Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Folia budowlana czarna 0,2 - najczęściej spotykany symbol - 25.21.30-17.xx (czyli NIE).

Kubełkowa (która przecież też jest folią budowlaną :wink: ) ma najczęściej inny symbol - 25.23.15-50.99 lub 25.23.15-90.90 (czyli TAK).

W liście na "NIE" jest zamieszczona folia budowlana i paroizolacyjna, w liście na "TAK" folia kubełkowa.

Oczywiście może się zdarzyć, że na fakturze przy klasycznej folii budowlanej będzie symbol na TAK a przy kubełkowej symbol na NIE.

Wydaje mi się, że reklamacje należy kierować do sprzedawcy, producenta, ustawodawcy ale na pewno nie do Prymaska.

• Odpowiedzi 8,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam :) ja mam problem z zakwalifikowaniem do zwrotu

Stelaża montażowego do WC

miski ustępowej wiszącej

deski sedesowej (wiszącej)

płyty dźwiękochłonnej miski WC wiszącej

Czy ktoś mógłby mi pomóc? Z góry dziękuję za cenne wskazówki :) pozdrawiam

NETI032

Czy US pobiera sobie jakąś prowizję za przelew przy VZMkach ? Bo mi przelali na konto 4zł mniej niż wynikało z VZM jednocześnie nie wzywali, że coś im się nie zgadza/nie można odliczyć itp..zero info zarówno tel jak i listownego. Nie będę się kłócił o te 4zł tylko pytam z ciekawości czy to przelew, czy się o coś przyczepili tylko im się zapomniało powiadomić czy po prostu ich błąd ?

bdkacz napisał:
Czy US pobiera sobie jakąś prowizję za przelew przy VZMkach ? Bo mi przelali na konto 4zł mniej niż wynikało z VZM jednocześnie nie wzywali, że coś im się nie zgadza/nie można odliczyć itp..zero info zarówno tel jak i listownego. Nie będę się kłócił o te 4zł tylko pytam z ciekawości czy to przelew, czy się o coś przyczepili tylko im się zapomniało powiadomić czy po prostu ich błąd ?

Jeżeli różnica jest mniejsza niż 5 zł odstępuje się od powiadamiania podatnika :wink:

NETI032 napisał:
Witam :) ja mam problem z zakwalifikowaniem do zwrotu

Stelaża montażowego do WC TAK

miski ustępowej wiszącej TAK

deski sedesowej (wiszącej) TAK

płyty dźwiękochłonnej miski WC wiszącej spotykam z kodem 25.23.... i wtedy się zalicza

Czy ktoś mógłby mi pomóc? Z góry dziękuję za cenne wskazówki :) pozdrawiam

NETI032

bdkacz napisał:
  Byszek napisał:

Jeżeli różnica jest mniejsza niż 5 zł odstępuje się od powiadamiania podatnika :wink:

Szkoda tylko, że nigdzie o tym nie piszą ;)

Wszystko zależy od przyjętych wytycznych. Z reguły wysyła się jednak decyzję bez postanowienia o mozliwości zapoznania. Może poczta dała ciała :lol:

przestudiowałam ostatnie cztery strony, kilka artykułów i DZIĘKI WAM ŻE JESTEŚCIE bo rozjaśniacie umysły :wink: jednak jestem zakręcona jeśli chodzi o limity - są cztery, ale czy bardziej opłaca się składać wniosek przed czy po odbiorze budowlanym? a może to nie ma nic do limitów?

z góry dzięki za odpowiedź

Lenart napisał:
Prymasek ja mam reklamacje do wykazu wyrobów nieuznawanych

tzn konkretnie folii budowlanej i fundamentowej.

Ja mam przy folii budowlanej wpisany PKWiU 25.23.15-90.90

tzn "wyroby z tw.sztucznych dla budownictwa" i jest to w wykazie VAT.

Jezeli komuś wpisano przy tych foliach 25.21.30-30.21 i podobne

"płyty,arkusze,rury i kształtowniki, z tworzyw sztucznych"

to rozumiem że to folie ale nie dla budownictwa - jeśli ktoś kupił je do

ogrodnictwa, albo przykrycia śmieci to zgoda, ale folie budowlane

i fundamentowe to tworzywa sztuczne dla budownictwa prawda.

Jeżeli tym bardziej mam taki PKWIU to dlaczego nie mam odliczać ?

ZUZEK napisał:
Folia budowlana czarna 0,2 - najczęściej spotykany symbol - 25.21.30-17.xx (czyli NIE).

Kubełkowa (która przecież też jest folią budowlaną :wink: ) ma najczęściej inny symbol - 25.23.15-50.99 lub 25.23.15-90.90 (czyli TAK).

W liście na "NIE" jest zamieszczona folia budowlana i paroizolacyjna, w liście na "TAK" folia kubełkowa.

Oczywiście może się zdarzyć, że na fakturze przy klasycznej folii budowlanej będzie symbol na TAK a przy kubełkowej symbol na NIE.

Wydaje mi się, że reklamacje należy kierować do sprzedawcy, producenta, ustawodawcy ale na pewno nie do Prymaska.

Lenart napisał:
ta "reklamacja" to oczywiście żartobliwie

dziękuję Prymaskowi za dobrą robotę

po prostu wywołuję temat bo będę chciał odliczyć te folie i

jednocześnie dzielę się swoimi uwagami i pytaniem czy mam podstawy

je odliczyć.

Luzik reklamacje mile widziane

mam rozumieć że dobrze z tą folią????

tom.f napisał:
20 maja mija 6 miesięcy od czasu gdy złożyłem wniosek o zwrot VAT, do chwili obecnej nie otrzymałem żadnego pisma ani nikt się ze mną nie kontakował telefonicznie z US.

Czy termin 6 mies. to termin maksymalny?

Czy po 6 miesiącach mam naliczać im odsetki? :)

Proponuje przeczytać artykuł 6 ustawy i wszystko będzie jasne..http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/zwrotvat-2008tjwozn.pdf.

tom.f napisał:
20 maja mija 6 miesięcy od czasu gdy złożyłem wniosek o zwrot VAT, do chwili obecnej nie otrzymałem żadnego pisma ani nikt się ze mną nie kontakował telefonicznie z US.

Czy termin 6 mies. to termin maksymalny?

Czy po 6 miesiącach mam naliczać im odsetki? :)

Wystaw tytuł wykonawczy i przeslij go do US :lol:

Spokojnie mają jeszcze sporo czasu. Może masz duży US a może nie sprawdzasz stanu konta :wink:

Nie zaszkodzi przedzwonić/podejść i się podpytać. Głowy za to nie ukręcają :lol:

Witajcie.

Ja skonczyłam na ten rok zbieranie fv do wniosku VZM1/A. Musiałam wypełnić 2 formularze. Kazdy z nich podsumowuje sie osobno. A wiec do US musze zanieść oba (tak jakbym składała 2 szt). Mam nadzieje ze mnie nie odeślą, że źle.

Czy to wszystkie dokumenty jakie musze zanieść? Nie ma gdzie dokumentu zbiorczego z kwotą całościową? Help.....

Zuzek...czy ty jestes tez tak biegły w uldze odsetkowej? Znasz sie na tym?

muriel napisał:
przestudiowałam ostatnie cztery strony, kilka artykułów i DZIĘKI WAM ŻE JESTEŚCIE bo rozjaśniacie umysły :wink: jednak jestem zakręcona jeśli chodzi o limity - są cztery, ale czy bardziej opłaca się składać wniosek przed czy po odbiorze budowlanym? a może to nie ma nic do limitów?

z góry dzięki za odpowiedź

Limity są faktycznie cztery a to dlatego, że:

1. Dotyczą dwóch rodzajów inwestycji:

- wymagającej pozwolenia na budowę (czyli budowa, rozbudowa itp.) - to

te 2 wyższe kwoty

- niewymagającej pozwolenia na budowę (czyli najogólniej remont) - czyli te

2 niższe kwoty.

2. Dodatkowo każda z powyższych inwestycji ma różne limity ze względu na

to, czy wydatki na nią poczynione były odliczane w PIT/D w latach

ubiegłych.

Moment, który sobie wybierzesz na złożenie wniosku będzie miał wpływ tylko na wysokość poszczególnych limitów (bo cena 1m kw. zmienia się co kwartał) lecz nie na to, w którym limicie możesz je "zmieścić" (wydatki czynione na budowę bedą w wyższym limicie bez względu na to, czy wniosek złożysz przed czy po zakończeniu budowy). Z kolei wydatki czynione po zakończeniu budowy będą traktowane jako te z niższego limitu.

tygrysek12 napisał:

Czy to wszystkie dokumenty jakie musze zanieść? Nie ma gdzie dokumentu zbiorczego z kwotą całościową? Help.....

Do urzędu składasz :

- VZM1

- wszystkie egzemplarze załącznika VZM1/A

- kopie faktur (ksero)

- pozwolenia na budowę albo - w przypadku remontu dokumentu potwierdzającego tytuł prawny osoby fizycznej do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego; (ja dałem ksero aktu notarialnego bez żadnych pieczątek typu "za zgodność" (remontowałem mieszkanie) i przeszło)

Kwotę całościową (a właściwie już kwotę którą porównujesz z limitami) masz przecież na VZM1 w części D.1, pole "kwota zwrotu"

Ps. artykuł 5 punkt 5 ustawy :)

bdkacz napisał:
  tygrysek12 napisał:

Do urzędu składasz :

- VZM1

- wszystkie egzemplarze załącznika VZM1/A

- kopie faktur (ksero)

- pozwolenia na budowę albo - w przypadku remontu dokumentu potwierdzającego tytuł prawny osoby fizycznej do budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego; (ja dałem ksero aktu notarialnego bez żadnych pieczątek typu "za zgodność" (remontowałem mieszkanie) i przeszło)

A czy gra rolę data pozwolenia na budowę? ja odliczam tez materiały kupione przed pozwoleniem, ale po akcie notarialnym.

Kwotę całościową (a właściwie już kwotę którą porównujesz z limitami) masz przecież na VZM1 w części D.1, pole "kworta zwrotu"

Ps. artykuł 5 punkt 5 ustawy :)