pecet0 21.03.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Garaż, kotłownia, pomieszczenia gospodarcze nie wliczają sie do powierzchni mieszkalnej na która zwraca uwagę psy MDM. Odnośnie zwrotu vat przy materiałach budowlanych to wydaje mi sie ze to idzie z innego budżetu niż dofinansowanie do kredytów, jednak nie jestem w 100% tego pewien, dobre pytanie zadałeś, pasowałoby to sprawdzić jak to jest rozpatrywane. Kredyt jednak Ci nic nie da przy budowie domu, działa on jedynie w przypadku kupna nieruchomosci a nie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anitka0017 20.04.2016 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2016 Witam, proszę o odpowiedź czy w ramach MdM mogę się starać o zwrot Vatu z materiałów takich jak: - Styropian spadkowy eps 100-038,- Styropian płyta płaska gr.23cm eps 100-038,- Oraz za różnego rodzaju papy na dach?Na fakturze nie ma podanego symbolu PKWiU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziel-ka 29.07.2016 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2016 bardzo dużo informacji i lista materiałów wg nowych zasad jest tu http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/podatki-osobiste/vat/321500,Zwrot-VAT-za-materialy-budowlane-2016.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radk 03.10.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 a co z fakturami za przyłączenie do sieci gazowej ,elektrycznej, i wodociągowej są na 23 % można je odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gb318is 20.11.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Czy mogę jeszcze odliczyć VAT za faktury wystawione przed końcem 2013 r ?Budowe rozpoczołęm w 2009, już raz rozliczyłem VAT - 8.12. 2010 roku.Jeżeli tak to do kiedy muszę to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 20.11.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 Wg mnie możesz. U mnie budowa rozpoczęta w 2010, pierwsze rozliczenie w 2013, teraz złożyłam drugie i czekam. Co do terminu to nie jestem pewna, ale jakoś utknęło mi w głowie, że do końca tego roku...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotma 24.11.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Ależ mnie też wkurzają te urzędasy. Przeciągają jak mogą - a weź ty się z czymś spóźnij. To zaraz mandaty karne lecą. Przecież to normalne. Nasze państwo to pewnie ścisła europejska czołówka jeżeli chodzi o biurokrację. Ciekawe co przyniesie przyszły rok tyle zmian się szykuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 24.11.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Czy mogę jeszcze odliczyć VAT za faktury wystawione przed końcem 2013 r ? Budowe rozpoczołęm w 2009, już raz rozliczyłem VAT - 8.12. 2010 roku. Jeżeli tak to do kiedy muszę to zrobić?Osoby fizyczne, które przed 1 stycznia 2014 r. poniosły wydatki na zakup materiałów budowlanych, o których mowa w ustawie z 29 sierpnia 2005 r. o zwrocie osobom fizycznym niektórych wydatków związanych z budownictwem mieszkaniowym, mają prawo ubiegać się po 31 grudnia 2013 r. o zwrot części poniesionych wydatków na dotychczasowych zasadach, wg poniższego harmonogramu. Wniosek o zwrot części wydatków na zakup materiałów budowlanych poniesionych i udokumentowanych fakturą wystawioną dla osoby fizycznej w okresie: 1) od 1 maja 2004 do 31 grudnia 2005 r. - składa się na nie później niż do 31 grudnia 2014 r.; 2) od 1 stycznia 2006 do 31 grudnia 2007 r. – składa się na nie później niż do 31 grudnia 2015 r.; 3) od 1 stycznia 2008 do 31 grudnia 2009 r. – składa się na nie później niż do 31 grudnia 2016 r.; 4) od 1 stycznia 2010 do 31 grudnia 2011 r. – składa się na nie później niż do 31 grudnia 2017 r.; 5) od 1 stycznia 2012 do 31 grudnia 2013 r. – składa się na nie później niż do 31 grudnia 2018 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisnet 11.01.2017 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Witam , nie wiem czy nie powtarzam pytania. W tym roku (2017) chciałem uzyskać zwrot Vat za zakupione materiały (wniosek vzm-1). Materiały zostały zakupione na remont nowego mieszkania w stanie deweloperskim zakupionego w 2014 roku. Otrzymałem informację z US o tym że zwrot nie przysługuje na remont mieszkania. Czy ktoś orientuje się o aktualnym stanie prawnym komu przysługuje taki zwrot ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murator FINANSE 17.02.2017 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 witam zwrot VAtu nie ma nic wspólnego ze środkami które się skonczyły. to osobna pula pieniędzy. Jakie warunki musi spełniać nieruchomość, aby otrzymać zwrot części wydatków? Pierwszym z warunków jest termin wydania pozwolenia na budowę - po 1 stycznia 2014 r. Zwrot możemy otrzymać, jeśli: • budujemy dom jednorodzinny, Istotnym ograniczeniem jest narzucona maksymalna powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego lub domu jednorodzinnego, który powstanie w wyniku naszej działalności. Nie może ona przekraczać: • jeśli w dniu wydania pozwolenia na budowę wychowywaliśmy, co najmniej troje dzieci: o 110 m kw. - dla domu jednorodzinnego, • w pozostałych przypadkach: o 100 m kw. - dla domu jednorodzinnego. Gdzie i jak starać się o zwrot wydatków? Wniosek można złożyć tylko raz - nie później niż 31 grudnia roku, w którym przystąpiliśmy do użytkowania wybudowanego domu lub lokalu mieszkalnego. Dokument należy przedstawić w urzędzie skarbowym i może to zrobić jeden z małżonków (przyjmuje się wówczas, że drugi z małżonków go do tego