Byszek 23.09.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Witam. Mam nadzieję, że sie nie powtórze z pytaniami... W tym roku odbieramy z mężem mieszkanie, ale nie wiem czy uda mi się podpisać akt notarialny do końca 2007 roku. W związku z tym mam pare pytań. Czy jeśli podpiszę akt notarialny po 1 stycznia 2007 r. to: 1. Będę mogła odliczac odsetki od kredytu (bo gdzieś wyczytałam, że podobno trzeba stać się właścicielem nieruchomości najpóźniej w roku następnym od powzięcia kredytu (ja zdążyłam do końca 2006r)). 2. Czy będę mogła sobie odliczyć różnicę 15% na materiały budowlane gdy zakupię je do końca 2007 roku (bo tak podobno trzeba) ale akt notarialny podpiszę np. w styczniu 2008 (protokół przekazania mieszkania podpiszę do końca 2007r.). 3. Czy mogę sobie odliczyć deskę podłogową. Ktos gdzieś wcześniej wspominał, że desek nie można ale nie sprecyzował jakich desek, natomiast widziałam też zapisy (ale nie na tym forum choć byc moze też są), że można sobie deski podłogowe odliczyć) Bardzo prosze o pomoc. Aha i mam jeszcze jedno pytanko: Czy przepisując mieszkanie np. na rodziców lub rodzeństwo,i będą musieli zapłacić podatek od darowizny? Dziękuję z góry za pomoc... AD. 2 Nie powinno być problemu z uzyskaniem zwrotu AD 3 Można deski na podłogę tzw. tarcicę a deska podłogowa jeżeli nie ma kodu PKWiU, który by ją dyskwalifikował to można by ją pod pozycję 169 wykazu podciagnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 24.09.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 przepraszam, ale nie moge znaleźć listy towarów, których wzrósł VAT na 22%. Czy jakiś dobry człowiek może wkleić link? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia... 24.09.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 AD 3 Można deski na podłogę tzw. tarcicę a deska podłogowa jeżeli nie ma kodu PKWiU, który by ją dyskwalifikował to można by ją pod pozycję 169 wykazu podciagnąć Dzięki Bardzo... czyli sprzedawca w fakturze nie powinien wpisywać PKWiU, lub wpisać nr 169? Z resztą jeśli nie będzie PKWiU to kto mi podciągnie to pod tą pozycję, przeciez sama chyba nie moge tego zrobić, a pracownik US nie wiem czy będzie tak wspaniałomyślny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 25.09.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 AD 3 Można deski na podłogę tzw. tarcicę a deska podłogowa jeżeli nie ma kodu PKWiU, który by ją dyskwalifikował to można by ją pod pozycję 169 wykazu podciagnąć Dzięki Bardzo... czyli sprzedawca w fakturze nie powinien wpisywać PKWiU, lub wpisać nr 169? Z resztą jeśli nie będzie PKWiU to kto mi podciągnie to pod tą pozycję, przeciez sama chyba nie moge tego zrobić, a pracownik US nie wiem czy będzie tak wspaniałomyślny. Deski podłogowe wchodzą bez względu na symbol. To samo dotyczy armatury. Nic nie trzeba dopisywać Urzędnicy skarbówki zawsze są wspaniałomyślni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 25.09.2007 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 przepraszam, ale nie moge znaleźć listy towarów, których wzrósł VAT na 22%. Czy jakiś dobry człowiek może wkleić link? Dzięki! http://www.mb.gov.pl/finans/zalacznik%20do%20obwieszczenia%20MTiB.pdf Proszę bardzo Życzę miłego czytania a po więcej odsyłam na stronę Ministerstwa Finansów do działu informatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 26.09.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Byszek piękne dzięki! szkoda tylko, że te stronki z informatorami nie działają może mają jakieś problemy techniczne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia... 26.09.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Dzięki Urzędnicy skarbówki zawsze są wspaniałomyślni być może..okaże się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 30.09.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 W 2002/2003 skorzystałem z dużej ulgi budowlanej, później korzystałem z ulgi remontowej. Wiosną tego roku rozpocząłem budowę domu (mam oczywiście pozwolenie) i uzbierałem faktur na 150 000 zł. Czy może ktoś mi pomóc i napisać jaką kwotę vat będę mógł odzyskać ? Czy vat jest zwracany "raz w życiu" (był taki projekt).Z góry dzięki za pomoc i odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 30.09.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 hub75, vat nie jest zwracany raz w życiu - jakkolwiek by tego nie rozumieć to upadło. możesz skorzystać z tej ulgi (a właściwie zwrotu).jeśli zwrot miałby dotyczyć faktur, które odliczałeś w ramach tzw. dużej ulgi budowlanej - to będzie mniejszy o 19%. a jeśli tych faktur nie odliczałeś to w pełnej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hub75 30.09.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 hub75, vat nie jest zwracany raz w życiu - jakkolwiek by tego nie rozumieć to upadło. możesz skorzystać z tej ulgi (a właściwie zwrotu). jeśli zwrot miałby dotyczyć faktur, które odliczałeś w ramach tzw. dużej ulgi budowlanej - to będzie mniejszy o 19%. a jeśli tych faktur nie odliczałeś to w pełnej wysokości. 150 000 to są nowe faktury, ile z tego będę mógł odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 30.09.2007 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 jeśli sam coś na ten temat nie poczytasz, to nic za Ciebie tego nie policzymy. zacznij od: http://www.pit.pl/budowlana-vat/index.php w uproszczeniu: dostaniesz pomiędzy 0 a 18439 zł (150000*.1803*0.6818). reszta zależy od szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doska1719500980 30.09.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 jeśli sam coś na ten temat nie poczytasz, to nic za Ciebie tego nie policzymy. zacznij od: http://www.pit.pl/budowlana-vat/index.php w uproszczeniu: dostaniesz pomiędzy 0 a 18439 zł (150000*.1803*0.6818). reszta zależy od szczegółów. a dlaczego nie 22540 zł skoro jest to nowa inwestycja rozpoczęta w tym roku a poprzednie ulgi dotyczyły innej inwestycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 30.09.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 bo nijak 22540 nie wyjdzie z faktur na 150000 brutto.za malo. ale tak, ok. 22,5 tys. jest maks. kwota w tym przypadku, jesli bedzie dosc faktur na "odliczalne" rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 30.09.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 jeśli sam coś na ten temat nie poczytasz, to nic za Ciebie tego nie policzymy. zacznij od: http://www.pit.pl/budowlana-vat/index.php w uproszczeniu: dostaniesz pomiędzy 0 a 18439 zł (150000*.1803*0.6818). reszta zależy od szczegółów. a dlaczego nie 22540 zł skoro jest to nowa inwestycja rozpoczęta w tym roku a poprzednie ulgi dotyczyły innej inwestycji? Limit dla inwestycji wymagajacej pozwolenia na budowę. ktora nie była odliczana w ramach ulgi budowlanej to Cena m. kw X 12.295 X 70 m.kw . Cena to 2.650 (od jutra, bo do dziś obowiązuje 2.683 ) Kolega civic9 wyliczył Ci w przybliżeniu ile powinnaś dostać, tzn że mieścisz się w limicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 03.10.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Czy ktos mógłby podpowiedzieć czy szklana ścianka do prysznica i szklane drzwi (osobno na fakturze) kwalifikują się do zwrotu VAT?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 03.10.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Cieszę się, że trafiłam na ten wątek:) Pół dnia przekopywałam się przez faktury i widzę, że muszę zrobić to jeszcze raz:) Mam pytanie o zawory zwrotne i termostaty do grzejników, na fakturze mają PKWiU niezgodny z listą, ale jak oglądam stare faktury to te same rzeczy miały przed 01.05.2004r. 7% VAT. Kuchenkę gazową bym odliczyła (na starej fakturze mam płytę gazową na 7%, piekarnik elektryczny był na 22%) Mam jeszcze pytanie o:klej do parkietuwypełniacz do szczelinsilikon sanitarnytopnik do lutu i lut miękki Z góry dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 04.10.2007 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Cieszę się, że trafiłam na ten wątek:) Pół dnia przekopywałam się przez faktury i widzę, że muszę zrobić to jeszcze raz:) Mam pytanie o zawory zwrotne i termostaty do grzejników, na fakturze mają PKWiU niezgodny z listą, ale jak oglądam stare faktury to te same rzeczy miały przed 01.05.2004r. 7% VAT. Kuchenkę gazową bym odliczyła (na starej fakturze mam płytę gazową na 7%, piekarnik elektryczny był na 22%) Mam jeszcze pytanie o: klej do parkietu wypełniacz do szczelin silikon sanitarny topnik do lutu i lut miękki Z góry dzięki za odp Wszelkiego rodzaju zawory, przepustnice zaliczam pod pozycję 167. A termostaty są pod pozycją 163-4. Kuchenki gazowe odlicza się na bank. Z tych materiałów które wymieniłaś nie zaliczam tylko topnika do lutu, ale to raczej mała kwota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 04.10.2007 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 jesteś skarbem na tym forum:) A co z peszlami i puszkami pt, bo na starych fakturach raz mam 7% a raz 22% I jeszcze kolejna lista:tapeta z włokna szklanego (czy to jest właśnie ta wyłaczona tkanina?)gips szpachlowy (chyba nie, bo na starych fakturach mam 22%)folia do wyleweknakrętki, podkładki, złaczki cynk?zawór różnicowysiatka podtynkowataśma/pas dylatacyjny (ze styropianu do wylewek) uff chyba wszystko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 06.10.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 jesteś skarbem na tym forum:) A co z peszlami i puszkami pt, bo na starych fakturach raz mam 7% a raz 22% I jeszcze kolejna lista: tapeta z włokna szklanego (czy to jest właśnie ta wyłaczona tkanina?) gips szpachlowy (chyba nie, bo na starych fakturach mam 22%) folia do wylewek nakrętki, podkładki, złaczki cynk? zawór różnicowy siatka podtynkowa taśma/pas dylatacyjny (ze styropianu do wylewek) uff chyba wszystko:) Dzięki Peszle zaliczam ale puszki już nie bo mam kod po którym nie wchodzą . tapeta z włokna szklanego (czy to jest właśnie ta wyłaczona tkanina?) tapeta czy siatka ? gips szpachlowy (chyba nie, bo na starych fakturach mam 22%) poz. 39 TAK folia do wylewek tylko gruba budowlana czarna nakrętki, podkładki, złaczki cynk? TAk zawór różnicowy TAK siatka podtynkowa zależy z czego to jest, jak włókno szklane to odpada taśma/pas dylatacyjny (ze styropianu do wylewek) styropian wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 06.10.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Dzięki raz jeszcze:) Tapeta - tak pisze na fakturze siatka - to była taka siatka jak do dociepleń zewnętrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts