Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wolność słowa a uczucia religijne

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:) :) :)

a obrażonego pozdrawiamy !!

Dziękuję za pozdrowienia, mam nadzieję szczere :D, choć to nie ja byłem tym obrażonym i może też nie tyle obrażonym co raczej zniesmaczonym. Zdążyłem post Toli przeczytać, ale napisać repliki już nie , bo został dzięki Wszechmocnemu :wink: usunięty i chwała mu za to. Gratuluję Maksiowi niezłomnosci, że wczoraj wieczorem pozostał jedynym sprawiedliwym w tym watku i np. nie przywrócił postu, mimo bardzo silnej presji Grupy Trzymającej Wątek.

Moim zdaniem usunięcie postu nie było przejawem cenzury, lecz dochowaniem podstawowej zasady TOLERANCJI dla czyjegos wyznania relgijnego. Wolność słowa nie polega na tym aby wysmiewać się z czyjejś religii. Wolność wypowiedzi jak najbardziej tak, ale kiedy wchodzi ona z buciorami w wyznawaną przez kogos wiarę - granice wolności zostają przekroczone. Tak samo, jak przy wyśmiewaniu np. czyjegoś koloru skóry czy narodowości. A czasem trudniej zmienić religię niż np. kolor skóry..

W tolowej ramówce nie było wulgaryzmów czy chamstwa, jednak ośmieszała ona, czy wywoływała niestosowne przywoływanemu przedmiotowi skojarzenia. Dla katolików to świętokradztwo. Dotyczyło to bowiem rzeczy dla katolika świętych, czy nawet najświętszych w religii chrześcijańskiej, jak sakrament Komunii świętej. Dla katolika samo czytanie takich rzeczy, jakie znalazły się w tolowej ramówce, może być grzechem, nie mówiąć o publicznym dyskutowaniu czy np. "Tour de Częstochowa - Studio Sport - relacja z wyścigu pielgrzymek" (jedna z delikatniejszych pozycji ramówki) już obraża wierzących czy jeszcze nie.

Apel do GTW (Luca Skywalkera, Rrmi, Toli, Tomka1950, jareko, Zeljka , jeśli o kimś zapomniałem to przepraszam).Wbrew tytułowi wątku, post Toli był bardzo luźno związany z Radiem Maryja. W zasadzie wiązał się tylko tytułem i paroma pozycjami. Zdecydowana większość to to, co pisałem w poprzednim akapicie, czyli wyśmiewanie wiary katolickiej. Dlaczego, pisząc tyle o tolerancji dla homoseksualistów, nie jesteście w stanie zdobyc się na odrobinę tolerancji dla katolików i przynajmniej publicznie ich nie poniżać (obśmiewanie czyjejś wiary jest poniżaniem), co przecież doskonale możecie robić za pomocą prywatnej korespondencji. Współczuję tylko ukrytym katolikom w Waszym gronie. Uszanujcie prawo mniejszości do godności, bo katolicy na tym forum są jak widać zdecydowaną mniejszością. Albo już na tyle ich zaszczuliscie podobnymi wypowiedziami, że boją się cokolwiek tutaj napisać.

Ja postu Toli tez nie przeczytałam i moje „wystąpienie’ jak można było zauważyć jeśli ktoś to przeczytał, nie dotyczył obrony Toli ale raczej sytuacji w której znalazł się Maksiu. Proszę mnie takim razie nie obrażać bo ja nie mam nic przeciwko religii jakiejkolwiek. I już na pewno nikogo nie obrażam. :evil:

Maksiu, a ta druga strona, nie wiedziała, że Tobie potem będzie tez ni jak. Bo zostawić.., nie możesz.., a jak usuniesz.., to inny zaczną się buntować... no i tyle Ci ten ktoś Sprawiedliwi narobił. A nie mógł po prostu tego sam napisać.., a nie załatwiać sprawę przez „tatusia”...

Kawę na lawę i już...

Mam nadzieje, że teraz ma choć trochę wyrzuty sumienia za to, że Cię w to wpakował...

Apeluje tutaj do ludzi.., miejcie ludzie serca... Maksiu choć mówi, ze tu tylko sprząta, tez ma jakieś prawa i uczucia... Załatwiajmy sprawy kulturalnie i jak dorosły, a jak ktoś chce prosić o usuniecie czyjegoś postu, to niech poprosi tutaj aby każdy mógł Maksia bardziej zrozumieć...

Powtarzam swój post i oczekuje przeprosin od Pana ckwadrat , że mnie wziął za tych co atakują katolików. Jeśli tutaj ktoś dopatruje się jakiegokolwiek ataku to ja już jestem bez słowa...

Zeljko

nikt tu nie atakowal katolikow :o

Ktos kto do Maksia napisal ma kompleksy chyba i potrzebowal sie dowartosciowac .

Dzieki zaistnialemu faktowi mogl poczuc sie wazny ,

bo Tola dostala pouczenie , pomijam milczeniem fakt , ze na zadymiare wyszla :wink: , bo postu nie ma i ktos moze pomyslec , ze niewiadomo co tam bylo.

Gdyby wyznawcy wszystkich Religii , byli tak wrazliwi , to w pewnych krajach nie daloby sie mieszkac i zyc spokojnie .

Bo niby jak moze po sasiedzku katolik i zyd mieszkac , a pietro nizej hindus i jeszcze murzyn do tego kompletu . :o :D

Wiecej autoironii i poczucia humoru .

Latwiej sie wtedy zyje .

Powaznie bedziemy w grobie lezec. Chyba , ze ktos kremacje szykuje .

Nie mowie, że atakowal. Przecież ja nawet nie wiem co bylo w tym poscie. Dlatego w swoim poscie nie zajmuje w tej kwestji zadnego stanowiska... Jedank Pan ckwadrat, nie wiem z jakiego powodu twierdzi, że zajelam jakas stronę, a to nie jest prawdą. Dlatego uwazam, że naleza mi sie przprosiny z jego strony... Tylko tyle.

Markus komedii z papieżem w Polsce normalnie leca i w kinach i w telewizji i gdziekolwiek i nikt nie robi z tego rwetesu, patrz np "naga broń"....

Tak ,ale nie są to polskie produkcje...

Zreszta popatrz na próbe wyświetlenia filmu np "Ksiądz"...tłumy moherków przed kinami gotowe zlinczować każdego kto wejdzie i film obejrzy...choć żadna z nich nie widziała filmu.

Maksiu, a ta druga strona, nie wiedziała, że Tobie potem będzie tez ni jak. Bo zostawić.., nie możesz.., a jak usuniesz.., to inny zaczną się buntować... no i tyle Ci ten ktoś Sprawiedliwi narobił. A nie mógł po prostu tego sam napisać.., a nie załatwiać sprawę przez „tatusia”...

Kawę na lawę i już...

Mam nadzieje, że teraz ma choć trochę wyrzuty sumienia za to, że Cię w to wpakował...

Apeluje tutaj do ludzi.., miejcie ludzie serca... Maksiu choć mówi, ze tu tylko sprząta, tez ma jakieś prawa i uczucia... Załatwiajmy sprawy kulturalnie i jak dorosły, a jak ktoś chce prosić o usuniecie czyjegoś postu, to niech poprosi tutaj aby każdy mógł Maksia bardziej zrozumieć...

Powtarzam swój post i oczekuje przeprosin od Pana ckwadrat , że mnie wziął za tych co atakują katolików. Jeśli tutaj ktoś dopatruje się jakiegokolwiek ataku to ja już jestem bez słowa...

A niby za co mam Cię przepraszać? :o Za to, że chciałaś żeby ktoś się publicznie przyznawał, że ranione są jego uczucia?! Religia to prywatna sprawa i nie każdy może mieć odwagę czy ochotę publicznie się do tego przyznawać czy dyskutować o świętych dla niego rzeczach! Co złego w tym, że poprosił o pomoc moderatora? W końcu po to jest moderator żeby w takich przypadkach zareagować. Święte prawo każdego żeby w podobnej sytuacji poprosił o to samo i nie miał z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia!! Wyrzuty sumienia mogą mieć tylko ci, którzy mu tego odmawiają! :evil:

A niby za co mam Cię przepraszać? :o Za to, że chciałaś żeby ktoś się publicznie przyznawał, że ranione są jego uczucia?! Religia to prywatna sprawa i nie każdy może mieć odwagę czy ochotę publicznie się do tego przyznawać czy dyskutować o świętych dla niego rzeczach! Co złego w tym, że poprosił o pomoc moderatora? W końcu po to jest moderator żeby w takich przypadkach zareagować. Święte prawo każdego żeby w podobnej sytuacji poprosił o to samo i nie miał z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia!! Wyrzuty sumienia mogą mieć tylko ci, którzy mu tego odmawiają! :evil:

Oj... ckwadrat, myślałem że polityczniej z tego wybrniesz... :roll: :(

Gość gregmena

Zaczne od wyjasnienia .

Urodzilem sie , wychowalem , dorastalem , uczylem , zylem w rodzinie katolickiej - polskiej , chodzacej b. regularnie do kosciola katolickiego , utrzymujacej scisle kontakty z kilkunastoma ksiezmi i zostalem poddany wszystkim sakramentom za wyjatkiem ostatniego namaszczenia .

Katolik wiec ze mnie bez dwoch zdan .

Daje mi to niezbywalne prawo do wypowiedzi na temat wiary katolickiej czy kosciola katolickiego ..

Luc mój idolu, a jak ci sie udało zdobyc wszystkie sakramenty juz oprócz ostatniego namaszczenie,.... jak pogodziłeś sakrament malzenstwa z sakramentem kapłaństwa....

Brawo, brawo, niektórzy tu prosili o opinie księdza, a tu mamy sakramentalnego duchownego...., no to już niemusisz zasłaniać się żemasz księdza w rodzinie, skoro sam nim jesteś, a przepraszam jesteśksiędzem, czy zakonnym, bo nie wiem czy z szacunku mam sie zwracać, ekscelencjo, ojcze czy księże???

czy duchowny LUC pisząc że "rodzina" występuje w NIE chodzi tu o luca na forum prezentowanie zgodne z nauką kościoła katolickiego treści o homoseksualistach????

czy sakramenty brałes w odstępie czasu, czy jakoś hurtowo??

ckwadrat

jak to jest , ze Ty mozesz napisac co myslisz , mozesz o tym mowic , mozna Ci odszczekac :wink: , nie po Twojej mysli i jest to tzw.rozmowa czy dyskusja , moze przepychanka :D

Jesli ktos tak nie potrafi , to co Ty mu poradzisz ,

niech moze popatrzy chociazby na Ciebie , ze sie da obronic swoje zdanie .

No kto i co komu winny jest , ze ten nie potrafi swojego zdania bronic lub przyznac sie do bledu?

I tylko reke w gore i plose pana , a ta Tola to tego

Luc mój idolu, a jak ci sie udało zdobyc wszystkie sakramenty juz oprócz ostatniego namaszczenie,.... jak pogodziłeś sakrament malzenstwa z sakramentem kapłaństwa....

Brawo, brawo, niektórzy tu prosili o opinie księdza, a tu mamy sakramentalnego duchownego...., no to już niemusisz zasłaniać się żemasz księdza w rodzinie, skoro sam nim jesteś, a przepraszam jesteśksiędzem, czy zakonnym, bo nie wiem czy z szacunku mam sie zwracać, ekscelencjo, ojcze czy księże???

czy duchowny LUC pisząc że "rodzina" występuje w NIE chodzi tu o luca na forum prezentowanie zgodne z nauką kościoła katolickiego treści o homoseksualistach????

czy sakramenty brałes w odstępie czasu, czy jakoś hurtowo??

czy Ty sie dobrze czujesz dzisiaj?

Cytujesz ten post juz chyba 5 raz :o

A za kazdym co innego pod nim piszesz :o

Czy to jakis kompleks?

Jesli szukasz idola , to moze Tolek Banan?

Zdziwiłbyś się, moherku, ale da się pogodzić jedno z drugim i w Polsce kilkanaście (kilkadziesiąt?) takich osób żyje. Niedawno zjazd mieli. Ale pewnie ojciec prowadzący wam o tym nie powiedział...

Oj... ckwadrat, myślałem że polityczniej z tego wybrniesz... :roll: :(

Niedoczekanie Twoje, żadnej poprawności politycznej u mnie nie będzie :p

Zdziwiłbyś się, moherku, ale da się pogodzić jedno z drugim i w Polsce kilkanaście (kilkadziesiąt?) takich osób żyje. Niedawno zjazd mieli. Ale pewnie ojciec prowadzący wam o tym nie powiedział...

Sam znam takiego byłego księdza. Obecnie ma zone i dwójke dzieci.