JACY007 11.12.2005 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Witam Pytanie moze i dziwne ale co sie bardziej opłaci, tzn co spowoduje wieksza oszczednosc? Podiadam dom stary (lata 50-te czerwona cegla z rozbiórki powojennej ale zmodernizowany :nowe kaloryfery z termoregulatorami,nowa istalacja CO (zamknieta,malo wody), nowe okna, docieplony w tym roku (styropian). W ramach budzetu na 2006 (ok 8 000 PLN) mam do wyboru 1. Wymiane pieca gazowego na nowy - w tej chwili mam wiszacy jednofunkcyjny piec gazowy Termeta z roku 1996, 29 kW,deklarowana sprawnosc 85%. Ciepłą wode mam z osobnego podgrzewacza gazowego wiec ten nowy tez bedzie jednofunkcyjny. 2. Docieplanie - piwnicy (w tym roku stac mnie bylo tylko na docieplenie scian domu) ktorą zamierzam w przyslosci uzytkowac , a które wystają z ziemi na jakies 60 cm. "Górne" 20 cm juz docieplilem docieplając sciany(chcialem "przejsc" z ociepleniem scnian przez strop nad piwnicą) wiec pozostaly do docieplenia fundamenty i wystajace z ziemi 40 cm. Powierzchnia to jakies 20 m kw tego co wystaje + fundamenty (Bóg wie jak głebokie - nie przemakają - sciany sa suche w piwnicy) A moze w ogole olac to docieplenie? W piwnicy i tak mam cieplo, mimo iż "zakręcone" są kaloryfery i grzeja same rury CO. A moze i olac zmiane pieca bo ten nie jest jeszcze zly? Bądz tu mądry człowieku Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/45132-termomodernizacja-piwnicy-czy-wymiana-pieca/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts