net_ka 08.10.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Zaczęłąm czytać ten wątek, ale przyznam, że się trochę pogubiłam Zaczęliśmy budowę w 2006 i do tej pory nie zabraliśmy się za temat zwrotu podatku VAT. Czy teraz można jeszcze się na to załapać? Od czego zacząć? Czy te wnioski można gdzieś pobrać w internecie? Pomóżcie zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 08.10.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Już się poprawiam i melduję, że zaczęłąm czytać ten wątek jeszcze raz i od razu mam pytanie. Proszę mnie poprawić, jeżeli źle rozumuję. Mam czas na złożenie wniosku do 30.06.2008 a materiały budowlane zakupione zostały pomiędzy 01.05 2004 a 31.12.2007. W związku z powyższym poczekam do końca roku z fakturami i tematem mogę zająć się spokojnie w przyszłym roku Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 08.10.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Już się poprawiam i melduję, że zaczęłąm czytać ten wątek jeszcze raz i od razu mam pytanie. Proszę mnie poprawić, jeżeli źle rozumuję. Mam czas na złożenie wniosku do 30.06.2008 a materiały budowlane zakupione zostały pomiędzy 01.05 2004 a 31.12.2007. W związku z powyższym poczekam do końca roku z fakturami i tematem mogę zająć się spokojnie w przyszłym roku Czy tak? To będzie trzy miesiące straty. Skarbówki mają coraz więcej wniosków, więc czym prędziej tym lepiej. Złożyć wniosek teraz. A po nowym roku drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 08.10.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Ustawa o VAT podpisana http://podatki.onet.pl/1619865,1,0,wiadomosci.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 08.10.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Ustawa o VAT podpisana http://podatki.onet.pl/1619865,1,0,wiadomosci.html No kiełbaska najciekawszy jest ten fragment: Ustawa bezterminowo przedłuża też możliwość odzyskania części wydatków na materiały budowlane, ponoszonych przez osoby budujące domy tzw. systemem gospodarczym, czyli we własnym zakresie. Dotychczas o zwrot można się było ubiegać tylko do końca 2007 r. Chodzi o zwrot różnicy między stawkami 7 proc. i 22 proc. VAT za materiały kupione od 1 maja 2004 r., na które po tej dacie podatek wzrósł z 7 do 22 proc. Zgodnie z ustawą, o zwrot będzie się można starać więcej niż raz - w cyklach pięcioletnich pytanie: Czy ktoś wie coś więcej na temat "cykli pięcioletnich"? Czy chodzi o to, że teraz to raz w roku (lub po zakończeniu inwestycji), a później to raz na pięć lat? No bo chyba nie o to, że skarbówka będzie miała na wydanie decyzji 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 08.10.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 a czy ktoś mógłby wskazać źródło całego tekstu ustawy, jakoś nie mogę trafić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 08.10.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 Witam; Rozumiem, że osoby które zamierzają rozpocząć budowę w przyszłym roku w dalszym ciągu będą mogły korzystać z ulgi budowlanej i odiczać sobie różnicę VAT?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 08.10.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2007 a czy ktoś mógłby wskazać źródło całego tekstu ustawy, jakoś nie mogę trafić ? Jeszcze nie było publikacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 09.10.2007 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2007 Witam; Rozumiem, że osoby które zamierzają rozpocząć budowę w przyszłym roku w dalszym ciągu będą mogły korzystać z ulgi budowlanej i odiczać sobie różnicę VAT?. Pozdrawiam. Ulgi budowlanej chyba już nie ma ale o zwrot Vat możesz się ubiegać Okresy pięcioletnie mają zastosowanie do limitów. Teraz obowiązuje ustawa, która zakłada limity raz na całe życie. Nowa ustawa wchodzi z dniem 1 stycznia 2008 i wprowadza odnawianie limitu co 5 lat. Teraz tylko czekamy na publikację i wszystko będzie jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neck 10.10.2007 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum Mam takie pytanie, czy nowa ustawa o zwrocie VAT umożliwi mi odliczenie podatku za zakup sprzętu AGD do kuchnii? Dodam, że to jest tylko remont kuchnii a nie budowa domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 10.10.2007 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 a czy ktoś mógłby wskazać źródło całego tekstu ustawy, jakoś nie mogę trafić ? Jeszcze nie było publikacji No ale treść jest znana i "opublikowana" (no, w innym sensie prawnym): http://orka.sejm.gov.pl/opinie5.nsf/nazwa/1507_u/$file/1507_u.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 10.10.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum Mam takie pytanie, czy nowa ustawa o zwrocie VAT umożliwi mi odliczenie podatku za zakup sprzętu AGD do kuchnii? Dodam, że to jest tylko remont kuchnii a nie budowa domu. Nowa jak i stara ustawa pozwala na odliczenie tylko i wyłącznie kuchni gazowej/gazowo-elektrycznej. Nic poza tym nie odliczysz To tyle ze sprzętu AGD. To jest zwrot za materiały budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 11.10.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 czy mozna odliczyc drewno na wiezbe, boazerie na podbitke i tarcice do podbitki oraz tarcice na szalunki?Z gory dziekuje za odpowiedz.pozdr.fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 11.10.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 czy mozna odliczyc drewno na wiezbe, boazerie na podbitke i tarcice do podbitki oraz tarcice na szalunki? Z gory dziekuje za odpowiedz. pozdr.fred Więźba jest zaliczana ale tylko jako komplet, tzn jak pisze na fakturze "Więźba dachowa kpl." Na pewno nie wchodzą elementy więźby dachowej. Z tarcicy wchodzi tylko podłogowa a boazeria tylko z PCV. Ze swojej strony mogę tylko doradzić, żeby zaliczać wszystko jak leci, bo US i tak czyta i sprawdza fakturki Czasami ktoś nie zalicza sobie pewnych rzeczy, które są do odliczenia a zalicza te które nie powinien. To nic nie kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 12.10.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Może ktoś mnie oświeci, czy w takim przypadku kiedy na fakrutze nie ma PKWiU a materiał widnieje na opublikowanym wykazie US nie doczepi się przy skladaniu wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 12.10.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Ja jak nie miałem PKWIU to dopisywałem długopisem najbardziej zbliżone i jak na rzie US się nie przyczepił, a robiłem tak przy 5 wnioskach dla 4 różnych osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hela32 12.10.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Ja jak nie miałem PKWIU to dopisywałem długopisem najbardziej zbliżone i jak na rzie US się nie przyczepił, a robiłem tak przy 5 wnioskach dla 4 różnych osób. Dzieki i jeszcze się dowiedzialam, że z godnie z obowiązaująca ustawa jeśli na towar lub usługę jest 22% to nie musi byc na fakturze PKWiU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiletto 12.10.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witam, chciałabym się upewnić, czy jeśli w maju zakupiłam pustaki (za wcześnie i za drogo ), a pozwolenie na budowę dostanę prawdopodobnie pod koniec roku (jeśli znowu coś mnie nie zaskoczy) to i tak mogę składać wniosek o zwrot różnicy w podatku vat? Pytałam o to telefonicznie w moim US i powiedziano mi, że nie ma takiej możliwości! Proszę o udzielenie/wklejenie jakichkolwiek wiadomości/interpretacji na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 12.10.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 boję się że jak w Twoim US taką mają interpretację, to koniec. Interpretacje są różne w różnych US. W moim jak się pytałem to się dowiedziałem, że przecież mogę gromadzić materiały i budować później. Ale co Urząd to różne interpretacje niby tego samego prawa. Dodatkowo proponuje wybrać się osobiście. Zupełnie inaczej się rozmawia i walić do jakiegoś kierownika a nie podrzędnych pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikiletto 12.10.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wciąż mam jadnak nadzieję za korzystne rozstrzygnięcie tej kwestii. Czekam na inne odpowiedzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts