sensei200 19.02.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Witam. W 2017 r rozpocząłem budowę. dom do 100 m2 z żoną mamy mniej niż 35 lat. mam ukończony fundament czy i kiedy mogę odliczyć część VAT-u za materiały zakupione na ten fundament (zakupione w 2017 r) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 19.02.2018 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Witam. W 2017 r rozpocząłem budowę. dom do 100 m2 z żoną mamy mniej niż 35 lat. mam ukończony fundament czy i kiedy mogę odliczyć część VAT-u za materiały zakupione na ten fundament (zakupione w 2017 r) pozdrawiam A z jakieś okazji chcesz odliczać vat? Wystarczy zapytać wujka Google żeby powiedział że od ponad 5 lat nic się nie odpisuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 20.02.2018 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 A z jakieś okazji chcesz odliczać vat? Wystarczy zapytać wujka Google żeby powiedział że od ponad 5 lat nic się nie odpisuje. Tu się kolego mylisz , jest coś takiego jak zwrot Vat ale trzeba spełnić warunki np dom do 100m wiek do 35 lat itd. Sam tak zrobiłem, jako samorób mogłem postawić i 150m2 dom(trochę więcej czasu by wyszło) Odliczyć można raz ten rok jest podaj ostatnim rokiem. Rożnica 65% z Vatu 23 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 20.02.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Szanowny kolego z moich informacji wynika że zwrot vatu był możliwy gdy budowę rozpoczęto przed 2013 rokiem, a przez 5 lat można składać wnioski o zwrot różnicy vatu który mija w tym roku, innych odpisów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 20.02.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Jest taka możliwość jeszcze. Nazywa się to Mieszkanie dla Młodychhttps://rodzina.gov.pl/mieszkanie/program-mieszkanie-dla-mlodych?dzial=pytania#kategoria-472 Jest szereg wymagań. Jak je spełniasz to możesz RAZ odliczyć część VATu do końca września tego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 20.02.2018 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2018 Szanowny kolego z moich informacji wynika że zwrot vatu był możliwy gdy budowę rozpoczęto przed 2013 rokiem, a przez 5 lat można składać wnioski o zwrot różnicy vatu który mija w tym roku, innych odpisów nie ma. Ja łopatę wbiłem w lipcu 2016r spełniam warunki i zwrot Vat mi się należy, wystarczy złożyć wniosek z udokumentowaniem poniesionych kosztów. Mogłem też zrobić taki myk że parter 100m a poddasze do adaptacji narazie jako strych. Ale 100m domek mi starczy, zawsze mogę go rozbudować. marcin_5 dobrze gada. Mi wyszło niecałe 4 tyś zwrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sensei200 21.02.2018 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Uzyskałem w urzędzie skarbowym informację że jako MDM mogę odliczyć VAT dopiero po oddaniu domu do użytku??? i teraz nie wiem czy mogę odliczyć już w 2018 czy dopiero jak się wprowadzę. przydałby się ktoś kto by to wyjaśnił jak to zrobić. p.s. spełniam wszystkie warunki MDM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 21.02.2018 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Uzyskałem w urzędzie skarbowym informację że jako MDM mogę odliczyć VAT dopiero po oddaniu domu do użytku??? i teraz nie wiem czy mogę odliczyć już w 2018 czy dopiero jak się wprowadzę. przydałby się ktoś kto by to wyjaśnił jak to zrobić. p.s. spełniam wszystkie warunki MDM Nie odliczysz sobie bo program się już kończy chyba że do września bodajże zrobisz odbiór budynku. Na razie masz fundamenty więc lipa, chyba że wrzucisz szósty bieg i ukończysz przed końcem programu. Kiedyś było dużo łatwiej bo nie było warunków ale czasy się zmieniły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 21.02.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Uzyskałem w urzędzie skarbowym informację że jako MDM mogę odliczyć VAT dopiero po oddaniu domu do użytku??? i teraz nie wiem czy mogę odliczyć już w 2018 czy dopiero jak się wprowadzę. przydałby się ktoś kto by to wyjaśnił jak to zrobić. p.s. spełniam wszystkie warunki MDM A to ciekawe. Rzucają kolejne kłody pod nogi. Też mam jeszcze dom nieodebrany. Jeżeli to prawda, to muszę się spieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sensei200 22.02.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 e no to super. to po co taki mały budowałem. teraz to jestem w szoku. specjalnie projekt pod mdm robiłem. chyba nie może tak być że nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 23.02.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 e no to super. to po co taki mały budowałem. teraz to jestem w szoku. specjalnie projekt pod mdm robiłem. chyba nie może tak być że nic... Mam podobną sytuację, ale czytałem dokładnie ustawę i na moje oko nie ma tam nic o wymogu użytkowania domu przy składaniu wniosku. Jest tylko informacja, że zwrot wydatków dokonywany jest jednorazowo, na wniosek osoby fizycznej złożony we właściwym ze względu na miejsce zamieszkania urzędzie skarbowym, nie później niż do dnia 31 grudnia roku, w którym zgodnie z prawem miało miejsce przystąpienie do użytkowania wybudowanego domu jednorodzinnego. Nie jestem prawnikiem, ale wg mnie ten zapis narzuca tylko termin złożenia wniosku, jeżeli ktoś już użytkuje dom. Tzn. np. jak użytkujesz w 2017, to wniosek możesz złożyć maksymalnie do 31 grudnia 2017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 23.02.2018 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Nie czepiając się szczegółów "przystąpienie do użytkowania.." można użytkować dom bez odbioru znam masę takich ludzi którzy formalnie nie zakończyli budowy a mieszkają.Tylko co na to urząd??? Według mnie musi być odbiór. Zadzwoń sobie w poniedziałek do US twojego miejsca zamieszkania i rozwiejesz wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 23.02.2018 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 e no to super. to po co taki mały budowałem. teraz to jestem w szoku. specjalnie projekt pod mdm robiłem. chyba nie może tak być że nic... W 2018 roku wniosek o rozliczenie materiałów budowlanych w ramach MdM można złożyć maksymalnie do 31 grudnia, jednak data wystawienia faktury nie może być późniejsza niż 30 września 2018. Dom musi mieć odbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sensei200 24.02.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 czyli lipa bo nie będzie odbioru. może coś nowego lepszego wejdzie za MDM lub może jeśli się budować podczas trwania zaczęło to pozwolą coś odpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 24.02.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2018 Raczej bym nie liczył na coś lepszego zawsze jest gorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axel83 02.03.2018 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 W jaki sposób rozliczaliście tą różnice Vat-u z programu MdM? Jest jakiś specjalny pit? Mam masę faktur i nie wiem jak się do tego zabrać Są jakieś wytyczne za co można opisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szlapt 02.03.2018 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 W jaki sposób rozliczaliście tą różnice Vat-u z programu MdM? Jest jakiś specjalny pit? Mam masę faktur i nie wiem jak się do tego zabrać Są jakieś wytyczne za co można opisać? Nie lepiej tego tematu sprzedać jakiejś księgowej? Samemu, jak jest tego sporo, to można wiele bałaganu narobić a potem z urzędnikami ze skarbówki to wiadomo jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pafnuc518 18.03.2018 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Witam jako że nie spełniam warunków MDM i nie załapie się odliczenie VAT .Ponoć istnieje możliwość zakupu materiału z podatkiem 8 % ale przez wykonawców nie ''vat_owców''.Ktos to praktykował? jak to wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.03.2018 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Tutaj http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/stawki-vat/766347,Kiedy-mozna-zastosowac-stawke-8-do-uslug-budowlanych.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pafnuc518 19.03.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Jasne i dzieki lecz pytałem jak w praktyce się to rozlicza?Brygada budowlana wystawia fakturę za swoja usługę i materiał potrzebny do wykonania tej usługi z 8% vat-em ?Czy ja muszę sam ubiegać się o wyrównanie z 23 %na 8%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts