Poizon 11.12.2005 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Witam. Chce zainstalowac kocioł gazowy w domu o powierzchni 130m2. Mam do wyboru 2 piece:- Vaillant VUI 282 (wiszący) z zasobnikiem warstwomym 22litrowym- Viessmann Vitopend 100 Turbo z zasobnikiem 150litrowym (tradycyjny) Który kocioł jest trwalszy , oszczedniejszy, lepszy (tradycyjny czy z zasobnikiem warstwowym)? Nie potrafie dokonac wyboru poniewaz jestem zupelnie zielony w tym temacie. Co mi doradzicie i polecicie? Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 11.12.2005 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Witam. Chce zainstalowac kocioł gazowy w domu o powierzchni 130m2. Mam do wyboru 2 piece: - Vaillant VUI 282 (wiszący) z zasobnikiem warstwomym 22litrowym - Viessmann Vitopend 100 Turbo z zasobnikiem 150litrowym (tradycyjny) Który kocioł jest trwalszy , oszczedniejszy, lepszy (tradycyjny czy z zasobnikiem warstwowym)? Nie potrafie dokonac wyboru poniewaz jestem zupelnie zielony w tym temacie. Co mi doradzicie i polecicie? Prosze o pomoc. złe porównnanie vitopenda powinienes porównywać z VU turbomax a VUI z vitopendem 222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 11.12.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Skoro jesteś "zielony " w temacie, to weź vaillant'a Generalnie kotły wiszące mają trwałość ocenianą na 15 lat minimum, wczesniej jednak zmienisz kocioł na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 11.12.2005 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Cześ Grześ jak sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 11.12.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Cześ Grześ jak sezon? widze ze małopolska tu ostro działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poizon 11.12.2005 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 czyli rozumiem ze zasobnik warstwowy jest lepszy i bardziej nowoczesny niz tradycyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 11.12.2005 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Niestety patrząc po ośrodkach serwisowych i serwisantach oraz instalatorach autoryzowanych paru zacnych firm prym wiedzie okręg południowy małopolska ślonsk i dolny ślonsk pewnie że warstwowy jest lepszy ale to tylko moje skromne zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 11.12.2005 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 przepraszam a Zagłebie Dąbrowskie to co mało ważny obszar naszej branży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 12.12.2005 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 mark dla mnie sosnowiec dąbrowa to wszystko jedno ślonsk chociaż mam znajomych w sosnowcu i mam to juz dawno wytłumaczone granicą jest rzeka chyba Brynica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 12.12.2005 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 a tak pozatym to właśnie jadę uruchomić VUI - aż do Bielska miłego tygodna dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 13.12.2005 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 http://foto.onet.pl/upload/11/89/_560714_n.jpg kocioł działa bez zarzutu tylko osoba wykonywująca instalację ma trochę zaległości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 13.12.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 http://foto.onet.pl/upload/11/89/_560714_n.jpg kocioł działa bez zarzutu tylko osoba wykonywująca instalację ma trochę zaległości Czy ten poziomy kawalek rurki to sprzeglo hydrauliczne? Kupne czy samorbka (ktos Ci obliczal srednice i dlugosc rury czy na pale?)? Opisz prosze mniej wiecej co to za instalacja (podlogowka mieszana z grzejnikami?) Czy dobrze domyslam sie? - podlogowka i grzejniki razem - obwod podlogowki ma zasilanie i odbior przez sprzeglo a grzejniki ze sprzeglem nie maja nic wspolnego (jezeli tak to czy to jest poprawnie??? - dzeiki sprzegle moglbys obnizyc temp powrotu grzejnikow) - od sprzegla po lewej odchodzi zasilanie podlogowki, idzie przez mieszasz sterowany przez ????pogodowke.. dalej pompa -(*) do wyjscie ze sprzegla laczy sie z wyjsciem z grzejnikow jaka jest idea (*)? Tak to sie laczy? Ile te wszystkie graty Ciebie kosztowaly (poza piecem i pogodowka), grzejnikami, rurkami.. Zakladam ze na parterze masz podlogowke... czy masz tam takze grzejniki i jak Ci sie calosc sprawdza? Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 13.12.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 JA TEGO NIE WYKONYWAŁEM tylko uruchamiałem i starałem się jakoś to wysterować i wyregulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 13.12.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 ten kawałek poziomy jak piszesz to teoretyczne sprzegło - samoróbka instalacja parter podłogówka + 2 grzejnik piętro grzejniki parter grzejniki zasilane bezpośredni z pieca do rozdzielacza - dwa grzejnik na parterze wpięte w zasilanie kocioł - rozdzielacz rozdział wykonnay nieprawidłow ale jednak chodzi troche kombinacji i jest dobrze to zdięcie to OSTRZEŻENIE że taka instalacja może byc wykonana U CIEBIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 13.12.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 rafsularczyk to jak to jest ty jedziesz az do BIELSKA urachamiac VUI a ja urochomilem VUecoTEC w SKALE TY chyba masz tam blisko co do zdjecia najbardziej mi sie podoba sprzeglo SUPER!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark1oc 13.12.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2005 PRZEPRASZAM MA BYC RAFSLUSARCZYK BARDZO PRZEPRASZAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 14.12.2005 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 wykonywał to znajomy - wyjechał za granice i poprosił o uruchomienie i rozruch instalacji teraz trzeba chyba skasować w "E" a co do robót to tak jest ty u mnie ja u ciebie szkoda tylko czasu i paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekk74 14.12.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 ten kawałek poziomy jak piszesz to teoretyczne sprzegło - samoróbka instalacja parter podłogówka + 2 grzejnik piętro grzejniki parter grzejniki zasilane bezpośredni z pieca do rozdzielacza - dwa grzejnik na parterze wpięte w zasilanie kocioł - rozdzielacz rozdział wykonnay nieprawidłow ale jednak chodzi troche kombinacji i jest dobrze to zdięcie to OSTRZEŻENIE że taka instalacja może byc wykonana U CIEBIE poza ciekawym labiryntem nieocieplonych rurek co tam jest skopane? - sorki ze mecze ale za jakis tydzien planuje odbyc rozmowe z instalatorem w celu wykonania u mnie instalacji i chce byc partnerem w rozmowe a nie kiwac bezrozumnie glowa i powtarzac 'ahaa...' Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 14.12.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Witam. Chce zainstalowac kocioł gazowy w domu o powierzchni 130m2. Mam do wyboru 2 piece: - Vaillant VUI 282 (wiszący) z zasobnikiem warstwomym 22litrowym - Viessmann Vitopend 100 Turbo z zasobnikiem 150litrowym (tradycyjny) Który kocioł jest trwalszy , oszczedniejszy, lepszy (tradycyjny czy z zasobnikiem warstwowym)? Nie potrafie dokonac wyboru poniewaz jestem zupelnie zielony w tym temacie. Co mi doradzicie i polecicie? Prosze o pomoc. złe porównnanie vitopenda powinienes porównywać z VU turbomax a VUI z vitopendem 222 no mi się wydaje , że bardzo dobre !!!! bo zestawia się dwa różne rozwiązania , a na marginesie sobie popisaliście a wnioski z dyskusji żadne , stoję przed podobnym wyborem piec 2f z wbudowanym zasobnikiem czy 1f z zasobnikiem ( choć tu przeraża mnie grzanie 100 czy 150l ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poizon 15.12.2005 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 no i cisza, nikt sie nie zna i nie potrafi poprzec swoich argumentow. dziwne to forum, kazda odpowiedz jest na zupelnie inny temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts