Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin

Gość

Recommended Posts

Mieszkam w kamienicy 2 piętrowej która przylega do budynku 4 piętrowego. komin (dymny) był wybudowany ponad budynek przylegający

obecnie komin ten został rozebrany i wybudowano komin o wysokości ok.3m.Podczas złej pogody(wiatr)zachodzi zjawisko cofania się spalin. Czy jest na to jakaś rada?

Tzw. kogut nie spełnia swojej roli.

ALEK

Według mnie koleś powinien mieć dokonany odbiór co najmniej z jakimś uprawnionym kominiarzem.

Poniższy text skopiowałem z jakiejś strony, więc nie jestem jego autorem , ale może ci się na coś przydać:

"Przy usytuowaniu kominów obok przeszkody, oraz przy dachach wgłębionych, dla prawidłowego działania ich wyloty powinny się znajdować:

co najmniej 0,3 m nad górną krawędzią przeszkody, dla kominów usytuowanych w odległości mniejszej niż 1,5 m od przeszkody,

co najmniej na poziomie górnej krawędzi przeszkody, dla kominów usytuowanych w odległości większej niż 1,5 do 3 m od tej przeszkody,

ponad płaszczyzną wyprowadzoną pod kątem 12° w dół od poziomu przeszkody, dla kominów usytuowanych w odległości od 3 do 10 m od tej przeszkody"

Sprawdź czy to co jest na dachu temu odpowiada. Ja jednak dalej twierdzę, że komin powinien być wyższy niż przeszkoda obok, a szczególnie taka o dużych rozmiarach - jak budynek.

Czy budynek ma jakieś okna w stronę komina?

Masz rację ,ale nowy komin jest faktem , właściciel kamienicy pewnie ze względów oszczędnościowych postanowił o wybudowaniu takiego komina, z tego co wiem ma odbiór kominiarski.

Czy słyszałeś o nasadach kominowych firmy Raab Karcher o nazwie ORKAN podobno (tak twierdzi firma) mają zapobiegać cofaniu się spalin.

Nie wiem czy to da jakieś wymierne efekty, aktualnie sytuacja na rynku jest taka, że każdy swoje chwali żeby tylko sprzedać i mieć obrót.

Ja zapraszam do lektury - co przeczytasz to Twoje

http://www.polskiinstalator.com.pl/artyk/2002-05/nasady.htm

o kominach też coś z pewnością znajdziesz.

pozdrawiam