Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do bajkowego domu w Światełku

anSi

Recommended Posts

To jest autentyczna nazwa.Nie Światełko, tylko Światełek :D :D A konkretnie Ćmińsk Rządowy-Światełek. Ale wolę samą końcówkę :D . A lokalizacja : otulina Suchedniowsko-Oblęgorskiego Parku Krajobrazowego. 17 km na północ od Kielc, przez miedzę z Oblęgorkiem, czyli miejscem, w którym Sienkiewicz postanowił dożyć końca swoich dni... (i w którym do dzisiej szego dnia stoi jego śliczne, secesyjne łózko dębowe z pięknymi rzeżbieniami i polichromią. Zapraszam!

• Odpowiedzi 272
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Całe szczęście , ze jest to rodzaj choroby , z której jest tylko fura radości :lol: :lol: Nie można mieć wyrzutów sumienia, że "prątkując" powiększamy grono zarażonych 8) . Ja mam tyle frajdy, kiedy widzę te błyszczące oczy, kiedy ludzie otwierają się opowiadając o swoich marzeniach i cieszę się, że mogę pomagać im w realizacji. Jak już wspominałam , udzielam kredytów mieszkaniowych :wink:

• 2 months później...

Ciarki mnie przeszły, jak czytałam Twoją historię. Wiele razy zastanawiałam się, dlaczego nic nie piszesz. Życie nam czasem szykuje przykre niespodzianki.

Na szczęście wszystko idzie ku dobremu. Widać, że masz Anioła Stróża o wysokich kwalifikacjach. :D

Bardzo ciepło pozdrawiam Was wszystkich.

Hej AnSi, Siłaczko,Wilczo ! Jak miło znów usłyszeć?zobaczyć? bratnie dusze!!! Przepraszam, że odpowiedzi w ślimaczym tempie, ale nie zawsze ma mnie kto do komputera dostarczyć :roll: Jeszcze trochę cierpliwości muszę znaleźć, zanim będę mogła samodzielnie się poruszać, a i nad kondycją przyjdzie trochę popracować :wink: Ale każdy dzień przynosi poprawę i w końcu utrzymanie się w pozycji siedzącej będzie tak samo łatwe, jak miesiąc temu :p Pozdrawiam serdecznie i ciągle zapraszam, wkrótce postaram się wkleić zdjęcia z naszego bajkowego domku, który znów powolutku zaczyna się zmieniać :p :p

Dzięki Aga! Wiosna idzie, a z nią moje soki też coraz żywiej krążą :lol: :lol: Jak mnie Pani Kostusia do siebie nie chciała, to znaczy, że z każdym dniem będzie lepiej :wink: Wprawdzie na pomocnika tynkarza już się nie nadam, ale z utęsknieniem czekam, kiedy będę mogła choć stróżem grila zostać ..... Na razie swoją budowę oglądam tylko na zdjęciach ( mam nadzieję, że swoją :roll: :wink: )

Piekne okolice macie i piekny dom. Przykro, ze ta woda podchodzi tak wysoko, ale mysle, ze z tym tez sobie poradzicie. Tak jak pisalas, dobrze, ze to wyszlo od razu a nie potem. Bedzie dobrze. Trzymam kciuki i bede tutaj zagladac aby widokami oczki nacieszyc.., bo jest jak w bajce... :p

Zapraszam Zeljko , nie tylko wirtualnie... Teraz inne sprawy Cię absorbują, ale kiedy już nacieszysz się wykończonym domkiem warto odwiedzić Świętokrzyskie. Takich miejsc i jeszcze piękniejszych jest u nas mnóstwo! Niedoceniany ten nasz region turystycznie, ale może w tym jego urok tkwi? Bo oprócz wielu ciekawych obiektów ciszy i spokoju jest pod dostatkiem :lol:

acca5 to zwykły max...Cała klatka będzie wytynkowane tynkiem cem-wapiennym.Natomiast przypuszczam. że chodzi o wystające elementy ? Zostawili tak murarze ze względu na konieczność nawiązania się ze ściankami działowymi.Ponieważ na etapie ścian nośnych kombinowałam z szerokością korytarza - (nie wiedziałam, czy chcę dolny schodek na równo ze ścianką działową , czy wystający) na wszelki wypadek zrobili to trochę dłuższe.... I wyszło mi, że taki wystający schodek nie przeszkadza, wręcz może nadać uroku schodom , jeśli poszerzę go trochę i wykończę na półokrągło :wink: A ścianka zębata została... Muszę teraz podjąć decyzję: kuć czy zostawić? Też zastanawiam się, czy tego jakoś nie wykorzystać, tylko nie bardzo przychodzi mi coś do głowy.Myślałam o czymś w rodzaju portalu wspierającego się na tym występie (oczywiście odpowiednio "ucharakteryzowanym"z jednej strony i dorobieniu z drugiej czegoś w rodzaju filara - ale wtedy musiałby w tym miejscu być łuk, a jakoś łuki do mnie nie przemawiają w małych domkach.... A może Tobie coś się nasuwa?