Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ściany trójwarstwowe-pilna pomoc

agi

Recommended Posts

Niestety 20 cm jest dziwne - zgadzams sie z przedpiszacym :smile:

Irek1 - sciana o podajen przez Ciebie grubosci jest sciana nosna i takie obciazenia powinna wytrzymac ale wolalbym przynajmniej MAX - czyli 19cm. Jesli chcesz miec spokojne sumienie to polec kierownikowi budowy lub projektantowi przeliczenie.

• 2 weeks później...
Nie chciałam zaogniać dyskusji pomiędzy amatorami jednej technologii i drugiej. Może ktoś napisze po prostu co dał jako warstwę elewacyjną w technologii ścian trójwarstwowych ceramicznych i jaką grubość(klinkier odpada) oraz ile to kosztowało(materiał v robobocizna). No i co z tą pustką. Nasz projektant mówi ,że 1 cm wystarcza. Może ktoś zna linki gdzie mozna obiczyć jak wykrapla się para? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.

Otoz tak sie sklada iz zalozylem sobie wykonanie sciany trojwarstwowej poroton 24+10 welna +11,5 poroton. No i po calej wrzawie w zwiazku z ceramika poryzowana zadalem sobie trud dotarcia do przedstawicieli Robena i co sie okazalo. Okazalo sie mianowicie iz na moje zadanie pisemnej gwarancji na zewnetrzny mur oslonowy z porotonu 11,5 powiedziano mi iz nikt takowej nie mwyda , poniewaz nie jest on przeznaczony jako zewnetrzny a jedynie jako scianka dzialowa, poniewaz nie ma wystarczajacej wytrzymalosci na cykle przmarzania. I to jest odpowiedz. Po zapoznaniu sie z roznymi wypowiedziami i przemysleniu wnioskow wychodzi jasno iz sciana 3 warstwowa to jedynie sciana z cegla 12 na zewnatrz. A najefektywniejszym finansowo rozwiazaniem jest jednowarstwowy 44W+P. Przyzwoita przenikalnosc cieplna i brak problemow z punktem rosy, a wiec i z problemem cykli przemarzania. A jesli juz koniecznie chcecie uzyskac 0,2 to chyba i tak bedzie to latwiejsze startujac od 0,3

Moją sciane opre na stropie i polce posredniej. Fundament bedzie mial 24 cm bloczek betonowy + 15 cm styropian plus 12 cm scianka oslonowa betonowa. Na to izolacje przeciwwilgociowe.

Konstruktora i architektow mam z renomowanej pracowni. Wiele juz obiektow wybudowali (przede wszystkim obiekty uzytecznosci publicznej dosyc skomplikowane, a domy to dla siebie i znajomych, kiedys tez projektowali rezydencje) i wspolpraca z nimi uklada mi sie b. dobrze.

A te 20 cm welny to moj pomysl, do tego doszedlem czytając rozwazania "czym ogrzac dom". Konstruktor i architekt reszte mi dopasowali do grubosci izolacji. Do tego wentylacja mechaniczna i grawitacyjna we wszystkich pomieszczeniach, na wszelki wypadek, gdyby ktos po kilku latach okazal sie uczulony na brud gromadzący sie w kanalach went. mechanicznej.

Scianka oslonowa to pustak DZ 9 - cegla kratowka o grubosci 9 cm klasy 15. do wysokosci 50 cm scianka zewnetrzna klinkierowa.

Welna do scian warstwowych jest na tyle tania, ze nie zaluje jej sobie.

Agi, ja mam Unimaxa 220, 10 cm wełny mineralnej i kratówkę 12 cm. Na elewacji na razie tylko tynk cementowo-wapienny, na wiosnę będzie pokryte pewno silikonowym i fragmentarycznie są płytki klinkierowe. Ponieważ robione jest to etapami, to jaki koszt całości jeszcze nie wiem. Ale jest ciepło i to nie tylko dlatego, że pracują grzejniki.

On 2003-02-01 23:36, witeq wrote:

Otoz tak Okazalo sie mianowicie iz na moje zadanie pisemnej gwarancji na zewnetrzny mur oslonowy z porotonu 11,5 powiedziano mi iz nikt takowej nie wyda , poniewaz nie jest on przeznaczony jako zewnetrzny a jedynie jako scianka dzialowa, poniewaz nie ma wystarczajacej wytrzymalosci na cykle przmarzania. I to jest odpowiedz. Po zapoznaniu sie z roznymi wypowiedziami i przemysleniu wnioskow wychodzi jasno iz sciana 3 warstwowa to jedynie sciana z cegla 12 na zewnatrz.

Zgadzam sie z witqiem, że ceramika poroteryzowana jest jakościowo słabsza od pełnej ceramiki w kategorii wytrzymałości na warunki atmosferyczne(pustki powietrzne - pory - zwięszają izolacyjność kosztem tej wytrzymałości)

Jako osłonówkę zastosowałem rozwiązanie podobne jak Luśka - cegła kratówka K2 - 12 cm.