angela82 18.06.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 dziękuję ZUZEK za odp. , rodzice raczej tego nie zgłoszą, gdyż azbest odbiera od nas jakiś znajomy-stąd nie ma po co zgłaszac i jeździć za tym gorzej jeśli zażadają udokumentowania zggłoszenia a jak mogą to odpisać? wypełniają taki wniosek jak ja przy budowie domu? i dołanczają tylko akt własności? jestem w tym temacie zielona, a nie chcę wprowadzic rodziców w błąd, a tylko im pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 18.06.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 nie wiem właśnie, czy ulga remontowa nadal obowiązuje, tylko troszkę okrojona, czy też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 18.06.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Właśnie tak: wypełniają taki wniosek jak ja przy budowie domu? i dołanczają tylko akt własności? Byle tylko z aktu własności wynikało, że są właścicielami nieruchomości, której częścią składową jest budynek mieszkalny. Natomiast co do ulgi remontowej - już niestety nie obowiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela82 18.06.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 dzięki ZUZEK , są są właścicielami-tzn. tata jest i zaczął już brać faktury na mnie-te mnijesze kwoty i elementy,żebym ja odliczyła przy odiczaniu budowy mojego domu, ale zaraz mu każe pozmieniać WZ-etki. a blacha aluminiowa na dach jest do odliczenia?ocynk jest-to wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 18.06.2008 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Blachy z aluminium i stopów aluminium - poz. 58 (27.42.24-xx.xx) - czyli TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtrusz 19.06.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Cześć, pomóżcie proszę - nigdzie nie mogę znaleźć informacji, czy mogę wnioskować o zwrot VAT za materiały budowlane kupione za granicą (konkretnie w Niemczech). Mieszkam i pracuję w Polsce, remontowane mieszkanie także jest w Polsce, a to co chcę kupić po prostu jest w Niemczech tańsze. Czy ktoś z Was miał doświadczenia w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 20.06.2008 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 I nie znajdziesz... Gdyż zwrot dotyczy: wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych, które do dnia 30.04.04 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7 %, a od dnia o1.05.04 r. są opodatkowane podatkiem VAT w stawce 22%. Zwrot VAT przysługuje od materiałów określonych według PKWiU - czyli Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług!!! PA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 20.06.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Racja. Mały wyciąg z ustawy: Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o: (...) 2) podatku VAT - rozumie się przez to podatek od towarów i usług o stawce 22 % w rozumieniu ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 oraz z 2005 r. Nr 14, poz. 113, Nr 90, poz. 756 i Nr 143, poz. 1199); 3) fakturze - rozumie się przez to fakturę VAT w rozumieniu przepisów o podatku od towarów i usług, dokumentującą zakupy, o których mowa w art. 3 ust. 1; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 20.06.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 Witam. A co zrobić z szambem plastikowym 2000 l . na fakturze mam PKWiu 25.23.13-00.00 i z wykazu niby sie zalicza ale w ramce obok jest napisane że nie można zaliczyc zbiorników powyżej 300 l.CO ROBĆ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 20.06.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 ZŁoty Róg Sprawdziłam w swoich papierkach i w necie, i Jeżeli przy PKWiU znajduje się „ex”, oznacza to, że z całego tego grupowania wyłączone są ze zwrotu VAT jakieś wyroby. Tak jest w sytuacji PKWiU ex 25.23. Nawet tam pisze, że takie wyroby jak twoje są wykluczone. Nie wiem co masz dokładnie napisane na fakturze, jaka stawka podatku itp. Co ja bym zrobiła: zatelefonowała do swojego US i się po prostu spytała… [/b] Pa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mtrusz 20.06.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 I nie znajdziesz... Gdyż zwrot dotyczy: wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych, które do dnia 30.04.04 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7 %, a od dnia o1.05.04 r. są opodatkowane podatkiem VAT w stawce 22%. Zwrot VAT przysługuje od materiałów określonych według PKWiU - czyli Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług!!! PA! No ale przecież niezależnie czy kupię np. płytki w Polsce, czy kupię je w Niemczech (oczywiście mówie o takich samych), to wg PKWiU numer będzie ten sam Pytam m.in. dlatego, że znalazłem informację na temat odliczenia takich zakupów od PIT: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Odliczenie-za-terakote-kupiona-za-granica-1457396.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 21.06.