Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

W 2017 r rozpocząłem budowę.

dom do 100 m2 z żoną mamy mniej niż 35 lat.

mam ukończony fundament czy i kiedy mogę odliczyć część VAT-u za materiały zakupione na ten fundament (zakupione w 2017 r)

pozdrawiam

A z jakieś okazji chcesz odliczać vat?

Wystarczy zapytać wujka Google żeby powiedział że od ponad 5 lat nic się nie odpisuje.

A z jakieś okazji chcesz odliczać vat?

Wystarczy zapytać wujka Google żeby powiedział że od ponad 5 lat nic się nie odpisuje.

Tu się kolego mylisz , jest coś takiego jak zwrot Vat ale trzeba spełnić warunki np dom do 100m wiek do 35 lat itd.

Sam tak zrobiłem, jako samorób mogłem postawić i 150m2 dom(trochę więcej czasu by wyszło)

Odliczyć można raz ten rok jest podaj ostatnim rokiem. Rożnica 65% z Vatu 23 %.

Szanowny kolego z moich informacji wynika że zwrot vatu był możliwy gdy budowę rozpoczęto przed 2013 rokiem, a przez 5 lat można składać wnioski o zwrot różnicy vatu który mija w tym roku, innych odpisów nie ma.

Ja łopatę wbiłem w lipcu 2016r spełniam warunki i zwrot Vat mi się należy, wystarczy złożyć wniosek z udokumentowaniem poniesionych kosztów.

Mogłem też zrobić taki myk że parter 100m a poddasze do adaptacji narazie jako strych. Ale 100m domek mi starczy, zawsze mogę go rozbudować.

marcin_5 dobrze gada. Mi wyszło niecałe 4 tyś zwrotu.

Dziękuję za odpowiedzi.

Uzyskałem w urzędzie skarbowym informację że jako MDM mogę odliczyć VAT dopiero po oddaniu domu do użytku???

i teraz nie wiem czy mogę odliczyć już w 2018 czy dopiero jak się wprowadzę.

przydałby się ktoś kto by to wyjaśnił jak to zrobić.

p.s. spełniam wszystkie warunki MDM

Dziękuję za odpowiedzi.

Uzyskałem w urzędzie skarbowym informację że jako MDM mogę odliczyć VAT dopiero po oddaniu domu do użytku???

Nie odliczysz sobie bo program się już kończy chyba że do września bodajże zrobisz odbiór budynku.

Na razie masz fundamenty więc lipa, chyba że wrzucisz szósty bieg i ukończysz przed końcem programu.

Kiedyś było dużo łatwiej bo nie było warunków ale czasy się zmieniły.

Dziękuję za odpowiedzi.

A to ciekawe. Rzucają kolejne kłody pod nogi. Też mam jeszcze dom nieodebrany. Jeżeli to prawda, to muszę się spieszyć.

e no to super. to po co taki mały budowałem. teraz to jestem w szoku. specjalnie projekt pod mdm robiłem. chyba nie może tak być że nic...

Mam podobną sytuację, ale czytałem dokładnie ustawę i na moje oko nie ma tam nic o wymogu użytkowania domu przy składaniu wniosku. Jest tylko informacja, że

zwrot wydatków dokonywany jest jednorazowo, na wniosek osoby fizycznej złożony we właściwym ze względu na miejsce zamieszkania urzędzie skarbowym, nie później niż do dnia 31 grudnia roku, w którym zgodnie z prawem miało miejsce przystąpienie do użytkowania wybudowanego domu jednorodzinnego.

Nie jestem prawnikiem, ale wg mnie ten zapis narzuca tylko termin złożenia wniosku, jeżeli ktoś już użytkuje dom. Tzn. np. jak użytkujesz w 2017, to wniosek możesz złożyć maksymalnie do 31 grudnia 2017.

Nie czepiając się szczegółów "przystąpienie do użytkowania.." można użytkować dom bez odbioru znam masę takich ludzi którzy formalnie nie zakończyli budowy a mieszkają.

Tylko co na to urząd??? Według mnie musi być odbiór. Zadzwoń sobie w poniedziałek do US twojego miejsca zamieszkania i rozwiejesz wątpliwości.

e no to super. to po co taki mały budowałem. teraz to jestem w szoku. specjalnie projekt pod mdm robiłem. chyba nie może tak być że nic...

W 2018 roku wniosek o rozliczenie materiałów budowlanych w ramach MdM można złożyć maksymalnie do 31 grudnia, jednak data wystawienia faktury nie może być późniejsza niż 30 września 2018. Dom musi mieć odbiór.

W jaki sposób rozliczaliście tą różnice Vat-u z programu MdM? Jest jakiś specjalny pit?

Mam masę faktur i nie wiem jak się do tego zabrać :) Są jakieś wytyczne za co można opisać?

Nie lepiej tego tematu sprzedać jakiejś księgowej? Samemu, jak jest tego sporo, to można wiele bałaganu narobić a potem z urzędnikami ze skarbówki to wiadomo jak jest.

• 3 weeks później...