Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Jestem po lekturze wątków dotyczących kolejności wykonywania prac takich jak: tynki, wylewki, ocieplanie, montaż płyt g-k.

Wynika z nich (z lektury wątków), że wilgoć z wylewek zaszkodzi zamontowanym płytom g-k. W chwili obecnej mam ściany wytynkowane, zacząłem ocieplać poddasze wełną. Wilgoci jest jeszcze sporo, ale wydaje mi się że nie powinno to wełnie zaszkodzić. W domu utrzymuję temperaturę ok 5 stopni przez całą dobę (czasami spada do 2-3 stopni.

Tutaj pojawiają się moje pytania:

1. czy zaczekać jeszcze z zakładaniem folii paroizolacyjnej na wełnę, jeżeli tak, to jaki czas (jak włożę rękę do wełny to jest sucha, chociaż na więźbie odchywalna jest wilgoć - pewnie różnica temperatur).

2. czy dawać folię we wszystkich pomieszczeniach (w ostatnim dodatku do muratora dołączona była ulotka z Rockwool'a, w której pisało, że folię daje się tylko w mokrych pomieszczeniach (kuchnia, łazienka, wc) - wydaje się to słuszne, całe poddasze zawinięte w folii ... choć z drugiej strony zawilgocenie izolacji to większy problem, ale czy np. śpiący ludzie mogą aż tyle tej wilgoi wytorzyć, aby przez płytę g-k przeszła ona do wełny ???? Zważywszy że wykonałem szczelinę wentylacyjną pomiędzy deskami poszycia dachu a wełną - ewentualna wilgoć powinna tą drogą wyparować (jak się włoży rękę w tą szczelinę to czuć wyraźny ciąg, więc rych powietrza istnieje). Wszystko wydaje się być kwestią wymiany powietrza w pomieszczeniu - czyli wietrzenia - co o tym Sądzicie?

3. w związku z czekającymi mnie wylewkami - czy wstrzymać się z montażem płyt g-k do czasu ich wylania? jak zabezpieczyć wełnę przed wchłonięciem tej wilgoci? może zwykłą folią budowlaną - malarską?

https://forum.murator.pl/topic/45081-wilgo%C4%87-a-p%C5%82yty-g-k/

Chmmm. Czyżby nikt nie chciał się wypowiedzieć?

chlopie to jest mądrość sama w sobie . na ten temat napisano wiele prac magisterskich . 8) 8) trzymaj się dokładnie wg . instrukcji producenta .

ale pamietaj o jednym : jedna osoba/dzień to co najmniej 1 litr wody . :wink:

https://forum.murator.pl/topic/45081-wilgo%C4%87-a-p%C5%82yty-g-k/#findComment-929254