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 I nie znajdziesz... Gdyż zwrot dotyczy: wydatków poniesionych na zakup materiałów budowlanych, które do dnia 30.04.04 r. były opodatkowane stawką podatku od towarów i usług w wysokości 7 %, a od dnia o1.05.04 r. są opodatkowane podatkiem VAT w stawce 22%. Zwrot VAT przysługuje od materiałów określonych według PKWiU - czyli Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług!!! PA! No ale przecież niezależnie czy kupię np. płytki w Polsce, czy kupię je w Niemczech (oczywiście mówie o takich samych), to wg PKWiU numer będzie ten sam Pytam m.in. dlatego, że znalazłem informację na temat odliczenia takich zakupów od PIT: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Odliczenie-za-terakote-kupiona-za-granica-1457396.html Nie dostaniesz zwrotu podatku bo i nie zapłacileś podatku w Polsce a tym samym roszczenia są bezpodstawne Witam. A co zrobić z szambem plastikowym 2000 l . na fakturze mam PKWiu 25.23.13-00.00 i z wykazu niby sie zalicza ale w ramce obok jest napisane że nie można zaliczyc zbiorników powyżej 300 l. CO ROBĆ? Szambo radzę zamontować a o zwrocie zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 22.06.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Proszę o pomoc w ustaleniu PKWiU na rynny PCV oraz na drzwi wewnętrzne. W wykazie nie znalazłam nic oprócz drzwi drewnianych, moje są laminowane -czyżby więc nie dało się ich odliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavulon 23.06.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Zadalem to pytanie w innym watku ale szybko sie kaplem ze jest temat o vat Jest tu sporo konkretnych pytan ja natomiast bardziej ogolnie to ja zapytam tak Budowe zaczalem w tym miesiacu wlasnie zamawiam pierwsza grucheczy mam brac fak.vat czy bez fakturkiroznica znacznaCzy w tym roku obowiazuje zwrot vatu mam takie pismo : "zwrot niektorych wydatkow zwiazanych z budownictwem mieszkaniowym poniesionych od 1V2004 do 31XII2007 jak niektorzy wiedza mamy 2008 ogolnie oplaca mi sie bardziej brac bez fak.vat ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Byszek 23.06.2008 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 Proszę o pomoc w ustaleniu PKWiU na rynny PCV oraz na drzwi wewnętrzne. W wykazie nie znalazłam nic oprócz drzwi drewnianych, moje są laminowane -czyżby więc nie dało się ich odliczyć? Zaliczaj śmiało te dwie rzeczy Zadalem to pytanie w innym watku ale szybko sie kaplem ze jest temat o vat Jest tu sporo konkretnych pytan ja natomiast bardziej ogolnie to ja zapytam tak Budowe zaczalem w tym miesiacu wlasnie zamawiam pierwsza gruche czy mam brac fak.vat czy bez fakturki roznica znaczna Czy w tym roku obowiazuje zwrot vatu mam takie pismo : "zwrot niektorych wydatkow zwiazanych z budownictwem mieszkaniowym poniesionych od 1V2004 do 31XII2007 jak niektorzy wiedza mamy 2008 ogolnie oplaca mi sie bardziej brac bez fak.vat ... ? Ustawa została przedłużona bezterminowo, więc jeszcze obowiązuje. Teraz to jest zwrot niektorych wydatkow zwiazanych z budownictwem mieszkaniowym poniesionych po dniu 1V2004. Co do faktur to już musisz sobie sam policzyć co bardziej się opłaca, czy niższa cena betonu czy może jednak wieksza cena z Vatem ale z mozliwością odliczenia jego różnicy. Raczej to pierwsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odlo78 24.06.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 mam pytanie o piach żółty, budowlany, czy można go odliczać ? nie figuruje ani na liście rzeczy które można ani nie można ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 24.06.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 ex 14.21. Żwir i piasek – wyłącznie kruszywo budowlane, bez kruszywa z żużla wielkopiecowego 14.21.11. Piasek naturalny 14.21.11-90.11. Piasek naturalny budowlany niekruszony 14.21.11-90.12. Piasek budowlany łamany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOSTI 24.06.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Witajcie, moja przygoda z budową się dopiero rozpoczyna ale mam pewną wątpliwośćmój Bob budowniczy zamówił beton na firmę kiedy zapytałam o fakturę na mnie (przecież zwrot vat ) to powiedział że mi ja przefakturuje????czy tak można ?czy ja na tym nie stracę w sumie 8 tysi kosztuje beton to już jakaś kwota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 24.06.2008 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 A ja właśnie się rozliczam. I nie wiem czy odliczyc płytki Struktonit z firmy Euronit, nigdzie nie mogę znaleź ich PKWIU? Może wy wiecie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 25.06.2008 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 A ja właśnie się rozliczam. I nie wiem czy odliczyc płytki Struktonit z firmy Euronit, nigdzie nie mogę znaleź ich PKWIU? Może wy wiecie??? http://www.euronit.pl/oferta/polytki_dachcnwkowe/aprobatycertyfikaty/certyfikat_zgodnooci_nr_z131018103/ Możesz odliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts