnia 2013 r. – składa się na nie później niż do 31 grudnia 2018 r.

tak że masz jeszcze trochę czasu...

W sobotę i niedzielę nie złożę chyba? :) Na szczęście okazało się, że jutro mam wolne. Kupiłem interaktywny arkusz kalkulacyjny, może będzie trochę łatwiej i zabieram się do roboty. Czy wystarczy kopia notarialnego aktu kupna, czy muszę ją jakoś notarialnie potwierdzać za zgodność itp?

• 4 weeks później...
Budowałem dom 150m2 - od 03 2010 do 06 2011 - oddałem go do użytku. W latach następnych dokonywałem zakupów materiałów budowlanych. W tym roku składam po raz pierwszy wniosek o zwrot VAT-u - czy przysługuje mi zwrot? Czy składając po raz pierwszy wniosek mogę dołączyć faktury od początku budowy tj. od 03 2010 roku?