upoważnił). Wnioskowi powinny towarzyszyć kopie pozwolenia na budowę oraz faktur dokumentujących poniesione wydatki. Kiedy dostaniemy pieniądze? Po złożeniu wniosku w ciągu 4 miesięcy urząd skarbowy może wydać decyzję o zasadności zwrotu. Jeśli będzie ona pozytywna, to w ciągu 25 dni od jej doręczenia pieniądze zostaną wypłacone. W przypadkach, gdy nasz wniosek nie będzie budził żadnych wątpliwości, nie będzie konieczne wydanie decyzji - środki otrzymamy w wybrany przez nas sposób w ciągu 4 miesięcy od dnia złożenia dokumentów. Witam, mam pytanie odnośnie MDM. Chcę wybudować domek do około 96 m2. Odrazu mam pytanie czy garaż wlicza się w powierzchnię użytkową w tym wypadku? Kolejne pytanie, jeśli program jest prawdopodobnie do 2018 r. to czy jak skończę budowę w 2017 r., a z tego cy czytałem to pieniądze przeznaczone na program na ten rok są już wykorzystane, na następny pewnie też niedługo się skończą, a ja mogę najwcześniej na koniec 2017 r. złożyć podanie o zwrot. Czy wówczas będą pieniądze żebym mógł się starać o zwrot czy one są z tej samej puli co na mieszkania? Czy koniecznie muszę brać kredyt żeby skorzystać ze zwrotu części vat-u w ramach programu MDM? Czy jak wybuduję za gotówkę to czy przysługuje mi zwrot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisnet 18.02.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 Witam, wiem że to nie odpowiedź na moje pytanie. Ale wnioskując z tej wypowiedzi wynika że zwrot VAT za remont mieszkania w stanie deweloperskim nie przysługuje ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 19.02.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Nie. Tutaj można starać się o kredyt na zakup w ramach MDM. Powyższe dotyczy wyłącznie budowy domu systemem gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek2342 14.07.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2017 Witam,Proszę o informacje czy Posiadając firmę będącą płatnikiem VAT mogę odzyskać cały VAT jeżeli buduje lokal usługowo-mieszkaniowy i całość będzie przeznaczona na inwestycje pod wynajem a nie na cele własne mieszkaniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_Fell 27.12.2017 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2017 Hej. Potrzebuję pilnej pomocy. Przespałem trochę czas na złożenie wniosku o zwrot VAT (zakupy w 2012 i 2013) i zostały mi na to dwa dni a właściwie pół dnia jutro - pojutrze pracuję i nie dam rady złożyć wniosku. Bardzo proszę o kilka informacji, które pomogą mi opracować chociaż część faktur. Chyba największy problem to kwestia kodów towarów uprawnionych do zniżki - one zmieniały się co jakiś czas i w obecnej klasyfikacji tamtych kodów (z faktur) już nie ma - jak mogę to ogarnąć, posługiwać się starymi klasyfikacjami i wykazami towarów uprawnionych do odliczeń? Czy wniosek można złożyć pocztą - jaka data wtedy decyduje? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.12.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Hej. Potrzebuję pilnej pomocy. Przespałem trochę czas na złożenie wniosku o zwrot VAT (zakupy w 2012 i 2013) i zostały mi na to dwa dni a właściwie pół dnia jutro - pojutrze pracuję i nie dam rady złożyć wniosku. Bardzo proszę o kilka informacji, które pomogą mi opracować chociaż część faktur. Chyba największy problem to kwestia kodów towarów uprawnionych do zniżki - one zmieniały się co jakiś czas i w obecnej klasyfikacji tamtych kodów (z faktur) już nie ma - jak mogę to ogarnąć, posługiwać się starymi klasyfikacjami i wykazami towarów uprawnionych do odliczeń? Czy wniosek można złożyć pocztą - jaka data wtedy decyduje? Będę wdzięczny za wszystkie sugestie i linki Wniosek o zwrot części wydatków na zakup materiałów budowlanych poniesionych i udokumentowanych fakturą wystawioną dla osoby fizycznej w okresie: 5) od 1 stycznia 2012 do 31 grudnia 2013 r. – składa się na nie później niż do 31 grudnia 2018 r. tak że masz jeszcze trochę czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_Fell 28.12.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 W sobotę i niedzielę nie złożę chyba? Na szczęście okazało się, że jutro mam wolne. Kupiłem interaktywny arkusz kalkulacyjny, może będzie trochę łatwiej i zabieram się do roboty. Czy wystarczy kopia notarialnego aktu kupna, czy muszę ją jakoś notarialnie potwierdzać za zgodność itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 28.12.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 przeczytałeś ze zrozumieniem co napisałem? masz czas na rozliczenie vatu do końca 2018 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_Fell 28.12.2017 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Niestety, okazało się, że spora część faktur jest z 2011. Próbuję to jakoś ogarniać właśnie. Czy mogę to w sobotę wysłać pocztą, czy ostatni dzień kiedy mogę złożyć wniosek to ten piątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 29.12.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 złóż cokolwiek, później złóż korektę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maltsch 22.01.2018 02:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2018 Budowałem dom 150m2 - od 03 2010 do 06 2011 - oddałem go do użytku. W latach następnych dokonywałem zakupów materiałów budowlanych. W tym roku składam po raz pierwszy wniosek o zwrot VAT-u - czy przysługuje mi zwrot? Czy składając po raz pierwszy wniosek mogę dołączyć faktury od początku budowy tj. od 03 2010 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts