Zdzisław Hreczycho 10.12.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Buduje dom parterowy 70m2 i chce ogrzewac kominkiem z DGP, a dodatkowo w części kuchennej i łazience elektryczne podłogowe i nic więcej. Kominek umieszczony centralnie najdłuższy przewód DGP ok. 3m. Ciepła woda zkolektora próżniowego z grzałką elektryczną. Proszę o opinie, możę ktoś ma takie połączenie systemów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.12.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Powiem tylko tyle ze moj wojek ma dom o powierzchni 190m2 i ma tylo ogrzewanie kominkowe. Kominek jest z placzem wodnym i ogrzewa juz tak dom trzeci sezon wiec ty swój 70m domek napewno dasz rade ogrzac kominkiem. Ja buduje dom o powierzni ok 100m2 i tez zamierzam miec tylko ogrzewanie kominkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 10.12.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Buduje dom parterowy 70m2 i chce ogrzewac kominkiem z DGP, a dodatkowo w części kuchennej i łazience elektryczne podłogowe i nic więcej. Kominek umieszczony centralnie najdłuższy przewód DGP ok. 3m. Ciepła woda zkolektora próżniowego z grzałką elektryczną. Proszę o opinie, możę ktoś ma takie połączenie systemów ? według mnie to odwazne przedsiewziecie ,nie polecam ze względu na marny komfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdzisław Hreczycho 10.12.2005 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 komfort - co masz na myśli ? temperaturę, czas, cenę ? Słyszałem, że można kupić niezłe kominki całodobowe (oczywiście nie w hipermarkecie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 10.12.2005 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 komfort - co masz na myśli ? temperaturę, czas, cenę ? Słyszałem, że można kupić niezłe kominki całodobowe (oczywiście nie w hipermarkecie). chodzi o czas spędzony przy kominku do nagrzania domu ,rano sie budzisz ze szronem na nosie raz gorąco ,a znowu za chwile zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 10.12.2005 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 NIE PRZESADZAJ TAK ZLE ZNOWU NIEMA KAZDE ROZWIAZANIE MA SWOJE ZALETY ALE TEZ I WADYpo prostu wiem ze przy samym kominku musi ktos byc aby uzupelniac paliwo i to dos czesto no ale moze to lubisz i drewno jest ostatnio dosc drogie a wcale tak malo go sie niespalaprzemysl to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdzisław Hreczycho 10.12.2005 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Chęć posiadania kominka, powrót z miasta na wieś, wokół lasy, 15 lat do emerytury, dorosłe dzieci to atuty przeciw kaloryferom. Może alternatywą być np. piecokominek, ale żadne piece gazowe, olejowe na groszki i inne cuda. Wiele razy słyszałem jak to inni co kilka lat zmieniają rodzaj pieca i opału i mają już cały system ogrzewania jak w elektrowni atomowej nie mówiąc o tym, że często jest to dwoje starszych ludzi na 200 m2 i dwóch piętrach. Ja buduję mały domek na starość i ma być jedno ogrzewanie, zawsze pozostaje jeszcze najwygodniejsze elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 11.12.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Problem jest jeden: wyobraź sobie siebie za 20 lat, z 39 stopniową gorączką (oczywiście nie życzę ) przynoszącego drewno i palącego w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdzisław Hreczycho 11.12.2005 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Wspominałem o ogrzewaniu elektrycznym, a czynnik finansowy nawet w przyszłości nie jest brany pod uwagę. Raczej decyduje wygoda i chęć posiadania i mieszkania w warunkach wymarzonych. Dlatego ciepła woda będzie z kolektora słonecznego, a pompa ciepła nie jest brana pod uwagę tylko ze względu na kubaturę domu, bo na działce miejsca jest wiele (11a). Jeszcze nikt mi nie odpowiedział jak nprawdę grzeje wodę solar próżniowy - tak z praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 11.12.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Ja chyba już 4 ty sezon ogrzeam kozą pięto domu, przez pierwsze dwa sezony byłem zachwycony, drewno po 60 zł/mp, sama przyjemność. Dzisaj patrzę juz troszkę inaczej, nie będę wyliczł wad i zalet powiem tylko,że w nowym domu (ruszam na wiosnę) kominka nie będzie. Poniewaz jest gaz to ogrzewanie będzie gazowe. W Twoim przypadku za cenę kolektora słonecznego założył bym ogrzewanie elektryczne z dynamicznym rozładowaniem + elektryczny pojemnosciowy ogrzewacz wody, a kasy z kolektora zostanie jeszcze na fajną kozę, która bez rozprowadzenia ogrzeje Ci pewnie całe 70 m2. Ogrzewanie oczywiscie w G12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.12.2005 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Mam podobny dylemat i podobne założenia - zapraszam do dyskusji w temaie "Czym ogrzać mały domek?" Drugi system (np. elektryka) musi być, choć by na wyjazdy, nie wiem czy podłogówka w części pomieszczeń wystarczy, nie mam żadnych doświadczeń z ogrzewaniem innym niż z elektrociepłowni ale chciałbym mieć taki system, że kiedy jest dobrze to sobie palę tanio (względnie) w kominku, a kiedy mi się nie chce, nie mogę albo mnie nie ma to też będę miał ciepło. Też mi się wydaje, że przy tak mizernej powierzchni może być średnio opłacalne stawianie kotlowni olejowej czy na paliwo stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdzisław Hreczycho 11.12.2005 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Ciepło i wiek mieszkańców ? Nie wyobrażam sobie sytuacji, że zaczynam oszczędzac na ogrzewaniu, ubieram się w kożuchy i udaję, że wszystko OK. To jest problem. Jednak póki co napewno nie zrezygnuję z kominka. Co jeszcze ? Może faktycznie elektryczne, zwiększyć waruki energetyczne do 20 KW ? Jak się logicznie przeliczy to wcale ten PRĄD i 2 taryfa nis są takie drogie. Czy przypadkiem 10 000 zł dobrze ulokowane nie wystarczy na pokrycie różnic w kosztach innego ogrzewania ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 11.12.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 jeżeli mogę coś poradzić, mały domek, ciepły, rekuperator i ogrzewanie elektryczne, drogie w eksploatacji to fakt ale najtańsze w budowie, najławiejsze w regulacji, jeżeli dołożysz rekuperator to nie wyjdzie tak drogo, w starym mieliśmy węglowe ale to dobre dla miłośników machania łopatą a nie dla ludzi pracy, wywaliłem kaloryfery i założyłem konwektory z elektronicznym sterowaniem kupione wiosną na wyprzedaży w liroyu (z 400 przecenione na 100), w nowej chałupie się uniosłem i załozyłem gaz, kupę zmarnowanego czasu u ich wysokości pań z gazowni żeby załatwić przyłącze i makabryczne koszty, w sumie jakieś 30 000 ze wszystkim, za te pieniądze mógłbym założyć hiper elektrykę z komputerowym sterowaniem, przez 20 lat płacić większe rachunki za prąd i wciąż finansowo wyszłoby na to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 11.12.2005 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Ja chyba już 4 ty sezon ogrzeam kozą pięto domu, przez pierwsze dwa sezony byłem zachwycony, drewno po 60 zł/mp, sama przyjemność. Dzisaj patrzę juz troszkę inaczej, nie będę wyliczł wad i zalet powiem tylko,że w nowym domu (ruszam na wiosnę) kominka nie będzie. Gdybyś jednak mógł wyliczyć wady i zalety to pewnie spora część zielonych forumowiczów miałaby łatwiej w życiu Poniewaz jest gaz to ogrzewanie będzie gazowe. W Twoim przypadku za cenę kolektora słonecznego założył bym ogrzewanie elektryczne z dynamicznym rozładowaniem + elektryczny pojemnosciowy ogrzewacz wody, a kasy z kolektora zostanie jeszcze na fajną kozę, która bez rozprowadzenia ogrzeje Ci pewnie całe 70 m2. Ogrzewanie oczywiscie w G12. Czy mógłbyś rozwinąć temat "elektrycznego ogrzewania z dynamicznym rozładowaniem"? albo odesłać do linków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdzisław Hreczycho 11.12.2005 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 np. http://www.grzejniki.vsp.pl/product_info.php?products_id=41&osCsid=25016ee24d4576a24091cf1a2c77d77b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 11.12.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 To nic innego jak piec akumulacyjny znany od kilkudziesięciu lat- a w wydaniu węglowym od kilkuset. Nihil novi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 11.12.2005 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Co do metrażu to na pewno ogrzejesz kominkiem.Ogrzewam teraz Jotulem mieszkanie nieocieplone 107m2 od 3 lat. Samo ogrzewanie jest wydajne i działa dobrze.Ale..... no właśnie ALE Jest brudne, pod kominkiem jest zawsze naśmiecone, po wygaszeniu czy nad ranem jest zimno, jak pojedziesz nawet na dwa dni to w domu mróz.No i -20 a ja po drzewko z woreczkiem pędzę.Drzewo trzeba przynieść zawsze wtedy kiedy najbardziej mi sie nie chce. Ogólnie nie polecam kominka jako głównego ogrzewania. W domu budowanym przewiduję koze (dla zapalenia 10 razy w roku)Bo kominek czy koza mają jedną bardzo duzą zaletę - są po prostu piękne, stwarzają w salonie u tradycjonalistów wspaniałe wrażenie, jest przytulnie, ciepło itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 11.12.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Ja chyba już 4 ty sezon ogrzeam kozą pięto domu, przez pierwsze dwa sezony byłem zachwycony, drewno po 60 zł/mp, sama przyjemność. Dzisaj patrzę juz troszkę inaczej, nie będę wyliczł wad i zalet powiem tylko,że w nowym domu (ruszam na wiosnę) kominka nie będzie. Poniewaz jest gaz to ogrzewanie będzie gazowe. W Twoim przypadku za cenę kolektora słonecznego założył bym ogrzewanie elektryczne z dynamicznym rozładowaniem + elektryczny pojemnosciowy ogrzewacz wody, a kasy z kolektora zostanie jeszcze na fajną kozę, która bez rozprowadzenia ogrzeje Ci pewnie całe 70 m2. Ogrzewanie oczywiscie w G12. w pełni popieram to co powiedziałeś,sam kominek można potraktować tylko na okres przejsciowy ,na dłuższy czas jest to złe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts