Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wolność słowa a uczucia religijne

rrmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 343
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może by tak uwage skupić na kroyenie

e tam, pewien przyjemniaczek jest ciekawszym tematem :lol:

podobno ateista, ale telewizor może przełączyć nawet na telewizję Trwam. Qrcze do tego chyba potrzebna specjalna satelitka za 410zet :roll:

gregmena napisał

gdy kilka dni temu poruszyłem że wiadomości TVP przekazały wielu milionom polaków fałszywą informację że na obchodach urodzin RM nie ma hierarchów kościelnych, jakoś nikt nie miał ochoty bronic RM przed tak idiotycznymi kłamstwami, bo wystarczyło kliknać w czasie wiadomości na Trwam i zobaczyc arcybiskupa i biskupów...

Gość M@riusz_Radom
Ale wiem na czym polega moj problem, jestem za bardzo obiektywny

Skontaktowałeś się z Toląprzed usunięciem postu aby poznać jej zdanie? Jeśli nie to nie masz prawa nazywać siebie człowiekiem obiektywnym :)

Jeśli byś się skontaktował to pewnie Tola usunęłaby swój post i problem by się rozwiązał.

Teraz już wiesz czemu postulowałem o to, aby moderatorami byli osoby niezwiązane z bracią forumową. Byłoby znacznie łatwiej, przede wszystkim Tobie :)

Witajcie.

Powiem szczerze - jestem zdziwiony :o rozwojem tego wątku. Niewiele on ma wspólnego z tytułem a raczej zaczął przypominać typowe dyskusje z onetu.

Z uwagą (w miarę możliwości oczywiście) przeczytałem posty i wydaje mi się, że Tola przeprosiła wszystkich urażonych, obrażonych zniesmaczonych itd. Więc o co chodzi ?? O wzajemne ponakręcanie się i prowokowanie siebie wzajemnie.

Według mnie w każdym środku przekazu są PEREŁKI. Swego czasu czytałem różne takie z transmisji sportowych, miałem okazje słuchać fajne dyskusje Moniki Olejnik, wpadki chłopców z Zet-ki RMF-u. Nic dziwnego że sa też w RM. I dobrze - niech taki watek sobie istnieje. A jeśli komuś to nie pasuje, rani jego uczucia - to niech po prostu nie czyta. To chyba proste.

Osobbiście uważam (do LUCa), że ilość przyjetych Sakramentów nie oznacza, że ktoś jest Katolikiem.

W temacie osób, które przyjęły sakrament małżeństwa i kapłaństwa. Niestety (lub stety) sytuacja taka nie może zaistnieć jednocześnie. Ale może mieć miejsce.

Po pierwsze - małżonka zmarła (związek sakramentalny został rozwiązany), a dzieci sie usamodzielniły . Wtedy ojciec rodziny może przyjąć Sakrament Kapłaństwa (znam takie przypadki),

Po drugie - sakrament małżeństwa został unieważniony (nie ma w wierze katolickiej rozwodu - jest unieważnienie sakramentu - czyli stwierdzenie, że od początku był nieważny). Nie będę sie rozpisywał dlaczego, kiedy itp. Wtedy taka osoba nie jest w związku sakramentalnym, więc może przyjąć albo S. kapłaństwa albo małżeństwa.

Ja znam tylko takie możliwości.

Co do emisji RM - bardzo często niektóre audycje ranią uczucia Katolikow bardziej niż post Toli.

pozdrawiam Was wszystkich niezależnie od Waszych poglądów i życzę miłego tygodnia.

Gość M@riusz_Radom
Powiem więcej, pałowania i gazowania oraz plucia. Bardzo chrześcijańska postawa, bardzo... :D

Bo to o to chodzi, aby w imię obrony wiary opluć, urwać łeb i nasikać do szyji ;)

Niniejszym bardzo przepraszam tych, których mogło urazić to sikanie, wszak niektórzy podobno lubią tak sobie urozmaicać wiecie_co.

PS: Maksiu - mam tylko nadzieję, że cofnąłeś to ostrzeżenie dla Toli - jak widzisz trudno zająć jednoznaczne stanowisko wobec jej haniebnego czynu także tym bardziej trudno karać ją ostrzeżeniem.

Gość M@riusz_Radom
Więc o co chodzi ?? O wzajemne ponakręcanie się i prowokowanie siebie wzajemnie..

Niekoniecznie, chodzi o ustalenie kiedy kończy się wolność słowa a zaczyna prześladowanie chrześcijan.

Gość gregmena

Majka dobrze wiedzieć że jesteś juz etap dalej i nie tylko grzebiesz w moim życiu, ale nawet już robisz fotki mojemu domowi.... ale chyba pomyliłaś chaty, mam kablówke i ustawione wszystkie kanały... a wiadomości oglądałem, usłyszałem info o Radiu Maryja i szczerze zadowolony że nie było tam żadnych hierarchów, sprawdziem to na trwam..... patrze a tam biskupi.... i to w dużej liczbie... i tu moje zdziwiwienie dlaczego tvp kłamie????? ale to już twoja sprawa majka że ty we wszystko co podają w wiadomościach wierzysz i tego nie sprawdzasz....

fizyk musze stanąć w obronie luca, nie obrażaj jego uczuć, jest wrażliwym człowiekiem, luc ma prawo non stop podkreślać jakim jest katolikiem, ma prawo mówić że ma ksiedza w rodzinie występującego w NIE, że sam wziął sakramenty już wszystkie oprócz namaszczania, nie masz racji że ilośc sakramentów wziętych nie ma wpywu na poczucie katolickości, ważne że luc czuje że ilośc wziętych sakramentów gloryfikuje go do podkreślania że jest "katolikiem bez dwóch zdań", natomiast słusznie podkreślasz i trafiasz w moje przypuszczenia, skoro luc wziął wszystkie sakramenty, to prawdopodobnie np jest wdowcem który obecnie jest księdzem, zakonnikiem albo może jakims hierarchą kościelnym....., to świetnie tłumaczy jego wrażliwość na obrazę uczuć religijnych i myślę że tylko on ma tu prawo jako namaszczony sakramentem kapłaństwa decydować o sprawach wiary.....

nie atakujcie też prosze kroyeny przecież on w imię tolerancji mówi o pałowaniu gejów!!!

Powiem więcej, pałowania i gazowania oraz plucia. Bardzo chrześcijańska postawa, bardzo... :D

Bo to o to chodzi, aby w imię obrony wiary opluć, urwać łeb i nasikać do szyji ;)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

W moim życiu filozoficzno-kapłańskim nie spotkałem kogoś, kto stracił wiarę po przeczytaniu Marksa, Lenina, Nietzschego, natomiast na kopy można liczyć tych, którzy ją stracili po spotkaniu z własnym proboszczem. Jest to bardzo przykre zjawisko, kiedy lekarz zaraża chorego.
    ks. prof. Józef Tischner

Byłaby to ogromna szkoda dla jakości i sensu tego Forum.

Kilku niedorosłych emocjonalnie osobników nie może odbierać całej dorosłej reszcie możliwości wypowiedzi na jeden z ważniejszych życiowych tematów.

Drogę do uspokojenia sytuacji [tylko czasami zbyt nieznośnej] widzę w uspokajaniu zbyt zapalczywych dyskutantów, a nie kasowaniu wątków.

Gość gregmena

Zaczne od wyjasnienia .

Urodzilem sie , wychowalem , dorastalem , uczylem , zylem w rodzinie katolickiej - polskiej , chodzacej b. regularnie do kosciola katolickiego , utrzymujacej scisle kontakty z kilkunastoma ksiezmi i zostalem poddany wszystkim sakramentom za wyjatkiem ostatniego namaszczenia .

Katolik wiec ze mnie bez dwoch zdan .

Daje mi to niezbywalne prawo do wypowiedzi na temat wiary katolickiej czy kosciola katolickiego . .

Droga redakcjo, źle uczynisz likwidując takie wątki, przecież powinniście jak prosiłem z luca zrobić admina tego forum, człowiek ma wyczucie religijności, przeszedł wszystkie możliwe sakramenta dla żywego człowieka, ma księzy w rodzinie o których piszą w NIe... a przede wszystkim jest "katolikiem bez dwóch zdań"......

majko właśnie już wiele osób zauważyło że nie oglądasz tv, jak widać po tym forum głównie zajmujesz się grzebaniem w życiu innych, ale dobrze że jesty taki sprawiedliwy człowiek jak ty który w każdym momencie wyjmie z rękawa grzechy przeszłości na stół i je upubliczni, ciesze że nie tylko bazujesz na internecie, a nawet stosujesz inwigilacje bezpośrednią i wyśledziaś że na moim bloku jest satelita trwam.... kurcze ale skąd wiesz że kosztowała 410 zł???? stosujesz najwyższej klasy metody szpiegowskie, gratuluje.... aczkolwiek przyzwyczaiłem się że mieszkając w bloku ludzie głównie żyją życiem innych i zaglądają innym nawet w zakupy, więc twoje postepowanie jest takie "normalne"

mtom swego czasu nie chcialeś zauważyć jak prosiłem zamknąc wątek kto prezydentem, bo to forum budowlane a nie forum kłótni polityczno-religijnych, bo wolałeś kłócić się w najlepsze... jakoś wtedy nie potrafiłeś rozmawiać o budowaniu..., pamięć krótka??

Gość M@riusz_Radom
Ta dyskusja utwierdza nas w przekonaniu, że zgodnie z regulaminem tematy "religijne" nie mają racji bytu na forum "Muratora" i zostaną usunięte.

Klask klask klask klask

i polityczne też

mtom swego czasu nie chcialeś zauważyć jak prosiłem zamknąc wątek kto prezydentem, bo to forum budowlane a nie forum kłótni polityczno-religijnych, bo wolałeś kłócić się w najlepsze... jakoś wtedy nie potrafiłeś rozmawiać o budowaniu..., pamięć krótka??

Uważaj bo jeszcze sobie coś przypomnę i co wtedy? :D :D :D

Niestety mamy na forum kilku niedojrzałych emocjonalnie w związku z tym musi cierpieć cała społeczność forumowa. Niestety...

Po przyemyśleniu sprawy (religia) póki co jestem więc za tym by tego typu tematy dusić w zarodku.

Otóż nie musi - uważam, ze wypowiedzi sporej części osób w tym i podobnych wątkach świadczą o jednoznacznym odbiorze takich osobników, o przekonaniu, że głównym celem ich wypowiedzi jest sianie zamętu i prowokowanie do ostrych, skrajnych wypowiedzi.

I jestem zdania, że tylko te osoby powinny "cierpieć" - przykład niedawno usuniętej Forumowiczki dobitnie świadczy o tym, że to działa.

Nie zamyka się browaru z tego powodu, że ktoś się upił piwem i ostro narozrabiał, nie zabrania się używania noży przez to, że ktoś dokonał nożem morderstwa.

Dziwić mnie może tylko - dla mnie zauważalne - jednak inne podejście do różnych osób prezentujących różne stanowiska w dyskusji. Wolałbym czytać wypowiedzi konkretnych osób, nawet bardzo ostre i mocno dyskusyjne [z poszanowaniem zasad kultury], natomiast nie mieć wrażenia, że laicki charakter [czy też niezaangażowanie ideologiczne] Forum jest w jakimś stopniu zachwiane.